Rozcestník >> Politika >> Jak se žilo za socialismu, a jak se žije dnes

Informace

Název: Jak se žilo za socialismu, a jak se žije dnes
Kategorie: Politika
Založil: Jessie
Správci: Jessie
Založeno: 25.04.2020 15:59
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2251388x
Příspěvků:
42288

Toto téma sledují (11):


Předmět diskuze: Jak se žilo za socialismu, a jak se žije dnes - Vzpomínky dobré i špatné na konkrétní věci minulého režimu. Ty osobní nás pamětníků, nebo přímé vyprávění rodičů a prarodičů. A také o tom, jak žijeme dnes. Pište příspevky k tématu fóra, nikoho nenapadejte a neurážejte. Nezatahujte sem problémy z jiných fór a nezmiňujte lidi, kteří se zdejší diskuze neúčastní.
Máte nastaveno: řazení od: nejstarších v časovém zobrazení

| Předmět: Jak se žilo za socialismu
25.04.20 15:59:04 | #1

O tom, jak komunisté zakazovali žvýkačky...

Na vánočním trhu postával pán v nejlepších letech a vykládal skupince mladých dívek, že komunisté „nám“ zakazovali žvýkat žvýkačky. Dívky žasly a ptaly se, proč to vlastně ti zlí komunisté zakazovali, co jim na žvýkání vadilo? Pán dobromyslně přiznal, že to přesně neví. Zapojili se okolostojící s úvahami, co komunistům na žvýkání vlastně vadilo. Vládla příjemná nálada předvánoční pospolitosti, takové poklidné zastavení se v rušných dnech.

Chvíli jsem to poslouchala, probírajíc se vystaveným třpytivým zbožím, mám tuhle vánoční atmosféru ráda.
Nemívám ve zvyku lidem říkat naplno, že říkají nesmysly. Nemám ten vzácný dar říct to tak, abych neurazila, a konfliktům se vyhýbám. Vždycky se snažím to zaobalit jako „máte pravdu, ale…“. Proto ani nevím, proč ze mě najednou vypadlo: „Prosím vás, co to říkáte za nesmysly, vždyť jsme žvejkali furt.“
Pán ztuhnul. Přihlížející dav čekal, co on na to. Po chvíli začal cosi koktat a přiznal, že tedy ano, za komunistů byla žvýkačka Pedro. Ale ty americké, ty ne, ty nebyly. Už jsem dál nepokračovala, hlavně z toho důvodu, že si to prostě nepamatuju. Nechala jsem pána z toho takto vybruslit, i když moc slavné to pro něho nebylo, uznejte, že nedovážení žvýkaček ze západu není zdaleka totéž, jako jejich zákaz.
Doufám, že jsem tomu pánovi moc nezkazila předvánoční náladu, i když to souznění na trhu jsem necitlivě narušila.
Stejně se jednou dočteme v učebnicích, že komunisté zakazovali žvýkačky.
https://janica9.wordpress.com/2013/12/03/o-tom-jak-komuniste-zakazovali-zvykacky/



| Předmět: ...
25.04.20 16:04:43 | #2

Stejnojmenné fórum jsem měla i na Diskutnících. Ne že by bylo poklidné a nekonfliktní... Ale stále si naivně myslím, že pokud budeme všichni psát skutečně jen o svých autentických konkrétních zážitcích a zkušenostech, ke konfliktům by to vést nemělo.



| Předmět: RE: Jak se žilo za socialismu
26.04.20 07:26:02 | #3
Reakce na příspěvek #1

V dobe raneho socialismu mohlo byt zvykani zvykacky od ruznych komunistickych blbu povazovano za napodobovani American way of life.Zrovna tak jako ucesy , uzke kallhoty(roury), lakovani nehtu atd..


 #1 

| Předmět: RE: Jak se žilo za socialismu
26.04.20 07:56:50 | #4
Reakce na příspěvek #1

Lidé se holt občas ve zkratce vyjadřují hloupě a nepřesně,což platí obecně,bez ohledu na ideové preference. *25810* Žvýkačka je to poslední,co by snad jakoukoliv společnost mělo charakterizovat,so­lidní historik se tímto tématem zabývat nebude.Ostatně vše se musí posuzovat optikou stávající doby- odmítnutí Marshallova plánu v v r.46 a již pár let nato uplatňovaných ekonomických i obchodních sankcí ze strany Západu.




| Předmět: RE: Jak se žilo za socialismu
26.04.20 08:10:30 | #5
Reakce na příspěvek #1

nesmělo se žvýkat ve škole, na úřadě či třeba při komunikaci s nějakým hlavonožcem. Bralo se to jako něco neslušného. Ve škole jsme museli žvýkačku vyplivnout. žvýkající žák před tabulí byl chápán jako provokace. Ale to je myslím stejně i dnes. Málokterý dospelý je nadšený z komunikace se žvýkajícím nafouklým puberťákem. Tak mu alespoň zakáže žvýkat :-) Takže takhle se to zakazovalo. A žvýkačky měly jméno Pedro. A někdy byly i ve formě cigaret nebo bonbónů (uvnitř žvýkačka)


 #1 

| Předmět: RE: RE: Jak se žilo za socialismu
26.04.20 10:17:22 | #6
Reakce na příspěvek #5

Jééé ,jak já ráda žvýkala .... Před 70 lety byly žvvýkačky tak vzácné, že jsme se mezi dětmi dělili i o ty ožvýkané .
(ještě že tehdy ještě nebyl koronavirus :))) Ale co se týká té slušnosti - ani tehdy , ani dnes by si neměl člověk připadat při komunikaci s jinými jako mezi kravičkami na pastvě.

A kdo z vás si pamatuje "mejdlíčko" ?


 #5 

| Předmět: RE: RE: Jak se žilo za socialismu
26.04.20 10:25:05 | #7
Reakce na příspěvek #5

jojo cigára jsem měl moc rád a červené pedro taky a ty bubliny z něj.. kam se hrabe chupachups *33027*



| Předmět: Perzekuce
26.04.20 10:28:38 | #8

Vzpomínám si jak naše rodina byla nábožensky založená a díky tomu, že jsme chodili do kostela a já mě jako češtinářku zarytou komunistku, tak mi nic neodpustila, ba naopak, měl jsem drsnej chleba... takže nejlepší známka byla za 3 *34069* ale jakmile se po revoluci vše uvolnilo a já v tu dobu končil zš, tak jsem dostal z čj za 2, odůvodnila to tím, že takovou píli ještě u nikoho neviděla, že i přesto, že jsme se neměli v lásce mi nechce zkazit život a tak jsem na přijímačky na střední šel bez jediné trojky...