https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zase-bude-drazsi-maso-Tentokrat-veprove-EU-opet-zachranuje-763609?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
„České vepřové je lepší než to z Belgie, Německa, Polska,
Portugalska nebo Španělska. Na nevýhody masa z dovozu ukázali vědci z
Výzkumného ústavu živočišné výroby a Mendelovy univerzity v Brně.
Zkoumali například obsah intramuskulárního tuku (takzvané mramorování
masa). Zatímco u domácích vzorků byla vysoká hodnota 1,19 %, u
zahraničních vzorků průměrně jen 0,86 %. Čím vyšší je podíl
intramuskulárního tuku, tím je maso křehčí a šťavnatější. České
vepřové vyniklo i v hodnocení ztráty masové šťávy. Celková ztráta
šťávy byla u českého masa 6,6 %, u dovezeného masa v průměru 8,71 %.
Přitom největší ztráty byly zaznamenány u masa pocházejícího z oblastí
jako je Španělsko (10 %) a Polsko (9,56 %). Potvrzuje se tak, že české
vepřové je vysoce kvalitní. Dejte mu proto v obchodě přednost,“
požádala Čechy, Moravany a Slezany Agrární komora ČR.