Třešně byly parádní, ted začínají švestky. A letňáčů plná zahrada.
Třešně byly parádní, ted začínají švestky. A letňáčů plná zahrada.
Povidla náhodou miluju, ta kupovaná jsou fujtajbl. Naučila jsem se je
dělat v troubě, dá se to tam na několik hodin na mírnou teplotu, nemá se
míchat, ale to já nevydržím.
To se snad na Moravě pečou dvojctihodné koláčky z kupovaných povidel? To
snad ne
přesně, dělat je v troubě je vynález....)))))) zrovna jako nedám dopustit na zavařování v myčce na nádobí
říkají ti, kdo suší, že to jde v sušičce, ale z mého pohledu je to na dlouhé lokte, moc se toho do toho verku nevejde a žere to pěkně proudu
Švestky, valašsky „trnky“, se na Valašsku pěstovaly v hojné míře. „Trny“ či „trní“, jak tu byly nazývány švestkové stromy, poskytovaly hojnou úrodu i při malé péči – množily se z odkopků či odrostků, neroubovaly se, často ani neprořezávaly. Vysazovaly se obvykle v pásech do mezí mezi polnostmi, kde byly díky hnojení polí a plýtkému a spletitému kořenovému systému dobře zásobovány živinami.
„Trnka byla bohatstvím i požehnáním Valašska.“ To napsal autor statě o historii ovocnictví v regionu Ctibor Bartoněk. Tato plodina totiž hrála významnou roli ve výživě i obživě zdejších obyvatel. Švestky se nejčastěji sušily, kvasily se na slivovici a v neposlední řadě se z nich připravovala povidla, zvaná někde také „brija“ či „bryja“.
Povidla se vařívala v kovových kotlích, které bývaly většinou součástí sušíren na ovoce. Josef Cedidla ze Seninky popsal přípravnu i proces jejich výroby takto: „Pécka postavená v jedném kútě z vepřovic a na ní si hověl čérný kotel do poly obezdítý tihlama (cihlami). Před ním lavečka pro teho, kdo trnky míšál. Z prostředka kotla trčál hore dřevěný kolek, kterým sa otáčalo na dně kotla, střídavo vlevo a vpravo, aby sa trnky nepřipalovaly. Dyž sa trnky rozvařily na řídkú máčku, mosely sa z kotla vybrať a přecediť z kostek přes síto. Přeceděná máčka sa dala na novo do kotla a za stálého míšání a přikládání na oheň sa zahušťovala (smažila)“. Usmažení a teda i nepřetržité míchání trvalo 10 až 12 hodin.
Hotová povidla se pak používala celý následující rok na ochucení a
oslazení jídel „aj děckám na pochútku“. A byla také zdrojem
přivýdělku – vyvážela se i na vzdálené trhy, například do Opavy, kde
si pro ně přijížděli až z Německa.
Největší sláva valašského švestkaření však začala upadat od konce 20.
let 20. století, kdy byly švestkové stromy ve velkém decimovány v důsledku
silných arktických mrazů, napadením škůdci i nedostatečnou péčí o
stromy.
Pamatju si tu starú dřevjénku...ešče doteď sa ligoce po jazyčisku
chuť bryje.
:-)
A to byla skutečná, výborná poctivá povidla. Ani nechci vědět, z čeho a jak tu kolomaz vyrábějí dneska.
míšál a né mišál
:-))
Sú tady všelijaké slova...šufánek, náčiní, cedílko aj.
Ale už je to málo čut.