Americký guláš, někdy nazývaný slumgullion, je americký pokrm podobný
americkému chop suey. Americký guláš se na středozápadě a jihu Spojených
států obvykle označuje jednoduše jako "guláš". Je to jakýsi potomek
maďarského guláše a jedinou skutečnou spojitostí je zřejmě název a
přidání hovězího masa a papriky.
Historie a typická příprava
Americký guláš, zmiňovaný v kuchařkách nejméně od roku 1914,
existuje v řadě variant receptů. Původně se jednalo o pokrm z ochuceného
hovězího masa, dnes jsou základními ingrediencemi amerického guláše
obvykle různé druhy těstovin, nejčastěji makaróny nebo vaječné nudle,
mleté hovězí maso vařené s libovolným množstvím aromatických látek,
obvykle cibulí a česnekem, spolu s nějakým druhem rajčat, ať už rajčat z
konzervy (častou variantou jsou rajčata celá, nakrájená na kostičky nebo
drcená), rajčatovou omáčkou nebo rajčatovým protlakem, některé varianty
amerického guláše obsahují sýr.