Rozcestník >> Ostatní >> Vaření a Pečení

Informace

Název: Vaření a Pečení
Kategorie: Ostatní
Založil: ilcapc
Správci: ilcapc
Založeno: 28.02.2021 22:15
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 18766x
Příspěvků:
130

Toto téma sledují (4):


Předmět diskuze: Vaření a Pečení - Vaření a Pečení všeho druhu
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v časovém zobrazení

| Předmět:
09.03.21 11:11:01 | #20

Sekyrkovou polévku.
Návod určitě všichni znáte *33794*


1  

| Předmět: Pro každý den :-))
09.03.21 11:02:00 | #19


| Předmět: Vynikající PIZZA
08.03.21 21:09:39 | #18

Suroviny:
těsto
500 kg hladká mouka
1 lžíce oleje
500 ml vlažná voda
kostka či sáček - droždí

na ozdobu
více - šunka (plátky)
více - sýr strouhaný
více - slanina

omáčka
menší miska
1 konzerva rajčatový protlak
špetka oregano sušené
špetka bazalka sušená

Postup
Všechny ingredience smíchejte do jedné misky, kde je pořádně promíchejte (rukama).
Nechte odležet nejméně 45 minut. Po vykynutí si na pracovní plochu vysypte mouku (aby se vám to nelepilo). Vyndejte trochu těsta z mísy a dejte jej na pracovní plochu, kde jej rozválejte a dejte na plech, aby se vám to při přendání na plech nerozsypalo.
Na toto těsto dejte: omáčku, šunku, sýr a ostatní ingredience.
Po nandání všech ingrediencí dejte plech s pizzou do trouby, kterou jste si předem rozehřáli.
Troubu dejte na 220 stupňů Celsia. Po 20-25, klidně i dříve, minutách vytáhněte a dozdobte čímkoliv třeba: kečup, bylinky, či sýr.

Přeji Vám dobrou chuť.


1  

| Předmět: Znojemská omáčka s rýží
05.03.21 19:26:44 | #17

Suroviny:
20 dkg slaniny
2 lžičky sůl
2 ks cibule
1 hrnek rýže
1 lžička mletý pepř
0.5 hrnku hladké mouka
500 ml hovězí vývar
5 ks kyselé okurky
300 g hovězí plec

Postup:
Hovězí maso nakrájíme na kousky, dobře osolíme a opepříme. V kastrolu orestujeme nakrájenou cibuli na trošce tuku, přidáme na kostičky pokrájenou slaninu nebo špek. Cibuli necháme ztmavnout do hněda, přidáme nakrájené maso a orestujeme. Zalijeme vývarem nebo vodou a pozvolna dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme a omáčku podle potřeby zahustíme zaprášením moukou. Nakonec přidáme na drobno pokrájené kyselé okurky a necháme prohřát. Vrátíme maso zpět a ještě chvli povaříme. Podáváme s rýží.



| Předmět: Rychlá a jednoduchá rajská omáčka
05.03.21 19:23:57 | #16

Suroviny:
2-3 lžíce cukru
1 špetka sůli
3 lžíce octu
1 ks cibule
0.5 l vodu
2 ks bobkový list
3 ks nového koření
2 lžíce hladké mouka
1 plechovka rajský protlak
1 kostka hovězí bujon

Postup:
Na kousku sádla necháme zpěnit a zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme bobkový list, nové koření a necháme provonět. Až cibule zezlátne, zaprášíme hladkou moukou a vytvoříme tak jíšku, kterou po chvilce zalijeme vodou nebo vývarem.
Poté přidáme rajský protlak, pokud jsme použili na zalití jíšky vodu, můžeme přihodit kostku hovězího bujonu. Osolíme, dobře promícháme a necháme na mírném ohni vařit. Až se rajský protlak a bujon dobře rozpustí a omáčka má správnou konzistenci, vybereme koření, dochutíme cukrem a octem a občas promícháváme. Můžeme použít ponorný mixér, aby rajská omáčka byla jemnější a bez viditelných kousků cibule. Necháme ještě nějakou dobu probublávat a nakonec ještě podle chuti přidáváme cukr nebo ocet.
Rajskou omáčku podáváme s karbanátkem nebo plátkem sekané, jako přílohu zvolíme těstoviny nebo houskový knedlík.



| Předmět: Vepřové pečené koleno
05.03.21 19:18:44 | #15

Suroviny:
2 stroužky česnek
2 ks cibule
2 lžíce sádlo
2 ks hřebíček
1 ks vepřové koleno
sůl a kmín
Podle potřeby : Voda

Postup:
Dobře očištěné a umyté koleno dáme do osolené vody spolu s česnekem a jednou očištěnou cibulí. Potom maso uvaříme do poloměkka. Když je maso uvařené, vybereme ho z vody.
Kůži kolena nařežeme do mřížky, aby se maso dobře propeklo. Potom ho posypeme kmínem, trochu osolíme a uložíme do vymaštěného pekáče nebo ohnivzdorné mísy. Druhou cibuli pokrájíme na kolečka a přidáme ke kolenu. Koleno pokapeme rozehřátým sádlem, podlijeme horkou vodou a vložíme do vyhřáté trouby.
Nejdříve vepřové koleno pečeme přikryté, později koleno odkryjeme, aby kůže byla křupavá. Během pečení podle potřeby podléváme maso vodou a koleno potíráme vypečenou šťávou, do které rozmícháme potlučené hřebíčky.
Vepřové pečené koleno podáváme se sterilovanými cibulkami (šalotkami) nebo jen s hořčicí.



| Předmět: Pomazánka z tuňáka
04.03.21 20:33:26 | #14

Suroviny
1 ks vejce
250 g máslo
1 ks cibule
1 konzerva tuňák v oleji
1 lžíce plnotučná hořčice
1 ks sterilovaná okurka
pepř , sůl

Příloha
Chleba

Na ozdobu
pórek
sterilovaná okurka
paprika (červená)

Postup:
Vejce uvaříme natvrdo. Cibuli oloupeme a nakrájíme hodně jemně. Kyselou okurku nastrouháme.
Olej z tuňáka slijeme, rybí maso rozmačkáme s vajíčkem. Přidáme hořčici, okurku, cibuli, máslo nebo ramu, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Pokud chcete, aby pomazánka byla krémovější, můžete ji ušlehat elektrickým tyčovým mixerem.
Pomazánku z tuňáka mažeme na chleba nebo bílé pečivo. Zdobíme červenou paprikou, pórkem či zelenou petrželkou. Zapíjíme čajem s citronem.




| Předmět: RE: RE: RE: Čínské Nudle
04.03.21 17:37:32 | #13
Reakce na příspěvek #7

To by bylo fajn, to mě může pomoci zapálit do díla.




| Předmět: RE: Škubánky s mákem
04.03.21 14:34:55 | #12
Reakce na příspěvek #2

Moje maminka tu vařící vodu slila do hrnku a pak podle potřeby přilévala. Jinak postup stejný.
Kromě varianty s mákem se dělá i slaná verze, placičky z těsta se osmazi do růžova. Tenhle způsob miluju, je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel *366*.


1  
 #2 

| Předmět: Pikantní těstovinová pánev
03.03.21 20:49:33 | #11

Suroviny:
200g vařených těstivon
10 cm pórku
1-2 stroužky česneku
1 větší pikantní klobása (maďarská, papriková)
400 g krájených rajčat (plechovka)
chilli paprička dle chuti (nakrájená)
sušené oregano, bazalka
strouhaný sýr
jarní cibulka
olej, sůl, pepř

Postup:
Pórek nakrájíme na proužky a na oleji krátce orestujeme. Přidáme klobásu nakrájenou na kolečka a česnek na plátky. Opečeme dokřupava. Pár kousků odložíme na ozdobu.
Do vypečeného základu přidáme těstoviny a po zamíchání vlijeme rajčata. Přidáme sůl, chilli a necháme probublat. Pokud směs hodně zhoustne, malinko zředíme vodou nebo mlékem.
Po krátkém prohřátí směs těstovin a klobásy dochutíme bylinkami. Sýr a nakrájenou cibulku můžeme vmíchat k těstovinám, nebo jimi posypat připravené porce.



| Předmět: Dvacetiminutový těstovinový oběd
03.03.21 20:42:28 | #10

Suroviny:
1/2 hrnku kolínek
1 hovězí /vepřová konzerva nebo sklenice(měla jsem domácí, ale dají se koupit dobré třeba z Lidlu)
1 červená paprika
1 velká cibule
2 stroužky nasekaného česneku
1/4 pórku od zelené části
hrst mražené kukuřice
lžíce sádla
mleté chilli
kmín, pepř, sůl

Postup:
Nejdříve dáme vařit kolínka podle návodu. Mezitím na sádle orestujeme drobně nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme česnek, papriku a kmín. Opékáme cca 2-3 minuty a vložíme celý obsah sklenice s masem.
Prohříváme a vařečkou maso rozdělujeme na kousky. Vsypeme kukuřici a nakrájený pórek. Přidáme chilli, pepř a dosolíme. Kolínka, která se zatím uvařila, vytahujeme děrovanou naběračkou a dáváme přímo do pánve.
Přidáme i trochu vody z kolínek a necháme probublat. Vytvoří se krémová konzistence. Klidně ještě trochu vody přidáme, těstoviny ji lehce vsáknou a budou šťavnaté. Dochutíme a rychlý oběd můžeme podávat.




| Předmět: Ruská svíčková
03.03.21 20:30:12 | #9

Suriviny:
1200 g hovězí roštěné
1000 g kořenové zeleniny v poměru 3:2:1 - celer, mrkve, petržel
250 g libové a voňavé slaniny
100 g másla
300 ml bílého vína
1 smetana 33%
1 plechovka žampionů
ocet nebo citronová šťáva
sůl, mletý pepř

Postup:
Maso omyjeme, osušíme, popř. odblaníme. Nakrájíme slaninu na špalíčky a maso jí prošpikujeme. Pokud ji dáte na chvíli do mrazáku, půjde to dobře, já jsem nedávala. Maso osolíme, mírně opepříme.
Na másle rozpečeme slaninu a maso na pánvi necháme zatáhnout. Vyjmeme ho a dáme osmažit veškerou zeleninu, nakrájenou na kostičky, až je zlatavá.
V kastrolu, já jsem dělala v PH, uděláme zeleninové lůžko a maso do něj posadíme. Podlijeme vínem nebo vodou a dáme péci nebo "pomalíme" do změknutí. Pak ho vyndáme a necháme zchladnout, aby se lépe krájelo na plátky.
Veškerou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, dle potřeby naředíme trochou vody, přidáme smetanu a přivedeme k varu. Až se tak stane, do omáčky vložíme scezené žampiony, dochutíme a zjemníme plátkem másla.
Podáváme s knedlíkem, kynutým nebo karlovarským, ale šly by i těstovinami




| Předmět: Halušky s kysaným zelím a uzeným
03.03.21 20:04:30 | #8

Suroviny:
1 ks vejce
1 kg brambory
250 g polohrubá mouka
500 g uzené maso
1 kg kysané zelí

Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. V hrnci cibuli zpěníme a přidáme zelí, podlijeme vodou a zhruba půl hodiny dusíme. Mezitím nakrájíme na malé kostičky uzené maso a orestujeme na pánvi. Přidáme podušené zelí a vše promícháme a za stálého míchání ještě 5 minut smažíme.
Připravíme si hrnec s osolenou vodou a necháme přivést k varu. Mezitím brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme polohrubou mouku, vejce a špetku soli a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být zhruba jako na bramboráky, ne úplně tuhé a ani řídké.
Do vroucí vody procedíme přes síto na halušky těsto a postupně odebíráme už hotové halušky, které nám vyplavaly. Když už máme halušky hotové, smícháme je se zelím a uzeným a podle potřeby dosolíme.
Halušky s kysaným zelím a uzeným podáváme jako chutný hlavní chod.



| Předmět: RE: RE: Čínské Nudle
03.03.21 20:00:52 | #7
Reakce na příspěvek #4

Občas dám i nějaký obrázek..


 #4 


| Předmět: RE:
03.03.21 20:00:29 | #6
Reakce na příspěvek #5

Nu ale do hrnce si nekousneš a nenajíš se


1  
 #5 

| Předmět:
03.03.21 17:53:52 | #5

Nejlepší jsou dva hrnce do sebe:)



| Předmět: RE: Čínské Nudle
03.03.21 17:44:58 | #4
Reakce na příspěvek #3

Mě by se líbilo, kdyby to bylo ještě s obrázkama, abych si to mohlo lépe představit :-).


1  


| Předmět: Čínské Nudle
01.03.21 20:11:26 | #3

Suroviny:
kuřecí prsa - 500 g
špagety - 400 g
Worcestrová omáčka - 2 lžíce
sojová omáčka - 6 lžic
čínská zeleninová směs, mražená - 350 g
koření grilovací - 1 a 1/2 lžíce
zázvor mletý - 1/2 lžičky
bramborový škrob (Solamyl) - 1 a 1/2 lžíce
med - 1 lžička

Postup:
1.
Maso nakrájíme na kostičky. Dáme do mísy, přidáme zhruba 2 lžíce sojové omačky, worcestrovou omáčku, grilovací koření, zazvor a lžičku medu. Promícháme a necháme chvilku odstát.
2.
Mezitím dáme vařit nudle. Rozehřejeme pánvičku s olejem a přidáme maso. Až bude maso skoro hotové, přidáme zeleninu, podlijeme vodou a necháme chvilku vařit. Jestli se voda vypaří, přilijeme znova. Přidáme sojovou omáčku a posypeme škrobem, aby se zahustila. Dukladně promíchat a nechat chvilku provařit.
3.
Pokud už máte hotovo, stačí smíchat. Pokud jsou nudle suché, klidně přidejte ještě sojovou omačku. Vůbec bych s ní nešetřila. Přeji dobrou chuť.




| Předmět: Škubánky s mákem
01.03.21 20:05:17 | #2

Suroviny :
1 kg brambory
1 špetka sůl
200 g sádlo
200 g moučkový cukr
250 g hrubá mouka
150 g mák

Postup:
Oškrábané brambory opláchneme ve vlažné vodě, překrojíme v půli, zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř doměkka. Vodu z brambor zpola scedíme, obrácenou vařečkou uděláme v bramborách několik otvorů, zasypeme hrubou moukou a pod poklicí necháme na mírném ohni vařit(pařit). Pak brambory rozšťoucháme a rozmícháme, aby bylo těsto hladké. Z takto připraveného těsta vykrajujeme noky lžící, kterou namáčíme v rozehřátém sádle, a klademe je na teplé talíře. Jednotlivé porce posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým sádlem.




| Předmět: Vaření a Pečení
28.02.21 22:15:44 | #1

Vítejte v nové diskuzi .. Přidávejte receptíky a rady