Co vám nikdy neřekli o sóji a proč není vhodná pro lidskou konzumaci
„Množství fytoestrogenů nacházející se v denní dávce sójové dětské
výživy se rovná pěti antikoncepčním pilulkám.“
- Mike Fitzpatrick, toxikolog
Co vám sójový průmysl nikdy neřekl
Nic takového jako zcela přírodní jídlo pocházející ze sóji neexistuje,
neboť sójové boby jsou ve svém přírodním stavu toxické.
Pro sójová jídla je základem zpracování, neboť sója je ve svém
přirozeném stavu jedovatá (obsahuje přírodní insekticidy). Žádné
skutečně organické sójové produkty pro lidskou konzumaci tedy
neexistují.
Když vidíte produkt, který je prohlašován za „zdravou, zcela přírodní
sóju“, tak se v duchu zapřísahejte, že si od té neetické společnosti
nikdy nic nekoupíte. Právě dokázala, že vám klidně ublíží a kvůli
zisku o tom bude lhát.
Aby byla sója bezpečná pro lidskou konzumaci, musí být zpracována jistým
způsobem a ani v takovém případě není skutečně bezpečná. Procesy
fermentace, které kdysi používaly národy Asie, se dnes nepoužívají, a
také celkové zdraví současných Asiatů rapidně upadá.
Sóju dnes dělá ještě nebezpečnější chemické inženýrství. Sójové
produkty jsou vyráběny ve velkých továrnách na zpracování potravin.
Kromě všech toxických nečistot a změn zpracování si samotná sója
uchovává mnoho svých původních jedovatých složek, které přímo
napadají štítnou žlázu, jako třeba hormony, jejichž úkolem je narušovat
plodnost.
Obzvláště náchylné k hormonálním poruchám (jako třeba endometrióza) po
konzumaci sóji jsou ženy.
Neexistuje způsob, jak přesně stanovit, kolik potratů a případů
neplodnosti je přímým důsledkem její konzumace.
„Tofu a další jídla ze sójových bobů obsahují isoflavony, trojkruhové
molekuly, které se skeletem podobají steroidním hormonům savců.
White spolu s dalšími svými kolegy-výzkumníky uvažuje, že estrogenu
podobné složky (fytoestrogeny) mohou soupeřit s přirozenými estrogeny o
estrogenové receptory v mozkových buňkách.
Rostliny si pro svou ochranu před predátory vyvinuly mnoho různých
strategií. Některé rostliny mají trny nebo ostny, zatímco jiné páchnou,
mají špatnou chuť nebo jsou pro zvířata, která je konzumují,
jedovaté.
Některé rostliny se vydaly jinou cestou, jako způsob boje proti tvorům,
které je zvyknou okusovat, využívají antikoncepci.
Rostliny jako sója vytvářejí pro svou ochranu orální antikoncepci, říká
Claude Hughes, PhD., neuroendokrinológ ze Cedar-Sinai Medical Center.
Vyvinuly si složky napodobující přírodní estrogen. Tyto fytoestrogény
mohou rušit hormony savců podílející se na reprodukci a růstu – což je
strategie pro snížení počtu a velikosti predátorů.“
Účinky sóji na lidské zdraví
- O 250 % vyšší riziko vzniku Alzheimerovy choroby.
- Zhoršení kognitivních schopností.
- Předčasná degenerace mozku.
- Vytváří steroidní hormony.
- Vytváří složky podobné estrogenu.
- Vaskulární demence.
- Snižuje počet proteinů vázajících vápník.
- Časná puberta u dívek a opožděné fyzické dospívání u
chlapců.
- Nepřirozené menstruační cykly u žen.
- Podvýživa – sójové boby mají silné enzymové inhibitory.
- Zpomalené trávení bílkovin.
- Interference s mechanismy závislými na tyrosin kináze požadované pro
optimální činnost, strukturu a tvárnost hippocampu.
- Potlačuje tyrosin kinázu, což zhoršuje paměť.
- Potlačuje tvorbu dopaminu.
- Pohybové potíže typické pro Parkinsonovu chorobu.
- Narušená činnost štítné žlázy.
- Děti, které dostávají sójovou dětskou výživu, mají o 200 % vyšší
pravděpodobnost cukrovky.
- Vrozené vady.
- Z důvodu tlumení činnosti štítné žlázy se fluorid stává mnohem
toxičtějším.
- Utlumuje vstřebávání zinku.
Proč by měli vegetariáni a vegani namísto sóji konzumovat konopí
Když se lidé rozhodnou být vegetariány nebo vegany, obvykle jedí výrobky
ze sóji, aby si vykompenzovali nedostatek bílkovin.
Sója je pro tělo strašlivá a není vhodná pro lidskou konzumaci. U dětí
krmených dětskou výživou obsahující sóju se v pozdějším věku s daleko
vyšší pravděpodobností vyvinou hormonální onemocnění, jako jsou
endometrióza a onemocnění štítné žlázy.
Estrogenu podobné složky obsažené v sóji brzdí vývoj tím, že se
tváří jako estrogen. Způsobují hormonální nerovnováhu, zejména u
žen.
Široce dostupnými se staly alternativy na bázi konopí. Konopí seté
neobsahuje THC. Jedná se o zázračnou rostlinu obsahující podobné
množství bílkovin jako výrobky ze sóji, nemá však žádné riziko.
Loupaná semena konopí obsahují přibližně 31 % bílkovin ve srovnání s 35
% u sóji.
Bílkovina z konopí je široce dostupná ve vyšších koncentracích. Vyrábí
se přírodním způsobem jednoduchým lisováním a mletím konopných
semen.
Konopí obsahuje všechny důležité aminokyseliny, které dokázala věda
identifikovat, a vysoké množství omega-3 kyseliny, látky, která chybí v
téměř každé stravě Západu.
Vegetariáni by si měli všimnout, že konopí obsahuje ještě více omega-3
mastných kyselin než vlašské ořechy, které vegetariáni prohlašují za
nejlepší zdroj omega-3 kyselin.
Pozor na výživové pseudo-odborníky propagující sóju.
Výrobci sójových produktů dokonce připouštějí, že jimi propagovaná
zdravá potravina odebírá tělu vápník, železo a zinek a způsobuje
nedostatek více minerálů.
Zapomínají se však zmínit o tom, že snižuje i absorpci hořčíku, mědi a
vitamínu B12, moc důležitých látek pro zdraví kardiovaskulárního
systému.
Nebezpečná kyselina fytová v sóji se dá snížit v důsledku procesu
zpracování, ale neztratí se. Dále se zapomínají zmínit o tom, že sója
se již více nekvasí (nefermentuje) tradičními metodami, které kdysi
používaly národy v Asii.
Nová „fermentace“ se provádí chemicky a pomocí geneticky upravených
bakterií, aby se geneticky upravená sója stala méně toxickou. Jedná se o
druh zpracování potravin, který vyžaduje ochranný oděv.
Závěr
Narušená schopnost těla vstřebávat živiny je nejobvyklejší cesta k
vážným chronickým onemocněním. Ve skutečnosti se výrobci o geneticky
upravených bakteriích a kvasnicích v sójových produktech vyjadřují jako o
„prospěšných mikroorganismech“.
Prakticky každý, kdo za uplynulých 10 let četl o sóji, ví, že byla
prokázána její extrémní škodlivost pro zdraví. Člověk by si tedy mohl
položit otázku, odkud výrobci těchto produktů získávají své
informace.