Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5005256x
Příspěvků:
146743

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět:
07.12.21 08:57:01 | #36616

Dobre ráno. Dával jsem téhle odkaz už i jinam, ale je to tak dobrý., ze by to nemělo zapadnout... mě to vážně rozesmálo :))
https://www.mediar.cz/galerie-reklamy/fuksa-skripta-vysoke-skoly-zivota-vytezek-z-nft-pujde-zdravotnikum/



| Předmět: RE:
07.12.21 11:17:45 | #36626 (1)

Bravo! Naprosto skvělá reakce na ty šmejdy,kteří se rozhodli zrovna zdravotníkům otravovat život.


 #36616 


| Předmět: Miloše do koše
06.12.21 18:23:40 | #36599

Dopis Klubu na obranu demokracie předsedkyni Poslanecké sněmovny a předsedovi Senátu PČR
Vážená paní
Ing. Markéta Pekarová Adamová
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR

Vážený pan
RNDr. Miloš Vystrčil
předseda Senátu PČR

Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedo,

obracíme se na Vás jako na vrcholné představitele obou komor našeho parlamentu s naléhavou prosbou.
Česká republika má vládu v demisi. Od minulého týdne jedná prezident ČR o ustavení nové české vlády. Zatím jmenoval pouze premiéra. Nyní provádí tzv. konzultace s jednotlivými kandidáty na ministry, přičemž jednoho už předem odmítl. Ani jedno, ani druhé nemá žádnou oporu v ústavě.
Nová Poslanecká sněmovna, jež už byla ustavena, nemůže dát důvěru nové vládě, z níž byl zatím jmenován jen premiér. Jak dlouho bude vše trvat, závisí na rozhodnutí prezidenta. Prezident není z ústavy nijak časově limitován.
Prezident dlouhodobě trpí blíže nespecifikovanou vážnou chorobou, kvůli níž byl v poslední době opakovaně hospitalizován. Nyní je v karanténě kvůli nákaze koronavirem.
To vše se děje v době, kdy je Česká republika ohrožena vážnou epidemií.
Situace České republiky je zoufalá. Je třeba jednat velmi rychle a v souladu s ústavou. Jediné schůdné řešení máte v rukou Vy:

Obě komory parlamentu se podle článku 66 Ústavy ČR prostou většinou usnesou, že prezident ze závažných důvodů není schopen svou funkci vykonávat. Je to politické rozhodnutí. Je v pravomoci parlamentu ČR, který za ně nese zodpovědnost.
Tím přejde pravomoc jmenovat vládu na předsedkyni Poslanecké sněmovny. Není žádný důvod, proč by tak nemohla učinit neprodleně.
Rozhodnutí o důvěře takto jmenované vládě bude v rukou legitimně zvolené Poslanecké sněmovny.
V tuto chvíli máte v rukou další osud České republiky a jejích obyvatel.
Zasaďte se o projednání tohoto postupu!

*32579* *32579* *32579*

1  

| Předmět: RE: Miloše do koše
07.12.21 07:22:18 | #36608 (1)

Tenhle klub se poměrně zesměšňuje,protože úvahy o aktivaci čl.66 už tady byly,ale důvody pominuly.A právě závažné zdravotní důvody by museli pojmenovat lékaři-nikoliv politici.
Konzultace s jednotlivými adepty na ministry sice nemají oporu v Ústavě,ale ta je ani nezakazuje.
Zatím fakticky neodmítl žádného adepta.(Právě dnes ale bude grilován p.Lipavský.) *33018*


1  
 #36599 

| Předmět:
06.12.21 17:17:15 | #36592

V atmosféře je mnoho skleníkových plynů. Nejvíc je vodní páry, asi 4 procenta. Pak nějaký Oxid uhličitý, toho jsou v ovzduší asi čtyři setiny procenta.



| Předmět: RE:
07.12.21 07:26:30 | #36610 (1)

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/koncentrace-co2
... i jedna jiskra dokáže zažehnout velký požár (obrazně). Nikdo s naprostou přesností nedokáže určit, jakým dílem se na změnách klimatu podílí produkce CO2 a zda není příčinou i více faktorů, např. drastické ničení deštných pralesů, ...


 #36592 

| Předmět: RE: RE:
07.12.21 20:01:14 | #36658 (2)

Velký požár, a to doslovně velký, hoří na jedné hvězdě, které lidé dali jméno Slunce.


 #36610 

| Předmět: Dnes se hodně demonstrovalo
05.12.21 18:36:34 | #36548

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-bruselu-protestovaly-proti-koronavirovym-opatrenim-tisice-lidi/2128251
Nejenom v Bruselu - Ve Vídni demonstruje 40 tisíc odpůrců očkování. "Ve 13 hodin se na jednom z hlavních vídeňských náměstí Heldenplatz sešlo více než 40 tisíc odpůrců opatření."



| Předmět: RE: Dnes se hodně demonstrovalo
05.12.21 21:49:56 | #36551 (1)

Jak z toho ven...

  1. Samotný virus není problém. Viry zřejmě prochází organismem difúzním procesem, imunita je druhotná. U covidu se protilátky vytváří až když virová nálož už je zanedbatelná. Dokud se virus siri spolecnosti linearni difuzi nic moc se nedeje, prusvih vznikne az kdyz se vlny nakazy zacnou krizit (predevsim na mistech s vysokou koncentraci lidi). Vysoka virova naloz z nove nakazy se pak v organismu potka s jeste vysokou hladinou protilatek (IGm ?) z predchozi nakazy - dojde tak pravdepodobne k vyvolani ADE reakce.
  2. Predpoklad, ze pomoci mrna/viralnich vakcin lze bunecnou imunitu stimulovat k vycisteni organismu od potencialne latentniho viru je naivni a nebezpecny. Naopak muze vest k ADE podobne reakci, naruseni rovnovahy mezi cytotoxickymi cd8 t-lymfocyty (nebo vrozenou imunitou ) a virem, coz vyusti do extremnich nezadoucich ucinku takove vakciny.
  3. IMUNIZACE PROMOROVANIM A VAKCINACI NIC NERESI . Sterilizujici vakciny jsou utopie. Terapeuticka vakcina musi VYTESNIT UCINNEJSI PRIROZENE PROTILATKY, aby nedochazelo k ADE reakci. (Proto Pfizer zmirnuje prubeh.) Zaroven by bylo vhodne sestrojit objektivni test imunity, aby bylo jasne, kdo takovou terapii opravdu potrebuje...ste­rilizujici vrozenou imunitu je vhodne max. vyuzit.
  4. Mimo to je potreba otevrit verejnou vedeckou debatu i o dalsich uskalich vakcinace - spike protein zrejme nejakym vybezkem drazdi chemokinovy regulacni okruh, nebo jde o nejaky podobny ucinek, pak s ohledem na to ze spike protein zustava v organismu az rok po nakaze muze jit o pricinu tzv. dlouheho covidu. Krome toho, vakcinovy spike protein muze obsahovat chybu, ktera by mohla vest k tvorbe prionu. Dale, spike proteiny mohou narusit sebeopravne mechanismy dna. Je potreba bezpodminecne mit jistotu, ze se to netyka vakcinove varianty, a nezametat nepohodlna fakta pod koberec.

(Pozn. mrna realne muze nebo nemusi ovlivnit dna, predevsim ale volna rna v bunce muze nepredvidatelne prepinat geny)

  1. EU zakoupila temer vyhradne nepouzitelne mrna a viralni vakciny s extremnimi nezadoucimi ucinky. Vlada by mela uvazovat o samostatnem nakupu tradicnich vakcin nez bude pozde, a pokud by nestacily evropske kapacity, nebat se ani cinske vakciny, Sputnik neni vhodny.

 #36548 

| Předmět: RE: RE: Dnes se hodně demonstrovalo
06.12.21 08:11:15 | #36566 (2)

Na tyhle dišputace je jediný recept-povinné očkování. *33084*


 #36551 

| Předmět: RE: RE: RE: Dnes se hodně demonstrovalo
06.12.21 09:43:57 | #36572 (3)

V prvni rade, zadna vakcina v presnem smyslu slova na covid neni k dispozici. Pokud si 'ockovani' mysli, ze se jich to netyka, tak...
Z Nemecka i jinych zemi zacinaji pry prichazet zpravy o zdvojnasobeni nebo dvojnasobne mortalite ockovane populace, nejde o covid ale o jine diagnozy, zatim predevsim infarkty, mrtvice apod.(rakovina se muze projevit pozdej). Neni problem nalezt studie, podle kterych diagnosticke testy u ockovanych vykazuji mimoradne znepokojive kardiovaskularni markery. U profesionalnich sportovcu, zejm. fotbalistu, pry melo dojit k 66 - nasobnemu narustu kolapsovych stavu behem zapasu. Doba doziti v USA poklesla z radoby neznamych pricin o 2 roky, nejde jen o covid. Podle vseho, Pfizer selhava na cele care. V CR muze tento trend byt mirne posunuty kvuli zpozdeni ockovani. Chteji nam tzv. odbornici namluvit, ze nikdy neslyseli o 20 - 30 pokusnych vakcinach proti puvodnimu Sars koronaviru, ktere skoncily vzdy po nejake dobe katastrofalnim uhynem pokusnych zvirat ? A pokud neslyseli, tak ted tedy nastrelili naslepo nevyzkousenou vakcinu, aniz by si s ADE syndromem lamali hlavu ? Jakou ma logiku, kdyz jakoby levicove strany prosazuji tyranii nadnarodnich farmaceutickych korporaci, ktere jak znamo jsou z velke casti povalecnymi odstepky z nacistickeho kartelu IG Farben ? V Indii je pry Pfizer zakazany, Gatese i s nadaci tam davno vykopli a je trestne stihany kvuli usmrceni osob. V Putinove Rusku uz maji davno na vyber ze tri druhu vakcin. Bude vyznamna cast lidi v CR radeji spokojene umirat s Pfizerem a Modernou, nez aby meli odvahu si pripustit, ze Velky Bratr muze v nekterych pripadech byt i zkorumpovany ignorant, schopny jit pres mrtvoly ?


 #36566 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Dnes se hodně…
06.12.21 12:20:06 | #36573 (4)

Očkovaní nejsou pitomci a jsou si velmi dobře vědomí,že je nechrání před onemocněním,ale před těžším průběhem vyžadujícím hospitalizaci,což je zásadní a ohleduplné vůči spoluobčanům.
Brát vážněji konspirační teorie a nesmyslné žvásty o čipech a změněné genetice je nehodno inteligentního člověka.Napadání zdravotníků už je natolik za hranou,že to nahlodává moje dosavadní mínění o umírněném národě.


 #36572 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Dnes se hodně…
06.12.21 15:45:19 | #36578 (5)

Tak o co asi jde opravdu ? Iniciativy k prosazeni povinne covid vakcinace se zdaji vychazet z kruhu katolicke evropske aristokracie spriznene s byvalym Austro - Habsburskym domem v nemeckych zemich i v Bruselu. Mozna citi prilezitost , take snad i pod vlivem jezuitskeho papeze, si ve vyvolanem chaosu a nasili nahrabat a rozclenit Evropu na regiony jako kdysi ve Svate Risi. Britanie muze jit temto snaham nenapadne vstric napriklad pomoci svych vlivovych agentur v jakoby levicovych stranach - sledovala by tim destabilizaci kontinentu a odstraneni svych tamnich oponentu. Lide prosazujici nejvic mandat v USA jako Fauci a Biden take sami sebe oznacuji za katoliky. Situace tam zacina pripominat Francii v dobe tesne pred masakrem Hugenotu. Medicejci ale pry potaji holdovali satanskym ritualum. Nutno zduraznit, ze jejich strana tehdy prohrala, stejne jako prohrali i nackove, kterym ani omylem neslo o blaho vlasti, ale bez zahranicnich investic a pomoci by nedali ani ranu. Evropske elity by mely byt opatrne, aby neskoncily s rozvracenou zemi a obcanskou valkou. Zadne drama, Bidena casem vymeni, nejaka vakcina se nakonec ukaze pouzitelna, jen mezitim nedopustit nejakou kravinu a nenechat se vyprovokovat.


 #36573 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Dnes se hodně…
07.12.21 08:51:32 | #36614 (5)

Proč naprosto utichla diskuze o vzniku a tak rychlém rozšíření tak nebezpečného viru? Už kvůli zabránění něčeho podobného do budoucnosti by tím mněli zabývat nejen zdravotníci. Kdo vlastní a provozuje takto nebezpečné laboratoře. Kdo je platí, kdo je úkoluje?


 #36573 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dnes se hodně…
07.12.21 10:53:34 | #36621 (6)

Jenomže ono je to vysvětlení prosté (neúmyslné pochybení ) a rozhodně tě neuspokojí,protože ty jsi přesvědčen o zlovolné úloze USA. *33018* Čínské straně lze ale vytýkat,že se to zpočátku snažila před světem utajit a pouze izolovala Wuchan.
Uprostřed Wu-chanu je laboratoř na výzkum smrtících virů a vědci před ní varovali už před čtyřmi roky.(ČR má obdobné pracoviště v Těchoníně).


 #36614 

| Předmět: RE: Dnes se hodně demonstrovalo
06.12.21 07:50:38 | #36565 (1)

V Rakousku jsou ovšem přijaty mnohem přísnější restrikce,zejména celoplošný lockdown a povinné očkování,což je pro Rakušany něco neobvyklého,protože tam bylo historicky povinné pouze očkování proti pravým neštovicím.V Rakousku má velmi silné postavení alternativní medicína.


 #36548 

| Předmět: RE: Ještě jeden zajímavý rozhovor
05.12.21 09:45:25 | #36501 (1)

To že je tady - na rozdíl od Německa - dost chabá morálka, se dobře ví už dávno, ale není to téma debaty. Jako třebas názor některých Vietnamců, že se Ceši nedokážou stydět.

https://psychologie.cz/jak-se-stydi-cesi/


 #36498 

| Předmět: RE: RE: Ještě jeden zajímavý rozhovor
05.12.21 10:13:22 | #36504 (2)

Ale ona přeci nezobecňuje-naopak! Doslova říká:
"Nemyslím si třeba, že každý Čech souhlasí s korupcí a neplacením daní jen proto, že Češi, pro mě nepochopitelným způsobem, už tolik let podporují pana Babiše, který nám rozkrádá eurofondy. Něco podobného se traduje i o Němcích, říká se o nich, že nemají humor a jsou přemoudřelí. To taky není pravda. Také si nemyslím, že Slováci umí pěstovat jen brambory..."


 #36501 

| Předmět: RE: RE: RE: Ještě jeden zajímavý…
06.12.21 18:08:15 | #36598 (3)

Jak se změnila morálka za posledních víc než třicet let. Státní peněžní ústavy před rokem 1989 zhodnocovaly úspory důchodců na spořících účtech ve výši 4%. Na běžných účtech to bylo zhodnocení ve výši 2%. Ceny byly stálé. Současný režim nastavil inflaci ve výši 6% a tím připravuje seniory o jejich úspory. Jeden příklad. Cena mléka byla 1.80 Kčs. Dnes je to přibližně 20 Kč. To je vývoj posledních třiceti let.


1  
 #36504 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Ještě jeden zajímavý…
06.12.21 21:51:20 | #36605 (4)

Ovšem za komunistů existoval jeden jediný bankovní ústav, který mohl vklady a úvěry občanů přijímat. Byla to Československá státní spořitelna. Co stanovili a oznámili podle rozhodnutí cemtrálního vedení SBČS a Ministerstva, to plaitlo. Ber nebo nech být.


1  
 #36598 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Ještě jeden…
07.12.21 08:56:42 | #36615 (5)

A případné zisky šly do státního rozpočtu. Dnes jsou peněžní ústavy většinou v rukou zahraničního kapitálu a zisky tečou do ciziny. A tak je to s průmyslem, rozbitým zemědělstvím. Třicet let likvidace Československa a následně Česka. Masaryk a legionáři se musí v hrobě obracet.


 #36605 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Ještě jeden zajímavý…
07.12.21 07:25:52 | #36609 (4)

Za totality se rozhodně vládne snáz.My jsme si evidentně se svobodou poradit neuměli,protože útočit na zdravotníky v době pandemie je už vrchol.


 #36598 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Ještě jeden…
07.12.21 09:13:02 | #36617 (5)

Nemluvil bych o totalitě. Ve vládě mají být moudří a vzdělaní lidé kteří mají přehled. Co se mohlo čekat od nevzdělanců, ochlastů, zaprodanců a lidí s podobnými mravními vlastnostmi. Proto to tu jde už třicet let od deseti k pěti.


 #36609 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ještě jeden…
07.12.21 11:02:13 | #36623 (6)

A v tom je ten rozdíl mezi námi dvěma- ty minulý režim za totalitní nepokládáš,ačkoliv jím byl.Pouze měl v různých etapách odlišnou podobu. *33018*
Totalita znamená nejen násilí, ale především zásah do normálních svobod, svobody vyjádření, práva na politický život a aktivní a efektivní účast ve správě společnosti. Režim v Československu k nim přidal i mnohá další omezení.


 #36617 

| Předmět: RE: RE: Ještě jeden zajímavý rozhovor
05.12.21 10:52:32 | #36515 (2)

Trocha ironie nikoho nezabije. *24670*


 #36502 

| Předmět: RE: Ještě jeden zajímavý rozhovor
05.12.21 11:35:41 | #36517 (1)

Skvělá. Tu bych za prezidentku bral, i když je to Slovenka.


1  


| Předmět: Jen ještě k té energetice
04.12.21 11:14:52 | #36444

Rozhovor s expertem na energetický trh M.Šnobrem,který stojí za přečtení.
Volně cituji: Celá česká politika v energetice spočívá na stavbě jednoho bloku jaderné elektrárny.
Český energetický mix má na rozdíl od jiných zemí v Evropě jen dva výrazné sloupce ve výrobě elektřiny: Jeden je hnědé uhlí a druhé jsou jaderné elektrárny. Mezi tím skoro nic jiného není. Deset let tady v rámci energetické koncepce politici utlačují ostatní segmenty rozvoje energetiky právě pro to, aby ochránili bezpečnost investice do jaderné energetiky. Ale my teď musíme něco udělat, abychom už do roku 2030 energetiku někam posunuli. A to opravdu není o jádře. Je to o obnovitelných zdrojích a plynových elektrárnách.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-snobr-nemci-prikladaji-pod-kotel-zelenym-tazenim-muzou-evropu-rozdelit-182526#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=vJNQJ56wuxt-202112040905&dop_id=182526&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz



| Předmět: RE: Jen ještě k té energetice
04.12.21 12:48:22 | #36449 (1)

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/cez-burza-nemecko-vyvazani-spolek.A211103_132731_ekonomika_bur

Chováme se jako hloupý sedlák, který prodá všechny brambory do supermarketu za 3 koruny kilo a potom si jde do toho supermarketu koupit brambory pro vlastní spotřebu za 18 korun kilo.


1 2  
 #36444 

| Předmět: RE: RE: Jen ještě k té energetice
04.12.21 15:23:08 | #36451 (2)

Sice to vidím obdobně,jen si nejsem jistá,zda preferujeme totožné řešení. *33018*


 #36449 

| Předmět: RE: RE: RE: Jen ještě k té energetice
04.12.21 19:02:47 | #36466 (3)

Souhlasím s tímto návrhem:
http://spolekprodostavbujete.cz/jete/stanovisko-ke-skokovemu-narustu-cen-energie-a-navrh-na-reseni/
Mimo to - malé kogenerační jednotky (německá cesta) na zemní plyn také produkují značné množství CO2 viz:
http://strangery.sweb.cz/CO2.jpg


1  
 #36451 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
04.12.21 19:51:38 | #36468 (4)

Souhlasím se Šnobrem,který sice připustil i tuto možnost,ale nejenom ji.


 #36466 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
04.12.21 21:12:42 | #36477 (4)

Kogenerační zdroj - teplárnu v Brně s výkonem 52 MW a 180 tun páry za hodinu pro okolní textilky, postavil prof. List v roce 1929 za pouhých 20 měsíců. Tehdy jela na uhlí, běží dodnes, ale na plyn.


 #36466 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
04.12.21 22:49:29 | #36482 (5)

Slušný výkon! Jenom vysokotlaká čerpadla musí zvládat pro plný výkon 50l vody/s. To jsou hydrodynamická vícestupňová, poháněná elektromotory? .. nebo lineární parní hydrostatické plničky?


 #36477 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
05.12.21 00:47:39 | #36486 (6)

A já si myslel, že modernizované teplárny už nejedou na výrobu páry, ale jsou výhradně teplovodní. Takovou znám z mého podniku, kde jsem 39 let pracoval. Teplárna zásobuje teplem podnikovou technologii, vytápí provozní budovy a sídliště pro 3500 obyvatel. Původní parovody slouží dál k dopravě teplé vody, původní výměníkové stanice (pára - voda) jsou zrušeny. Vše je automatizované, dopravu tepla řídí termostaty prostřednictvím čerpadel, jejichž výkon řídí bezztrátově frekvenční měniče. Funguje to tak od roku cca 1995. Spolehlivost je velmi vysoká. Topí se mazutem.


 #36482 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k…
05.12.21 07:04:22 | #36490 (7)

Transformace parovodů na horkovody je např. pro Brno téměř dokončena:
https://kopemezabrno.cz/strategicke-projekty/transformace-parovodu-na-horkovody-ve-vybranych-usecich-mesta/


 #36486 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
05.12.21 10:29:18 | #36508 (6)

To bylo v roce 1929, kdy bylo v Brně přes 30 textilek a každá potřebovala svou kotelnu na technologickou páru. Ta doba je samozřejmě pryč a dneska se už skutečně pára vyrábí jen do topné sítě. A skutečně se předělává dost rychle na ekonomičtější horkovody.

Ale tehdy to bylo od profesora Vladimíra Lista úžasné dílo, nikde v Evropě údajně kogenerační zdroj nebyl. Na elektřinu pro celé město stačila tahle teplárna-elektrárna na Špitálce 55 MW a elektrárna v Oslavanech, postavená už v roce 1912,která v roce 1929 měla dalších 50 MW a vedení 44 kV do rozvodny v Brně Černoviciích. Ty dva zdroje bohatě stačily až do konce šedesátých let. Pak ovšem došlo uhlí v Rosicích a Oslavany jsou dnes už zrušené.

Myslím, že dnešním pantátům chbyí při rozhodování právě taková hlava, jakou měl prof. List.


 #36482 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k…
07.12.21 11:06:48 | #36624 (7)

Spíš ochota jim naslouchat.


 #36508 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
04.12.21 22:54:02 | #36483 (5)

černý mlýn už taky jede nějakou dobu na plyn :) babrle tam dělávala zauhlovačku



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
05.12.21 09:16:01 | #36499 (6)

černý anebo červený ?


 #36483 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
05.12.21 10:36:07 | #36509 (6)

Je to Mlýn červený, celý zdroj po modernizacei, ale údaje neznám. Jede na plyn, ale má vlečku na uhlí a celé uhelné zařízení jako záložní. Jsem z Králova Pole a koukám na ty dva komíny z okna.


 #36483 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k…
05.12.21 21:35:51 | #36550 (7)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen…
05.12.21 22:21:59 | #36552 (8)

Tak se omlouvám, mám staré informace, ale tam prošlo několik modernizací a to uhlí bylo v určitou dobu ve hře. Koukám na to zařízení z oken a myslím, že podle toho co něm vím má slušnou úroveň na dnešní poměry, (myslím oproti hnědouhelným výtopnám pražských sídlišť, tohle vytápí celé sídliště Lesná - pro cca 30.000 lidí).


1  
 #36550 

| Předmět: RE: RE: Jen ještě k té energetice
08.12.21 14:34:04 | #36697 (2)

Pozor! V uvedeném srovnání to nemusí být hloupé a prodělečné. Pokud si sedlák ušetřil problém se skladováním brambor, pak to může pro něho být i výhodné. Skladování vůbec není zadarmo!


 #36449 

| Předmět: RE: Jen ještě k té energetice
04.12.21 20:59:29 | #36471 (1)

Je to obraz centralismu české politiky a jeho projevu v energetice. Místo pár velkoelektráren na uhlí otevřít další Temelín. Gigantomanie v malém státě.


1  
 #36444 

| Předmět: RE: RE: Jen ještě k té energetice
04.12.21 23:03:58 | #36484 (2)

Nedává mi to smysl. Pokud cena závisí (a bude záviset) na povolenkách, je spalování čehokoliv špatný směr. Už i Francouzi přehodnotili svých 35 jaderných zdrojů, když ještě před třemi měsíci dělali novináři z Babiše blbce, jak chtěl aby se JE považovaly za bezemisní zdroje.

Ten článek je třeba číst pozorně, například pokud jde o životnost fotopanelů, a to ještě nikdo nepočítá s energií, vynaloženou na výrobu panelů a větrníků a jejich velkou zranitelnost.


1  
 #36471 

| Předmět: RE: RE: RE: Jen ještě k té energetice
05.12.21 09:24:22 | #36500 (3)

Paroplynové elektrárny by mohly být zdrojem elektřiny pro přechodové období od uhlí k zeleným zdrojům. Jejich výstavba je poměrně snadná a taky levná. Navíc by jich šlo postavit více o menším instalovaném výkonu, takže by byly schopny zásobovat i menší lokality. Třebas velkoodběratelé elektřiny by si tak postavili vlastní elek, což s sebou nese nezanedbatelná risika.


 #36484 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
07.12.21 12:24:06 | #36634 (4)

To je ovšem nápad k nezaplacení. Jestliže jdeme proti spalování uhlíku, je nesmysl stavět plynovou elektrárnu. Ty se původně stavěly především proto, že relativně rychle mohou regulovat svůj výkon (30-60 minut), nebo má blízký zdroj plynu. Uhlíkově bezemisní zdroj je pouze jádro (pomineme-li výstavu). Obnovitelné zdroje jsou nejisté, málo účinné. Světlo dlouhodobě 10-15% instalovaného výkonu, vítr 20-25% instalovaného výkonu. Instalovaný výkon větru je více náročný na beton, než jádro... Současný stav obnovitelných zdrojů v SRN jasně ukazuje, že obnovitelné zdroje dovolují snížit v průběhu dne s jistou mírou rizika na několik hodin výrobu EE v klasických elektrárnách. Nikoli tyto zdroje nahradit. V reálu v roce 2021 nebylo jediného dne, kdy SRN nenakupovala EE v zahraničí. Z toho vyplývá, že cíle vyhlášené EU jsou z valné části zcestné. nezbývá, než směrem k SRN vyslovit dík za velmi cennou (špatnou) zkušenost.


 #36500 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
09.12.21 09:30:10 | #36769 (5)

Plynová elektrárna se snadno postaví a snadno zbourá. S jadernou elektrárnou je to složitější. Rakousko se bez jaderné energie obejde a Německo v dohledné době taky. Jistě že oba státy budou elektřinu dovážet, jenže to budou procenta celkové spotřeby.
Zelené zdroje elektřiny tady budou, pokud se do nich vloží prostředky. Třebas ty elektrokola. nejde jen o to je vyrobit, ale taky postavit pro ně cyklostezky a další komunikace.
Všechno to bude stát spoustu peněz, jak na to upozornuje ta Gréta.


 #36634 

| Předmět: RE: RE: RE: Jen ještě k té energetice
05.12.21 12:19:29 | #36520 (3)

Ten Babiš musí být hodně nenáviděný politiky EU. Oni se tam klaní Němcům a pak přijde taková nicka v podobě Babiše, a řekne jim, že je to zcestné a šanci vyhrát nad uhlíkem máme jen jádrem. Je to tolik ponižující... A co s tím teď mají všichni vlezdoprdelkové nemající potuchy o realitě dělat? Jedině čekat na zázrak - ten nepřijde, tak v tichosti odejít...


1  
 #36484 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
05.12.21 13:16:46 | #36522 (4)

Babis dela presne to, aby si ho v Bruselu vsimli, v prvni rade sleduje vlastni zajmy a urcite mu nejde o pravdu! Nikde jinde se o nem nemluvi, jen v Cesku.


 #36520 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
05.12.21 22:55:30 | #36553 (5)

Babiš v Bruselu prosazoval to co se momentálně hodilo jeho voličům. Z čehož bude za takových 20 let ohromná ztráta. O tom ovšem Babiš nepřemýšlí, byl by hloupý, za ty roky bude třebas v důchodu a ty ztráty bude řešit někdo jiný. Vždyt on se taky musí potýkat se ztrátami, které způsobil někdo jiný.

Kdyby dnes žil Churchill možná by pronesl: Vidím zelenou oponu od Stětína po Terst stahovat se nad Evropou. A za těch dvacet let budou revolucionáři hřímat na náměstí kdo nás to zavedl na východ ? Odpověd bude: Nejsme jako MY !


 #36522 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
05.12.21 13:21:52 | #36523 (4)

A říká to skutečně? Snaží se k prosazení získat spojence? Nemá náhodou svojí privátní kauzou ztíženou pozici? Na zázrak skutečně spoléhat nelze a nám příznivě nakloněná A.Merkel končí.
Jak říká J.Míl- již při projednávání tzv. zimního balíčku v letech 2016 a 2017, který Evropská komise představila jako svůj návrh na zajištění dostupné energie pro všechny Evropany, tehdejší vláda nevyužila příležitost mít větší vliv na rozvoj energetiky v naší zemi a uvedený návrh bez větších diskusí přijala.
Vše nasvědčuje tomu, že nová evropská strategie New Green Deal, z níž další legislativní balíček Fit for 55 vychází, bude mít stejný osud. Poslanci jej chtěli v české Sněmovně projednat ještě před zasedáním Evropské rady. To se nestalo, a tak byl tento tzv. New Green Deal za naši zemi na jednání Rady přijat.
Nevyužili jsme ani tzv. žlutou kartu, tedy věcně dobře zdůvodněným stanoviskem návrhy odmítnout s odvoláním na porušení proporcionality a subsidiarity a zasahování do kompetence jednotlivých států.
Evr.komise by je musela vzít v potaz, a pokud by žluté karty ukázala alespoň třetina evropských parlamentních komor, musela by Komise návrhy přezkoumat. Pro neexistenci stanoviska české vlády se tak u nás nestalo.Nesvádějme vše na Komisi a EU. Od počátku jde o selhání národních vlád. Některé země využily svého vlivu a cíleně prosazují svoji vizi energetiky v celé EU. Nenechávají nic náhodě, do Bruselu posílají kvalifikované odborníky a politiky se silným mandátem a významným vlivem.

https://echo24.cz/a/SaxvT/kdo-vyresi-energetickou-krizi-babis-z-bruselu-neveze-zruseni-dane-ani-levnejsi-povolenky


 #36520 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
05.12.21 23:07:35 | #36554 (5)
  1. EU způsobila svými návrhy rozvrat evropské ekonomiky a inflaci jako hrom.
  2. Za vynikající úspěchy odborníků považujete to, co "rozjeli" v SRN? Já ne. Ale díky jim dnes víme, kde jsou meze větru a slunce. Dovolím si malou předpověď - Německo znovu spustí své jaderné elektrárny.
  3. Výroba EE je stejný problém pro všechny vlády EU. Všechny mlčely a kývaly na nápady Evropské komise jak problematiku emisí řešit. Zároveň kývaly na "výrobu" šmelinářů s povolenkami, s vnucovanými pravidly o možnostech přepravců a pod. Babiš byl první, kdo se ozval, že jde o plošně nepoužitelné řešení. (Možná proto, že jeho vláda končí, může si to dovolit). Není důvod to překrucovat, prostě vykřikl že "...král je nahý !". toho dělat

1  
 #36523 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
06.12.21 08:20:48 | #36567 (6)

Nejde o nápady EU,ale celosvětovou snahu o snižování emisí.Stavění na zadní se nám nevyplatí.
To ovšem neznamená,že bychom měli úplně rezignovat i na jádro.Jen se musíme sakra snažit,abychom to prosadili.Babiš měl na to osm let a stále nic,jenom plno keců.


 #36554 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k…
07.12.21 13:33:27 | #36637 (7)

Stavění na zadní by znamenalo dál pokračovat spalováním uhlí a plynu. O to neusilujeme. Výrazně omezit uhlík znamená zvýšit výrobu z jádra a řešit akumulaci vyrobené EE, konkrétně přečerpávací elektrárny. Tam je třeba nasměrovat financování. (Vrací energii za 60-120 secund). Světlo a vítr je v podstatě pokus ukazující se jako zcestí... Úplný omyl je módní zavádění elektromobilů.


1  
 #36567 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen…
07.12.21 14:03:50 | #36642 (8)

Vcelku souhlasím,až na ty elektromobily,pro­tože trh s auty nás živí a svět (zatím) nic jiného neakceptuje.


 #36637 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
05.12.21 14:58:17 | #36530 (4)

Jo, říká, dokonce sem někdo dal faksimile jeho textu. Ale už se k němu přidal (opatrně) Belgičan a Francouz vzkázal, že svoje JE nezruší, naopak postaví další.


1  
 #36520 

| Předmět: RE: RE: Jen ještě k té energetice
04.12.21 23:28:17 | #36485 (2)

Malý příklad: Pokud by měly FVE nahradit pouze jeden ze dvou bloků Temelína, musely by mít instalovaný výkon 8000 MW (výroba u FVE je v lepším případě cca 1/8 z instalovaného výkonu)
Zde je přehled tří největších FVE v ČR:
VE Ralsko Ra 1 Ralsko 55,8 MW
FVE Vepřek Nová Ves‑Vepřek 35 MW
FVE Ševětín Ševětín 29,9 MW
Celkem pouze 0,12 GW
To ale není zdaleka vše, mimo těch 8GW instalovaného výkonu by muselo být úložiště energie. Stacionární baterie + střídače? Nesmysl, snad přečerpávací vodní elektrárny. Naše největší přečerpávací vodní elektrárna má instalovaný výkon 0,65 GW a k naplnění horní nádrže potřebuje 7h. To stačí akorát tak na vykrytí špiček. Když vezmeme v potaz, že někdy je i několik dnů po sobě zataženo, v zimě kdy jsou vyšší nároky na spotřebu, ale naopak jenom krátké dny, je to celé na dvě věci, na nic a ještě na něco.


1  
 #36471 

| Předmět: RE: RE: RE: Jen ještě k té energetice
05.12.21 10:44:46 | #36512 (3)

Mně na FVE vadí hlavně zranitelnost a krátká životnost. Zanedbatelné nejsou ani výrobní náklady a servis, protože to nejsou jen panely, ale k tomu výkonové střídače a transfomátory, o bateriích, jejich životnosti a recyklovatelnosti ani nemluvě. To všechno se musí k tomu počítat jako u JE.

Pokud vím, tak celá republika potřebuje střední výkon asi 14 GW, takže FVE jsou jenom plivaneček, zato velmi drahý. To už spíš na sebe vydělaly ty Dlouhé stráně, které postavili už komunisti.


1  
 #36485 

| Předmět: RE: RE: Jen ještě k té energetice
05.12.21 12:04:20 | #36518 (2)

A nebo ukázka odpůrců jádra - když dojdou argumenty a jde o ekonomiku, pak se uchýlí k povšechným a prázdným řečem o gigantománii malého státečku.


1  
 #36471 

| Předmět: RE: RE: RE: Jen ještě k té energetice
05.12.21 18:29:46 | #36545 (3)

V ČR je odpůrců dostavby Temelína minimum .Jen se nikomu nechce brát záruky za financování.


 #36518 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
07.12.21 13:36:33 | #36638 (4)

Financování je řešitelné (státní záruky). Problém je geopolitika, předpisy, vystrašení lidé a Zelení.


 #36545 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
07.12.21 16:02:09 | #36651 (5)

Ještě nedávno platilo,že dostavbu Dukovan bude financovat ČEZ a stát se bude angažovat jenom v případě nouze.A nyní se dozvídám, že nový jaderný blok v Dukovanech bude plně financovat stát.
Geopolitika znamená jediné- vynechat Rusko s Čínou a nechat soutěžit ostatní zájemce,což už bude na nadcházející vládě.


 #36638 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
08.12.21 00:40:33 | #36662 (6)

Ale nezapomeňte, že ČEZ valnou část svých zisků každoročně odevzdává cestou dividend eráru. Pak je logické, že vedle investičních záruk to erár bude i financovat.
Proč se tak děje, to nevím. (Očekával jsem naivně, že si ČEZ bude zisky ukládat právě na investování do další výstavby). Ale bylo to tak už při stavbě Temelína. *6477*


 #36651 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k…
08.12.21 07:14:45 | #36669 (7)

ČEZ snad jako jediný zaznamenal minulý rok vyšší zisky a jeho akcie posílily.Stát,coby majoritní akcionář, získal 12,8 miliardy.(Vzhledem k deklaracím této vlády jsem očekávala totéž,co vy. )


 #36662 

| Předmět: RE: RE: Jen ještě k té energetice
06.12.21 06:32:57 | #36564 (2)

Není to o otevření dalšího Temelína, ale o dokončení třetího bloku z původně plánovaných čtyřech.


 #36471 

| Předmět: RE: RE: RE: Jen ještě k té energetice
06.12.21 21:52:22 | #36606 (3)

Taky bych to tak viděl, všechno potřebné a hlavně prostor tam k tomu mají.


 #36564 

| Předmět: RE: RE: RE: Jen ještě k té energetice
07.12.21 16:11:34 | #36653 (3)

To je snad jasné každému-hovoří se sice o výstavbě,ale jsou tím míněny další 1-2 bloky ve stávajících elektrárnách.Platí to jak pro první Dukovany,tak i pro druhý Temelín.


 #36564 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
07.12.21 16:57:56 | #36654 (4)

Laicky vzato - budiž, ale značení bloků je dáno u všech elektráren stejným způsobem, takže Temelín je pouze jeden, bloky č.1 a č.2 dokončeny a bloky č.3 a č.4 čekají na realizaci. Výjimkou jsou derivační vodní elektrárny, kdy u pravobřežních je číslování hydrogenerátorů zleva a u levobřežních zprava.
Současná výstavba dvou bloků Temelína (třetího a čtvrtého) by byla ještě lepší s ohledem na budoucnost. Celková cena by oproti výstavbě jenom třetího bloku nemusela být dvojnásobná, ale snížená o dopravní náklady (přeprava těžké mechanizace) betonárka, ... . Byla by to záruka dlouhodobé energetické soběstačnosti.


 #36653 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
07.12.21 17:04:38 | #36655 (5)

Kdybych měl tu moc, řešil bych to právě takhle. Proto se mi zdálo, že úmysl rozšířit Dukovany není snad ani míněn vážně, že je to jen sonda, vypuštěná do mezinárodních a vnitropolitických vztahů, technicky o mnoho míň výhodná řekl bych, Tedy jen podle toho, co o tom vím a to už je dávno, kdy jsem znal lidi přímo od JE.


 #36654 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
07.12.21 18:53:18 | #36657 (6)

Dukovany byly původně plánovány na třicet let, nyní se mluví o konci kolem roku 2037 s možností prodloužení na rok 2047.


 #36655 

| Předmět: RE: RE: RE: Jen ještě k té energetice
08.12.21 00:46:09 | #36664 (3)

Je to vlastně rozestavěné, mají tam přece čtyři chladící věže a běží jen dva reaktory, že? A nejspíše ty věže nejsou o třech fázích a nuláku... *27179*


 #36564 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
08.12.21 12:21:52 | #36689 (4)

ANO "V areálu je vše připraveno na případnou výstavbu dalších dvou bloků."
https://www.svetenergie.cz/cz/energetika-zblizka/jaderne-elektrarny/jaderne-elektrarny-cez/jaderna-elektrarna-temelin


 #36664 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
08.12.21 23:04:39 | #36738 (5)

A byl by to asi zase Westinghouse, který stavěl to co tam je.


 #36689 

| Předmět: RE: Jen ještě k té energetice
05.12.21 02:17:05 | #36487 (1)

Jsem také akcionář ČEZu a mohu také rozjímat, jako pan Šnobr. Rozjel se dost kategoricky, nakonec couval a jaksi ztratil jistotu...
Takže - nikdo na světě není bez zdrojů EE "živených" uhlím, mazutem, naftou. Ani Německo. Významnou část pak představuje jádro a i pak Šnobr. připouští, že stávající jaderné zdroje budou užívány ještě několik desítek let, klidně půl století. Zda půjde vývoj jádra k menším výkonům, velikosti kolem 0,5MW? Asi ano. (Reaktory na lodích, ponorkách ukazují na reálnou naději). Slunce a vítr je zdroj "náladový", o tom se Němci letos přesvědčili a ví to každý majitel solárních zdrojů, kterým bylo slíbeno ve spojení s tepelnými čerpadly úplné zásobování domu vlastní EE. Za nějakých investovaných 200 tisíc Kč se jim v reálu dostává poloviční spotřeba domu. Když si přičtou náklady na údržbu a opravy, žádný trhák na úspory, (při současných cenách), to není. (Dovídám se to jen od blízkých přátel, ostatní raději mlčí. Nabyl jsem dojmu, že si říkají, ať si naběhnou i ti druzí... Pokud se pohybuji po vlastech českých, objevují se nové stavby solárek i větrníků
stále.
S panem Šnobrem se neshodnu v tom, že všichni v EU na západ od nás postupují jako Německo. To je bohaté a může si dovolit i nejisté experimenty. Současné výpadky řeší nákupem EE od nás a z Rakouska, no a pokud dojde k větší disproporci, pak nastartují odstavené jaderné elektrárny.
Orientace na plyn je neštěstí v tom, že nakonec bude také nežádoucí zdroj, který v plném rozsahu musíme nakupovat. Nakonec sám pan Šnobr přiznal geopolitický problém kolem plynu. Momentálně je Rusko, Čína a S.Korea nepřítel, a dle směrnic EU není dovoleno (ani zprostředkovaně) rozšiřovat s ním obchody. (Dodatek obchodních podmínek EU, platí to i pro dodávky staveb a dílů). Napadá mě, to za bolševika jsme mohli obchodovat s každým, když jsme na to měli "fufliky". Závěr? Držme se jádra, budeme nezávislí. Likvidujme postupně uhlí, a řešme uložení špičkových přebytků. Na plyn nechme teplárny, ne zdroje EE.


 #36444 

| Předmět: RE: RE: Jen ještě k té energetice
05.12.21 07:00:07 | #36489 (2)

Dlouhé diskuze - proč něco nejde- znám velmi dobře. *24670*


 #36487 

| Předmět: RE: RE: RE: Jen ještě k té energetice
05.12.21 12:08:28 | #36519 (3)

Je fakt, že daleko příjemnější jsou diskuse krátké a optimistické, v nich jde přece skoro všechno. I zcestné vzory.


 #36489 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
05.12.21 13:26:57 | #36525 (4)

O to mi vůbec nejde.Jen bych si moc přála profesionálněj­ší,schopnější vládu.(Já někdy odkazovala na zcestné vzory?) *34091*
Omlouvám se,že tenhle odkaz vkládám podruhé,ale J.Míl to vystihl přesně -
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/moskva-brusel-ne-vinici-drahe-elektriny-a-plynu-sedi-v-praze-177882


 #36519 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
05.12.21 23:16:12 | #36556 (5)

Pak ovšem kladete otázku nikoli odbornou, ale veskrze politickou. Ta zní: "Jak je možné, že jsou dva rojky všechny vlády jednotné při schvalování? Jsou tedy všechny stejně nekvalifikované, nebo mají všude špatné odborníky? A nebo je žádoucí držet ústa a krok? Já vnímám jako hlavní problém právě tu poslední variantu. Zda je příčinou více všeobecný kariérismus politiků, či tlak mocnosti, to nevím.


 #36525 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
06.12.21 08:25:02 | #36568 (6)

Nevím co máte na mysli.Jednota je jedna věc,ale závazek k zárukám a financování dostavby jádra věc druhá a zásadní.Ale to jsme stále jenom na domácím poli.Důležité je totiž i vyjednání v rámci v EU- a tam jsme zaspali,přestože Babiš tu tvrdí opak.


 #36556 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k…
06.12.21 15:59:05 | #36579 (7)

Pokud vím, tak Babiš nestál v cestě výstavbě u nás dalšího bloku jádra. Pokud chcete vytýkat Babišovi, že nepřesvědčil pro výstavu jádra i jiné vlády, pak je to jen vaše naprosto křečovitá snaha z něj dělat vychytralého lumpa. Nelze zpochybnit, že byl první. kdo světlo a vítr coby nedostatečné řešení označil před bruselskými na plnou "ústa". Dál už jen mohu odhadovat, že ten omyl budou rozvíjet ještě 5-10 let. Spoléhat na slunce a vítr coby hlavní zdroj energie je omyl. Mimochodem, i to vede ke změnám podnebí, protože zasahujeme do energetické rovnováhy zavedené přírodou.


 #36568 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen…
06.12.21 17:50:14 | #36594 (8)

Nejspíš se špatně vyjadřuju,protože jste mě vůbec nepochopil.Jasně říkám,že u nás jsou pro jádro všichni(snad kromě pár Zelených),ale neumějí to své chtění uvést do praxe! Neumějí dostavbu vysoutěžit,nechtějí brát žádné záruky za financování a za celých osm let Babišovy vlády nedokázali jádro prosadit v Bruselu coby čistý zdroj energie. No a druhou stranou mince musí být i chytrý přístup k obnovitelným zdrojům.


 #36579 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen…
07.12.21 13:49:11 | #36639 (9)

No já spatřuji hlavně to, že obviňujete Babiše z toho, že až na konci roku 2021 řekl představitelům států EU, že honička za světlem a větrem je zcestná, že východiskem je jádro. I on k tomu samozřejmě musel mít podložený důvod. Ten mu dodal vývoj výroby EE z obnovitelných zdrojů teprve letos. Že takovému výsledku nasvědčovaly i odborné úvahy z předchozích let, to zjevně v politice nadšencům nestačí. Udělat z Česka rebela, rozbíječe jednoty na cestě k "vytčenému štěstí", to bych byl také opatrný.


 #36594 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 14:08:10 | #36643 (10)

Já Babiše obviňuji z toho,že za celých osm let nedokázal pro svou vizi získat spojence,bez kterých se žádné vyjednávání neobejde a nedokázal přesvědčit o jádru,coby čistém zdroji.(Ačkoliv tady tvrdí opak.)


 #36639 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.12.21 00:57:20 | #36665 (11)

Nevím, že by se Babiš oháněl nějakým osmiletým snažením o prosazení jádra jako čistého zdroje na půdě představitelů EU. A netroufám si soudit, zda by takové snažení bylo reálné, nebo spíše sebevražedné. Předsedou vlády jsem nebyl, nemluvil jsem s žádným, nemám potřebný přehled o průchodnosti jádra u jiných vlád. Ale nyní je zde nepříjemná zkušenost a šance přišla. Můžeme jen sledovat, kdo a jak váhavě se přidá, která vláda bude mít takovou odvahu.


 #36643 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.12.21 07:30:19 | #36672 (12)

Oháněl se něčím,co nevyjednal.
https://euractiv.cz/section/energetika/opinion/jak-premier-babis-neprosadil-jadro-jako-zeleny-zdroj-energie/

Jak ale říká Vondra- nynější obrat EU k jádru vypadá jako forma výměnného obchodu mezi Francií,která prosazuje jádro a Německem, které potřebuje plyn.

https://echo24.cz/a/SSmJR/eu-otaci-ohledne-jadra-a-plynu-pomohla-nam-francie-i-energeticke-zemetreseni-rika-vondra


 #36665 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.12.21 15:02:26 | #36698 (13)

Vondra je příliš zatížen ideologií, než abych jeho názory bral vážně. Pamatuji, jak zaníceně předpovídal v roce 2014 útok Ruska směrem na Mariupol. On tehdy nepochopil vůbec nic a nyní to nebude o moc lepší.


 #36672 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.12.21 16:58:23 | #36708 (14)

V tomhle odkazu přeci nejde o Vondru,ale o aktuální zprostředkovanou informaci.Jednání mezi Francií a Německem jsou faktem a že jde o dvě nejsilnější váhové kategorie v EU,to je taky fakt.


 #36698 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
05.12.21 23:45:09 | #36560 (5)

Profesionálnější vládu by museli schválit voliči. Ti samí kteří schválili vládu Babiš - CSSD - komunisté. A tito voliči jsou stejní jako v tom Polsku s tím Turowem.
Ta železná opona nevedla jen přes kopečky, ale též mozky občanů a voličů. Zatímco na těch kopečcích zarůstá lesem, v těch hlavách setrvává. A možná tam byla už dávno před zřízením železné opony. Jen jako myšlenka jejíž čas měl nadejít. Jaké myšlenky se v hlavách voličů ukrývají dnes ? Možná se časem budeme divit.


 #36525 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k té…
06.12.21 08:34:08 | #36569 (6)

Voliči nepřebírají žádnou záruku za povolební koaliční vyjednávání! Byli napálení v éře opoziční smlouvy i v r.17
Podceňovat s vámi kvality genů našich předků rozhodně nehodlám,protože je to prokazatelný nesmysl.
Léta totality nás jistě poznamenala,ale začínám mít oprávněné pochybnosti,zda nás následujících třicet let chybně pojaté svobody nepoznamenalo ještě hůř.


 #36560 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen ještě k…
06.12.21 16:32:14 | #36581 (7)

Obligátní konflikt Slovanů s demokracií.


 #36569 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen…
06.12.21 17:53:10 | #36595 (8)

Jenomže my nejsme jenom ti "zapráskaní" Slované,takže se divím a jsem z toho třicetiletého výsledku zklamaná.


 #36581 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jen…
07.12.21 12:13:02 | #36630 (9)

Ctyřicet let komunismu nebylo dáno jen bipolárním uspořádáním světa a výsledkem druhé války.Významné byly také vnitřní příčiny, o kterých se nějak nemluví. A tyto příčiny, které byly kdysi dávno před komunismem, působí i dnes.
Já jsem si jich byl - i v letech komunismu - dobře vědom a proto jsem byl k politstopadovému dění celkem skeptický. Proto jsem dnes i v některých směrech příjemně překvapen.
Populismus tady samozřejmě kvete, jenže je tu jeho alternativa. Podobně jako v Polsku či v Turecku. Nejsou tady poměry jako někde v Kyrgystánu kde se mezi sebou perou nacionalisté s islamisty. Tak jako v nedávnu byl protiváhou Klause akorát Zeman. Tehdy v podstatě nebylo koho volit. Dnes alespon možnost volby stále je, i když se vzhledem k daným reáliím dá očekávat kdo asi vyhraje.


 #36595 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 12:18:35 | #36632 (10)

Mě naopak připadá,že se rozdělení společnosti i její morálka zhoršuje.Na vědomí naši generace ještě mohly pozitivně působit generace předchozí,ale v současné době je to bída.


 #36630 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 12:34:36 | #36635 (11)

Souhlasím s tím. Mezilidské chováni jde strašně dolů, v tomto má starší generace ( dnešní padesátníky už do toho nezahrnuji ) mnohem vyšší standard.
Komunisty do toho nepočítám.


1  

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 14:01:45 | #36640 (11)

Prosím, kde na světě není rozdělená společnost? Mě řeči o rozdělování společnosti připadají naprosto prázdné. Považuji za přirozené, že se občané neshodují na spoustě záležitostí. Mají svobodu a pochopitelně ji i rození grázlové využívají... Zákon, justice atd, to vše je vždy zpožděné. Bohužel někdy o hodně zpožděné.


 #36632 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 14:17:55 | #36645 (12)

á ale nemám na mysli zdravé soupeření ideí a solidní diskuzi,která jediná může vést k rozumnému konsenzu! Mám na mysli doslova fanaticky zaťaté tábory,které si naslouchat absolutně nedokážou a proto není na rozumný konsenzus naděje.Řekla bych,že od nástupu Babiš + Zeman tenhle fenomén nabral vzestupnou tendenci.
Nesrovnatelná situace s Německem,kde se společnost chová mnohem lépe,ačkoliv přijala tolik migrantů!


 #36640 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.12.21 01:12:09 | #36666 (13)

A čím to je? Nemám jediný důkaz, že by Zeman a Babiš někoho diktátorsky umlčovali. Takže je to o diskusi, ve které mají převahu ti, kteří vám neimponují. Kterým vyčítáte to, co jiným úmyslně či z nevědomosti nevadí.
Snaha o umlčování se objevuje spíše u odpůrců jmenovaných, ti se ohání hybridní válkou, vypracovávají seznamy lhavých webů a pod., kontrolují ČT. Teď nám vtloukají do hlavy, že Rusko chystá válku s UA...
Nicméně to vše je demokracie. I v ní má spousta lidí špinavé ruce a postrádá slušnost, ohleduplnost k odlišným postojům, dává průchod svým citům. Vnímání systémových chyb je dosti vzácné.


 #36645 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.12.21 07:37:27 | #36673 (14)

Zeman s Babišem s někým diskutovali a dopuštěli se konsenzu? *34091* To snad žertujete.Můžete mi dát příklad?
Co se událostí na Ukrajině týče,na to mám názor úplně opačný,než hlavní proud,takže nevím,proč to zmiňujete.
Přesto všechno ovšem není možné bagatelizovat ruské snahy o destabilizaci v jejich bývalých satelitech a zahrát do autu Vrbětice.


 #36666 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.12.21 15:13:30 | #36699 (15)

Konsensus lze uplatňovat při volbě systému, při definici dlouhodobých cílů, těžko v praktickém řízení. Zeman s Babišem byli a jsou ve vysokých funkcích a konsensu se tak mohou dopouštět jen velmi výjimečně. Jsou nějaké vnitropolitické kompromisy např. za TGM?


 #36673 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.12.21 17:06:13 | #36709 (16)

To jste akorát zahrál do autu.Když jste tvrdil,že oba zmínění pánové dokážou solidně diskutovat s oponenty,musí to logicky znamenat i schopnost dohody.Za celých osm let jsem ale nic podobného nezaznamenala.Jen tvrdé, až arogantní prosazování vlastních postojů,bez ohledu na dopady na společnost.


 #36699 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 14:18:16 | #36646 (12)

V roce 1989 jsme chtěli, abychom žili v rozdělené společnosti, kde může každý projevit svůj názor. Vynucené jednoty jsem měl plné zuby.
To, co chybí, je respekt k oponentovi.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 14:21:02 | #36647 (13)

Přesně tak.Nesmí jít o boj a snahu oponenta převálcovat,klidně i pomocí lží a intrik.


 #36646 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.12.21 09:18:00 | #36768 (12)

Morálka společnosti se nezhoršuje, ale ani výrazně nezlepšuje. Problémem jsou dvě světové války , které tady proběhly a zanechaly po sobě nenávist, podezíravost a zlost. Tolik násilí kolik ho tady bylo dejme tomu v roce 1934 tady nebylo před rokem 1914. Přitom krize byly i před tím.
Dnes sice je životní úroven kde větší než byla před rokem 89 a před druhou válkou, spokojenosti je ale pramálo.

Větší problém než s morálkou je se společenským zřízením. Demokracie vyžaduje démos, tedy svobodný lid. A toho tady není. Ceský národ je ve stavu zrodu a jeho zformování v podmínkách demokracie si vyžádá desítky, možná stovky let. A přitom je globalizace dost nepříznivým prostředím pro formování národních států a tím pádem i národů.

Takže suma sumárum: narodili jsme se do nesprávné doby. Chtěli bychom konsum, jenže místo toho se nabízí green deal. Chtěli bychom národní stát a přitom se stále více prosazují multinacionální celky. A místo národních hranic se čím dál tím víc vynořují ty kulturní.


 #36640 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.12.21 09:41:50 | #36770 (13)

Já jsem vcelku spokojený. Zažil jsem socialismus, krizi socialismu, budování a rozvoj kapitalismu, krizi kapitalismu. To bylo a je fascinující a zajímavé. Jen uvidíme, co bude dál. :)



| Předmět: RE: RE: RE: Jen ještě k té energetice
05.12.21 23:09:03 | #36555 (3)

Jde všechno, Ale otázkou je, s jakými výsledky.


 #36489 


| Předmět:
03.12.21 17:17:43 | #36400

Myslíte si, že nespokojení babišovci za rok zaplní náměstí a založí Milion chvilek za oligarchii?


2  

| Předmět: RE:
04.12.21 07:22:57 | #36413 (1)

Spíš budou Babiše podporovat v prezidentské kampani,ale osud ANO bude nejistý. *33018*


 #36400 

| Předmět: RE: RE:
04.12.21 09:13:12 | #36426 (2)

Zemanovi sirotci budou adorovat Babiše. A Babiš, aby ve volbách uspěl, se bude transformovat na Zemana 2.0 .


 #36413 

| Předmět: RE: RE: RE:
04.12.21 09:16:58 | #36427 (3)

Začátek konce Fialova slepence se právě začal odpočítávat. *33856*


 #36426 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 10:22:56 | #36434 (4)

Každá vláda má omezený čas a ta nastupující hodně težké podmínky,bez obvyklého nároku na sto dní hájení. *33084*


 #36427 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 16:38:24 | #36459 (4)

Čím dřív tím lépe.
Doufám, že se v dalších volbách strany poučí a nepustí to těm, co na vedení státu nemají. Kdyby udělali koalice, tak jejich hlasy nepropadnou a Fiala by nemněl šanci. *6561*


1  
 #36427 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 17:46:59 | #36461 (5)

Podle čeho soudíš,když ještě ani nezačali? *24670*


 #36459 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 15:47:58 | #36533 (6)

Stačí jména - Bartoš, Staňura, Němcová … . Už předvedli čeho jsou schopni. Ale všechno zlé je prý k něčemu dobré. Občané alespoň rychleji pochopí, kam to s Českou republikou už třicet let směřuje.


 #36461 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 18:15:33 | #36541 (7)

Co ti kdy předvedli? *24670*


 #36533 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 21:02:30 | #36472 (5)

KSCM měla udělat koalici s CSSD,SPD,Trikolorou a Přísahou. Milion hlasů pro vlastenecký blok by nepropadlo.


 #36459 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 02:44:53 | #36488 (6)

Příště. A Premiérem bude pí Konečná. *27179*


 #36472 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 07:05:01 | #36491 (6)

Tohle nesedí ani jako ironie,protože ČSSD byl naopak vždy vytýkán její vztah k EU a NATO.Nikdy se jako hurá-vlastenci nechovali a nehráli hru - za všechny naše problémy může Brusel! *34091*


 #36472 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 23:23:32 | #36557 (7)

Jako ironie to míněno je. Včerejší volby jsou předělem, ve všech příštích volbách budou vznikat z existenčních důvodů co největší koalice. A budou to slátaniny příšerné. Konec tomu může udělat jen změna volebního zákona, který předvolební koalice nedovolí.


 #36491 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 23:50:12 | #36561 (8)

Pokud by Babiš vytvořil koalici s komunisty, CSSD, Trikolorou, Přísahou.... , tak by vyhrál volby. Má se tedy Babiš snažit o zrušení koalic, anebo sám takovou koalici vytvořit ?


 #36557 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.12.21 05:53:51 | #36563 (9)

Ani jedno. Nech sa opäť stará o Agrofert.

Jemu by k výhře stačilo netvořit rezervní tým ANO, Přísahu, která byla plánována jako jistý, povolební partner. K ostatním jmenovaným tak blízko nemá.


1  

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.12.21 08:41:17 | #36570 (8)

Při nejlepší vůli by nemohla vzniknout koalice ze stran s diametrálně odlišným postojem k EU,NATO,ale i třeba podobě důchodové reformy,zpoplatnění zdravotnictví i školství atp.
Tzn.že by nikdy nemohla ČSSD spolupracovat v koalici s SPD,Trikolórou­,Svobodnými,a­le ani s KSČM.
Jak bude fungovat pětikoalice,Bůh suď.Piráti se zdají jako dost cizorodý prvek,ale třeba se úplně podvolí.


 #36557 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.12.21 16:39:00 | #36583 (9)

Piráti z koalice časem vypadnou, bud to udělají sami , anebo je vyhodí. Piráti jsou obdobou věcí veřejných, časem tam propukne konflikt mezi pirátskými profesionálními politiky a členskou základnou.
. Ale stále je možnost aby Piráti splynuli se Starosty.


 #36570 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.12.21 17:04:36 | #36588 (10)

Strana Starostů mi také přijde podivná. Že je někdo starosta, nevypovídá nic o jeho politické orientaci a preferencích. Je to jako strana Ředitelé, Náměstci, nebo Jednatelé.


1  

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 17:55:01 | #36596 (11)

A Piráty nečestně podrazili,což mě překvapilo.


 #36588 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.12.21 16:43:28 | #36584 (9)

Slyšel jsem v televizi Okamuru, který se snažil oslovit vlastenecké voliče KSCM, Trikolory, Přísahy aby příště dali hlas jemu a . U něj hlas nepropadne. Něco podobného zase vyřkl Babiš aby voliči KSCM a CSSD, jejichž hlasy u voleb propadly, příště volili jistotu: Babiše.


 #36570 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.12.21 16:58:19 | #36586 (9)

Vaše představa, že to nejde, plyne ze současných odlišností stran a hnutí. Jenže touha a existenční nutnost bude nutit politiky korigovat programy a jeho priority. A spojovat se prostě musí, jinak zaniknou. Formy budou různé, vždyť kdo by před deseti roky předvídal, že se spojí ANO, ČSSD a KSČM? A zažili jsme to, zatím nevíme, zda to bylo lepší (horší), než pětikoalice...


 #36570 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.12.21 18:01:59 | #36597 (10)

To jsem nepokládala za spojení,ale za Babišovu účelovku.Ve skutečnosti by nejraději obě levicové strany nakopl do zadku.Že ČSSD a KSČM přijaly tak ponižující roli,se jim také po právu vymstilo.Takováto účelová spojení se naopak dít nesmějí! Polit.strany musí spojovat společný program,stejný tah na branku.Umím si představit konsenzus v oblasti sociální,či daňové,ale v žádném případě v přístupu k EU a NATO,nebo souhlasit s Okamurovou podobou zákona přímé demokracie! *34091*


 #36586 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.12.21 01:28:17 | #36667 (11)

Opět vás nechápu. Do hlavy Babiše nevidím, koho by s chutí nakopl je domněnka. Stejně tak ovšem může být motivován každý šéf stran pětikoalice versus koaliční partner. Pětikoalice nevznikla pro přirozený průnik programů, ale potřebou porazit ANO. Na ten společný tah na branku jsem zvědavý.


 #36597 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.12.21 07:53:01 | #36674 (12)

Já zase nechápu vás a pravděpodobně sloužíme jako názorný příklad rozdílu mezi "zemanovci" a tím zbytkem v ČSSD.(Sebe bych řadila mezi špidlovce,nebo dienstbierovce.) *33018*
Nechápu nikoho,kdo nevnímá Zemanovo tažení proti "zrádné" ČSSD a vmanévrování do Babišovy vlády bylo jeho posledním hřebíčkem do socanské rakve.
Pětikoalice má mnohem větší programový průnik,než kdy měly nesourodé koaliční vlády ČSSD,které vládly s pravicí.
Mám pocit,že byste se nezlobil,kdyby se to vládnutí Fialově vládě nedařilo(čím hůř,tím lépe). Tohle by si ale neměl přát nikdo a spíš jim držet palce,protože nastávající období by bylo těžké pro každého.Nelze si nevšimnout,že Babišova vláda předává štafetu v dost poničeném stavu.


 #36667 

| Předmět: RE: RE: RE:
04.12.21 10:20:49 | #36433 (3)
| Předmět: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 11:58:45 | #36446 (4)

Silný hráč? To snad ne. *366*


1  
 #36433 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 15:25:13 | #36453 (5)

V současné době neznám silnějšího,ačkoliv rozděluje společnost podobně,jako Babiš.


 #36446 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 19:34:59 | #36467 (6)

dostal medaili ,o))



| Předmět: RE:
04.12.21 10:39:47 | #36439 (1)

Obávám se, že ho spíš dotlaci na Hrad


 #36400 

| Předmět: RE: RE:
04.12.21 11:29:05 | #36445 (2)

Jeho příznivci tvořili zhruba 1/3 ,což nemusí dát většinu,pokud bude silný protikandidát. *33018*


 #36439 

| Předmět: RE: RE: RE:
04.12.21 16:40:19 | #36460 (3)

"To by byla výhra." *6561*


1  
 #36445 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 17:49:34 | #36462 (4)

Samozřejmě jak pro koho.Jen by mě zajímalo,čeho se v případě Kalouskovy výhry konkrétně obáváš. *34091*


 #36460 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 18:54:31 | #36463 (5)

Konec Čech a Moravy už se pracuje na tom vymazat nás z mapy . !!!


 #36462 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 18:59:27 | #36464 (6)

Na nove automape uz neni ani Melnik *9388*


 #36463 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 19:00:05 | #36465 (6)

I kdyby měl podobné úmysly,nemá na to prezident sílu,protože nevládne,ani netvoří zákony.Každopádně ze strany Kalouska jsem podobné cuky nikdy dřív nezaznamenala.


 #36463 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 20:47:53 | #36470 (7)

Ale jak sama nezapomínáš u jiných podsouvat....má možnost ovlivnovat.


 #36465 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 07:11:01 | #36492 (8)

Na to nezapomínám,ale naopak to vždy zdůrazňuji a ještě dodávám,že je důležitou vizitkou pro zahraničí.
Jenomže to ovlivňování musí padat na úrodnou půdu=v žádném případě se neobejde bez sparingpartnera ve vládě.


 #36470 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 21:06:01 | #36473 (7)

Na to stačí úředník. V Brně přečíslovali domy a přejmenovali čvrtě a nikoho se neptali. Prostě to udělali. Zeptej se v Brně kde jsou Stránice nebo Štýřice, nikdo neví.


 #36465 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 07:45:29 | #36497 (8)

A může za to Praha? *24670*


 #36473 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 10:05:03 | #36503 (9)

Tak to nevím, kdo přejmenoval Monte Bú na Masarykovu čtvrť. Ale zato vím, kde se rozhodlo o umístění nového brněnského nádraží - pochopitelně v Praze.
Naštěstí se jeho realizace patrně nedožiju a dokud budu schopen jezdit vlakem, tak vystoupím na tom krásném starém nádraží, které nám zde tak chytře a promyšleně nechal postavit rakouský mocnář.
Nedokážu si představit ten řev Pepíků, kdyby jim jejich hlavní nádraží odsunuli borci ze Štatlu z praktické polohy v centru někam na periferii. Díky Praho! Máme tě moc rádi. Ale zlatý císař pán.


 #36497 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 10:38:52 | #36511 (10)

Člověk by neměl plakat na cizím hrobě.Jak v případě přejmenovávání,tak i brněnského hlavního nádraží.
Polohu budoucího nádraží vybrali v r.18 zastupitelé města i kraje a posléze v tomtéž roce posvětila komise Ministerstva dopravy. O podobě nádraží pak byla v r.2020 vyhlášená Mezinárodní urbanisticko-dopravně-architektonická soutěž.Největší architektonická soutěž v historii ČR, kdy bylo úkolem soutěžících navrhnout nádražní budovu vč.kompletního řešení přiléhajících veřejných prostranství, budov pro administrativu, bydlení a veřejnou vybavenost, autobusového nádraží, terminálu městské hromadné dopravy i propojení pro pěší.Organizátorem soutěže byla Kancelář architekta města Brna a společnými zadavateli město Brno a Správa železnic.Vyhrál návrh významného nizozemského ateliéru.
https://stavba.tzb-info.cz/architektura-staveb/22647-finale-nove-brnenske-nadrazi-2021


 #36503 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 13:37:45 | #36526 (11)

Problém je, že Brno má úplně jinou stavební historii než třebas Praha nebo jiná města. Až do poloviny 19. století to byla vojenská pevnost, nikdy nedobytá, chráněná z jedné strany hradem Špilberk a z jihu pak mohutným opevněním. Toto kdysi opevněné Brno je nyní už jen pěší zónou, tak je to malý plácek.

Právě na místě toho zbouraného opevnění bylo před více než 160 lety vystavěno to nádraží, protože fortifikační pozemky po zbourání hradeb byly císařské a bylo to právně jednoduché, protože i dráha byla císařská.

Taky k tomu vede pěkný viadukt, starší než ten Negrelliho v Praze, ale naši předkové ho zasypali, aby mohli přidat druhou kolej. Už se pracuje na odkrytí, ale brání tomu požadavek na dopravu.

Nádraží v centru nemá smysl, skoro nikdo tam ani nepracuje ani nebydlí, vzniká jen umělý dopravní uzel. Nádraží je památečné, krásné (i když přišlo v roce 1944 při bombardování o pravou věž a nikdo ji už nikdy nepostavil) a proto bych s ním jako s památečním zacházel a dopravní uzel udělal jinde nebo zakopal pod zem jako to udělali ve Vídni se Südbanhof.


 #36511 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 15:23:40 | #36532 (12)

Ted nějak nevím,jak to souvisí s předchozím článkem o vybraném místě ze strany samotného kraje a tímtéž krajem realizovanou architektonickou soutěží s mezinár.účastí,je­jímž výsledkem je krásný návrh.


 #36526 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 16:51:26 | #36585 (12)

Nesouhlasím.
Nádraží v centru má velký smysl. Je skvělé, že vystoupím z vlaku a jsem v centru, kde jsou blízko divadla, náměstí na kterých jsou akce, Zelňák, nemocnice U svaté Anny, na Špilas kousek, atd. Až tam to nádraží nebude, centrum zpustne úplně. Železnice má spoustu nedostatků, ale jeden obrovský trumf to jsou právě ta historická nádraží v centrech velkých měst, tedy v místech, kam se špatně jede autem nedá se tam zaparkovat atd.
Nádraží bylo krásné, už není. Nedávno byla dokončena jedna část jeho rekonstrukce, která jednu část nádherné historické budovy totálně zhyzdila přístavbou jakéhosi hnusného skleníku. Měli to rovnou zbourat a postavit tam panelák.


 #36526 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 22:09:30 | #36607 (13)

Naše nádraží je dnes už jen umělý dopravní uzel. Dá se snadno přesunout jiným uspořádáním MHD. Na tom místě skoro nikdo nepracuje ani nebydlí, uzel MHD a železnice o 500 m dál nikoho neznevýhodní. Brno se prostě rozrostlo. Ze stávající památkové budovy by se mohl právě stát takový uzel MHD, sloužící právě jen pro centrum (divadla, galerie atd.) Ale opravu sprasili příšerně, investorem je samozřejmě ČD Praha.

Komunisti se snažili postavit pod ním podchod místo někdejší Myší díry, ale zůstalo jen u poloviny, (druhá měla být u Pošty) a žádné eskalátory apod. prostě i komunista šetřil.

Ovšem celé nádraží, budovy a spousta pozemků okolo, na kterých se nedá stavět (třebas bývalé rosické uhlelné nádraží, (kterému se dnes pyšně říká Dolní, ačkoliv tam jsou jen mobilní buňky), tak to celé nádraží je majetkem Českých drah a o tom, co se s tím stane rozhodne tato společnost a ministerstvo, které ji řídí, totiž MD, obojí v Praze.

Brňáci si můžou vypisovat referenda a architektonické studie za svoje peníze docela do libosti třeba každý den, v Praze nemají cenu ani toho papíru, na kterém to vytiskli.


1  
 #36585 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 23:32:31 | #36558 (11)

O přesunu nádraží se rozhodovalo v referendu. A referendum přesun neschválilo, avšak měsští zastupitelé jej ignorovali. Taky protože k referendu nepřišlo dost voličů.
Já bych byl pro přesun, ti zastupitelé se ukázali být více prozíraví než voliči. Takže problémem Brna nejsou ani tak zastupitelé jako ti voliči. Zastupitelé jsou na svých místech jen načas, voliči natrvalo. A tak to bylo i v minulosti. Brněnští zastupitelé mohou závidět zastupitelům z Hradce Králové jejich voliče. Hradec Králové totiž vypadá úplně jinak než Brno. Jistě, Hradec má Labe. Jenže Brno má řeky dokonce dvě. Ale vypadá jako by neměl žádnou.


 #36511 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 08:44:30 | #36571 (12)

K těmto brněnským referendům se dostavil malý počet lidí.Ale výsledek je nakonec skvělý a Brňané si rozhodně nemají nač stěžovat.


 #36558 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 16:37:23 | #36582 (13)

Musím se smát. Brňané si stěžovat nebudou, to máš recht. Brňané svůj názor vyjádřili jasně tím, že na nějaká referenda kašlali. Důvod je prostý, drtivá většina Brňáků jezdí vlakem málo, nebo vůbec, nádraží nepotřebují. Domnívám se, že v Praze to bude podobné. Nádraží naopak velmi potřebují a jeho umístění je důležité pro obyvatelé blízkého i vzdáleného okolí Brna. To jsou ty desítky tisíc lidí denně dojíždějících do Brna za prací, lékařskou péčí, kuturou, nákupy, úřady atd. Těchto lidí se ale nikdo neptal. Takže až se ten Prahou schválený blázinec postaví, budou to mít téměř všude dál. Neznáš Brno a ani zavedené trasy. Nevíš, že do nejlepší Brněnské nemocnice, kam se dá dnes dojít z nádraží za pár minut pěšky to pak bude 2 km. Výsledek je možná skvělý, ale jen pro ty, kteří do Brna vlakem nejezdí a obdivují megalomanské studie na internetu.
Našrěstí se mě to netýká. Vzhledem k rychlosti výstavby a toku financí na ivestice na jižní Moravě odhaduji konec výstavby na rok 3178.


 #36571 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 18:26:23 | #36600 (14)

Snažila jsem se doložit,že místo,ani vysoutěžený projekt,není projektem Prahy,resp.cen­trální vlády umístěné a otravující v Praze.
Lhostejnosti Brňanů k jejich nádraží odporují předchozí letité tahanice.Proto je následná neúčast v referendu tak trapná.


 #36582 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 20:19:37 | #36602 (15)

Ta neúčast má i jiné důvody. Například to, že o novém nádraží v Brně se diskutuje, tedy jen cancá, již asi sto let. Pochopitelně hlavní žábou na prameni je Praha, ta má na triku zaostalost veškeré ifrastruktury v této zemi, zastaralá nádraží nevyjímaje. Značná část Brňáků i lidí z okolí Brna vůbec nevěří, že by se něco takového mělo opravdu realizovat. Možná se ti to zdá trapné, ale z našeho pohledu to až tak trapné není, lidé prostě nemarní čas, na to si platí politiky, regionální i ty "pražské". Tahanice probíhají právě jen v politických kruzích, lidi v tom mají jasno, sto let chtějí nádraží tam kde je, dnes jen větší a modernější.


 #36600 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 07:30:11 | #36611 (16)

Takže se dál jenom cancá a skutek utek. *16076*


 #36602 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 10:32:14 | #36618 (17)

Opakuju. Brněnské hlavní nádraží je ve vlastnictví Českých drah (to je akciová společnost MD v Praze) a správa železnic (v Praze) taky vypsala architektonickou soutěž. Nikomu nezáleží (kromě Brňáků) na tom, jestli a kde bude mít Brno po 170 letech svoje hlavní nádraží.

Jestliže Vídeň přestavěla svúj Haupt Bahnhof za šest let, Brno si počká ještě dalších 6x60. Prý je drahé, ale stálo by asi polovinu toho, co tunel Blanka. Taky do stávající polohy nádraží není kudy přivést vysokorychlostní tratě, ale ty se budou stavět až po roce 2040, to je víc než 200 let po tom co do Brna přijel první vlak a to už tu nebudem.


 #36611 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 10:55:02 | #36622 (18)

Brněnské nádraží vypadá úplně stejně jako za Franze Josefa I. Pokladny, pokladní a výpravčí jsou jiní.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 11:12:31 | #36625 (18)

To sice opakuješ,ale to přeci nevylučuje respekt k rozhodnutí platného referenda,či architektonické soutěže.


 #36618 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 12:11:45 | #36628 (19)

Nutí mně to opakovat. Referendum udělali politici proto, aby jim občanstvo nenadávalo že se o nic nestarají a zvolilo je ve volbách. Ale jakékoliv referendum je bez významu.

Českým dráhám patří všechny koleje a nádraží v Brně, (je jich 14), tedy státu, státu taky patří rozsáhlé pozemky asi 60 hektarů s dávno nepoužívanými kolejišti na jihu od centra po tzv. Rosickém uhelném nádraží (dnes tzv. "Dolní nádraží" k ničemu, nevedou tam ani pořádné chodníky, natož MHD), uhlí v Rosicích se už dávno netěží. Celé je to k ničemu, stačí se podívat na plán města (Trnitá), nedá se tam stavět nic, i ty ulice se jmenují Opuštěná a Uhelná.

Na hlavním nádraží byly za první republiky zřízeny ještě tři slepé koleje jako tzv. Přerovské nádraží, protože už tehdy kapacita nestačila, odjezd z nádraží na sever je totiž jedný a jde totiž po zasypaném viaduktu, který postavil ještě císař pán v roce 1836, městem přes Židenice do Maloměřic, jiná možnost není, natož aby tamtudy vedl rychovlak. Jenže to celé to má v rukou stát a ten má sídlo v Praze.


1  
 #36625 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 12:13:26 | #36631 (20)

Musela bych se též opakovat.Zda by stát příhlížel k výsledku platného referenda,to se již nedozvíme,protože se pokaždé dostavilo málo lidí.Zato výsledek architektonické soutěže s mezinár.účastí platí.


 #36628 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 16:22:38 | #36580 (11)

Když myslíš, tak jo. Vyvracet ti to nebudu. Skutečné názory desítek tisíců jihomoravanů na tuto problematiku nevygůglíš. Správa železnic sídlí v Praze, rovněž tak vláda, která jediná to mohla schválit a také to učinila.
Zastupitelům města Brna je nějaké nádraží u řiti, ti vlakem nejezdí a o krajích raději nemluvím, můj názor na tyto zbytečné panáky znáš.


 #36511 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 18:27:29 | #36601 (12)

Vycházíš z dojmů. *24670*


 #36580 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 20:21:41 | #36603 (13)

Jo, to je pravda. Z dojmů lidí, kteří tím vlakem jezdí, narozdíl od politiků.


 #36601 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 20:55:26 | #36604 (14)

tam nešlo jen o to, že je nádraží v centru, ale že už nesplňovalo kapacity, aspoň se to tak říkalo...
no a taky ten šílený okruh, jedeš ze severu ale musíš vjet z jihu - nevím, jestli se to tím změnilo...


 #36603 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 10:37:25 | #36619 (15)

Ne, musejí se objíždět kopce, je jich několik. Jen císař pán nechal vybudovat údolím Svitavy 11 tunelů do Blanska, které slouží (po rozšíření a zrušení těch krátkých) dodnes jako jediná cesta z jihu na sever na Svitavy a Třebovou. Ale další tunely nebudou, prý brňáci chtějí metro, no to by tak ještě scházelo.......


 #36604 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 20:14:33 | #36659 (16)

Trať Brno - Česká Třebová byla postavena za 7 let, včetně těch tunelů, objížděných kopců a klikacení kolem Svitavy. V dnešní době nemyslitelné stavebně, natož byrokraticky.


 #36619 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 13:25:18 | #36524 (10)

Masarykova čtvrt se to jmenovalo už za první republiky, komunisti ji přejmenovali na Jiráskovu čtvrt, páč TGM oni rádi neměli. Monte Bů je hantec, je to Kraví Hora, kde je hvězdárna a planetárium a to už je na kopci nad Masarykovou čtvrtí. Ale teď úřady v Praze naznaly, že se to celé bude jmenovat Stránice. V tom pěkným funkcionalistickým kostele sv. Augustina na tom kopci jsem pokřtěnej coby mimino.


 #36503 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 13:40:24 | #36527 (11)

Název Masarykova čtvrť tedy zaniká? Můžeš dát odkaz? Protože já tuto informaci najít nemohu.(Stránice je pouze katastrální území.)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Masarykova_%C4%8Dtvr%C5%A5
Spíš jde o necitlivé přestavby -
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/masarykova-ctvrt-brno-demolice-prestavba-stiznosti.A210406_602096_brno-zpravy_mos1


 #36524 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 13:49:22 | #36529 (12)

No právě. Vystihla jsi to, v Praze nám pojmenovali kusy města podle katastrálního území a to Masarykova čtvrt není. Ale je to městská část Brno-střed a to do adresy úřady nepíšou.

Zkus zadat do katastru Královo Pole a úřad to nepřijme, ukáže ti jinou část města. Stále píše Brno - Ponava, přestože Ponava je taky katastrální území, ale městská část je to Královo Pole. udělali v tom pěkný bowdel až tak, že se zásilky od cizích soudů vracejí jako nedoručitelné.


 #36527 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 15:52:12 | #36534 (13)

Nerozumím,protože Masarykova čtvrť stále existuje,lidé ji tak nazývají,přestože se dříve jmenovala Česká úřednická čtvrť( jako protiváha Německé úřednické čtvrti) a oficiálně se nachází v městské části Brno – Stránice.Žádné brněnské názvy přeci nenařizovala Praha,ale vznikaly v místě-
https://www.e15.cz/magazin/kde-jsou-v-brne-ctvrte-luh-simice-ci-nenovice-849596


 #36529 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 16:09:14 | #36538 (14)

Název Brno také vymyslel nějaký Pražák? 😊



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 17:02:49 | #36540 (15)

brněly mu tam nohy...


 #36538 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 18:24:56 | #36543 (16)

Podle historiků by základem by mělo být staročeské slovo /brnije/, které označuje hlínu, kal nebo bláto. Svědčí prý o tom i další městské části – Hlinky (hlína), Žabovřesky (žáby) nebo Komárov (komáři), Řečkovice (říčky) i Mokrá hora. *33018*


 #36540 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 23:35:15 | #36559 (17)

Jiní zase odvozují název od německého pojmu pro bažinu. Těch prý na soutoku Svratky se Svitavou bylo povícero.


 #36543 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 12:23:54 | #36574 (18)

Tím je míněno to bláto.


 #36559 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 13:34:04 | #36576 (19)

Může to být i chuť piva Starobrno.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 13:35:53 | #36577 (20)

však se mu říká Starobahno...


 #36576 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 16:14:31 | #36539 (14)

Podle chuti museli i Starobrno uvařit Pražáci.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 18:30:31 | #36546 (15)

No jo, bývalo dobré, teď je to Heineken.


 #36539 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 17:03:43 | #36587 (16)

Ono nikdy nebylo nic extra, pít se dalo a dá se furt, jenomže jsme rozmlsaní. Dobré bývalo jen proto, že nebylo k mání lepší. Naštěstí není Starobrno jediné pivo z Brna. Hauskrecht, nebo Lucky Bastard jsou úplně jiný level.


 #36546 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 18:29:14 | #36544 (14)

Jenže právě že žádná městská část Stránice neexistuje. Je to celé Brno-střed. To jakobys řekla městká část Praha Záběhlice a je to Praha 10. Ale jakýsi centrální adresář to dal do gůglu, do databáze adres, živností, atd.

Například jsou e-shopy. které když zadáš ulici, automaticky ti tam dají Brno - Ponava, jenže to taky není městská část. Celé to způsobil Český katastrální úřad v Praze tím, že nařídil používat názvy katastrálních území v rozporu s názvy městských častí a navíc v Brně zavedl popisná čísla, která se u nás 150 let nepoužívala a některá ani nesouhlasí.

Masarykova čvrrt (za komunistů Jiráskova) je vilová čtvrt ve svahu nad Pisárkami, která už vznikla za Rakouska a tehdy se skutečně jmenovla Úřednická čtvrt. Jsou tam krásné staré vily tehdejších bohatých lidí.

https://www.brno.cz/sprava-mesta/mestske-casti/


 #36534 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 18:35:16 | #36547 (15)

Mě by bylo úplně jedno zda jde o Prahu-Žižkov, nebo Prahu 3,protože obojí je správně.


 #36544 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 17:04:53 | #36589 (16)

Jo, zde plně souhlasím, mě je to taky jedno. *1*


 #36547 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 07:33:07 | #36612 (17)

Tak určitě.Jen škoda,že v případě Brna ti to jedno není. *24670*


 #36589 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 20:27:12 | #36660 (18)

Je. Nejsem Brňák. Sice mám Brno rád, ale jak se zrovna teď jmenuje jedna z jeho částí mě až tak moc nezajímá. Nejsem zas až takový znalec Brna, aby mě to vadilo. Asi by mě vadilo, kdyby přejmenovali Špilberk na Zemanohrad, nebo něco takového, ale jestli se nějaký kousek Brna jmenuje Stránice, nebo Masarykova čtvrť je mi opravdu fuk. To asi vadí tamním místním. Na hvězdárně je hezky, taky je tam hezký park, ale my londoni tomu kopci neřekneme nikdy jinak, než Monte Bú. Měli by to tak napsat i na šalinu č.4.


1  
 #36612 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.12.21 08:09:34 | #36675 (19)

Pak nerozumím proč tohle téma vůbec řešíme.


 #36660 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 18:38:57 | #36549 (15)

Mimochodem,vypadá to,že na místní názvosloví si vystačíte sami-
https://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=ulice


 #36544 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 15:14:06 | #36531 (11)

To už je lepší ta Jiráskova čtvrť než Stránice. To zní jako název vesnice s pěti domky.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 17:09:16 | #36590 (12)

Proboha a co má Jirásek společného se Štatlem? Tento obdivovatel Žižky a jeho mordýřů patří do východních Čech a do Prahy. Já bych to pojmenoval na Kocórkovu čtvrť. *1*


 #36531 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.12.21 17:28:52 | #36593 (13)

Kovandovy sady.


1  

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 08:15:09 | #36613 (13)

K přejmenování čtvrti z Masarykovy na Jiráskovu ovšem došlo za komunistického režimu.Od 90. let nese opět své původní jméno.Zdalipak se protestovalo tehdy?
Řekla bych,že Jiráskovo dílo komunisté ideologicky zneužili a Jiráska si přetvořili k obrazu svému.


1  
 #36590 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 21:07:21 | #36474 (6)

Blaničtí rytíři nějak pospávají, nezbývá než se spoléhnout na uherského Jánošíka.


 #36463 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 07:17:22 | #36493 (7)

Role Blanických rytířů by se uplatnila ve vládě,s prezidentskými pravomocemi by si opět jen hodili šlofíka. *24670*


1  
 #36474 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 15:54:01 | #36535 (5)

Naprosté nekompetentnosti. Politik nemůže přemýšlet jen o tom, jak co nejvíc, ze společného, nahrabat. *6561*


 #36462 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 16:02:32 | #36537 (6)

Njn,co bys jiného od premiéra Babiše očekával! Jako příp.prezident už to bude mít horší,to je spíš funkce prestižní. *33018*


 #36535 

| Předmět:
03.12.21 10:43:57 | #36372

Zajímala by mě tak kritéria srovnávání kaváren a restauraci... prohlásit, že je něco někde nesrovnatelně lepší je celkem odvážný tvrzení podle mě :)) navštívila jsem restaurace a kavárny v celkem dost českých městech a (asi tomu nerozumim) ale přišly mi to dycky celkem srovnatelny.. pochopitelně čím větší město tím větší výběr.. a tím i různá kvalita a zaměření.. třeba vegetariánský atd. Ale jak říkám, já tomu nerozumím



| Předmět: RE:
03.12.21 12:57:33 | #36379 (1)

Řekla bych,že tohle hodnocení je dost subjektivní a roli hraje dost proměnných. *33018*


 #36372 

| Předmět: RE: RE:
03.12.21 13:13:15 | #36380 (2)

Nopodle mě je to spíš blábol. Stejně jako to, že tam není moc k videni


1  
 #36379 

| Předmět: RE: RE: RE:
03.12.21 13:36:06 | #36381 (3)

Pro Brňany to má velký význam- a to stačí. *33018*


 #36380 

| Předmět: RE:
03.12.21 17:12:18 | #36397 (1)

To odvážné tvrzení platí vždycky, ovšem je to čistě individuální, neb každý má jiné nároky na všechno, včetně hospod. Takže tam, kde se to někomu zdá nesrovnatelně lepší, může být pro jiného nesrovnatelně horší. Pro někoho je důležitým faktorem nabídka vegetariánských jídel, vybavenost televizorem s fotbalem, či vázičky na stole, jinému je žrádlo z trávy ukradené, na fotbal nečumí a zajímá jej kvalita piva, pálivost guláše, nebo velikost poprsí servírky.
Takže já tomu taky nerozumím, ale jsou hospody, kam rád zajdu a naopak jsou pajzly, kam bych podruhé nevlezl ani za nic. O kavárnách nevím nic, nikdy jsem v žádné nebyl.


 #36372 

| Předmět: RE: RE:
03.12.21 17:16:10 | #36399 (2)

Je to jen můj subjektivní pocit, nevydávám to za obecnou pravdu.



| Předmět: RE: RE: RE:
03.12.21 17:19:48 | #36402 (3)

Jenže já nevím, co jsi obecně tvrdil.


 #36399 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
03.12.21 17:21:01 | #36404 (4)

Vůbec nic. 😊


1  

| Předmět: RE: RE:
04.12.21 10:38:19 | #36438 (2)

Já si vůbec nemyslím, že by nešlo stanovit objektivní hodnocení. Problém je, když se zaměřuje objektivní a subektivni


 #36397 

| Předmět: RE: RE: RE:
04.12.21 10:43:25 | #36440 (3)

Zamenuje


 #36438 

| Předmět: RE: RE: RE:
05.12.21 10:14:28 | #36505 (3)

Subjektivně vzato, objektivní hodnocení vlastně nikdo nepotřebuje.


 #36438 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
07.12.21 13:20:11 | #36636 (4)

Naopak. *33018*


 #36505 

| Předmět: RE:
03.12.21 09:07:57 | #36359 (1)

..v dobe pandemie


 #36358 

| Předmět: RE: RE:
03.12.21 09:14:25 | #36360 (2)

V Brně je hezky, jsou v něm nesrovnatelně lepší restaurace a kavárny než Praze, příjemná atmosféra, ale moc k vidění toho není.



| Předmět: RE: RE: RE:
03.12.21 09:19:28 | #36362 (3)

A asi trochu slusnejsi lide, pokud jsem mohla pozorovat..neni tam takovy frmol takove nejake celkove klidnejsi a je citit uz blizkost Rakouska..Brnaky po celem svete to tahne domu..


 #36360 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
03.12.21 09:32:58 | #36363 (4)

Podstatně přátelštější atmosféra.


1  

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
03.12.21 10:05:18 | #36365 (5)

V menších městech to tak bývá.Menší snobárna,přet­vařování,méně hochštaplerů,méně kriminality i méně draho. *33018* Mrzí mě ale,že si kvůli tomu nedokážeme svého hlavního města vážit,vnímat jeho krásu a výjimečnost.


2  
 #36363 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.12.21 17:21:11 | #36405 (6)

Kdyby to bylo jen kvůli hospodám, bylo by to zlaté. *1*


 #36365 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 07:34:23 | #36416 (7)

Podle čeho hodnotíš světová města,do kterých nakoukneš jako turista? Stěží jenom podle tamních hospod (to bys nemusel cestovat) a už vůbec ne kvůli práci tamních politiků. *24670*


 #36405 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 10:18:03 | #36506 (8)

Nerozumím tvé reakci. Napsal jsem, že kdyby řevnivost mezi Prahou a zbytekm světa spočívala jen v hodnocení, či oblíbenosti hospod, bylo by to zlaté. Jak s tím souvisí moje cestování netuším.


 #36416 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 10:47:49 | #36513 (9)

Jasně,že nerozumíš,protože ses zasekl na nějaké řevnivosti mezi Prahou a Brnem,ale já stále reagovala na původní Lockyho odkaz,tedy na uvedený žebříček magazínu Time Out,hodnotící nejlepší evropská města vhodná na výlety.


 #36506 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 11:34:01 | #36516 (10)

Jen pro upřesnění, Prahu mám rád a Brno taky. Jen jsem tak plácnul subjektivní dojem o úrovni restaurací. V Praze šly po covidu víc dolů než v Brně, to je vše. 😉



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.12.21 13:10:42 | #36521 (11)

Přesně tak jsem to i pochopila a jakýkoliv úspěch Brnu přeji.Řevnivost je mi naprosto cizí.


 #36516 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.12.21 17:10:38 | #36591 (10)

Ne, reagovala jsi na můj zaseknutý příspěvek.


 #36513 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.12.21 12:20:58 | #36633 (11)

Ale stále v duchu příspěvku uvodního.


 #36591 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 21:09:38 | #36475 (6)

Velká města jsou džungle. Na vsích a ve městech mají starostové jakouž takouž autoritu. Magistráty větších měst mají asi takovou důvěryhodnost jako poslanecká sněmovna.


 #36365 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 21:25:23 | #36480 (7)

Samozřejmě. Je to proto, že hejtmani 14 krajů a primátoři 27 měst jsou jen figury bez větších kompetencí, ve skutečnosti funkci vedení města a krajů vykonávají ředitelé Krajských úřadů a první tajemníci Magistrátů, tedy nikým nevolení státní úředníci. Komu mají lidé věřit?


 #36475 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 10:48:58 | #36514 (8)

Babišovi. *24670*


 #36480 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 10:21:12 | #36507 (7)

Není tomu vždy tak a hlavně to nepletí pro každého obyvatele vesnice. I na dědině je spousta potížistů kterým je nějaký starosta ukradený. Ale jinak souhlas. Ve větších městech jsou volby do zastupitelstev obdobou mezistranických bitev, na dědině se volí konkrétní lidé, které každý zná a na strany s nehledí.


 #36475 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.12.21 13:43:27 | #36528 (8)

V malých obcích a městech se lidi víc vzájemně znají. Proto tam stranická příslušnost není až tak rozhodující, pokud to nejsou bývalí komunisti, ale i ty lidi berou, když je znají osobně jako dobráky. Proto se zakládají všemožné místní "nezávislé" koalice a lidi nevolí velké strany. Ve velkých městech to platí omezeně i pro čtvrtě.


 #36507 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.12.21 12:27:17 | #36575 (9)

Není větší drbárny,závisti a intrik,než na maloměstě,kde si lidé vidí do talíře.Zlatá větší města! *24670*


 #36528 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
03.12.21 10:08:54 | #36367 (5)

Jistě, tak to na vsi bývá ;)


2  
 #36363 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
03.12.21 15:39:50 | #36388 (5)

To zcela urcite..v Praze se hodne zmenilo, aspon pokud mohu posoudit pri svych obcasnych navstevach,prazsky zargon je cim dal tim vic tahavejsi , lidi nesnasenlivej­si..vsude je precpano..


 #36363 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 10:48:32 | #36441 (6)

Změna je život.. jsem si jistá, že když si vezmeš horizont třicet let, těžko budeš hledat místo, které se nezměnilo:))


1  
 #36388 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
03.12.21 17:04:32 | #36396 (4)

V Brně jsem bydlel 20 let, ale brnákem se necítím být. Brno je součástí Dolnomoravského úvalu, který je orientován k jihu, k uherským nížinám. Odtud až k Brnu dorazil čardáš, ten se nikde jinde v Cechách nezpívá a netančí. Jihomoravský folklor je zcela jiný než ten v Cechách, má hodně společného se slovenským a madarským folklorem. Celé to připomíná na výrok Metternicha, že hranice mezi Asii a Evropou prochází přes Landstasse. A Brno je té Vídni i v tomto podobné.
Praha je jiná blíže k Berlínu jako je Brno blíže Vídni. Konec konců český folklor (lidové písně, kroje) se podobá rakouskému a bavorskému a ne tomu moravskému.
I když Brno je neoficiální hlavní město Moravy, je Brno jiné než zbytek Moravy. Třebas Ostrava měla v minulosti kosmopolitní charakter a ten si uchovala dodnes. Kdy Němce nahradili Slováci. Další vyjimkou je Zlín. Ten je snad svým duchem blíže Berlínu než Praha. Mají tam náměstí Práce. Je někde jinde v CR náměstí (ulice) s podobným jménem ?
Otázka čím to je ? Bata na to jistě měl vliv, ovšem osobnosti na společnost zas tak velkou roli nemají. Jak to, že Bata uspěl v tak chudém regionu za který je Valašsko považováno ?
Ze Zlína je coby kamenem dohodil na Vsetín. A mezi Vizovicemi a Vsetínem jsou vidět evangelické kostely. Helvetské konfese. Proč jich je na Valašsku taková koncentrace ? Není právě to příčinou proč je Zlín tak jiný než zbytek Moravy ?


 #36362 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
03.12.21 17:24:22 | #36406 (5)

Těžko říct ke komu má blíže Ostravák, jestli k jihomoravákovi, nebo Pražákovi. Ostravák má blíže k Pszonkovi, ale nemá jeho svobodomyslnost a víru.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 07:28:14 | #36414 (6)

Ostravák nemá zapotřebí spekulovat,zda má blíž k Rakousku,nebo Německu,protože je svojský.A tak to má být.Neuzavírat se před světem,ale zůstat svůj. *33018*


 #36406 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
03.12.21 17:37:22 | #36407 (5)

Urcite stopy Calvinismu.


 #36396 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
03.12.21 17:41:39 | #36408 (5)

))) a taky tam mají hotel Moskva. No a co ? Bata ovlivnil Zlín hodně. Byl to podnikatel,který nechtěl prvoplánově zbohatnout na úkor svých dělníků. V první řadě jim postavil domky, které už v té době byly vybaveny koupelnou. Což byl na tu dobu luxus. A v tom duchu byl postavený celý Zlín- nadčasově.
A náměstí práce? Čemu se divíte ? Tenkrát si lidi práce vážili!
A to,co tu rozebíráte, jsou vaše subjektivní pocity. 100 lidí-100 chutí. To,co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému. Co je to vůbec ,,nesrovnatelně,,? *9388*


2  
 #36396 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 10:05:01 | #36432 (6)

Hotel Moskva byl kdysi Společenský dům, podobně jako Zlín byl kdysi Gottwaldov.


1  
 #36408 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 20:43:54 | #36469 (7)

Ale pořád Moskva ...
Jen přechodně.... Napřed byl Zlín pak Gottwaldov a pak zase Zlín. *4470*


 #36432 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 21:11:18 | #36476 (8)

Moskvou se asi bude nazývat už natrvalo. Dokud nespadne.


 #36469 

| Předmět: RE: RE: RE:
03.12.21 10:08:24 | #36366 (3)

Nesrovnatelně lepší restaurace a kavárny?


 #36360 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
03.12.21 15:53:34 | #36389 (4)

Možná má někdo jinou zkušenost, tahle je moje. :) V Brně jsou dobré restaurace i v okrajových částech, v Praze jsem měl v poslední době smůlu. Buďto můj oblíbený podnik úplně skončil, nebo šla kvalita jídla a obsluhy strašlivě dolů.
Jakoby pandemie postihla Prahu více než Brno, kde se toho v této oblasti až tolik nezměnilo a úroveň neklesla.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 07:29:58 | #36415 (5)

Člověk nejspíš musí mít povědomost,kam jít.


 #36389 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 10:32:42 | #36436 (5)

V Praze jsou taky dobře restaurace v okrajových částech.. tak jako, podle mě, všude. A podle mě to na Prahu dopadlo hůř, hlavně kvůli turismu. Před korunou jsme tu měli 8 milionů turistů ročně. Teď je to tak 10 max 20 procent :/


 #36389 

| Předmět: RE: RE: RE:
04.12.21 12:00:45 | #36447 (3)

A je to hlavně o lidech. *30758*


 #36360 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
04.12.21 15:27:15 | #36454 (4)

Kolik znáš osobně rodilých Pražanů? *24670*


 #36447 

| Předmět: RE:
03.12.21 10:14:43 | #36368 (1)

Mě se líbí v Plzni.Na rozdíl od Prahy je obklopená krásnými lesy a rybníky ,historický střed města není přeplněný a mám tam "své" obchůdky s príma módou, za stále ještě přiměřené ceny.Přehled o zdejší gastronomii ale nemám,protože jsem jen sporadický návštěvník a vracím se jen do pár osvědčených restaurací. *24670*


1  
 #36358 

| Předmět: Babiš na Hrad?
02.12.21 17:45:47 | #36333

MF DNES , dříve solidní noviny, dnes BABIŠŮV HNŮJ *4266* *4266*

Úterní MF DNES, která patří do svěřenského fondu končícího premiéra Andreje Babiše, přinesla průzkum o tom, kdo má největší šance stát se prezidentem. A co čert nechtěl, shodou okolností zvítězil pan majitel, tedy obmyšlený majitel, Andrej Babiš.

Babiš v „exkluzivním průzkumu“ porazil generála Petra Pavla. A proč zrovna teď? Načasování je logické. Jakmile Miloš Zeman dokončí své schůzky s ministry v teráriu, možná ještě pronese nějaký ten projev, ale už o něm nebude slyšet, protože na reálný výkon funkce nemá vzhledem k vážnému onemocnění sílu. A od ledna začne další volební rok, tedy i kampaň.

Na Babišovi vidíme touhu po prezidentském křesle již nyní. Snaží se tvářit státnicky, využít každé příležitosti k tomu, aby dokázal, že není jen ukřičený hulvát, ale klidný a rozvážný politik, který chce spojovat. Naposledy se k tomu pokusil využít tiskovou konferenci o očkování, na kterou přišel společně se svým nástupcem Petrem Fialou.

Jenže státnickou polohu svede Babiš předstírat jen tehdy, pokud zrovna nedostává od novinářů nějaké otázky nebo pokud nemá protivníka v debatě. Jakmile jej něco vyvede z naučeného konceptu, začne blábolit, mluvit slovensky a rozčilovat se. Takového prezidenta Češi nechtějí, a proto je potřeba najít si k nim cestu ještě jinými kanály.

A tím hlavním jsou pro Babiše samozřejmě média. Investice to byla obrovská, zatím posloužila skvěle, tak proč ji nepoužít ještě k poslednímu kroku, k cestě na Pražský hrad? Tuhle mediální hradbu za sebou nikdo mít nebude, opět nepůjde o spravedlivou politickou soutěž, ale to nevadí, Babiše pravidla nikdy moc netrápila.

Ať bude Babišovým hlavním protivníkem Pavel nebo někdo jiný, bude to skutečně tvrdý a hlavně neférový boj. I přes výhodu v podobě třetiny mediálního trhu ale šéf hnutí ANO je porazitelný, což ukázaly letošní sněmovní volby. Netřeba tedy kapitulovat. Ale upozorňovat na to, jak se chovají jeho noviny, to je potřeba neustále ...

*57* *57* *57*

2  

| Předmět: RE: Babiš na Hrad?
03.12.21 06:36:39 | #36351 (1)

I špatná reklama Babišovi prospěje.Veřej­noprávním médiím bych doporučila,aby o Babišovi informovali málo a pouze věcně.Teď je důležité ,jak si bude počínat Fialova vláda.


1  
 #36333