Sekyrkovou polévku.
Návod určitě všichni znáte
Suroviny:
těsto
500 kg hladká mouka
1 lžíce oleje
500 ml vlažná voda
kostka či sáček - droždí
na ozdobu
více - šunka (plátky)
více - sýr strouhaný
více - slanina
omáčka
menší miska
1 konzerva rajčatový protlak
špetka oregano sušené
špetka bazalka sušená
Postup
Všechny ingredience smíchejte do jedné misky, kde je pořádně promíchejte
(rukama).
Nechte odležet nejméně 45 minut. Po vykynutí si na pracovní plochu vysypte
mouku (aby se vám to nelepilo). Vyndejte trochu těsta z mísy a dejte jej na
pracovní plochu, kde jej rozválejte a dejte na plech, aby se vám to při
přendání na plech nerozsypalo.
Na toto těsto dejte: omáčku, šunku, sýr a ostatní ingredience.
Po nandání všech ingrediencí dejte plech s pizzou do trouby, kterou jste si
předem rozehřáli.
Troubu dejte na 220 stupňů Celsia. Po 20-25, klidně i dříve, minutách
vytáhněte a dozdobte čímkoliv třeba: kečup, bylinky, či sýr.
Přeji Vám dobrou chuť.
Suroviny:
20 dkg slaniny
2 lžičky sůl
2 ks cibule
1 hrnek rýže
1 lžička mletý pepř
0.5 hrnku hladké mouka
500 ml hovězí vývar
5 ks kyselé okurky
300 g hovězí plec
Postup:
Hovězí maso nakrájíme na kousky, dobře osolíme a opepříme. V kastrolu
orestujeme nakrájenou cibuli na trošce tuku, přidáme na kostičky
pokrájenou slaninu nebo špek. Cibuli necháme ztmavnout do hněda, přidáme
nakrájené maso a orestujeme. Zalijeme vývarem nebo vodou a pozvolna dusíme
do měkka. Měkké maso vyjmeme a omáčku podle potřeby zahustíme
zaprášením moukou. Nakonec přidáme na drobno pokrájené kyselé okurky a
necháme prohřát. Vrátíme maso zpět a ještě chvli povaříme. Podáváme
s rýží.
Suroviny:
2-3 lžíce cukru
1 špetka sůli
3 lžíce octu
1 ks cibule
0.5 l vodu
2 ks bobkový list
3 ks nového koření
2 lžíce hladké mouka
1 plechovka rajský protlak
1 kostka hovězí bujon
Postup:
Na kousku sádla necháme zpěnit a zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli,
přidáme bobkový list, nové koření a necháme provonět. Až cibule
zezlátne, zaprášíme hladkou moukou a vytvoříme tak jíšku, kterou po
chvilce zalijeme vodou nebo vývarem.
Poté přidáme rajský protlak, pokud jsme použili na zalití jíšky vodu,
můžeme přihodit kostku hovězího bujonu. Osolíme, dobře promícháme a
necháme na mírném ohni vařit. Až se rajský protlak a bujon dobře
rozpustí a omáčka má správnou konzistenci, vybereme koření, dochutíme
cukrem a octem a občas promícháváme. Můžeme použít ponorný mixér, aby
rajská omáčka byla jemnější a bez viditelných kousků cibule. Necháme
ještě nějakou dobu probublávat a nakonec ještě podle chuti přidáváme
cukr nebo ocet.
Rajskou omáčku podáváme s karbanátkem nebo plátkem sekané, jako přílohu
zvolíme těstoviny nebo houskový knedlík.
Suroviny:
2 stroužky česnek
2 ks cibule
2 lžíce sádlo
2 ks hřebíček
1 ks vepřové koleno
sůl a kmín
Podle potřeby : Voda
Postup:
Dobře očištěné a umyté koleno dáme do osolené vody spolu s česnekem a
jednou očištěnou cibulí. Potom maso uvaříme do poloměkka. Když je maso
uvařené, vybereme ho z vody.
Kůži kolena nařežeme do mřížky, aby se maso dobře propeklo. Potom ho
posypeme kmínem, trochu osolíme a uložíme do vymaštěného pekáče nebo
ohnivzdorné mísy. Druhou cibuli pokrájíme na kolečka a přidáme ke kolenu.
Koleno pokapeme rozehřátým sádlem, podlijeme horkou vodou a vložíme do
vyhřáté trouby.
Nejdříve vepřové koleno pečeme přikryté, později koleno odkryjeme, aby
kůže byla křupavá. Během pečení podle potřeby podléváme maso vodou a
koleno potíráme vypečenou šťávou, do které rozmícháme potlučené
hřebíčky.
Vepřové pečené koleno podáváme se sterilovanými cibulkami (šalotkami)
nebo jen s hořčicí.
Suroviny
1 ks vejce
250 g máslo
1 ks cibule
1 konzerva tuňák v oleji
1 lžíce plnotučná hořčice
1 ks sterilovaná okurka
pepř , sůl
Příloha
Chleba
Na ozdobu
pórek
sterilovaná okurka
paprika (červená)
Postup:
Vejce uvaříme natvrdo. Cibuli oloupeme a nakrájíme hodně jemně. Kyselou
okurku nastrouháme.
Olej z tuňáka slijeme, rybí maso rozmačkáme s vajíčkem. Přidáme
hořčici, okurku, cibuli, máslo nebo ramu, sůl, pepř a vše důkladně
promícháme. Pokud chcete, aby pomazánka byla krémovější, můžete ji
ušlehat elektrickým tyčovým mixerem.
Pomazánku z tuňáka mažeme na chleba nebo bílé pečivo. Zdobíme červenou
paprikou, pórkem či zelenou petrželkou. Zapíjíme čajem s citronem.
Moje maminka tu vařící vodu slila do hrnku a pak podle potřeby
přilévala. Jinak postup stejný.
Kromě varianty s mákem se dělá i slaná verze, placičky z těsta se osmazi
do růžova. Tenhle způsob miluju, je to jedno z mých nejoblíbenějších
jídel .
Suroviny:
200g vařených těstivon
10 cm pórku
1-2 stroužky česneku
1 větší pikantní klobása (maďarská, papriková)
400 g krájených rajčat (plechovka)
chilli paprička dle chuti (nakrájená)
sušené oregano, bazalka
strouhaný sýr
jarní cibulka
olej, sůl, pepř
Postup:
Pórek nakrájíme na proužky a na oleji krátce orestujeme. Přidáme klobásu
nakrájenou na kolečka a česnek na plátky. Opečeme dokřupava. Pár kousků
odložíme na ozdobu.
Do vypečeného základu přidáme těstoviny a po zamíchání vlijeme
rajčata. Přidáme sůl, chilli a necháme probublat. Pokud směs hodně
zhoustne, malinko zředíme vodou nebo mlékem.
Po krátkém prohřátí směs těstovin a klobásy dochutíme bylinkami. Sýr a
nakrájenou cibulku můžeme vmíchat k těstovinám, nebo jimi posypat
připravené porce.
Suroviny:
1/2 hrnku kolínek
1 hovězí /vepřová konzerva nebo sklenice(měla jsem domácí, ale dají se
koupit dobré třeba z Lidlu)
1 červená paprika
1 velká cibule
2 stroužky nasekaného česneku
1/4 pórku od zelené části
hrst mražené kukuřice
lžíce sádla
mleté chilli
kmín, pepř, sůl
Postup:
Nejdříve dáme vařit kolínka podle návodu. Mezitím na sádle orestujeme
drobně nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme česnek, papriku a kmín.
Opékáme cca 2-3 minuty a vložíme celý obsah sklenice s masem.
Prohříváme a vařečkou maso rozdělujeme na kousky. Vsypeme kukuřici a
nakrájený pórek. Přidáme chilli, pepř a dosolíme. Kolínka, která se
zatím uvařila, vytahujeme děrovanou naběračkou a dáváme přímo do
pánve.
Přidáme i trochu vody z kolínek a necháme probublat. Vytvoří se krémová
konzistence. Klidně ještě trochu vody přidáme, těstoviny ji lehce vsáknou
a budou šťavnaté. Dochutíme a rychlý oběd můžeme podávat.
Suriviny:
1200 g hovězí roštěné
1000 g kořenové zeleniny v poměru 3:2:1 - celer, mrkve, petržel
250 g libové a voňavé slaniny
100 g másla
300 ml bílého vína
1 smetana 33%
1 plechovka žampionů
ocet nebo citronová šťáva
sůl, mletý pepř
Postup:
Maso omyjeme, osušíme, popř. odblaníme. Nakrájíme slaninu na špalíčky a
maso jí prošpikujeme. Pokud ji dáte na chvíli do mrazáku, půjde to dobře,
já jsem nedávala. Maso osolíme, mírně opepříme.
Na másle rozpečeme slaninu a maso na pánvi necháme zatáhnout. Vyjmeme ho a
dáme osmažit veškerou zeleninu, nakrájenou na kostičky, až je zlatavá.
V kastrolu, já jsem dělala v PH, uděláme zeleninové lůžko a maso do něj
posadíme. Podlijeme vínem nebo vodou a dáme péci nebo "pomalíme" do
změknutí. Pak ho vyndáme a necháme zchladnout, aby se lépe krájelo na
plátky.
Veškerou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, dle potřeby naředíme
trochou vody, přidáme smetanu a přivedeme k varu. Až se tak stane, do
omáčky vložíme scezené žampiony, dochutíme a zjemníme plátkem
másla.
Podáváme s knedlíkem, kynutým nebo karlovarským, ale šly by i
těstovinami
Suroviny:
1 ks vejce
1 kg brambory
250 g polohrubá mouka
500 g uzené maso
1 kg kysané zelí
Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. V hrnci cibuli zpěníme a přidáme
zelí, podlijeme vodou a zhruba půl hodiny dusíme. Mezitím nakrájíme na
malé kostičky uzené maso a orestujeme na pánvi. Přidáme podušené zelí a
vše promícháme a za stálého míchání ještě 5 minut smažíme.
Připravíme si hrnec s osolenou vodou a necháme přivést k varu. Mezitím
brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme polohrubou mouku, vejce a
špetku soli a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být zhruba jako na
bramboráky, ne úplně tuhé a ani řídké.
Do vroucí vody procedíme přes síto na halušky těsto a postupně
odebíráme už hotové halušky, které nám vyplavaly. Když už máme
halušky hotové, smícháme je se zelím a uzeným a podle potřeby
dosolíme.
Halušky s kysaným zelím a uzeným podáváme jako chutný hlavní chod.
Suroviny:
kuřecí prsa - 500 g
špagety - 400 g
Worcestrová omáčka - 2 lžíce
sojová omáčka - 6 lžic
čínská zeleninová směs, mražená - 350 g
koření grilovací - 1 a 1/2 lžíce
zázvor mletý - 1/2 lžičky
bramborový škrob (Solamyl) - 1 a 1/2 lžíce
med - 1 lžička
Postup:
1.
Maso nakrájíme na kostičky. Dáme do mísy, přidáme zhruba 2 lžíce
sojové omačky, worcestrovou omáčku, grilovací koření, zazvor a lžičku
medu. Promícháme a necháme chvilku odstát.
2.
Mezitím dáme vařit nudle. Rozehřejeme pánvičku s olejem a přidáme maso.
Až bude maso skoro hotové, přidáme zeleninu, podlijeme vodou a necháme
chvilku vařit. Jestli se voda vypaří, přilijeme znova. Přidáme sojovou
omáčku a posypeme škrobem, aby se zahustila. Dukladně promíchat a nechat
chvilku provařit.
3.
Pokud už máte hotovo, stačí smíchat. Pokud jsou nudle suché, klidně
přidejte ještě sojovou omačku. Vůbec bych s ní nešetřila. Přeji dobrou
chuť.
Suroviny :
1 kg brambory
1 špetka sůl
200 g sádlo
200 g moučkový cukr
250 g hrubá mouka
150 g mák
Postup:
Oškrábané brambory opláchneme ve vlažné vodě, překrojíme v půli,
zalijeme vodou, osolíme a vaříme téměř doměkka. Vodu z brambor zpola
scedíme, obrácenou vařečkou uděláme v bramborách několik otvorů,
zasypeme hrubou moukou a pod poklicí necháme na mírném ohni vařit(pařit).
Pak brambory rozšťoucháme a rozmícháme, aby bylo těsto hladké. Z takto
připraveného těsta vykrajujeme noky lžící, kterou namáčíme v
rozehřátém sádle, a klademe je na teplé talíře. Jednotlivé porce
posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým
sádlem.