Rozcestník >> Politika >> Jak se žilo za socialismu, a jak se žije dnes

Informace

Název: Jak se žilo za socialismu, a jak se žije dnes
Kategorie: Politika
Založil: Jessie
Správci: Jessie
Založeno: 25.04.2020 15:59
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2099291x
Příspěvků:
42288

Toto téma sledují (11):


Předmět diskuze: Jak se žilo za socialismu, a jak se žije dnes - Vzpomínky dobré i špatné na konkrétní věci minulého režimu. Ty osobní nás pamětníků, nebo přímé vyprávění rodičů a prarodičů. A také o tom, jak žijeme dnes. Pište příspevky k tématu fóra, nikoho nenapadejte a neurážejte. Nezatahujte sem problémy z jiných fór a nezmiňujte lidi, kteří se zdejší diskuze neúčastní.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #3888

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
02.08.20 07:11:01 | #3888
Reakce na příspěvek #3879

Švestky, valašsky „trnky“, se na Valašsku pěstovaly v hojné míře. „Trny“ či „trní“, jak tu byly nazývány švestkové stromy, poskytovaly hojnou úrodu i při malé péči – množily se z odkopků či odrostků, neroubovaly se, často ani neprořezávaly. Vysazovaly se obvykle v pásech do mezí mezi polnostmi, kde byly díky hnojení polí a plýtkému a spletitému kořenovému systému dobře zásobovány živinami.

„Trnka byla bohatstvím i požehnáním Valašska.“ To napsal autor statě o historii ovocnictví v regionu Ctibor Bartoněk. Tato plodina totiž hrála významnou roli ve výživě i obživě zdejších obyvatel. Švestky se nejčastěji sušily, kvasily se na slivovici a v neposlední řadě se z nich připravovala povidla, zvaná někde také „brija“ či „bryja“.

Povidla se vařívala v kovových kotlích, které bývaly většinou součástí sušíren na ovoce. Josef Cedidla ze Seninky popsal přípravnu i proces jejich výroby takto: „Pécka postavená v jedném kútě z vepřovic a na ní si hověl čérný kotel do poly obezdítý tihlama (cihlami). Před ním lavečka pro teho, kdo trnky míšál. Z prostředka kotla trčál hore dřevěný kolek, kterým sa otáčalo na dně kotla, střídavo vlevo a vpravo, aby sa trnky nepřipalovaly. Dyž sa trnky rozvařily na řídkú máčku, mosely sa z kotla vybrať a přecediť z kostek přes síto. Přeceděná máčka sa dala na novo do kotla a za stálého míšání a přikládání na oheň sa zahušťovala (smažila)“. Usmažení a teda i nepřetržité míchání trvalo 10 až 12 hodin.

Hotová povidla se pak používala celý následující rok na ochucení a oslazení jídel „aj děckám na pochútku“. A byla také zdrojem přivýdělku – vyvážela se i na vzdálené trhy, například do Opavy, kde si pro ně přijížděli až z Německa.
Největší sláva valašského švestkaření však začala upadat od konce 20. let 20. století, kdy byly švestkové stromy ve velkém decimovány v důsledku silných arktických mrazů, napadením škůdci i nedostatečnou péčí o stromy.

Pamatju si tu starú dřevjénku...ešče doteď sa ligoce po jazyčisku chuť bryje.
:-)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
02.08.20 07:18:48 | #3889 (1)

díky za tip. Příště to dám vařit i s peckama a přecedím :-)


 #3888 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
02.08.20 08:02:35 | #3890 (1)

jj, takhle se to dělalo za dob našich babiček...dnes je to už jinak



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
02.08.20 13:49:17 | #3892 (1)

mišál...trčál… to je krásný jazyk *366*
Pěkné povídání, dík.


 #3888 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
02.08.20 13:51:22 | #3893 (2)

A to byla skutečná, výborná poctivá povidla. Ani nechci vědět, z čeho a jak tu kolomaz vyrábějí dneska.


 #3892 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
02.08.20 14:54:04 | #3894 (3)

Ani dnes nejsou z ničeho špatného, jsou to pomleté sušené švestky....



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
02.08.20 15:08:58 | #3896 (2)

míšál a né mišál
:-))
Sú tady všelijaké slova...šufánek, náčiní, cedílko aj.
Ale už je to málo čut.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
02.08.20 16:15:46 | #3897 (3)

já ale rozumím..))