Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 4770318x
Příspěvků:
143477

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět: Sputnik účinnější,než novičok.
08.03.21 07:37:43 | #16088

Rusům se zadařilo vnést zmatek a nejistotu do veřejného mínění té které země, zpochybnit vše: vládu, opozici, Evropskou unii, stanoviska expertů…
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-sputnik-na-ceskou-a-slovenskou-politiku-zabira-jako-novicok-146001#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=Wgj8nfBLejA-202103080555&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Žasnu,kolik dobrovolníků tu dělá Rusům promo,celý děj otočí,upraví k obrazu svému a přitom se zaklínají pravdou.Rusko prý už dávno zažádalo o schválení vakcíny-ve skutečnosti tak učinili až minulý týden.Ruská vakcína prý byla vyvinuta jako světově první.Ve skutečnosti se "jen" nezdržovala dlouhým certifikačním procesem a očkování se stalo součástí ověřování.
Je mi líto,že se nevinná a pravděpodobně i účinná vakcína,stala ještě před svým schválením tak ničivým politickým nástrojem.Že je tu tak úrodná půda.


3  

| Předmět: RE: Sputnik účinnější,než novičok.
08.03.21 10:54:54 | #16090 (1)

V práci jsem hodně pracoval s odbornou literaturou. A pomáhal některým kolegům ze Západu v překladech ruských článků. Taky v SSSR pracovalo hodně vědců, i když jejich články v odborných časopisech nebyly nijak pionýrské.
Jak v Rusku, tak i v Cesku došlo po roce 89 k velkým změnám. My jsme se naráz ocitli v teritoriu Západu, Rusko nikoliv. Vědu , průmysl i zemědělství se u nás podařilo nastavit na standardy Západu. Byli jsme k tomu v podstatě přinuceni. Ruská věda poskočila dopředu, podobně jako ta naše, jenže se vyvíjí v jiné legislativě a v jiném prostředí. Ruští oligarchové nejsou podobní těm americkým, kteří jsou spíš apolitičtí, ale jsou navázání na stát a na politiku. Jako tomu bylo u nás v 90.letech. Proto taky ruský průmysl a věda není orientována na zisk, ale na politiku.
Moje spekulace je v tom, že ruští vědci dokázali vyvinout Sputnika, který má slušnou účinnost proti koronaviru. Jenže nebyli schopni to dotáhnout do komerčního stadia, aby byla vakcina konkurenceschopná se západními vakcinami. Nebyli k tomu vedeni, na rozdíl od jejich čínských kolegů. Výsledkem je, že Sputnik používají k politické hře, jako s těmi oligarchy. Nikoliv k tomu aby na tom vydělali balík peněz a tyto zisky použili k výzkumu a výrobě jiného produktu. Jak to dělají čínští podnikatelé, kteří se prosadili vlastním úsilím a inovacemi a ne přátelstvím se státními strukturami.
Tu vakcinu je možné vyrobit v kuchyni, pokud máte know how. Jenže její cena není pouze ta ampulka, ale cena hromady papírů, které jsou potřeba k tomu aby se na vyspělejších trzích mohla prodávat.

Pokud se týče českých postojů ke Sputniku, tak ty jsou u nás ovládány panslavismem. Polský filosof Michnik v 80.letech spekuloval o tom, že po komunismu přijde nacionalismus. Ceský nacionalismus byl - na rozdíl od toho polského - tradičně napojen na Rusko. Pocit malosti (vůči Němcům a Německu) byl kompensován velikostí Ruska. Tento pocit byl přítomen v uzlových datech českých dějin (1918,1938,1945 i v roce 1968) a bylo by velkým divem kdyby nebyl přítomen dnes. Dokonce si dovolím tvrdit, že stabilita poválečného systému v českých zemích byla víc založena na nacionalismu než na komunismu. Jiráskovy romány a vávrovy filmy. Rusové zde mají hodně trollů, jenže většína proruských vyjádření tady jde od srdce. Včetně toho Sputniku. Hamáček v posledních dnech se divil, proč ten Sputnik vyvolává tolik emocí. Já se tomu vůbec nedivím.


 #16088 

| Předmět: RE: RE: Sputnik účinnější,než novičok.
08.03.21 11:04:26 | #16091 (2)
| Předmět: RE: RE: RE: Sputnik účinnější,než…
08.03.21 11:28:25 | #16094 (3)

Vznik ranně středověkych států je spojen s křestansvím. nejen v Cechách, ale taky v Německu, Francii a na Ukrajině. Všude v Evropě
Pokud se týče toho Palackého, tak ten Cechy varoval před Ruskem. Za Palackého Německo ještě nebylo a Prusko bylo spíš ve stadiu zrodu. Rusové za Palackého postupovali rychle kupředu. A přitom pohlcovali různá etnika. Jako třebas Ukrajince. Nedůvěru Ukrajinců k Rusům, Chorvatů k Srbům a Slováků k Cechům lze pochopit. Z poznatků Palackého a nikoliv z české mytologie.


 #16091 

| Předmět: RE: RE: Sputnik účinnější,než novičok.
08.03.21 11:22:45 | #16093 (2)

Je pravdou, že zažíváme opět trochu časy Mladočechů a Staročechů, jakési národní obrození. :)

Na stejné téma mudruje i nezničitelný Jiří Paroubek, který opět oživil "obyčejného občana".
http://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/proc-nasi-slovensti-liberalove-nechteji-ruskou-vakcinu



| Předmět: RE: RE: RE: Sputnik účinnější,než…
08.03.21 11:57:47 | #16095 (3)

Ceská společnost byla (od vítězství mladočechů) společností plebejskou, bez elit. Elity tvořili Němci a Zidé. Společnost nejenže elity neměla, ale taky je mít nechtěla.
Výsledkem takového myšlení byly totalitární snahy, které se nakonec prosadily v roce 1945.Po tomto roce se taky dařilo společnost provozovat, jenže na rozdíl od Němců ji řídili Rusové. Rusové to museli dělat přes domácí satrapy, což se během času spoustě Cechů nelíbilo. Snaha o sesazení těchto satrapů se sice po roce 89 podařila, jenže zároven se tady ustavila svoboda a demokracie na kterou nebyla společnost zvyklá. A svoboda dokáže ve společnosti stejných lidí rychle vytvářet rozdíly. A v tom vznikala mezi "obyčejnými lidmi" averze vůči "lepšolidem". Proti demokracii a "pravdoláskařům". A s těmito početnými nespokojenci se chtěl identifikovat zasmušilý Paroubek. Jako Mussolini. Alespon ve svých politických vyjádřeních. Soukromně se za obyčejného člověka nepočítal, viz jeho opulentní svatba v Mariánských Lázních s mladou milenkou.

Paroubek není "obyčejným člověkem" je to bývalý ministerský předseda. A za rezort zdravotnictví má taky jakousi spoluzodpovědnost. Ta katastrofiká situace s tím koronavirem je taky důsledkem jeho politiky. Ceši ovšem dlouhodobě smrt vytěsnují ze společnosti, takže jeho propaganda ohledně lidí které epidemie usmrtila nemá velkou naději na úspěch. Co dokáže českou společnost vytočit bude bída a ekonomická krize, která se na nás valí. Jenže za ni bude rovněž (spolu)odpovědný Paroubek a zvláště jeho voliči. Víc než Babiš, kterému jinak nezbylo než se těmto voličům podřídit.


 #16093 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sputnik účinnější,než…
08.03.21 12:53:34 | #16096 (4)

Jde o to,co pokládáme za elitu.Pokud vzdělanost a um,pak žádnými plebejci nejsme.Jen nám chybělo demokratické,svo­bodné prostředí,ve kterém by se mohly rozvíjet všechny naše předpoklady,vč­.přiměřeného sebevědomí,vědomého si svých hodnot.Dokud nedokážeme právě tohle,stále budeme jenom tou "řvoucí myší".


 #16095 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik účinnější…
08.03.21 16:42:18 | #16097 (5)

Svoboda dává možnosti. Jenže všichni nemají stejnou posici. Jeden je zdravý, inteligentní, krásný, pracovitý atd...
Vedle něho je druhý nemocný, hloupý, líný atd..
Demokracie dává možnosti lidem své talenty rozvinout. Z někoho se stane superstar , z druhého narkoman.. Jednoho poměry vynesou nahoru, jiného ničí. Pro ty, kteří mají rádi uniformní společnost je demokracie těžko přijatelná.


 #16096 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik…
08.03.21 17:19:25 | #16098 (6)

Tohle ovšem rovnostáři nechtějí. Jejich ideálem je, aby všichni měli stejně a pokud možno i stejně mysleli. Na společnost tak dohlíží "vyvolení" , kteří jedněm berou a druhým dávají a určují lidem osudy. Na tyto vyvoleně už ovšem nedohlíží a nekontroluje je nikdo.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik…
08.03.21 17:43:50 | #16099 (6)

Úspěch v životě dnešního člověka je dán přítomností amibicí a možností,obojí se musí sejít současně u jednoho člověka, který se pak stane díky své činnosti příslušníkem střední třídy (měšťanstva, selského stavu, lékařského nebo učitelského stavu, apod., tedy buržoasií, jak to nazvali komunisté). Střední třída neboli střední stav byl vždycky nežádoucí pro vládce a nedosažitelný pro chudinu, Obě tyto skupiny společnosti se proto historicky snaží střední třídu zničit. Pokusili se o to bolševici, fašisté, nacisté, frankfurtská škola a dnes je to New left.


 #16097 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik…
08.03.21 18:53:45 | #16101 (6)

To je přeci samozřejmé a obvyklé nejenom v ČR.Zobecňování na přihlouplé a líné panslavisty,kteří se tu bez nějakého tatíčka neumí o ničem rozhodnout,je mylné a urážející.


 #16097 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik…
08.03.21 22:14:48 | #16102 (7)

Nicméně úspěch Zemana a jeho politického stylu je dokladem o stavu mysli jeho voličů a nikoliv Zemana.


 #16101 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik…
09.03.21 07:07:43 | #16106 (8)

Takhle pohrdavě bych mohla hodnotit i Američany s jejich volbou Trumpa,ale i Francouze s odouzeným a ještě stále souzeným Sarkozym atd atp.M.Zemana zvolila stále jen 1/3 voličů a navíc v situaci,kdy chyběla silnější konkurence.Tuzemský prezident má ale na rozdíl od USA a Francie mnohem menší pravomoci a zásadní vliv má premiér.Průšvih ovšem nastává při tak unikátní konstelaci,kdy se na obou těchto postech sejdou dvě tak problematické osobnosti.(Nesmím zapomenout na obskurní a nikým nevolenou osádku Hradu,natěsno obklopující nemocného,sláb­noucího prezidenta.)


 #16102 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.03.21 14:33:03 | #16127 (9)

Pokud se týče toho Trumpa, tak ten sice měl politický styl podobný Zemanovi, jenže za svou éru byl dvakrát žalován kvůli inpeachmentu a výrazně prohrál s Bidenem.
Zeman nebyl pro voliče neznámým politikem. Projevil se celkem nevýrazně v roce 1989, ovšem poté co stal šéfem CSSD, rozjel to v takovém stylu , že by mu to mohl Trump závidět. Několikrát vyhrál parlamentní volby a dvakrát presidentské. A Zeman má v Cesku stále velkou podporu.

Jinak z druhého soudku, co se týče Sputniku, kterému dělá Zeman v Cesku reklamu. Sám se ovšem mohl nechat naočkovat Sputnikem, na rozdíl od "obyčejných lidí", kteří takovou možnost nemají. Stačilo zajít na ruskou ambasádu a někdo by mu ji tam pichl. Tím by pořádně rozzuřil pražskou kavárnu. Proč to neudělal ?

Prý je Zeman v době epidemie uzavřen v Lánech a málokdo se k němu dostane. A dal se naočkovat tuzexovou, nikoliv ruskou vakcinou. Takže Zeman dělá ze Sputniku politiku. Na veřejnosti popíjí slivovici, v ústranní Becherovku. Podobně se Sputnikem.


 #16106 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.03.21 14:45:59 | #16128 (10)

V roce 1989 nevýrazný nebyl, byl velkou hvězdou tehdejších demonstrací. S davy uměl skvěle pracovat už tehdy. Měl jeden jediný projev se kterým všude jezdil a neměnil ho, ale zabíralo to, sám jsem toho byl svědkem.
Docela by mě zajímal jeho dnešní pohled na sebe samého v těchto dnech.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.03.21 16:29:48 | #16131 (10)

V době svého zvolení do prez.funkce už byli obdobně problematičtí.S tím obrovským rozdílem,že v případě velmoci s tak velkými prez.pravomoce­mi,jde o mnohem významnější počin.
Pokud vím,Zeman nevyzýval k ignorování důležitosti odborného schválení.Dobře ví,že bez certifikátu by očkovací vakcínu nehradily zdravotní pojišťovny.
M.Zeman pobýval v Lánech vždy hodně rád a často.Je logické,že se mimo Prahu uchýlil i v době pandemie.Řekl to sám v nedělní Partii,dokonce přidal informaci,že tam často používá el.inv.vozík.Rodina za ním dojíždí.Tedy zhruba stejný režim,který jim vyhovoval už dříve.
Kdyby byla EMA chytrá,nechala by čl.zemím naprostou volnost,nechť si očkují čím chtějí.Rusům by bývala vypálila rybník.
Mezi slivovicí a Becherovkou nevidím žádný "kulturní" rozdíl. *24670*


 #16127 

| Předmět: RE: Sputnik účinnější,než novičok.
09.03.21 01:26:07 | #16103 (1)

Prapodivná úvaha.
Covid je realita přinášející nemalé lidské ztráty na životech, drsně dopadá na ekonomiku. Účinná obrana je očkování. Realitou ovšem je nedostatek vakcíny. Jestliže jsou ještě další možné zdroje, je povinen každý státník a politik o takový zdroj usilovat. Pokud ne, je podvodník.
Nabízí se u nás nevyužívaný zdroj, Rusko a Čína. Obě země neoslovily naši vládu, nefinancovali pouliční informační kampaně, nenabízeli dodávky vakcíny o nic odlišněji, než jiné zboží na trhu. Ovšem pochopitelně o svých obchodech a výsledcích informují na webu. Toho se okamžitě chytili všichni rusofobové a pravicoví bolševici a v zájmu vylepšení svých kádrových materiálů žvaní o hybridní válce Ruska se světem. Ve skutečnosti jsou to lidé, kteří všemožně přispívají k dalším zbytečně mrtvým. Oni jsou strůjci hybridní války. Nic jiného jejich snahy nepřináší. Obvykle jde o lidi mající mizivé znalosti o epidemiologii, o druzích vakcín a citujících všeliké výmysly, případně je konstruují právě oni.
Pokud jde o fakta:

  1. Rusko nepožádalo o uznání vakcíny EMU, ale v lednu starší evropskou instituci, která není řízena z Bruselu. Lze se dohadovat, proč asi? Lze se spolehnout na EMA, že nepůjde o tendenční postup a zájem nepustit na západní trh dalšího producenta, dokonce silného protivníka NATO?
  2. O certifikát pro Sputnik V požádala EMA před několika dny německá pobočka výroby Sputniku V, nikoliv Kreml.
  3. Neznám dokument, který by Rusko záměrně pustilo do ČR, znám žvanění všelikých Jandů, Hrušínských a pod. Zkušenost mi říká, že v našem tisku se rozhodně nezveřejňuje o Rusku tolik informací, jako třeba v Německu, Itálii či Francii.

O tom, jak funguje Sputnik V jsem se dozvěděl až z článku pana Kotrby, což je dle mého soudu nestranný evropský pozorovatel vyjadřující se přímo a smysluplně, v zájmu lidských životů, svobody a demokracie. A má pravdu, když chce na trhu Sputnik V, s tím, že máme očkování dobrovolné a občan by si měl mít možnost vybrat si výrobce. *10156*


1  
 #16088 

| Předmět: RE: RE: Sputnik účinnější,než novičok.
09.03.21 06:05:19 | #16105 (2)

V Evropě je jiné politické klima než v Rusku, Turecku a Iránu. I když v Iránu mají jaderné elektrárny a vyrábějí atomovou bombu, je to jiná civilizace než evropská. Tak to po staletí bylo, je a bude.
Cesko strávilo po druhé válce 40 let v Rusku. Bylo to samozřejmě jedním z výsledků druhé války, ale vedlo k tomu taky sto let domácího vývoje před druhou válkou. Národní obrození, panslavismus, cesta z Předlitavska na Balkán a odtud do Ruska.
Zdálo se po Listopadu 89 , že dojde ke sjednocení Evropy. Jenže 30 let po Listopadu a geopolitických změn v Evropě je Evropa znovu rozdělena. Kde je hranice mezi východní a západní Evropou ? Na Sumavě, na polsko-ukrajinské hranici, na rusko-ukrajinské hranici ?
Cesko nyní sužuje epidemie koronaviru, která nemá v našem blízkém okolí obdobu. Proč tomu tak je ? Je to důsledek politiky liberalismu , která u Slovanů nemá tradici ? Spravil by to řízný plukovník, jako je Prymula ?

Jednou z příčin epidemie je dlouhodobá situace ve zdravotnictví, které dlouho bylo pod kuratelou CSSD. Které je prodlouženou rukou politiky a vůbec není zaměřeno k uspokojování potřeb občanů.Spíš v něm je to podobné Rusku než Německu. Občan nemá ve zdravotníctví volby. Nemůže si vybrat nemocnici ani vakcínu. Jako před rokem 89. Pokud chcete Pfitzera a ne Astru, tak jedině že někoho podplatíte, jak je tady na východě skoro tradicí.

Cesko-Slovensko bylo po druhé válce 40 let součástí druhého světa, tj Ruska. V těch časech oscilovalo mezi třetím a taky prvním světem. Po pádu železné opony se sice (formálně) stalo součástí prvního světa, jenže nemalá část obyvatel pokukuje po tom třetím světě. Dnešní situace trochu připomíná dobu kdy jsme byli uvězněni v Předlitavsku. Za těch víc jak sto let se toho zas tak moc nezměnilo. Jako v té Persii.


 #16103 

| Předmět: RE: Sputnik účinnější,než novičok.
09.03.21 01:30:28 | #16104 (1)

Ještě maličkost: Součástí ověřování je vždy a všude na světě očkování lidí. Kdyby L. Pasteer nezkusil účinnost na člověku, ten chlapec by zemřel. *6477*


 #16088 

| Předmět: RE: RE: Sputnik účinnější,než novičok.
09.03.21 07:47:38 | #16107 (2)

Úvahu v úvodním odkazu pokládám za naprosto přesnou.Málokterý "pisálek" dokáže tak vyhmátnout podstatu věci,jako P.Šabata.(Shoda jmen s bývalou ombudsmankou.)
A k tomu ověřování podstatnou "maličkost".Než jakákoliv vakcína obdrží certifikaci,musí splnit totožné požadavky-od samotné žádosti,předložení dokumentace až po kontrolu výroby.Součástí poslední fáze výzkumu je pochopitelně i ověřování účinnosti na lidech,kterými ovšem musí být dobrovolníci.(Za průběžné lékařské kontroly a seznámení s příp.rizikem.Ob­vykle jsou i finančně honorováni.)


 #16104 

| Předmět: RE: RE: RE: Sputnik účinnější,než…
09.03.21 12:31:09 | #16116 (3)

Ta úvaha pana Šabaty je zcestná. Nachází u Rusů to, co sám vyrábí víc než Rusové - hybridní válku.
A vy víte, jakým způsobem byli vybráni lidé pro ověřování účinnosti Sputniku V v Rusku? Já ne, nikde o tom nepsali. Pouze v jednom případě se objevila zjevná domněnka, že to zkoušeli na vojácích. Ovšem těžko věřit, protože účinnost je třeba ověřit na starších lidech. Pořád tam figurují představy, že v RF se dělá vše stejně, jak za bolševiků. Je to o pochopení, že mají jinou stimulaci, jiné technologie, jinou míru svobody, že právě proto se dějí věci jinak.


 #16107 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sputnik účinnější,než…
09.03.21 13:03:50 | #16119 (4)

Kdyby to Rusové mysleli vážně a neučinili ze Sputniku ideální politický nástroj,žádost o udělení certifikace by podali již dávno,nikoliv minulý týden.Že se jim to dokonale podařilo,svědčí nejenom situace na Slovensku,ale i podobné debaty.
V podstatě sám potvrzujete nestandardní způsob testování ruské vakcíny,nesplňující evropské standardy.Dou­fejme,že v současné době už dokázali EMA předložit kompletní a uspokojivou dokumentaci.Totéž i Čína se svou vakcínou Sinopharm.
Jen ještě poznámku-neregistrované vakcíny neproplácejí zdrav.pojišťovny.


 #16116 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik účinnější…
09.03.21 16:31:19 | #16132 (5)

Je třeba si uvědomit, že v potížích jsme my, nikoli RF. EMA a příslušní funkcionáři EU by se měli členům EU omluvit za to, že ani v okamžiku propadu dodávek neudělali nic, aby se s Ruskem a Čínou snažili domluvit. To spolu s jednáním Rakouska, Maďarska a jiných je důkaz o ideologickém postoji EU. Je to stejně pitomé, jako byly případy našich nemocných, kteří potřebovali osvědčené léky ze západního trhu a vláda ČSSR jim neumožnila si je ani výjimečně legálně nakoupit. Kdo tedy hraje tu hybridní válku z pozice rádoby pána světa?


1  
 #16119 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik…
09.03.21 20:25:18 | #16137 (6)

EMA je vědecká instituce,hodnotící žádosti o udělení odborné certifikace.Nežádá přeci EMA,ale naopak jednotlivé firmy.


 #16132 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik…
10.03.21 00:18:43 | #16142 (7)

EMA je instituce, kterou vytvořila EU a zabývá se tím, zda jsou farmaka použitelná pro veřejnost. Úkolovat ji může každý, kdo zaplatí. Jak je EMA nezbytná a důsledná, to myslím ukazuje, jak rychle koňský lék prošel k podávání nemocným covidem. (Což považuji za správné).


1  
 #16137 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik…
10.03.21 07:08:28 | #16143 (8)

Na jeji "zbytecnost" ukazuji uz kyberneticke utoky cinske a ruske tajne sluzby....


1  
 #16142 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Sputnik…
10.03.21 08:13:50 | #16148 (8)

To jsou hodnotící stereotypy,které si holt sebou táhneme.
https://europa.eu/european-union/about-eu/agencies/ema_cs#jak-agentura-funguje
Např.studie o přehodnocení růstového hormonu byla financována Evropskou komisí a prováděna konsorciem pediatrických endokrinologů, epidemiologů a biostatistiků ze sedmi evr.zemí.Obdobné práce týkající se registrace nového léku,financují zejména výrobci,což pokládám za logické.

Antiparazitikum ivermektin není v ČR registrován a před jeho užitím na lidech varuje většina lékařů,vč.ministra zdravotnictví a samotné farmaceutické společnosti Merck Sharp and Dohme,která ivermektin vyrábí.
Jde v podstatě o experimentální léčbu.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ivermektin-covid-19-udajny-lek-andrej-babis-nemocnice-u-svate-anny-brno_2103040500_vis


 #16142 

| Předmět: RE: RE: RE: Sputnik účinnější,než…
09.03.21 14:08:54 | #16122 (3)

Otázkou je zda je třetí fáze kliniky přiložena k žádosti o schválení Sputniku. Tu třetí fázi kliniky není možné jen tak provést, její provedení musí povolit lékový úřad. Podle toho co se v médiích píše, tak o nic takového přihlašovatel Sputniku v zemích EU , USA či Japonsku nepožádal. Pokud ji dělal tak v Rusku, anebo v třetím světě, třebas v Chile. Výsledky klinické studie ze třetího světa bude sotva EMA akceptovat. Pokud bude EMA požadovat klinickou studii podle standardů EMy tak by v optimálním případě mohl Sputnik dostat schválení tak za rok.


 #16107 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Sputnik účinnější,než…
09.03.21 16:36:12 | #16133 (4)

Minulý týden žádost podali prostřednictvím německé firmy R-Pharm Germany,která je součástí ruské společnosti R-Pharm.Tak snad.


 #16122 

| Předmět: Názor (možná chybný)
06.03.21 14:55:50 | #16023

Ještě se vrátím k níže uvedenému odkazu
https://www.denik.cz/z_domova/cesko-ockovani-statistika-20210301.html
"Jak se očkuje u sousedů"
Vzhledem k tomu, že údaje o počtech očkovaných jsou vždy na 100 osob, lze to brát jako procenta. Pokud tedy zvolíme pro srovnávání s ostatními státy např. Rakousko, potom Německo má oproti Rakousku pouze o 0,2% více proočkovaných a ČR jenom o 0,8% méně. Tak i tak je to velmi málo u všech naších západních sousedů i u nás.
Německo 7,1% z celkové populace, Rakousko 6,9%. To je skutečně hodně špatné např. oproti Velké Británii (30,1% z celkové populace).
Proč tedy jsme nejhorší? (pouze názor k případné diskuzi a samozřejmě se mohu mýlit).

Následovalo rozvolňování, tisíce turistů si to namířilo do Chorvatska, ... a také tím mohl stoupnout počet nakažených.
https://www.denik.cz/ze_sveta/cesi-dovolena-chorvatsko-20200718.html
Domnívám se, že vláda tehdy neměla brát ohledy na kritické postoje opozice a zachovat přijatá opatření. V tom udělala chybu a za chyby se platí.


1  

| Předmět: RE: Názor (možná chybný)
06.03.21 15:17:55 | #16026 (1)
  • Tranzit už skoro rok tak nějak nefunguje. Projíždí jen kamiony, ale jinak, hlavně turisticky chcípl pes, letadla nelétají, hotely jsou prázdné, takže nic, v tom to asi nebude.

    Já se nedomnívám nic, prostě nevím. Nevím co měla, nebo neměla udělat vláda. Nejsem odborník na nakažlivé choroby. Anevím, kiolik turistů z jiných zemích zajelo pro nákazu do Chorvatska. Nebo tam jezdili vloni jen Češi? Netuším, podle mě v takové situci cestují kvůli válení se na pláži jen idioti a to bez ohledu na státní příslušnost. Jen porovnávám a vím jen to, že tím co udělala, nebo neudělala naše vláda, nás přivedla k současné situaci, kdy jsme nejhorší na světě. Fakt nevím, co měla udělat, možná na jaře oplotit Prahu nebo ty chorvatské bacilonosiče nevpustit zpět do země. V současné době už není problém cestování, tedy pro nás, všude jinde je nákazy méně, takže jediné k čemu dojde, bude to, že čeští turisté nakazí někoho v zahraničí. Divím se, že Čechy ještě někdo k sobě pouští.


 #16023 

| Předmět: RE: RE: Názor (možná chybný)
06.03.21 16:11:55 | #16028 (2)

Chorvatsko v tomhli hrálo malou roli. Podobně jako lyžaři z Tyrolska loni na jaře.
Průběh epidemie v Cesku je výsledkem domácích poměrů. Na prvním místě je chaos v diagnostice. Pokud má někdo podezření, měl by být co nejdříve diagnostikován. A ne za týden či déle po propuknutí příznaků. Za druhé měly být vyhlášeny lokální lock-downy. Jako bylo loni na jaře to Litovelsko. Pokud se týče dnešní epidemie, tak se měla udělat uzávěra podobná té dnešní někdy na začátku adventu.


 #16026 

| Předmět: RE: RE: RE: Názor (možná chybný)
06.03.21 16:23:04 | #16029 (3)

Souhlasím.Podstatou je testování (především ve firmách a logistických centrech),izolace pozitivně testovaných,to vše provázeno masivním očkováním.


 #16028 

| Předmět: RE: RE: RE: Názor (možná chybný)
06.03.21 16:37:39 | #16034 (3)

Zavřít všechno na začátku adventu se tehdy jevilo jako politicky neprůchodné. Zavřít obchody a služby v prosinci, na Vánoce, by bylo velmi nepopulární opatření, to si prostě nikdo nedovolil. I když pravděpodobně by to průběh epidemie dost ovlivnilo a nepatřili bychom k zemím, kde je nejhorší situace.


1  
 #16028 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Názor (možná chybný)
06.03.21 16:40:39 | #16035 (4)

Řekla bych,že malé obchody všeho druhu byly tím nejmenším ohrožením.Paradoxně zůstala otevřená především velká obchodní centra.


 #16034 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Názor (možná chybný)
06.03.21 18:36:10 | #16042 (5)

Souhlasím. I v těch malých obchodech, které zůstaly otevřeny, protože tam lidé nakupují potraviny atd., nejsou v podstatě problémy s větším nahromaděním zákazníků. Dá se to snadno zvládnout.


 #16035 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Názor (možná…
06.03.21 20:10:39 | #16044 (6)

Lidé respektují menší prostory a v případě nutnosti ochotně stáli před krámem.


 #16042 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Názor (možná…
07.03.21 08:41:19 | #16059 (6)

Zaměstnanci firem měli být diagnostikováni už dávno, naočkovány měly být učitelky v mateřských školách a těhotné ženy. Spíš než důchodci 80+.
Myslím si,že hygiena se v hypermarketech víc uhlídá než v malých prodejnách. Dost dobře si nedokážu představit jak by nakupovalo kdyby hypermarkety uzavřeli. A kdyby nebyly dovážkové služby.


 #16042 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Názor …
07.03.21 10:35:57 | #16061 (7)

Od začátku je známé,že k nákaze dochází nejvíc v zaměstnání,takže testování + karanténa,bylo základem.Tomu se ale většina zaměstnavatelů (zejména z těch montoven a log.center),brá­nila.S tím souvisí i trasování a pochopitelně solidní finanční náhrady,které udrží lidi v karanténě.
Velká obch. centra pojmou spoustu lidí,což je samo o sobě riziko.Ale pokud už byla otevřená,postrádá logiku,že musely zavřít menší prodejny-třeba s obuví,oblečením ap. Dovážkové služby jsou ideální.
Že jsou přednostně očkováni ti nejzranitelnější,je v pořádku.V pořádku ale není,že to tak ostudně vázne.


1  
 #16059 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Názor …
07.03.21 13:22:33 | #16066 (7)

Podle mých zkušeností se hygiena v hypermarketech hlídá víceméně formálně. Je tam stále stejný počet lidí jako před epidemií. Já nemám nic proti jejich otevření, ale v malých obchodech je situace daleko přehlednější a dá se líp zvládnout. Pokud jde o dovážkové služby, ty byly samozřejmě velkým přínosem.


1  
 #16059 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Názor (možná chybný)
06.03.21 16:51:42 | #16037 (4)

Problémem byly Vánoce a blížící se volby. Voliči žádné uzávěry nechtěli a politici , kteří se chystali na volby museli vyjít lidem vstříc.
Taková situace se tady už po Listopadu projevila několikrát. Voliči měli své představy o budoucnosti, jejichž realizace by podkopala ekonomický a společenský život v zemi. Polici si tohoto antagonismu byli vědomi, ale pak se museli přizpůsobit většině. Klaus, Zeman i Babiš.
"obyčejní lidé" tak mohou být spokojeni. Budoucí vítěz voleb ( at to bude Bartoš nebo někdo jiný) se bude chovat jako jeho předchůdce.


 #16034 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Názor (možná chybný)
06.03.21 17:06:17 | #16038 (5)

Aspoň by ušetřili a protože by se to týkalo všech,nemuselo by to být nikomu líto. *33018*


 #16037 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Názor (možná chybný)
06.03.21 17:36:43 | #16040 (4)

V Nemecku se ukazalo , ze nejtezsi pripady onemocneni covidem pripadaji na lidi s migracnim pozadim, vseobecne jsou cizinci vic jak 70% nakazeni. Aby se vlada vyhnula slovu migrant, pouziva se termin " lidi s komunikacni barierou", coz samozrejme neni pravda, vetsina z nich v Nemecku vyrostla, pricinou jsou jejich kulturni zvyky a zpusob zivota vseobecne, hlavne nedodrzvani predpisu,nedo­drzovani zakladnich pravidel hygieny, shlukovani se ve vetsim mnozstvi, nez je povoleno, nejvice jsou ohrozeni lide , zijici ve velkych spolecenstvich.


 #16034 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Názor (možná chybný)
06.03.21 20:10:08 | #16043 (5)

Fajn. A jak je to u nás? Těch osm tisíc lidí ve špitálech jsou migranti? Tedy lidé kulturně se odlišující, lidé kteří se nemyjí ? Určitě jsou to lidé nedodržující pravidla, pohrdání pravidly je naším národním sportem a je jedno, zda jde o pravidla slušného chování, fyzikální zákony, či nařízení vlády.


 #16040 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Názor (možná…
06.03.21 20:16:58 | #16045 (6)

Loret uvedla možný zdroj nákazy,kterýmí jsou u nás rozmanité montovny,logistická centra,uživatelé ubytoven atp.Celý rok se na těchto virových líhních vůbec netestovalo.


 #16043 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Názor …
07.03.21 10:41:56 | #16062 (7)

Možná.
Nevím, v kolika rozmanitých montovnách jsi byla a jak dobře znáš tyto virové líhně. Vzhledem tomu slůvku "rozmanité" se ale domnívám, že o tom nemáš ani ponětí a nikdy jsi v takovém provozu nebyla, ubytovny znáš jen z televize. Pokud se mýlím, rovnou se ti omlouvám.
Já je neznám, u nás ve firmě, stejně tak v okolních fabrikách sice také pracují gastarbajtři z východu, ale netvoří nijak výrazné koncentrace, tvoří zlomek zaměstnanců. Logistická centra tady nemáme, ani pořádně nevím, co to vlastně je. Všichni lidé, o kterých vím, že měli covid a to ať už z pracoviště, bydliště, okruhu známých, či přízně, jsou místní. Domnělý zdroj nákazy u nich byl různý, většinou uvádějí návštěvu, či hospitalizaci v nemocnici, nebo při cestách a to po Česku i nečesku. Nikdo z nic nepřizná, že se nechoval zcela košer z pohledu prevence nákazy, ale o rodinných megaoslavách, nebo taky pohřbech, kde se sjede stohlavé příbuzenstvo z půlky republiky se prostě občas člověk dozví. Sportovci, fanoušci, nebo taky třeba skalní věřící si dokážou své srocování sami před sebou vždy hravě obhájit. Konkrétní místo nákazy ovšem nikdo z nich nedokáže určit jednoznačně, vše jsou jen domněnky a pocity. E-rouška a trasování je jen mantra omílaná v televizi, na to už nevěří snad ani Babiš. A ruku na srdce, kdo z nás je bez viny, nechť první hodí kamenem.
První nakažení, tedy první bacilonosiči u nás byli Češi, kteří nákazu přivezli ze svých dovolených, z lyžování, z fotbalu atd. Troufám se domnívat, že tak je tomu stále, tedy ne že by žádný agenturní otrok z Ruska, či Slovenska nemohl být nakažený taky, jistě že takoví asi jsou, ale myslím si, že drtivá většina virových líhní sestáva z rodilých místních. Nemohu to samozřejmě dokázat, zvěřejňované statistiky počtů hospotalizovaných a mrtvých nejsou rozděleny dle státní příslušnosti.


1  
 #16045 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Názor (možná…
06.03.21 21:17:48 | #16054 (6)

Spolecensky zivot je v kazde zemi trochu jiny, v Cesku je potreba se stykat mezi prislusniky sirsi rodiny ve srovnani s Nemci vetsi, ale hlavne jsou Nemci disciplinovanejsi , je to uz videt i na silnicich...


 #16043 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Názor …
06.03.21 21:20:27 | #16055 (7)

Ale ne na našich. *33018*


 #16054 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Názor …
06.03.21 21:35:29 | #16056 (8)

prave..


 #16055 

| Předmět: RE: RE: RE: Názor (možná chybný)
07.03.21 14:23:49 | #16068 (3)

Česko mělo navíc smůlu, že během toho prvního lockdownu loni na jaře vlastně nedošlo k žádnému vývoji, prostě virus se Česku vyhnul, takže se pak zdálo, že všechna ta drastická opatření byla úplně zbytečná. Tím došlo k obrovské demoralizaci společnosti, která už pak přestala věřit vládě i všem navrhovaným opatřením. Na rozdíl třeba od takové Británie, kde vláda reagovala na virus až s velkým zpožděním, ale paradoxně díky tomu došlo k tomu původně plánovanému "promořování" už loni, a dnes už je ta společnost více či méně promořená, čili imunní. Já osobně jsem si téměř jista, že každý druhý obyvatel třeba takového Londýna už ten virus prodělal, takže má (aspoň na nějakou dobu) posílenou imunitu, i bez vakcinace, ale ta zas dodává lidem pocit bezpečí.


 #16028 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Názor (možná chybný)
07.03.21 15:12:21 | #16070 (4)

Řekla bych,že virus se ČR nevyhnul,ale byl zvládnut právě kvůli těm drastickým (?) opatřením,které lidé spontánně dodržovali a tehdy byli vládě většinově naklonění.Jenomže pak přišel radikální střih a před létem se vše nerozumně rozvolnilo,ja­kobychom coronavirus navždy od našich hranic vyhnali.To se nám pochopitelně vymstilo a vláda začala postupně,chaoticky i nedostatečně reagovat.A právě až to byl důvod oné deziluze.
(Že už jsme i v ČR promoření,to se domnívá většina z nás,ale bez testů jde jenom o odhad.) *33018*


 #16068 

| Předmět: RE: Názor (možná chybný)
07.03.21 14:37:43 | #16069 (1)

Chorvatsko s tou současnou krizí myslím nemělo nic společného, a byla by chyba lidem zabránit jet v létě k moři, kdy je ta šance prodělat těžký průběh covidu prakticky minimální, protože sluníčko posiluje imunitu a slaná mořská voda má lepší dezinfekční účinky než všechny ty chemikálie, které si lidi patlají každou chvíli na ruce, pro případ že by náhodou někde mákli prstíčkem na nějaký virus. U některých jedinců už je to až obsese. Takže pro mě je naopak nepochopitelné, že se v létě zavíraly dokonce i parky, a člověk se nemohl ani jít projít do parku, kde se dají spolehlivě udržovat bezpečné odstupy, a být venku na čerstvém vzduchu, a místo toho byl nucen nevycházet z domu, nebo vycházet, ale jenom s hadrem na obličeji. To samé teď v zimě, kdy byly ideální podmínky na lyžování, čili zdravý pohyb na čerstvém vzduchu, ale sjezdovky byly zavřené. To je podle mě silně kontraproduktivní, a vedlo to akorát ke zvýšenému stresu nebo následné ignoraci všech vládních opatření. Tu důvěru už se asi získat nepodaří zpátky, ať vláda udělá cokoli.


 #16023 

| Předmět: RE: RE: Názor (možná chybný)
07.03.21 15:31:57 | #16071 (2)

Vždy jde o omezení koncentrace a setkávání lidí.Do horských středisek i do toho Chorvatska se nějak musíš dostat.Tady se nikdy parky nezavřely a do okolní přírody zákaz vstupu nebyl.


 #16069 

| Předmět: K nouzovému opatření
05.03.21 21:55:31 | #15998

https://jihlavska.drbna.cz/files/drbna/uploads/files/jihlavska-drbna/spolecnost/koro-vtipy/16146303193366-152-154848502-3855757277813572-456886878201275265-n.jpg

Premiér nedávno vyjádřil pochybnosti, zda bude současné nouzové opatření stačit. Jak vidí perspektivu tohoto opatření vyznavači tradičního českého humoru? *24670*


1  

| Předmět: RE: K nouzovému opatření
06.03.21 07:46:27 | #16002 (1)
*4652*

 #15998 

| Předmět:
04.03.21 22:33:55 | #15948

Tak jsem dnes ověřil funkčnost očkovacího systému. 1.3.2021 ve večerních hodinách, (jsa občan 80-3), vstoupil jsem do přihlašovacího systému, obratem jsem potvrdil PIN a byl jsem zaevidován. Dne 2.3. odpoledne jsem dostal SMS, že si mám z nabídky vybrat termín očkování. Nabídka byla v rozsahu 3.5. až 5.3. 2021 s hustotou po pěti minutách. Vybral jsem si a odeslal termín. Dnes jsem tedy dostal první injekci s vakcínou Pfizer, druhou dle obdržené kartičky dostanu 1.4.2021 v 16:45 hod. Jestli to tak dopadne, nemá to chybu. Až na to, že to vše mělo být, kdyby v EU uměli sepisovat smlouvy, o měsíc dříve... Protože jsou tam prokazatelně neumětelové, je třeba je buď vyhodit, nebo je jiná možnost: Jsou špatně placeni a proto odvádějí mizernou práci, měli by dostat neprodleně přidáno! Která varianta je reálná?


1  

| Předmět: RE:
05.03.21 12:58:19 | #15955 (1)

Mám stejnou zkušenost z Brna.


 #15948 

| Předmět: RE:
05.03.21 14:10:26 | #15956 (1)

Tak to máte kliku,protože jsem zaregistrována od téhož dne,ale zatím ticho po pěšině.Teď se zrovna peru s nějakou virózou,tak jen doufám,že to není corona.
A moc prosím,přestaňte už s tezí,že za všechno může Brusel.Nedodržení objednaných vakcín ze strany výrobce se dotklo všech členských zemí EU,ale jenom my jsme přeborníky v pomalosti,což je v kombinaci s prvenstvím v počtu nakažených,truchli­vá kombinace. *3535*
https://www.denik.cz/z_domova/cesko-ockovani-statistika-20210301.html


1 1  
 #15948 

| Předmět: RE: RE:
05.03.21 14:12:34 | #15957 (2)

Obsah příspěvku byl smazán.



| Předmět: RE: RE:
05.03.21 16:50:51 | #15971 (2)

Za vše, co nezavinil Brusel, za to může Kalousek *1*


 #15956 

| Předmět: RE: RE: RE:
05.03.21 17:37:44 | #15975 (3)
*33084*

 #15971 

| Předmět: RE: RE:
05.03.21 19:38:08 | #15982 (2)

Zdravím, v uvedeném odkazu je i mapa "Počet vyočkovaných dávek vakcíny na 100 obyvatel země".
Zatímco rozdíl mezi např. Německem (7,1), Rakouskem (6,9) a ČR (6,1) je velmi malý, státy mimo EU, konkrétně Velká Británie (30,1), Srbsko (21) vykazují nesrovnatelně vyšší počty vyočkovaných dávek vakcíny na 100 obyvatel. Nemá na tom pochybení svůj podíl i EU?


1  
 #15956 

| Předmět: RE: RE: RE:
05.03.21 19:55:19 | #15983 (3)

"Jsme tak pomalejší než všechny sousední země."
Zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/cesko-ockovani-statistika-20210301.html

Nevím, kdo na tom má podíl, možná EU. Ale kdo má podíl na tom, že i v rámci EU jsme mezi nejhoršími, to asi víme všichni.


 #15982 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
05.03.21 20:30:04 | #15985 (4)

Musí proběhnout výběrové řízení na toho, kdo to bude rozvážet a pak ještě počkat, jestli se někdo neodvolá. Teprve pak to někdo dá do auta a rozveze, ale musí mít na to licenci.

Osobně si myslím, že by bylo dobré, kdyby i koronaviry musely mít licenci a projít výběrkem.


 #15983 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
06.03.21 07:55:39 | #16004 (5)

Jenomže s výběrovým řízením,resp.pří­pravou veškeré logistiky,nemohou čekat až do dodání vakcíny na území ČR! A např.ani praktičtí lékaři ještě 1.3.neměli oprávnění vstupu do očkovacího systému.Problémy jsou i s testováním atd.
(Kéž by se coronavirus musel přizpůsobit našim tuzemským specifikům- byli bychom za vodou!) *33084*


 #15985 

| Předmět: RE: RE: RE:
06.03.21 11:06:39 | #16011 (3)

Kdyby si každý stát nakupoval vakciny sám, tak by vakciny od Pfitzera a Moderny nakoupila sedmička západoevropskách států a na východní Evropu by zbyla Astra se Sputnikem. To by asi panslavistům vyhovovalo spíš než stávající stav.


 #15982 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
06.03.21 11:24:50 | #16013 (4)

To bychom dopadli ještě hůř,než teď.A vzhledem k tomu,že jsme Rusko hodně zlobili a naše vztahy jsou na bodu mrazu,s dodávkou Sputniku by to nebylo zdaleka jisté.Ani kvůli Zemanovi. *33084*


 #16011 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
06.03.21 13:39:42 | #16017 (5)

Není to tak. Jedna věc je zlobení a duhá věc je byznys. Vtipy o zavření kohoutku s ropou z Ruska kolují od natažení ropovodu. Celou tu dobu jsme zlobili a zlobili i jiní kolem té roury, mnozí mnohem víc. Rus však nikdy kohoutek nezavřel, protože peníze nesmrdí a je jedno, zda je pošle někdo, kdo je zlobivý. Totéž platí o vakcíně, kdo pošle miliony, ten dostane vakcínu.
Podívejte se na Číňany, jsou velmi hrdí a vybírají si, od koho koupí, zlobivým vydělat nedají, viz jejich ubohost v akci klavíry Petrof. Úplně jinak se ale chovají při obchodu opačným směrem. Komukoliv prodají cokoliv, tam jde hrdost stranou a dolar vezmou i od zlobivců, za tvrdou měnu rychle okopírují a vyrobí v podstatě cokoliv. Když se jim přestalo dařit tajit a tutlat ten obrovský průšvih s covidem a vše se provalilo, měsíc jim celý svět posílal zdravotnický materiál, například roušky, pochopitelně zdarma, jako humanitární pomoc, což neodmítli. Po pár týdnech ale byli schopni zásobit tímtéž materiálem skoro celý svět, pochopitelně za peníze. A z jiného kontinentu, toho našeho. Kde asi vzali Angličané a Izraelci, tedy očkovací rekordmani, ty miliony vakcín, zcela náhodně ve stejnou dobu, kdy evropské firmy na jejich výrobu začaly oznamovat, že slíbené dodávky do unijních zemí nesplní v požadovaném množství? Asi není tak těžké si to dát do souvislosti. Peníze a morálka jsou dva různé světy, doba gentlemanů je pryč.


 #16013 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.03.21 14:06:13 | #16019 (6)

Konkretne Israel uzavrel s firmou Pfizer dohodu( kterou zverejnil na nettu, na rozdil od EU, ktera ji taji), ze bude dostavat tolik davek nez obyvtelstvo dosahne immunity na 95%. Za to poskytuje prubezne firme Pfizer veskera data, ktera jsou v Israeli zpracovavana jako kolik zen, v jakem veku atd... zrejme jsou v Israeli chytrejsi


1  
 #16017 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.03.21 14:41:44 | #16020 (7)

Zcela jistě jsou Izraelci chytřejší. Jsou na světě tisíce let, žijí v daleko náročnějších podmínkách, mají tedy před námi náskok.


 #16019 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.03.21 21:11:22 | #16052 (8)

Izraelci a Britové jednoduše přeplatili. *33018*


 #16020 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.03.21 16:24:16 | #16030 (7)

Ceši rádi ze sebe dělají chudáky. Po Listopadu 89 nešlo naráz zbohatnout, ale mohli jsme se jako bohatí alespon začít chovat. Jenomže to nám vůbec nejde a tak se chováme jako zbohatlíci. To ovšem je málokomu sympatické. Třebas postoje vůči těm migrantům. Západní Evropa po staletí žije z ideálů humanismu. Ty jako by se nás netýkaly. Evropu stále prostupuje hranice mezi západem a východem. A to, že se v Bruselu tato hranice ignoruje, poškozuje především západní Evropu. Nebýt východní Evropy, tak mohla být ta západní proočkována jako ten Izrael.


 #16019 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.03.21 20:18:51 | #16046 (8)

Samozřejmě, je to tak. Mnoho let, dvacáté století určitě, je u nás neustále dmýchána nenávist. K Rakousku, k Němcům, Sudetským zejména, k továrníkům, kulakům, Američanům, Vatikánu, Rusům, podnikatelům i migrantům. Ideály humanity končí v okamžiku, kdy to něco stojí a nemusí to být jen peníze. Za všechno může někdo jiný, císař, generální tajemník, papež, nebo Kalousek. Holt jsme mladý nevyspělý národ a ještě jsme nedospěli.


 #16030 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.03.21 21:17:40 | #16053 (8)

Dokud přetrvával Havlův vliv,většina se tak i chovala,menšina se ostýchala chovat jinak.Jenomže pak nastala éra Zemanů,Paroubků,O­kamurů,ale bohužel i pragmatických Klausů,kterým veškerá humanita zapáchala levicí.


 #16030 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
07.03.21 08:52:01 | #16060 (9)

Není to zas tak strašné jak to bylo v 90.letech, po převratu. Tehdy byly řeči o naší cestě do Evropy (spíš) komické. Podobně jako řeči o kapitalismu a demokracii.
V té době si u voleb nebylo mezi kým vybrat. Když ne Klaus, tak Zeman. Dnes sice vyhrává Zeman, ale místo něj bylo možné volit Schwarzenberga či Drahoše. Kdyby se presidentské volby odehrály v 90.letech, tak by oba kandidáti dostali takových 5 % hlasů.
Pokud se týče té levice, tak ta západoevropská se začíná probleskovat u mladších lidí. Piráti.
Kdo ví co budoucnost přinese. Po kovidové krizí přijde ekonomická a ta tady může smést všechno co ve společenském vědomí od Listopadu 89 vzniklo.


 #16053 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
07.03.21 10:43:03 | #16063 (10)

V devadesátých letech jsem volila Kroupovu ODA.
Oba jmenovaní prez.kandidáti by byli lepší variantou,než Zeman.Následky jeho msty,intrik a touhy po moci,poneseme ještě dlouho.
Toužím po vládě slušných lidí,kteří budou realizovat chytrou středovou politiku.


1  
 #16060 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.03.21 16:16:33 | #16072 (11)

Pro středovou politiku tu chybí střední stav.


 #16063 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.03.21 16:59:06 | #16073 (12)

Kdepak, zatím tu střední stav je a velmi početný. Uvidíme, jak to bude po této krizi. V podstatě každý tu dělá podobnou, pravolevou, středovou politiku, moc odlišné to není. To poznal i Babiš, který se nechtěně stal králem socialistů a důchodců.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.03.21 21:35:55 | #16082 (13)

Majoritu v politických proudech představuje populismus. Takového jihoamerického ražení.


 #16073 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.03.21 18:40:50 | #16075 (12)

Střední stav vnímám spíš jako stav duše,než postavení materiální. *33018*


 #16072 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.03.21 21:44:04 | #16084 (13)

Je to obojetné. Materiální bytí ovlivnuje to společenské, duchovní vědomí. Duchovní vědomí zase to materiální bytí


 #16075 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.03.21 07:06:30 | #16086 (14)

Leda za předpokladu čestného nabytí majetku.Což se v našich luzích a hájích až příliš často nerýmuje.


 #16084 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.03.21 11:07:49 | #16092 (15)

Vlastnické právo je tady pochybné. Možná už od bělohorských konfiskací. Majetek a bohatství není výsledkem vlastního úsilí a služeb veřejnosti, ale politických postojů a konexí se státem.


 #16086 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.03.21 07:50:03 | #16108 (16)

Opět bych nezobecňovala.


 #16092 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
06.03.21 16:03:13 | #16027 (5)

Však bychom se taky k Rusku museli jinak chovat.


 #16013 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.03.21 16:31:18 | #16031 (6)

*33084* Sputnik se nečekaně stal elegantním nástrojem hybridní války.V3 žadoní u ruských vrat,udržovaná v domnění,že jí zlý Brusel brání ve štěstí.Co na tom,že Rusko nemůže uspokojit vlastní občany.


2  
 #16027 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.03.21 17:22:56 | #16039 (7)

To ovšem platí i pro Ameriku s jejich vakcinacemi a léky.


 #16031 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.03.21 20:25:40 | #16047 (8)

Srovnání kulhá z prostého důvodu-jenom v Rusku a Číně jde o ryze politickou záležitost,protože vakcíny produkuje stát,zatímco v případě západních firem jde o soukromé společnosti a "prachsprostý" byznys.. *33018*


1  
 #16039 

| Předmět: RE: RE:
05.03.21 20:31:27 | #15986 (2)

Jak je to s aplikací do ČR dopravených vakcín, to nijak přesně nevím. Nepochybně i u nás došlo k nějakým zmatkům. Nicméně, dodávka vakcín se nemůže krýt s počtem naočkovaných, protože druhou dávku budou potřebovat za tři měsíce. Jestliže mě při první injekci okamžitě objednali na druhé očkování s přesně určeným časem, pak musí mít vakcínu uskladněnu. Nemohou spoléhat na dodávky od výrobce. To doufám nepopřete.
Co do obviňování EU, je dle mého soudu na místě. Prostě proto, že uzavřené smlouvy jsou sepsány diletantsky, dodavatel vůbec není za nedodržení smluv sankcionován, i když by ty sankce měly být velmi tvrdé. Tato chyba ouřadů z EU stála dost lidských životů, protože to mělo vliv na rozsah zvolených vládních opatření. Z toho Babiše obviňovat nelze. Vinen je leda tím, že papalášům z Bruselu příliš věřil.
Obecně, ne že by vláda neměla vinu na současném stavu. Jistěže má, ale jiná by na tom nebyla lépe. Vždyť praxe ukázala, jak se i návrhy opozice míjely účinkem a jak dokonce ve spoustě souvislostí přispěly k současné národní tragédii a ostudě. Stačí si jen všimnout všech opakujících se návrhů na rozvolňování, podpora hospodských, vlekařů atd. Opozice neválčila s covidem, ale s Babišem a dělala si "firmu" pro příští volby. Viz šaškárna kolem nouzového stavu. Je to průhledné jak čistá studánka...
Nejdříve jsem přišel o iluze o demokracii v USA a nyní jsem ztratil úctu k Ústavnímu soudu. Opět téměř vše řídí jistá sebranka vyvolených v zájmu svých cílů a potřeb...


1  
 #15956 

| Předmět: RE: RE: RE:
06.03.21 07:15:42 | #16001 (3)

Tak Ústavní soud řídí, s odpuštěním, stařík s komunistickou minulostí, stejně je na tom Hrad i Strakovka. Ale to je politika. Vůle lidu, s tím nelze nic dělat.
Zaujalo mě ale, že by měly být uplatněny tvrdé sankce vůči nespolehlivým dodavatelům vakcín. Na první pohled jasné a spravedlivé. Jenže. Co když taková firma, které dáte velmi citelný, či dokonce likvidační flastr prostě vyhlásí bankrot, fabriku zavře a ty vakcíny přestane dodávat úplně. U automobilky, či výrobce těstovin by to nebyl žádný problém, ale u vakcín, na které čeká půl světa, aby přežil?
Vůbec netuším, jak má vypadat smlouva na něco takového jako je životně důležitá vakcína a hlavně, nevím ani, jak efektivně vymáhat její plnění. Rozdávat flastry je snadné, ale pomůže to? Nemyslím si to. Bohaté země, kterým není líto financí vynaložených na ochranu zdraví svých občanů si připlatí ještě víc a firmám se i přes pokuty vyplatí poslat vakcínu raději do Izraele, či jinam, než ji prodávat za vysoutěžené a předem nasmlouvané ceny v unii. Nebo ty firmy znárodníme, vyvlastníme? Taky blbost, stát je nejhorší manažer a vlastník, nefungovaly by ani tak, jak fungují. Není to tak snadné, jak to vypadá.
Co se týče uskladnění vakcín pro druhou dávku za tři týdny, nikoliv měsíce, máte asi pravdu. V situaci, kdy není jisté naprosto nic, tedy ani množství dodaných ampulí za ty tři týdny, nezbývá, než značnou část držet jako rezervu. Smysl má jen plnohodnotné očkování, tedy obě dávky.
Momentálně jde o čas, proto je vše tak chaotické a spoléhat na nějaké, byť sebelepší smlouvy je bláhové.
Naprosto nepochopitelné je ale to, že jsme naprosto nejhorší. Nejhorší v šíření viru a téměř nejpomalejší v očkování, myslím v rámci Unie, tedy ve stejných podmínkách, jako sousední země. To spadá výhradně na bedra vlády. Výmluvy o tom, kterak Češi nedodržují a jsou neukáznění jsou jen výmluvy, nevěřím, že Němci, či Poláci jsou čestní jako pionýři, nebo Mirek Dušín a nehřeší.


 #15986 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
06.03.21 08:32:31 | #16006 (4)

Vždyť my nedokážeme distribuovat ani ty dodávky snížené.Zato jsme mistři v dlouhých rozpravách na téma,proč to nejde.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jedinecna-vakcina-je-na-dohled-v-cesku-vsak-opet-muze-mit-problem-145462


 #16001 

| Předmět: RE: RE: RE:
06.03.21 08:15:07 | #16005 (3)

Ani nemám sílu,něco vám vymlouvat.A úctu jsem ztratila akorát k prezidentovi a premiérovi,teď i iluze o premiérových manažerských schopnostech.
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/pocty-vakcin-mezi-regiony-rozdeloval-sam-babis-rika-blahuta/r~526c52027b4311eba22aac1f6b220ee8/


1 1  
 #15986 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
06.03.21 13:22:53 | #16016 (4)

To já jsem úctu k těmto lidem neztratil. Co jsem nikdy neměl, nemohu ani ztratit.
Pan premiér je nepochybně velmi dobrý manažer, to jsem nikdy nepopíral, byť tohoto člověka nemůžu ani cítit. Jen trouba všam mohl skočit na jeho vlastní slova o řízení státu jako firmy. Stát není firma, proto jej tak nelze řídit.


 #16005 

| Předmět: RE: RE:
07.03.21 14:10:56 | #16067 (2)

Je to tak, hlavním důvodem té neschopnosti ČR distribuovat účinně ty vakcíny, co už má, je zřejmě ta obludná byrokracie a neschopnost činit rozhodnutí včas. V Británii je to přesně naopak - po tom počátečním chaosu ze začátku minulého roku se konečně vláda rozhoupala k činům, je jednotná a stojí při sobě, nejsou tam ty žabomyší války jako v Česku, a zdravotní služba pod vlajkou NHS je taky skvěle organizovaná, takže vakcinační kampaň slaví úspěchy.

Vakcinační kampaň se v této atmosféře stala nečekanou „success story“. Velkou výhodou se ukázal být dobře organizovaný a centralizovaný systém veřejně financovaného zdravotnictví NHS (National Health Service), na který jsou Britové mimořádně hrdí.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/velka-britanie-ockovani-vakciny-covid-19-uspech-koronavirus-astrazeneca-kate-bingham.A210223_112228_zahranicni_aha

Jinak zdravím všechny na diskuzi, dlouho jsem tu nebyla, ale tebe (Potuu) jsem poznala hned i pod novým nickem.:-)


 #15956 

| Předmět: RE: RE: RE:
07.03.21 19:15:38 | #16078 (3)

Taky tě moc ráda vidím a teprve dnes jsem si uvědomila,že jsem ti to své přejmenování zapomněla oznámit. *33018*


 #16067 

| Předmět:
04.03.21 07:41:32 | #15883

2  


| Předmět: Přeshraniční pomoc
03.03.21 18:55:46 | #15879

Když jsem tu psal, že díky našemu systému státní správy se nemůže hejtman přímo domlouvat se saským ministrem, nevěřili jste mi. Německo je federace, kdežto my ne, musí tedy Praha jednat s Berlínem, nedá se nic dělat. zde to máte rovnou na podnose:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/covidovi-pacienti-do-nemecka-cesko-jeste-nevlozilo-zadost-do-systemu-145449#seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=enF4grc92RE-202103031738&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

K čertu s naším unitárním státem, všechno řízené z jednoho centra jako za komunistů.



| Předmět: RE: Přeshraniční pomoc
03.03.21 19:36:03 | #15882 (1)

Proč bych nevěřila? Nevidím nic složitého na tom,že Ministerstvo zdravotnictví musí vyplnit potřebné údaje do evropského systému. (I na to očkování se musí každý zájemce příhlásit). Za komunistů jsme žádný digitální centrální systém ani neměli. *33018*


 #15879 

| Předmět: RE: RE: Přeshraniční pomoc
04.03.21 09:04:05 | #15902 (2)

To neměli a všechno skvěle fungovalo. Protože zdravotnictví bylo naše a nikdo nám do ničeho nemluvil. Jaké jsme si ho udělali, takové jsme ho i měli. A fungovalo velice dobře.


 #15882 

| Předmět: RE: RE: RE: Přeshraniční pomoc
04.03.21 11:31:24 | #15908 (3)

*4652* Jak jinak. Komunisté láskyplně vzpomínají na oprýskané čekárenské zdi,nevrlé doktory,lůžka na nemocničních chodbách,na vyvařování i nedostatkových injekčních jehel a na cestování za složitějším vyšetřením,kde náhodou požadovaný přístroj měli.O zachraňujících lécích západní provenience nemluvě.


1  
 #15902 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční pomoc
04.03.21 11:47:38 | #15909 (4)

Souhlas. Pamatuju, jak se vyvařovaly i plastové sříkačky, sestry si na brousku přebrušovaly jehly a u vchodu do špitálu mávaly babičky papírrovou dvacetikorunou (to bylo dost peněz), aby je přijíždějící sanitka už konečně odvezla domů. V ordinaci měli ledničku s červeným visacím zámkem a v ní byly léky ze západu včetně brufenu. Když to bylo nutné (a schválené), přišel nějaký místní stranický funkcionář ledničku otevřít. Ale jinak to byla špička, jistě.


 #15908 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční pomoc
04.03.21 11:49:33 | #15910 (4)

Pro lepšolidi ale byl zřízen SANOPS a Homolka, tam měli všechno. V Praze.


 #15908 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční pomoc
04.03.21 11:53:31 | #15912 (5)

Ano.Ale léčili tam i komunistické papaláše z Moravy. *33018*


 #15910 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční…
04.03.21 12:03:46 | #15913 (6)

Nikoliv, pouze lepšolidi z partajních kruhů. Lepšolidi z Prahy se zase léčili (a dodnes léčí) v Masarykově onkologickém ústavu, založenem prof. Bakešem už v roce 1936. Lepšolidi to vždycky měli lepší, ale jak se tím lepšočlověkem stát?


1  
 #15912 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.03.21 12:49:49 | #15915 (7)

Lepšolidi z partajních kruhů nepocházeli i z Moravy? *33084*


 #15913 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 20:48:47 | #15988 (8)

Honza se asi nechal unést svým rozhořčením...


 #15915 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční pomoc
04.03.21 13:30:09 | #15918 (5)

Ano a zabavovali to nam, co jsme leky posilali.


 #15910 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční pomoc
05.03.21 20:39:38 | #15987 (5)

No, bývaly to hrozné časy. Nyní už naštěstí chodíme VŠICHNI s nemocemi zásadně ke svému obvoďákovi. V. Klaus, M. Zeman, parlamentní funkcionáři a pod. ho mají ve Vojenské nemocnici Střešovice.... Já v sousedním městečku. *27179*


 #15910 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční…
07.03.21 07:37:32 | #16057 (6)

Přesto máme i my možnost,absolvovat zákrok u vyhlášeného specialisty,aniž bychom měli jakékoliv konexe,nebo nutnost úplatků.Stačí zavolat a objednat se na konzultaci.Takto mě v Motole odoperoval vyhlášený endokrinolog,prof­.Betka.(Opět se mi potvrdilo,že skuteční profesionálové jsou prostí arogance a povýšenosti.)


 #15987 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.03.21 18:53:04 | #16076 (7)

To mohu potvrdit, stalo se něco podobného kamarádovi. Začala se mu ucpávat tepna v rozkroku a noha stále zjevněji bolela a stydla. Vypadalo to na nezbytnou amputaci. Rodina se poohlédla po nějakém specialisovaném pracovišti. Našlo se v motolské nemocnici, následovala velmi komplikovaná operace a kámoš normálně chodí, noha nestydne, dělá běžné práce na zahradě a stará se o malé hospodářství. Užívá si důchod. Jde to, nesmí se člověk vzdávat, odborníci jsou a ochotně pomohou i bez úplaty.


 #16057 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční pomoc
04.03.21 13:15:49 | #15916 (4)

Tak na nemocniční lůžka na chodbách si v té době nepamatuji. Na nevrlé doktory také ne. Co si pamatuji, tak na vyvařování injekčních stříkaček, protože v té době se nepoužívaly jednorázové injekce. A nevím o tom, že by byl problém s jejich nedostatkem. Vždycky jsem dostala píchanec, když to bylo zapotřebí. Stejně tak všichni ostatní. Dnes se za složitějším vyšetřením snad necestuje? Myslíš si snad, že všechny nemocnice jsou stejně vybavené a v každé mají všechny přístroje, potřebné k léčení či diagnostice? To si vážně myslíš? Ano, dnes tu máme léky západní provenience, dokonce zachraňují i životy, ale lidé si je nemohou dovolit, a musí se spokojit s náhražkou, která už tolik neúčinkuje a čas záchrany se tak prodlužuje. Co lidí si dnes nemůže dovolit potřebnou léčbu, potřebnou rehabilitaci, potřebné zdravotní pomůcky. Kolik takových jsi znala tehdy?


 #15908 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční pomoc
04.03.21 13:23:30 | #15917 (5)

Každá ordinace měla určitý počet léků přímo v ordinaci, a nemocný člověk nemusel už vyhledávat lékárnu. Dnes tam nedostaneš ani antibiotika. Pokud vyhledáš pohotovost a doktor ti předepíše nějaký lék, tak ho seženeš až druhý den, protože všechny lékárny už mají zavřeno a lékárna, která má provoz 24 hodin denně se nachází jen v určitých městech.


 #15916 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční…
05.03.21 14:16:00 | #15958 (6)

ano dusledek neodolatelných kapitalistických vymoženosti a možnosti.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.03.21 20:38:13 | #16048 (7)

Kapitalismus je ten nejhorší společenský systém. Nezaměstnanost, chudoba, bezdomovectví jsou jeho průvodním jevem. Už Marx došel k závěru, že příčinou je soukromé vlastnictví výrobních prostředků. Nahradit plánování tržním hospodářství je neefektivní. Bez plánování nepostavím ani rodinný domek. Proto také jdeme posledních třicet let od deseti k pěti. Zadlužený stát, rozprodané (rozkradené) banky, pojišťovny, rozprodej výrobních podniků cizincům- zisky odtékají do zahraničí, likvidace efektivního zemědělství které nám záviděli i v Rakousku. Likvidace cukrovarů, mlékáren, jatek, konzenvárenských závodů, mohli udělat jen hloupí politici. Dnes se dokonce rozprodává zemědělská půda cizincům. I Maďaři jsou chytřejší a nepovolili to.


1  
 #15958 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.03.21 07:43:59 | #16058 (8)

Stále se nechceš smířit s myšlenkou,že to máme přesně takové,jaké si to uděláme.Hodně přehmatů se udělalo v době,kdy se stavěly polistopadové základy.Dostali prostor lidé,kteří měli ekonomický náskok,vynikající konexe a informace.


 #16048 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční pomoc
04.03.21 15:58:21 | #15926 (5)

Nemá smysl se handrkovat.Tvé vzpomínky jsou jakoby z jiné planety.Odhaduji,že jsi ve věku mého syna(v půli mezi padesátkou a šedesátkou)a pokud se tedy nemýlím, to pravé ořechové jsi ani nezažila.


1  
 #15916 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční…
04.03.21 16:08:24 | #15928 (6)

Odhaduješ nesprávně. Mně je 66 let a už opravdu něco pamatuji. Proto se nenechávám oblbovat. Jinak mi řekni, s čím v mém příspěvku nesouhlasíš? Buď konkrétní, protože já se v tom prostředí pohybovala jako dobrovolná sestra ČSČK.


 #15926 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.03.21 16:24:24 | #15929 (7)

Žila jsem v severočeském pohraničí plném jedovatého spadu z okolních elektráren,po­vrchových dolů,odkališť a zažila obrovskou nemocnost malých dětí(vč.těch mých) a mnohá předčasná umírání.Za doktory se muselo jezdit,přičemž většina z nás ještě neměla auto.Nemá smysl to všechno popisovat,ale vše,co jsem uvedla výše,jsem zažila.


 #15928 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.03.21 17:41:29 | #15936 (8)

Za doktory se musí jezdit i dnes, tehdy se k tomu používala autobusová či vlaková doprava, která jezdila každou chvíli, dnes ji nahrazují auta, protože jsme si je museli pořídit obzvláště my na vesnicích, protože bychom se do práce jinak nedostali. A ani na nákupy. Tady jezdí první ranní autobus až v 6 hodin, a to ještě z rozcestí, které je vzdálené skoro kilometr.


 #15929 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.03.21 18:10:56 | #15938 (9)

Aspoň jsi žila ve zdravějším kraji.
(Cestování za lékařem s malými dětmi a bez kočáru,který autobusák nebral,byla opravdu chuťovka.)


 #15936 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 14:23:14 | #15959 (10)

nebral ,autobusy kožarky braly to zas nekecej muselo by tam byt vic kočarku a to ti nezebere autobus ani dnes když bude přeplněn.


1  

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 14:44:34 | #15965 (11)

Tehdy jezdily v pohraničí autobusy,které pobraly max.jeden kočárek,nebo jeden invalidní vozík.Zato matek s nemocnými dětmi tam byla spousta.
(A to "kecání" si nech pro někoho jiného a jinam.)


 #15959 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 19:58:44 | #15984 (12)

ty jsi tež jedna z těch co jiny nazor neuznavaji a ihned mažou to si rovnou založ klub stejně myslicich přátel vivilky



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.03.21 08:34:05 | #16007 (13)

Neuznávám akorát osobní urážky.


 #15984 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 14:23:14 | #15960 (10)

Obsah příspěvku byl smazán.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční pomoc
04.03.21 16:51:23 | #15931 (5)

Ty nepamatuješ nic špatného, jen samá pozitiva a sociální jistoty. Meleš zde kraviny o skvělém bolševickém zdravotnictví, kdy se na dědině na příjezd sanitky, myslím pohotovosti, čekalo hodinu a někdy i víc. Dnes jsou u nás do deseti minut. Ušmudlané nemocniční prostory, oprýskané omítky i okna, všude na chodbách nahulený jak hospodě, pokoje po osmi a více lidech. Já si postele na špitální chodbě pamatuju, možná jsi je neviděla, protože byly za plentou z igelitu. Lidi si nemohli dovolit nejmodernější léčbu ne kvůli penězům, ale proto, že zde nebyla dostupná, zadarmo, ani za peníze. Zahraniční léky nebyly a nebylo možné si je objednat, koupit, ani si pro ně zajet, protože komouši jen tak někoho na západ nepustili. Komu nepomohlo to co bylo, ten prostě umřel. Všechny nemocnice nebyly a ani dnes nejsou stejně vybavené, leč zaostalost za světem se ukázala hned po revoluci, kdy se na moderní diagnostiku pořádaly i sbírky. Nakonec průměrná délka dožití za komančů byla výrazně kratší, což je asi nejpádnějším důkazem té úžasné péče. Jediné v čem máš pravdu je, že tehdy i dnes byli a jsou doktoři i setry jak vlídní, tak i protivní, jsou to lidi a to žádný režim neovlivní. Většina doktorů dělala co mohla v rámci tehdejších možností. Trošku jiná sorta byli tzv. závodní lékaři. Většina z nich považovala všechny pacienty vstupující do ordinace za zašíváka, kterému se nechce dělat, tedy simulanta. Ovšem zase naopak, u mnohých stačilo postavit na stůl flašku koňaku a neschopenku za ni dostal i špičkový atlet v nejlepší kodici. Vždyť jsou o tom i tehdejší filmy, jaký býval brajgl. Hájíš neobhajitelné, současné zdravotnictví je mnohem výkonnější, modernější a dosahuje lepších výsledků.


 #15916 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční…
04.03.21 17:36:13 | #15935 (6)

To, co tu píši nepovažuji za kraviny. Na příjezd sanitky s pohotovostním doktorem se sice čekalo, ale bylo to dáno tím, že pohotovostní doktor zároveň léčil lidi na pohotovosti a zároveň jezdil k lidem, kteří si objednali jeho návštěvu. Jinak, pokud jsi zavolal do nemocnice z důvodu, že potřebuješ okamžitou pomoc, sanitka hned vyjela. Ano, pokoje byly pro vícero lidí, nebyl takový komfort, jako je dnes, dokonce i televize byla na oddělení pouze jedna, ale péči o pacienty to neovlivnilo. Jaký je rozdíl mezi tím, že tu v té době nebyly k dispozici zahraniční léky ale měli jsme jiné, které je nahrazovaly, tak jako to máme i dnes, protože si je lidé nemohou dovolit? A že se lidé dnes dožívají více let, je dáno pokrokem. To se i lidé v socialismu dožívali vyššího věku, než jejich předkové z počátku století. I dnes tu umírají lidé, kteří by ještě mohli žít, kdyby měli dostatek peněz a mohli si zaplatit potřebnou léčbu. Já tvrdím, že na tehdejší dobu jsme tu měli dobré zdravotnictví, dobře fungující, a to i přesto, že po nás nechtěl nikdo za ošetření a léky ani korunu. Jo, a myslíš si snad, že dnes se vystavují neschopenky jen skutečně nemocným a že tu nenajdou lidé, kteří na stůl postaví buď flašku nebo něco jiného? Já osobně jsem to nikdy neměla zapotřebí, dobře jsem byla ošetřena i bez toho. A ano, jistěže dnešní zdravotnictví je už někde jinde, než bylo před 30 lety. To samé bude i v budoucnosti, dnešní metody už budou zastaralé, přístroje také a nahradí se něčím jiným novějším.


 #15931 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.03.21 18:14:35 | #15939 (7)

Jenomže tehdejší Československo bylo sto let za opicemi uměle,z čistě ideologických důvodů.Bez možnosti srovnání si to někteří lidé ani nemuseli uvědomovat.


1  
 #15935 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 14:26:03 | #15961 (8)

ty jsi asi hodně na duši nemocná,já v tom československu žil a o pičichz letech nevim to spiš ty jsi musela vypadnout s filmu planeta opic


1  

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 14:46:23 | #15966 (9)

Neotravuj. *32815*


 #15961 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
12.03.21 16:29:57 | #16262 (8)

Nemáš pravdu. Třeba v zemědělství jsme byli daleko před zemědělstvím v Rakousku. Záviděli nám náš způsob hospodaření. Byl jsem v Rakousku několikrát v družební škole. Ukázali nám některé rodinné hospodářství. Práce od neděle do neděle, malé kousky půdy a tomu odpovídající neefektivní mechanizace. Živočišná výroba součástí rodinných domků. Děti jim utíkaly do měst.


 #15939 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.03.21 20:26:39 | #15941 (7)

Já vím, že tvrdíš a vždy budeš, jak byli komouši skvělí. Rozdíl mezi používáním našich, či u nás, tehdy dostupných a moderních západních léků bylo právě těch pár let života navíc, které našim obyvatelům díky izolaci od vyspělého světa upírali prožít. Nemyslím rozdíl v délce života ve středověku a za Husáka. Ale v délce života ve stejný čas, třeba v roce 1985 u průměrného Angličana, Francouze, či Belgičana v porovnání s Čechoslovákem, kterému byly nejnovější medicínské prostředky upírány. Pravda, chcípl o pět let dřív zadarmo. Zadarmo není nikde nic, ani za bolševika nebylo, zaplatili jsme to na daních a hlavně na tom otřesném vnitřním dluhu způsobeném zaostalostí. To prostě neobhájíš, vykrucuj se jak chceš. Kecy o sanitce si nech pro veverky v lese, prostě dřív fungovala záchranka podstatně hůře než dnes. Na venkově se ani moc nevolala, lidé raději sehnali nějaké auto a snažili se dopravit pacianta do špitálu vlastními silami silami, pokud to bylo možné. Táta kvůli tomu koupil na dluh staré auto, kvůli babičce, aby nám při záchvatu neumřela v náručí. Co se těch zfixlovaných neschopenek týče, nic o současnosti jsem netvrdil a nijak to neomlouvá korupční praxi za komunistů, ale jsem rád, že neprotestuješ a uznáváš, jaký byl brajgl. Zkus ty oblíbené komoušské argumenty otočit. Když je něco dnes špatně, třeba že se krade, nebo falšují neschopenky, tak to přece bylo špatné i za komoušů, nebo ne?


 #15935 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.03.21 22:24:28 | #15943 (8)

Po Listopadu 89 došlo k prudkému růstu průměrné délky života. Především kvůli dostupnosti západních medikamentů. Ty ovšem něco stály a "platil" to stát. Taky z výnosů privatizace. To ovšem nevadí příznivcům komunismu, láteří že je tady vše v cizích rukou, že nám nic nepatří atd...


 #15941 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 14:29:27 | #15962 (9)

Pane Vitásku,porevoluční státní rozpočet navyšovaly především tehdy přebytkové platby na důchodové pojištění.Dluhy z nepovedené privatizace se ukryly do Konsolidační banky.
Zdravotní pojištění bylo pilně saturováno lidmi v produktivním věku,jejichž počet ještě stále převyšoval st.pojištěnce,za které stát dodnes platí něco přes 7% HDP Samozřejmě i na úkor finančního ohodnocení sester a některých lékařů.(Sousední Německo přes 11% jejich HDP).
https://www.zdravezpravy.cz/2019/02/15/csu-kolik-vydava-cr-na-zdravotni-peci-v-mezinarodnim-srovnani/


 #15943 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 17:03:40 | #15972 (10)

Zisky z privatizace šly do zdravotnictví, do plynofikace obcí a na odsíření elektráren. Ke konci Klausovy éry už nebylo co privatizovat a rozpočty se začaly dostávat do deficitu.


 #15962 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 17:38:03 | #15976 (11)

Za pět let od revoluce se u nás v dědině udělalo to, co komunisti nestihli za čtyřicet let ani slíbit. Plyn, vodovod, telefon. Obrovský dluh na stavu našich obcí udělalo komunistické hospodaření. Nesrovnatelné s vyspělým světem. Ale prý komouši žádné dluhy neměli... *1*


 #15972 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 18:23:19 | #15979 (12)

Města byly šedivá, oprýskané baráky se rozpadaly, lidé byli bez nálady, kšefty prázdný a u moci debilní , zupáčtí komouši, není po čem smutnit, naopak.


1 1  

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
12.03.21 16:35:35 | #16263 (12)

Dokázali. Kde je dnes potravinová nezávislost. Zemědělství téměř v rozkladu. Zemědělskou půdu prodáváme Rakušákům, Němcům, Holanďanům. Zlikvidována základní stáda v živočišné výrobě. Tam kde stály moderní kravíny, vepříny dnes stojí fotovoltaické panely na které všichni, prostřednictvím platby za proud, doplácíme. Tam kde byly závlahy a pěstovala se zelenina jsou jen lány řepky a nebo svazenky na zaorání.


 #15976 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
12.03.21 16:36:50 | #16264 (13)

tady je babišovo...


 #16263 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 17:55:15 | #15977 (11)

Jaképak zisky při teorii zhasnutí a bez kapitálu? Polský ekonom Lewandowski : „Privatizace je, když někdo, kdo nezná skutečného vlastníka ani skutečnou hodnotu majetku, prodává něco někomu o kom
ví, že nemá kapitál.“
https://www.respekt.cz/tydenik/2002/9/kdo-kradl-v-privatizaci
Důsledky úskalí české privatizace negativně ovlivnily jak postprivatizační proces koncentrace vlastnictví, restrukturalizaci a výkonnost podniků, tak i silné projevy morálního hazardu v průběhu privatizace.


 #15972 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 21:02:38 | #15989 (12)

Privatisace po roce 1990 byla zrcadlovým protikladem znárodnění. Tyto dva zdánlivě protikladné procesy měly dialektickou jednotu. Tou byla nízká morálka, která společností prostupovala po celé minulé století.
To jaký scénář privatizace se zvolil bylo věcí voličů, tj. co bude pro občany "politicky průchodné". Proto se voličům nabídly investiční kupony, které občané dostali skoro zadarmo. Pro "obyčejného člověka" to byl příslib nějakých peněz. A protože co je doma, to se počítá, tak voliči na tuto cestu skočili. Klaus si tuto cestu přivlastnil, na každé kuponové knížce bylo jeho jméno. A s tím taky drtivě vyhrál volby. Voliči pak knížky i získané akcie pak prodali, třebas investičním fondům.
V okamžiku nastartování kuponové privatisace se objevily názory, které tento proces kritizovaly. Ovšem voličům nic neslibovaly a tak jejich nositelé ve volbách neuspěli.

V kapitalistické společnosti platí zásada, že kapitalistovi patří zisk, zaměstnanci plat a státu daně. Podle klausových představ měli voliči mít všechno: Zisk i výplaty. Vykořistovaní měli být i vykořistovateli. Tento lákavý, nicméně utopický sen se neuskutečnil.


 #15977 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 21:24:35 | #15994 (13)

Jejda.
Předně, polovina minulého století byla typická pro ČSR tvrdě vyžadovanou prací. V učení jsem měl za patrona člověka, který se vyučil začátkem třicátých let. A ten uměl makat, že se mu nikdo nevrovnal. Preciznost, rychlost, pracovní poctivost, snaha držet krok s novými technologiemi, s novými materiály. Pracovat s ním jsem považoval tehdy za trest. Bylo to velmi únavné. A ten pán mi jednou mezi čtyřma očima řekl, že současný systém (rok 1960) špatně skončí, protože se práce stále více švindluje, pracuje se méně a méně. Vše se dohání počtem zaměstnaných. vysvětloval mi že to švindlování za 1. republiky neexistovalo, že to začalo až okupací a švindl byl formou odporu proti nacistům. Bohužel, už to zůstalo. Takže na vašem místě bych ty pracanty v letech 1918-1939 neoznačoval za lajdáky. Viz Baťa!!!
No a mohu požádat o nějaký odkaz, kde V. Klaus sliboval lidem mzdy i zisky? Nějak si na takovou ptákovinu nepamatuji.


 #15989 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 21:52:28 | #15997 (14)

Pokud by lidé měli akcie tak by pobírali dividendy, a vedle toho by jim šel i plat. Dnes to zní jako ptákovina, tehdy to byla lákavá vyhlídka.
Podobně nám dnes mohou připadat sliby Babiše jako lákavé, jenže za pár let....


 #15994 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.03.21 18:59:20 | #16077 (15)

Jenže zisky nejsou určeny jen pro dividendy, ale především pro investice a modernizaci technologií. Akcionář jsem a akcie mi hradí každý rok dovolenou na Jadranu. Není to k zahození...


 #15997 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.03.21 21:39:12 | #16083 (16)

V tom případě jste asi jedním z mála, který na té kuponové privatizaci vydělal.


 #16077 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 15:40:49 | #15968 (9)

Ještě že to nesrovnáváš s úmrtností v roce 1939-1945.


 #15943 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 21:05:54 | #15990 (10)

Taky s úmrtoností v letech 1918 a 1939


 #15968 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 15:49:36 | #15969 (8)

Vinnetou, možná rozumíš koním a nebo střelbě z luku. Do srovnávání kdy byl větší brajgl se ale nepouštěj. Jen na okraj Československo nebylo zadlužené, občané prostřednictvím státu vlastnili průmyslové závody, banky, pojišťovny, fungovalo zemědělství, na úrovni se západem bylo i školství. Neprodávala se cizincům zemědělská půda. Z důsledků hospodaření posledních třiceti let se Český stát už nevyhrabe. Už dnes jsem jen poslušným přívěskem EU.


1 1  
 #15941 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 17:15:46 | #15973 (9)

Kecy. Československo bylo zatíženo obrovským dluhem, říká se tomu vnitřní dluh. To znamená, že stát nedlužil nějakou konkrétní sumu v nějaké bance, ale ten dluh byl cenou za otřesnou zaostalost vůči jiným, nekomunistickým zemím v okolí. Je v tom třeba kupní síla obyvatelstva - směšně a mnohonásobně nižší, než třeba v Rakousku a ten rozdíl v reálné mzdě je ten dluh, tedy jedna z jeho mnoha částí. Dodnes nesplaceno, stále vyděláváme za měsíc na méně brambor, aut, či televizorů, než Rakušan. Ovšem v roce 89 byl ten rozdíl přímo propastný. Zaostalé zdravotnictví tam samozřejmě patří taky, stejně jako všechno ostatní, co zde bylo sto let za opicemi. Žvásty o tom, co jsme jakožto občané vlastnili, vyprávěj těm koním v maštali, mě ne. Já jsem neměl nic, žádnou fabriku, pojišťovnu, ani banku a na nějaký virtuální pocit, kterak se mám dobře, když náš lid vlastní všechny soustruhy v zemi ti kašlu, já jsem měl holou řiť. O zemědělství raději pomlč úplně. Z funkčního tradičního hospodářství, kde pracovali lidé spjatí s půdou, udělal bolševik kolchozy plné jézetdáků a tradiční sedláky defakto vyhubil. Teď komouši pláčou, že máme špatné zemědělství, jenže kdo by je dělal, když je zničili? Skončilo hospodaření v nereálných cenách a v normálním prostředí nemá kolchozník šanci konkurovat opravdovému zemědělci. Zase se podívaj do toho Rakouska, pole a stáje radost pohledět, tak to zde mohlo být taky, nebýt rudých fanatiků posedlých kolchozy a zabíráním majetků. Měli snad v Rakousku, či ve Francii hladomor, když tam neproběhla násilná kolektivizace? Z důsledků vády bolševické pracky se skutečně není možné vyhrabat, možná i proto, že tento stát stále ještě řídí komouši, naučení jen poslouchat rozkazy z Moskvy, ne myslet samostatně.
Koním ani střelbě z luku nerozumím, ale že se skoro ve všech evropských zemích nepostižených čtyřiceti lety totalitní komustické zvůle žije lépe, tomu rozumím.


 #15969 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 21:42:20 | #15996 (10)

Socialistické Cesko-Slovensko nebylo zadluženo u kapitalistických bank. Jako třebas Polsko s Madarskem. Zato, mělo velké pohledávky v Sýrii, Iráku, Lybii, na Kubě a samozřejmě v SSSR. Jenže tyto pohledávky byly těžko vymahatelné. Většina z nich byla odepsána či postoupena "vymahačům dluhů" za zlomek původní hodnoty.


 #15973 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.03.21 15:05:24 | #16025 (10)

Byl jsem několikrát v Rakousku. Naše zemědělství nám záviděli. A to už vůbec nemluvím o srovnání výkonnosti rakouského zemědělství a socialistického zemědělství. Současní babráci zemědělství v česku zničili a s tím také navazující provozy- cukrovary, jatka, fruty, mlékárny. Dlouho bude trvat, než se ten současný bordel podaří uklidit. Dnes žije hodně lidí z toho, že se cizincům prodává česká zemědělská půda. Jsou ale lidé, kteří to nikdy nepochopí. Logické myšlení je jim cizí.


 #15973 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.03.21 16:37:02 | #16033 (11)

Zemědělství bylo chybně řízeno, zvláště za normalizace. Když člověk vidí trosky těch kravínů a jiných zemědělských provozoven na okraji vesnic. Přitom všechna půda je obdělána, výnosy obilovin jsou vyšší než byly v létech socialismu, produkce mléka je tak vysoká, že se musí vyvážet. To znamená, že ty investice do těch zemědělských areálů byly z větší části zbytečné.
Co je ovšem největším problémem je vztah k půdě a ke zvířatům Kdysi v éře kapitalismu, před kolektivizací, vyjížděl na pole hospodář, rolník. Který měl pro své kravky jméno. Dnes a za normalizace tam přichází dělník, který si chce vydělat. Podle toho pak vypadají hospodářská zvířata i pole.


 #16025 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
12.03.21 16:40:05 | #16265 (12)

Nic o tom nevíš a plácáš nesmysly.


 #16033 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.03.21 19:15:44 | #16079 (10)

Myslím si, že pojem "vnitřní dluh" je velice nepřesný. Hlavním důvodem nízkých mezd byla mizerná produktivita práce. V průmyslu se to zjevně neustále zhoršovalo, živily nás stále výraznějí ženy v textilkách a ve výrobě konfekce. A proč produktivita rostla nedostatečně? Především v důsledku absence tržních vztahů a personální politice bolševiků. (V SSSR to dospělo do absolutního krachu). Jistěže se připojují další souvislosti, např. míra zbrojení (u nás 8%HDP), blokování obchodu za studené války, nařízené dodávky z Kremlu, volná tvorba cen...
Stejnou produktivitu s Rakouskem nemáme dodnes. Proto máme nižší mzdy, než oni. Na rozdíl od Rakouska jsem ovšem měli v roce 1990 výhodu zemědělské velkovýroby. Té jsme se zbavili a devastaci tak dorazili...


 #15973 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.03.21 22:09:36 | #16085 (11)

Národní podniky za socialismu neměly vlastní peněžní prostředky. Výroba běžela podle plánu a peníze byly pouze účetním nástrojem. Podniky nemohly v zásadě nic rozhodnout, zaměstnanci se vypláceli podle mzdových předpisů a odpisy za stroje a budovy se odváděly na VHJ. Tam se rozhodovalo o investicích.
Protože odpisy mizely na ministerstvech a ve státním rozpočtu, bylo pokušení jimi financovat spotřebu obyvatel. Tak třebas litr mléka stál 2 Kč, stát vykupoval od JZD litr mléka za 4 - 6 korun. Důsledkem bylo že až na pár vyjímek byly mlékárny v roce 1985 vybaveny zařízením z roku 1955. A tak to bylo s telekomunikacemi, kde se na telefonní přípojku čekalo i 10 let, podobně do železničních koridorů se okolo milénia muselo nainvestovat několik stovek miliard korun , třebas na to aby se rychlík z Brna do Prahy dojel za dvě a tři čtvrtě hodiny.
Dalším problémem byla inflace, která oficiálně nebyla. Neoficiálně se spekulovalo s tím že činí tak 8 %. Bylo to poznat po převratu. Takové hořické trubičky stály 2 Kč v roce dejme tomu 1973. V následujících letech z trhu zmizely a objevily se až po roce 1991 za 6 Kč.
Samostatnou kapitolou byl kurz koruny za německou marku. V roce 1972 se dala koupit za 10 Kčs, v roce 1988 za 18 Kčs. Samozřejmě obsah směny na černém trhu byl malý, takže takové kurzy o kupní síle koruny moc nevypovídaly. My jsme občas něco vyvezli do KS z fabriky, když se spočítaly náklady, tak jeden US dolar se získal za nějakých 130 Kčs. Proto taky když se člověk podíval na nádraží v Břeclavi do nákladních vlaků mířících do Rakouska, tak se vyváželo dřevo a taky uhlí (hlavně z Polska) . Jinak nic moc.
A za zaostávajícími a zastaralými technologiemi byla ukryta nekvalifikovaná pracovní síla. Ta byla jednou z největších vinníků tehdejšího stavu a v podstatě se promítá do stávající situace i dnes.


 #16079 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.03.21 12:49:52 | #16118 (12)

Závěr je výborný. Trefa přesně vedle. Když nekvalifikace, tak leda v politbyru ÚV KSČ.


 #16085 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 18:01:58 | #15978 (9)

Opět bych dala k nahlédnutí zajímavé i objektivní ekon.historické ohlédnutí,od již zesnulého makroekonoma M.Picka:

http://cepin.cz/cze/prednaska.php?ID=140


 #15969 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 16:06:48 | #15970 (8)

Ale nemluv nesmysly. Když bylo zapotřebí rychlé pomoci, tak se volalo a ta přijela neprodleně. Také ti přijel pohotovostní doktor, když jsi po ukončení svého obvoďáka onemocněl a objednal sis návštěvu na pohotovosti. Nevím kolik ti je let, ale řekla bych, že si toho z té doby moc nepamatuješ.


 #15941 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 17:32:45 | #15974 (9)

Pamatuji dost na to, abych mohl jednoznačně prohlásit, že to tehdy bylo hrozné a podstatně horší, než dnes. Jistě, ta rychlá se volala, tedy když se někdo dostal k telefonu, což byl na vesnici docela problém, telefon měli doma jen vybraní komunisti a budku jsme v obci neměli. Po zavolání přijela ta rychlá dvanásettrojka nejdřív za půl hodiny, což byl rekord, běžná čekací doba byla hodinu i více. Takže suma sumárum, doběhnout k telefonu, dovolat se a dočkat se sanitky s doktorem se nedalo stihnout za méně než 40 minut. Nastartovat auto a dojet do nemocnice trvalo poloviční čas. Nějaký nerychlý, ale pohotovostní doktor u nás nejezdil, kdo potřeboval pohotovost, myslím ne úraz, ale obvoďáka po šichtě, třeba kvůli horečce, ten si musel na pohotovost pro aspirin zajet a druhý den stejně jít k tomu obvoďákovi.
Nemluvím nesmysly, byla to realita a nechápu, proč to někdo popírá. Nemám důvod lhát. Možná to u vás tehdy bylo všechno lepší, u nás ne.


 #15970 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 18:50:57 | #15980 (10)

Když dnes řeknu někomu, že za reálného socialismu jsem byl třikrát bez práce a hrozilo mi razítko "příživník" do občanky, tak mi nikdo nevěří. Zachránily mně jen brigády při vykládání vagonů. Ale byl jsem mladý elektrikář a nakonec jsem náhodou dostal místo údržbáře. Pak už to šlo, postupně jsem se dostal zase zpátky ke konstrukci.


 #15974 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 18:52:20 | #15981 (11)

věřím, ale myslel jsem, že jsi měl po revoluci firmu...


 #15980 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.03.21 00:51:28 | #16000 (12)

To ano, 20..dubna 1990 jsem na vrátnici snědl svou poslední štípačku (odporný hořký papír) a začal sám za sebe na zelené louce a úplně bez peněz. No a měl jsem tak trochu kliku. Dneska je to rodinná akciovka, kterou už vede syn.


 #15981 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.03.21 08:37:13 | #16008 (13)

Neříkal jsi něco o vrácení vašeho majetku odcizeného komunisty?


 #16000 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.03.21 14:57:03 | #16024 (11)

Se nedivím. Nebyla tu nezaměstnanost a dokonce ten kdo se neprokázal razítkem o zaměstnání, tak mněl problémy. Musel jsi být velice špatný pracovník, když jsi byl bez práce. Práci museli mít dokonce i cikáni.


1  
 #15980 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.03.21 17:53:38 | #16041 (12)

Nikoliv, měl jsem nepřijatelný kádrový profil, a taky jsem moc kecal. Stranickým šéfům se to nelíbilo. Ale když jsem zapomněl na vzdělání a šel dělat údržbáře, tak to přestalo hrát roli, byl jsem najednou dělník, převychovaný buržoust.


 #16024 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
12.03.21 16:46:31 | #16266 (11)

To jsi musel být velice špatný pracovník. Práci mněli všichni. Příživníci se tu netolerovali. Zajdi si na úřad práce dnes a zeptej se, kolik lidí se dnes fláká na dávkách. Pro současnou dobu jediná charakteristika- 30 let zadlužování státu, prodej a likvidace průmyslu a zemědělství zhoršení úrovně školství … .


 #15980 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.03.21 17:08:15 | #16074 (10)

Ne, pohotovostní doktor jezdil za nemocným i domů.


 #15974 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.03.21 19:18:00 | #16080 (11)

Když byl k dispozici.


 #16074 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.03.21 12:14:36 | #16176 (12)

A to byl.


 #16080 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční…
05.03.21 21:10:24 | #15991 (6)

Poslední věta je "ohromný" postřeh. Problém je ovšem i v tom, že jsme o třicet let jinde. A o 70 let jinde, než bylo zdravotnictví poválečné, zděděné z první republiky. (Tedy např. pokoje s dvanácti lůžky a pod). To tzv. socialistické zdravotnictví postavilo pěknou řádku nových nemocnic se slušným vybavením a s dobrou úrovní lékařů. Po roce 1990 kopec doktorů šel na zkušenou a za penězi. Hromadně se nemocnice vybavovaly špičkovým zařízením, aniž by mohla být využita. Výsledkem byly krachující nemocnice a lůžek máme dnes citelně méně, než v roce 1990. (Právě chybí lůžka, sestry i lékaři). To vše ovšem bylo dílo moudrých revolucionářů a nových papalášů.
Za 70 let, i za posledních 30 let se výrazně změnily technologie léčení, vznikly nové léky, technika umožnila řešit dříve neřešitelné. Jsou jinak vybavené sanity, jejich rozmístění a tím i zásahovost. Máme jaderné elektrárny, které vedou k likvidaci uhelnýc, tedy máme čistší ovzduší. A hlavně, máme přístup ke zboží, technologiím a technice stejný, jako jiní ve světě. Máme (ne)fungující trh. Krom jiného nemáme armádu 150 tisíc lidí, které roky stát živil a šatil. O to na tom může být ledasco citelně lépe.
Nevysmíval bych se žádné době. Měla své problémy, lidé se radovali a vztekali, hledali řešení problémů a objevovali nové cesty. V mnohém byli odolnější, než jsme dnes my. Bojím se bojím, že i bohatství lidstvo ničí, jako chudoba...


 #15931 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 21:32:57 | #15995 (7)

Covid odhalil v jakém stavu je zdravotnictví. Moje příbuzná před 5 dny onemocněla covidem. Volala obvodní, ta ji odmítla léčit, odkázala ji na kovidovou linku. Ze těžko dýchá, je v 6 měsíci těhotenství.. Oni na to něco v tom smyslu , že dokud bude dýchat, tak nepřijedou. A na test i objednali za 10 dní. Její manžel měl známé a tak ji otestovali druhý den. Byla samozřejmě positivní.
Ale ani tak pro ni nepřijedou .
Jinak by se asi zachovala pohřební služba, kdyby přestala dýchat. Byly by tam hned třebas tři. Pohřební služby se podařilo zkomercionalisovat , zdravotnictví ne. Voliči si totiž cení toho, že zdravotnictví u nás není kapitalistické. A to že rychlá pomoc s odvozem pacientů do nemocnice zas tak nechvátá, berou jako výhodu. Na hyenismus pohřebních služeb sice láteří, ale nějak to skousnou.


 #15991 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.03.21 00:01:09 | #15999 (8)

Pouze odhalujete, jaké máte představy o léčení covidu. U obvodní lékařky jsem se stal podezřelým z onemocnění covidem. (Vysoké horečky). Zvedla telefon a objednala mě na test. Dostal jsem befel: Vyberte si přes internet čas a den testování. A teď vás tu nechci vidět. Zůstal jsem na ni chviličku civět, protože vždy se mnou jednala velice korektně, přátelsky. Vzápětí jsem pochopil, že od této chvíle jsem pro ni nosič nákazy a do ordinace a čekárny nesmím. Vše další se vyjednávalo telefonicky. Samozřejmě, že sanity pro podezřelé nejezdí, ti se musí na testy dopravit sami. Sanita se nesmí stát místem nákazy a její desinfikování trvá příliš dlouho. Takže naše zdravotnictví je nejspíše v pořádku, mylné jsou vaše představy o zacházení s lidmi postiženými pandemickým onemocněním. Sanita vozí až těžce postižené v dýchání.
Kde jsou ty časy, kdy předáky, mistry a vedoucí podniku toto učil jeden vyhozený náčelník krajské správy civilní obrany. Když dnes sleduji, co si beztrestně dovolují lidé při pandemii na ulicích ve velkých městech, jenom žasnu.


 #15995 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.03.21 10:56:24 | #16010 (9)

Co tak udělat mobilní odběrové místo v automobilu, který by přijel k baráku kde bydlíte, zavolali na mobil vyšetřovanému aby vylezl před barák , zdravotník aniž by vylezl z automobilu by odebral vzorek, zavřel okénko a auto jelo k dalšímu vyšetření ?
Anebo by do sídliště či obce přijel v určenou hodinu takový odběrový vůz jako jezdí pojízdné prodejny.Ti kteří by potřebovali vyšetřit by na něj čekali. Asi by blo potřeba víc zdravotníků, ale nakažení by se málo pohybovali.


 #15999 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.03.21 11:11:59 | #16012 (10)

V Nemecku zacina prodavat antigenove testy pro domacnosti Aldi, Rossmann a dalsi obchody. Balicek obsahuje 10 testu a stoji 26 euro.


 #16010 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.03.21 07:42:21 | #16089 (11)

Zrovna se na něco takového chci poptat v naší lékárně. *33084*


 #16012 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.03.21 07:49:19 | #16003 (7)

Nejde o výsměch, jen konstatování. A hlavně porovnání. Samozřejmě, že v různých dobách byla různá úroveň zdravotnictví i čehokoliv jiného. Jenže vždy se dají porovnávat stejné věci ve stejné době, ale v různých zemích.
Například dnes lze porovnat německou silnici s tou naší a jaký je výsledek? Že ta naše je výrazně horší.
Stejně tak můžeme porovnat vyspělost a úroveň zdravotnictví v roce 1975, kdy to naše bylo oproti německému, či francouzskému výrazně zaostalejší, čehož jest důkazem ta rozdílná dělka dožití. A můžeme porovnat třeba i nabídku zboží v masně v roce 1980, kdy v rakouském řeznictví byly metráky masa a u nás jen holé háky a ušmudlané obkladačky.
Socialistické zdravotnictví postavilo nemocnice, samozřejmě. To nesocialistické u sousedů snad ne? Tradiční argumenty obhajovačů komunistické diktatury jsou budovatelské úspěchy. Elektrárny, továrny, přehrady, školy atd. Nějak jsem si ale nevšiml, že by totéž a mnohdy více a lépe neuměli postavit i jinde, bez komunistů, bez závazků a brigád socialistické práce. Naopak jsem přesvědčen, že jinde to šlo líp. Stačí se projet Rakouskem, Německem, atd a otevřít oči. Zejména ta naše jézetdáky zdevastovaní krajina a pohledná zahrádka v Rakousku je přímo do očí bijící rozdíl.
A skutečně dnes máme méně lůžek? Nejsem si jist, neznám celková data a statistiky, ale z těch několika málo nemocnic, které léta znám, tak všechny byly rozšířeny a lůžková kapacita se zvýšila. Ale určitě se mi ani dnes nelíbí všechno. Těch 150 tisíc ožralých vojáků z donucení, které stát živil a šatil, mimochodem dost mizerně, je zlomek těch počtu dnešních darmožroutů, které stát zaměstnává. Co dnes například počítají Burešem nabraní počítači EET? Nač tam sedí?


 #15991 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční…
06.03.21 20:53:05 | #16049 (6)

Čtyřicet let se ve válkou zničeném státě tvořily hodnoty. Stavěly se byty, rodinné domky, budovaly se silnice, elektrárny včetně těch na jádro. Zemědělství nám záviděli i v Rakousku. Dnes zadlužený stát, z 80 procent cizincům rozprodané výrobní podniky, banky, pojišťovny všechny. Kam se ztratila potravinová soběstačnost. Dnes tu máme nezaměstnanost kterou jsme neznali, bezdomovectví zadluženost občanů, exekutory. To jsme nevěděli co to je. Skutečné důsledky třicetileté likvidace Československa, později Česka, budou čím dál horší.


1  
 #15931 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.03.21 10:55:43 | #16064 (7)

Legendární Josef z hor is back!



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.03.21 11:08:04 | #16065 (8)

Tak to bude veselo *4470*


 #16064 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční pomoc
04.03.21 22:19:16 | #15942 (5)

Spousta lidí nebyla vůbec léčena, třebas s rakovinou. Dostali invalidní důchod a čekali na smrt. Léčiva byla nedostupná , bud neexistovala, anebo byla příliš drahá na to aby si je nemocnice mohly koupit.
Třebas můj otec trúpěl žaludečními vředy, v 70.letech se léčily barbituráty a zažívací sodou. V té době už ovšem existovaly léky jako Omeprazol, které se do CSSR nedovážely a většina praktických lékařů o nich vůbec nic nevěděla.


1  
 #15916 

| Předmět: RE: RE: RE: Přeshraniční pomoc
05.03.21 15:38:18 | #15967 (3)

Na tu dobu bylo zdravotnictví na vysoké úrovni a to pro všechny občany. Pokud by nedošlo k likvidaci Československa, nebyli bychom v dnešní době se zdravotnictvím podprůměrní.


1 1  
 #15902 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Přeshraniční pomoc
06.03.21 08:38:57 | #16009 (4)

Na tu dobu-ale hodnoceno výhradně zpoza naší strany Železné opony.


1  
 #15967 


| Předmět:
03.03.21 16:45:44 | #15857

Dobrý je, že my máme krizového manažera s tahem na branku.


1  

| Předmět: RE:
04.03.21 13:36:33 | #15919 (1)

jo a za kterým jsou výsledky *30446*


 #15857 

| Předmět: Něco o naší zodpovědnosti
03.03.21 13:37:38 | #15848

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/texas-vs-cesko-misto-30-kc-za-recept-mate-covid-pupici-145306#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=xtSiCWhHBkc-202103031151&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Stuchlík srovnává problémy u nás se situací v Texasu, kde teď krizová opatření rozvolňují. Opravdu jsme jen nezodpovědní pupíci, kteří spoléhají na stát a přitom nedodržují jeho opatření?



| Předmět: RE: Něco o naší zodpovědnosti
03.03.21 15:10:16 | #15849 (1)

Uklidňuje mě akorát fakt,že s jeho podivuhodnými postoji nesouzní ani odborná veřejnost.


 #15848 

| Předmět: RE: RE: Něco o naší zodpovědnosti
03.03.21 16:46:36 | #15858 (2)

Demokracie u Slovanů se zvrtává v anarchii. Lidé chtějí po státu plné zabezpečení, ale platit daně nechtějí. \je rozdíl mezi danovou morálkou v Německu a v Bulharsku.


 #15849 

| Předmět: RE: RE: RE: Něco o naší zodpovědnosti
03.03.21 17:00:45 | #15864 (3)

Dlouho jsme byli zvyklí, že státu patřilo všechno a staral se o všechno. To druhé chceme i dnes a volíme ty, kdo víc slíbí.Bez ohledu na to, jestli na to vůbec budeme mít.


 #15858 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Něco o naší…
03.03.21 17:14:03 | #15869 (4)

Pravicovo-levicovou politiku zavedl až A.Babiš.Není možné snižovat daně,odmítat progresi i daně korporátní a zároveň rozdávat velkorysé dárky.Zejména v době roční pandemie!


 #15864 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Něco o naší…
04.03.21 07:53:32 | #15887 (5)

Národ a stát jsou v Cesku nesamozřejmé pojmy. Projevuje se to třebas ve vztahu ke státním financím a ilustrací tohoto schizofrenního stavu byla reakce na Kalouskovu složenku. Většina příznivců "tradiční levice" byla toho názoru , že oni nikomu nic nedluží. Dluhy ve státní kase se jich netýkají.
Podobné je to s pandemií. Může za ni Babiš, že by za ni mohli samotní voliči, tak to ani náhodou.


1  
 #15869 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Něco o naší…
04.03.21 07:55:59 | #15889 (6)

S tím šampáněm to moc nadějně nevidím. *4652*


 #15887 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Něco o naší…
04.03.21 22:26:16 | #15944 (7)

Napí se šampána a zapomenout na nepříznivou minulost a neradostné vyhlídky.


 #15889 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Něco o…
05.03.21 14:31:11 | #15963 (8)

*4652* To není dobrý způsob.Lépe to rozchodit v přírodě.


 #15944 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 21:10:56 | #15992 (9)

Ano, daleko od hlučícího davu. Od voličů...


 #15963 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.03.21 11:32:43 | #16014 (10)

Být v anonymitě uprostřed hlučícího davu má taky něco do sebe a jako městský člověk to taky potřebuju.Kontrast s osaměním ve vždy nádherné přírodě,je pak o to silnější a stále vzácný. *33018*
(Nemusím spíš život na maloměstě,kde si všichni vidí do talíře a kde se dalo chodit do přírody jen za sucha,či mrazu.)


1  
 #15992 

| Předmět: RE: Ani děti Babišovi nerozumí
03.03.21 18:56:57 | #15880 (1)

To je děs, kolik lidí štve jen ta slovenčina.


 #15831 

| Předmět: RE: RE: Ani děti Babišovi nerozumí
04.03.21 07:48:26 | #15885 (2)

Sám přeci tušíš,že vůbec nejde o slovenštinu.Řeč našich východních sousedů se většině našinců naopak vždy líbila.Např.Miro Žbirka jí používá stále a nikdo mu to nezazlívá.


 #15880 

| Předmět: RE: RE: RE: Ani děti Babišovi nerozumí
04.03.21 17:00:21 | #15933 (3)

Mě se teda slovenština nikdy moc nelíbila, ale ať si každý mluví, jak mu zobák narostl. Žbirku nevyjímaje.
Trošku úsměvná je českoslovenština, kterou mluví soudruh premiér, podobnou řečí, ještě humornější, k nám promlouval i soudruh Husák.


 #15885 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Ani děti Babišovi…
04.03.21 17:04:38 | #15934 (4)

mě se slovenština líbí, ale nelíbí se mi babiščina, protože je to jazyk skládající se jen ze lží, vychloubání se cizími zásluhami, svalování vin na nevinné, nepokryté touhy po moci, psychopatických výlevů jájství a lezení hlupákům do prdele...


1  
 #15933 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Ani děti Babišovi…
06.03.21 13:52:36 | #16018 (5)

My o koze, ty o voze. Babiščina není jazyk, to je náboženské vyznání, byt jde o uctívání podivného boha, ale to je věc uctívačů víry v Bureše. Byla řeč o slovenštině jako jazyku. Kterýmkoliv jazykem se dá říkat pravda i lhát, morálku nelze hledat v jazyku.


 #15934 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ani děti…
06.03.21 14:48:09 | #16021 (6)

Když se mrví jazyk, má to někdy i jistý půvab, jako třeba inspektor Clouseau. 😊



| Předmět: RE: RE: RE: RE: Ani děti Babišovi…
04.03.21 18:17:16 | #15940 (4)

Njn.U sympaťáka by člověk snahu třeba ocenil. *24670*


 #15933 

| Předmět:
03.03.21 07:37:23 | #15824

Přesně před 100 lety poprvé vyšel román, který dal světu velkého českého hrdinu, Josefa Švejka.

https://www.citarny.cz/knihy-lide/o-knihach-a-lidech/spisovatele-knihy/hasek-dobry-vojak-svejk



| Předmět: RE:
03.03.21 07:48:54 | #15825 (1)

Mnoho lidí Haškova Švejka miluje,pasáže knihy znají zpaměti,objevují v něm filozofickou hloubku a dokonce tvrdí,že jde o charakteristiku jakési naší národní povahy.Patřím holt mezi výjimky a nikdy jsem Švejka ani nedočetla. *33018*
To já raději Čapka,Vančuru,Hra­bala...


 #15824 

| Předmět: RE: RE:
03.03.21 10:13:40 | #15832 (2)

..ale když člověk potřebuje lehčí čtení , je Švejk geniální dílo


 #15825 

| Předmět: RE: RE: RE:
03.03.21 10:34:20 | #15836 (3)

To si spíš přečtu nějakou severskou krimi.(Třeba o Kurtu Wallanderovi.) *33018*
Ale báječně mě pobavili Egyptologové od K.Amise.


 #15832 

| Předmět: RE: RE:
03.03.21 16:49:15 | #15859 (2)

Hrabalův styl je dost podobný stylu Haška. Ten strýc Pepin je takový svérázný lidový myslitel. Jeden příběh následuje za druhým.


 #15825 

| Předmět: RE: RE: RE:
03.03.21 17:18:17 | #15871 (3)

Svérázný lidový styl má ta jedna postava,kontras­tující s ostatními.Hrabalův styl je poetický,obsahující bohatou a krásnou mateřštinu.


 #15859 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
04.03.21 07:54:53 | #15888 (4)

Kolem toho strýce se ale všechno točí. Jako kolem toho Svejka.


 #15871 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
04.03.21 07:58:54 | #15890 (5)

Dobrá literatura osloví každého trochu jinak,ale skutečně nikdy nejde jejich autor zaměnit.


 #15888 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.03.21 08:07:27 | #15892 (6)

Masaryk hledal v literatuře charakteristiku národa ve kterém spisovatelé tvořili. Třebas ti francouzští. Kdyby Hašek toho Svejka napsal ještě před první válkou, pak by se asi Masaryk za války zachoval jinak.
Heslo Schillera bylo: ničí pán a ničí sluha ! Svejk se podle toho Schillera asi řídil. Pánům nechtěl sloužit, ale zároven odmítal usilovat o to, aby se sám stal pánem.


 #15890 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.03.21 08:34:07 | #15899 (7)

No,já si nemyslím,že by se Masaryk nechal až tak ovlivnit,přestože jedno jeho životní heslo bylo podobné- já pán,ty pán. *33018*


 #15892 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.03.21 22:33:16 | #15947 (8)

Jenže ten Svejk o žádné sebeurčení neusiloval. Dokázal přežít v každé situaci. A ničemu nevěřil, na rozdíl od toho Masaryka. Ty Masarykovy ideje byly pochybné , jenže Haškovo východisko bylo v tom, že je dobré nemít žádné.


 #15899 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.03.21 12:19:03 | #15949 (9)

Podle Masarykova odkazu téměř nikdo nežije, podle toho Švejkova poměrně velká část národa. Masarykovy knihy zestárly, Švejk nikoli. :)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.03.21 12:45:37 | #15953 (10)

Tak to je. Podobně jako ten Jára Cimrmann.


 #15949 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.03.21 14:34:50 | #15964 (10)

Pokud by to tak náhodou bylo,musíme s tím sofort něco udělat.(Já ovšem vždy byla obklopená většinou lidí pracovitých,ši­kovných i statečných.)


 #15949 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.03.21 21:16:14 | #15993 (11)

Ano jsou tady pracovití a chytří lidé. Jenže jich není většina. Většina je těch, kteří čekají od vládců nějaký příjem. A zároven chtějí aby ti vládcové byli tak chudí jak jsou oni.
Jenže na chudé lidi přijde nejhorší doba v časech, když jim vládnou chudáci.


 #15964 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.03.21 11:34:19 | #16015 (12)

Tak jsem holt měla štěstí na lidi.S poslední větou souhlas.


 #15993 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.03.21 16:43:19 | #16036 (13)

Babiš ale není chudák.


 #16015 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.03.21 07:13:44 | #16087 (14)

Babiš je králem morálních chudáků.


 #16036 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.03.21 12:57:12 | #15954 (9)

Na to přišel, když byl v Rusku.


 #15947 

| Předmět: RE:
03.03.21 19:10:08 | #15881 (1)

Hašek stvořil geniální karikaturu českého člověka. Smutné na tom je jedině to, že Švejka považuje mnoho lidí za svůj vzor.


 #15824 

| Předmět: RE: RE:
04.03.21 07:52:26 | #15886 (2)

Více než smutná je teze,že Švejk je charakteristikou tuzemského naturelu.A jak víme,stokrát opakované lži může někdo i uvěřit. *33018*


 #15881 

| Předmět: RE: RE: RE:
04.03.21 07:59:24 | #15891 (3)

Svejk je produktem 20.století , v 19.století takový archetyp v tuzemsku neexistoval. "Malý český člověk" ve velkých dějinách.


 #15886 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
04.03.21 08:21:57 | #15895 (4)

Haškův román je "jen" moderní mýtus,stejně dvojznačný jako řecký Hermés= bůh podvodníčků ,zlodějů,lstí..ale zároveň i ochránce pastýřů,stád,řeč­nického umění... Do malosti má naopak hodně daleko.


 #15891 

| Předmět: RE: RE: RE:
04.03.21 08:08:49 | #15893 (3)

Švejk je geniální postava, která vstoupila do literární historie stejně jako třeba Don Quijote. To se podaří jen málo spisovatelům. Hašek v ní použil mix několika lidí, včetně sám sebe. Národní charakter neukazuje, ale jistý styl, který mnoho Čechů použilo na to, jak přežít těžké časy a neztratit dobrou náladu a charakter, ano. Je to vlastně pohádkový, český Honza v moderní době a ve válce. Z toho je vidět, že tam mnoho českého je, údajně i Heydrich vyslovil větu, že Češi jsou smějící se bestie.



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
04.03.21 08:16:11 | #15894 (4)