většina lidí šetří jídlem, ale že by byly potraviny kvalitní, to jistě nejsou
Jsou, ale ty, co bývaly za socialismu, mně letos černaji před uzranim a jsou jako beton, bez šťávy.
já už nepěstuji na zahradě vůbec nic.....vůbec se to nevyplácí...alespoň mě. Jen ovocné stromy, kytky a tráva...
Letos hojně zarodily třešně, višně i jiné ovocné stromy,
tedy aspoň zde v okolí Vizovic.
Povidla náhodou miluju, ta kupovaná jsou fujtajbl. Naučila jsem se je
dělat v troubě, dá se to tam na několik hodin na mírnou teplotu, nemá se
míchat, ale to já nevydržím.
To se snad na Moravě pečou dvojctihodné koláčky z kupovaných povidel? To
snad ne
přesně, dělat je v troubě je vynález....)))))) zrovna jako nedám dopustit na zavařování v myčce na nádobí
říkají ti, kdo suší, že to jde v sušičce, ale z mého pohledu je to na dlouhé lokte, moc se toho do toho verku nevejde a žere to pěkně proudu
Švestky, valašsky „trnky“, se na Valašsku pěstovaly v hojné míře. „Trny“ či „trní“, jak tu byly nazývány švestkové stromy, poskytovaly hojnou úrodu i při malé péči – množily se z odkopků či odrostků, neroubovaly se, často ani neprořezávaly. Vysazovaly se obvykle v pásech do mezí mezi polnostmi, kde byly díky hnojení polí a plýtkému a spletitému kořenovému systému dobře zásobovány živinami.
„Trnka byla bohatstvím i požehnáním Valašska.“ To napsal autor statě o historii ovocnictví v regionu Ctibor Bartoněk. Tato plodina totiž hrála významnou roli ve výživě i obživě zdejších obyvatel. Švestky se nejčastěji sušily, kvasily se na slivovici a v neposlední řadě se z nich připravovala povidla, zvaná někde také „brija“ či „bryja“.
Povidla se vařívala v kovových kotlích, které bývaly většinou součástí sušíren na ovoce. Josef Cedidla ze Seninky popsal přípravnu i proces jejich výroby takto: „Pécka postavená v jedném kútě z vepřovic a na ní si hověl čérný kotel do poly obezdítý tihlama (cihlami). Před ním lavečka pro teho, kdo trnky míšál. Z prostředka kotla trčál hore dřevěný kolek, kterým sa otáčalo na dně kotla, střídavo vlevo a vpravo, aby sa trnky nepřipalovaly. Dyž sa trnky rozvařily na řídkú máčku, mosely sa z kotla vybrať a přecediť z kostek přes síto. Přeceděná máčka sa dala na novo do kotla a za stálého míšání a přikládání na oheň sa zahušťovala (smažila)“. Usmažení a teda i nepřetržité míchání trvalo 10 až 12 hodin.
Hotová povidla se pak používala celý následující rok na ochucení a
oslazení jídel „aj děckám na pochútku“. A byla také zdrojem
přivýdělku – vyvážela se i na vzdálené trhy, například do Opavy, kde
si pro ně přijížděli až z Německa.
Největší sláva valašského švestkaření však začala upadat od konce 20.
let 20. století, kdy byly švestkové stromy ve velkém decimovány v důsledku
silných arktických mrazů, napadením škůdci i nedostatečnou péčí o
stromy.
Pamatju si tu starú dřevjénku...ešče doteď sa ligoce po jazyčisku
chuť bryje.
:-)
A to byla skutečná, výborná poctivá povidla. Ani nechci vědět, z čeho a jak tu kolomaz vyrábějí dneska.
míšál a né mišál
:-))
Sú tady všelijaké slova...šufánek, náčiní, cedílko aj.
Ale už je to málo čut.
Vizovice.... Tak to už strejka Jelínek bude mít z čeho pálit, u nás to také celkem jde.
Omlouvám se za stáhnutí a prezentování převzatého textu.
Spokojení oba hnidopichové?
Omlouvá tě jen tvá služební mladost, protože tady jsi v zajímavé politické diskusi a netrpí se zde žádné zahradničení se švestkami a rajčaty, pravděpodobně jsi nepročítal veškeré zde zveřejněné i když z 20% vymazané příspěvky.....Ber to Radovane jako radu, dříve než budeš kárán z vyšších míst
to je nějaká ukřivděnost, já si o své zahrádce pokecala zde bez problémů :-)
spíš přestárlá....mě to nikdy nebralo rejpat se v hlíně...pro mě hnus...a zvláště když to zaschne na rukou
No a když někoho napomenu, tak se snad hned nezblázní .
Asi takhle - občas se může napsat cokoliv. Ale nemělo by to tady být JENOM
o zahradničení, nebo o počasí a podobně. Hlídám to já, jako správce. A
zahradničilo se dřív, i dnes, povidla se vařila dřív i dnes, tohle je
prostě normálně k tématu fóra.
Tož beru klobúk, čagan a idu.
Přeju Vám všeckým dobrů politickú diskúziju.
:-)
Já nevím, ale tahle diskuse se mi líbí, tak jsem ji přečetl i víckrát, tak jsem si ledacos zapamatoval a nerad bych při vkládání příspěvků šlápl vedle......Někde správcová píše""Co se týká diskuze, budu jen ráda, když se bude držet tématu. I když se bude psát méně. Přiznávám, že chaty, kde se soutěží o co nejvíc komentářů, které už potom nikdy nikdo nečte, považuju za ztrátu času. V tomhle se mi líbí například některé diskuze náboženské. Ty kolikrát čtu až k úplnému začátku, a nemůžu se odtrhnout . Prostě proto, že do toho lidé dávají víc. Abych se bavila o počasí, na to nemusím zapínat počítač...
tak jasně, že se někdy uhne na chvíli od tématu, ale řekla bych, že se to pořád drží daného v záhlaví
To byla poznámka veskrze přátelská,protože za autora otravných a nesrozumitelných elaborátů jsem označována právě já.