Rozcestník >> Společnost >> Mezilidské vztahy

Informace

Název: Mezilidské vztahy
Kategorie: Společnost
Založil: Mam-rada-Chatujme
Správci: Mam-rada-Chatujme
Založeno: 09.11.2017 07:40
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 56446x
Příspěvků:
1952

Předmět diskuze: Mezilidské vztahy - Mezilidské vztahy a vztahy vůbec. My a zvířata, příroda, hudba, četba , zájmy a koníčky, zajímavé články , vše co nás baví, zajímá, co nás tíží a bolí- prostě diskuze o všem možném.

(Karma: 548)
| Předmět: Princezna
02.07.19 09:08:01 | #2209

Kdyby poslední srpnový den roku 1997 nedošlo k tragické autonehodě, princezna Diana by dnes slavila 58. narozeniny. Byla by šťastnou čtyřnásobnou babičkou, radovala se ze svých synů a užívala si lásku Dodiho Al-Fayeda (†42), který zemřel v pařížském tunelu s ní. Nic z toho ale už nestihla.

Život princezny Diany (zemřela ve věku 36 let) nebyl jednoduchý, ne vždy měla důvody k úsměvu. I přes partnerské neshody s ex manželem princem Charlesem (70), i přes bouřlivý a médii propíraný rozvod (o co všechno princezna Diana při rozvodu přišla), psychické problémy a téměř nulové soukromí, existovaly chvíle, kdy byla doopravdy šťastná.

(Karma: 548)
| Předmět: Krtek zahradníkem
01.07.19 18:39:12 | #2206

Většina z nás ho na svém pozemku vidí skutečně nerada, ale dřív, než se vrhnete do zahlazování krtinců a nákupu odchytových pastí, podívejte se, proč to s krtkem přece jenom občas zkusit. Některé důvody by vás určitě nenapadly. Máte-li na zahradě krtka, můžete si pogratulovat, má to výhody.

Jeho přítomnost značí výživnou, zdravou a humusovitou půdu, po všech stránkách plnou života. Vždyť krtek ke své spokojenosti potřebuje hojnost podzemního živočišstva a zdaleka nejde jen o žížaly. Zbaví vás velkého množství obtížných škůdců, a to zejména v létě, kdy s nimi bojujete nejvíce.

Věděli jste, že krtek si připravuje zásoby na zimu? Třeba žížalu umí znehybnit tak, že se už nikam neodplazí, ale zároveň zůstane několik měsíců živá. Ale nebojte se, tihle kroužkovci se množí opravdu rychle, takže krtek vás o jejich ceněnou přítomnost v půdě rozhodně nepřipraví.

Půda z krtinců jako požehnání pro zahradu

Je dokonale zpracovaná, neobsahuje semínka nežádoucích plevelů a můžete ji okamžitě použít – přesně taková je přebytečná hlína z krtčích chodbiček, vytlačená na povrch ve formě krtinců. Odeberte ji a použijte pro obohacení záhonů nebo pro výsadbu rostlin do květináče. Ale pozor! Pokud krtinec rozhrabete, vytvoří se vedle něj do několika hodin nejméně jeden další. Krtek si tak hlídá dostatečný přívod vzduchu do svých chodeb. Krtince tedy odstraňujte tam, kde vám jejich přítomnost příliš nevadí – třeba u plotu, na aktuálně nepoužívaném poli apod.

Do krtince uprostřed trávníku umístěte raději nějaký plašič a donuťte tak krtky odstěhovat se do okrajových částí zahrady.

Jednoduché a levné plašiče na krtky

Vezměte PET lahev, její spodní díl rozřežte do kříže a ohněte směrem ven. Vytvoří se vám jakási vrtulka, díky níž bude vítr lahví otáčet, jakmile ji nasadíte na tyčku. Hluk krtkům vadí.
Vyzkoušet můžete i skleněnou lahev zapuštěnou do krtince tak, aby její hrdlo vyčnívalo ven. Vítr „hrající“ na horní část lahve vytváří nepříjemný šum, který krtkům rovněž vadí. Toto řešení navíc působí o něco estetičtěji než plašiče z PET lahví.

Chráněný krtek? Ne tak docela

Určitě jste už slyšeli o tom, že krtka nemůžete zabít, protože je zákonem chráněný. Ve skutečnosti to není tak úplně pravda. Podléhá stejné ochraně jak běžní obratlovci v ČR, nesmíte je tedy týrat nebo usmrcovat zvlášť trýznivým způsobem, jinak vám však v jejich likvidaci nic nebrání.

Přeskočíme nejrůznější jedovaté návnady apod., kterým se v tomto článku věnovat nechceme. Místo toho napíšeme pár slov o odchytových pastech na krtky. Pokud se s krtky na zahradě přece jenom nesmíříte a budete je chtít odstranit ze svého pozemku “humánní cestou,” měli byste pamatovat na jedno velké ALE. Krtek je zvířátko velmi rychle podléhající stresu (viz. hlukové odpuzovače). Do odchytové pasti se nechá nalákat vcelku ochotně, ale nevydrží v ní déle, než hodinu. Pak se začne vlivem stresu jeho zdravotní stav horšit a vy tak brzy naleznete již jen nehybnou mrtvolku.

Odchytové pasti proto umísťujte výhradně tam, kde k nim budete mít rychlý a ničím neomezený přístup. A v žádném případě je neinstalujte na noc, jinak reálně hrozí výše popsaný scénář! Za trochu té námahy však odchycení zdravého a vitálního krtka rozhodně stojí. A jak daleko ho odnést? Doporučujeme alespoň kilometr nebo i více, jinak se může stát, že se vám na zahradu zase brzy vrátí.


| Předmět: počasí - bouřky 1.7.2019
01.07.19 08:11:26 | #2205

Ahoj ,aktuálně přechází studená fronta přes Německo a postupuje velmi rychle na východ a stále zesiluje,dnes očekávejte nejsilnější bouře od začátku roku,zejména na Moravě,kde fronta bude odpoledne nejsilnější.Díky vysokému střihu větru někde i 20m/s +můžeme čekat vytváření složitějších bouřkových systémů včetně rotujících bouří(supercel) s extrémními projevy jako velké kroupy,nárazový vítr,downburst,mi­croburst a nevylučuje se ani vznik tornáda.
http://stare.tornada-cz.cz/…wnburst.html
aktuální bouřková předpověd pro Evropu - http://www.estofex.org/


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: počasí - bouřky 1.7.2019
02.07.19 08:27:18 | #2207

tady bohužel včera ani nekáplo,ani v noci jen se to mračilo


(Karma: 548)
| Předmět: RE: RE: počasí - bouřky 1.7.2019
02.07.19 08:59:54 | #2208

Ahoj, tak u nás bouřilo a často i pršelo od oběda až skoro do rána.


(Karma: 548)
| Předmět: Gulášek
30.06.19 17:13:09 | #2194

Převážně tu dávám příspěvky o zdravých potravinách. Tak mě napadlo, dát sem něco, co by zaujalo i muže především.Pominu–li oblast tak zvané vysoké gastronomie, jejíž příkladem jsou maličká sousta na obrovských talířích s ohromujícím názvem za nekřesťanskou cenu, tak bez jakýchkoliv veřejných průzkumů vítězí u české populace (vedle svíčkové a řízků) fenomén jménem guláš.

V povědomí sice máme, že tento božský pokrm má svůj původ v maďarských pustách, ale troufám si tvrdit, že jeho originální přípravu příliš nectíme. A tak tedy stejně jako vyžadujeme čínu po česku a na špagety si občas místo suga z čerstvých rajčat kydneme kečup, existuje v českých rodinách i nepřeberné množství zaručeně nejlepších receptů na guláš. Dokonce i jako polévku – což vlastně původní guláš je – servírujeme obvykle hustou pikantní červenohnědou směs masa, brambor a klobásy, ve které stojí lžíce. Neříkám, že taková polévka zejména u mužské populace hravě nepřeválcuje brokolicový krém, ale s maďarským originálem má pramálo společného.

A to nemluvím o dalších příbuzných tohoto pokrmu, jako je paprikáš, perkelt nebo tokáň! Do jednoho se přidává kysaná smetana, do dalšího nakrájená cibulka a do tokáně kromě smetany ještě houby nebo fazole.A že se všechny tyto maďarské pokrmy przní houskovým knedlíkem, za to mohou především restaurace, které by k nim jako přílohu měly nabízet výhradně tarhoňu. Naštěstí se už tato drobná chutná těstovina dá koupit v každém supermarketu.----- tarhoně a v současné době cokoliv se dá koupit, ale není nad domácí výrobky. Jinak neřekla bych doslova, že knedlíky przní guláš, stejně tak jako k různým druhům guláše se dávají i těstoviny, brambory nebo rýže- to je na chuti a zvycích každého.

A klasický maďarský dezert. Ne, nebyl to Dobošův dort, ale buchtičky se šodó. A já si bláhově myslela, že buchtičky s krémem odnepaměti kralovaly školním jídelnám jako typicky české jídlo, oblíbené zejména u dětí.Je zřejmé, že Rakousko-uherská monarchie se v naší kuchyni rozhodně nezapře.


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: Gulášek
30.06.19 17:22:23 | #2195

guláš je zajímavej tím, že se dá jíst v podstatě s jakoukoliv přílohou, včetně pečiva


(Karma: 548)
| Předmět: RE: RE: Gulášek
30.06.19 17:36:30 | #2196

Myslíš tím klasický hovězí guláš z kližky nebo máš na mysli jiný?


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: Gulášek
30.06.19 17:41:13 | #2197

guláš je jen hovězí. ty ostatní hmoty z masa vepřovýho, drůbežího, i rybí guláš jsem už slyšel, nelze gulášem nazývat.
vyjímkou je zabíjačkovej guláš, tam je z čuníka skoro všecko.


(Karma: 548)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: Gulášek
30.06.19 17:47:10 | #2198

Já osobně guláš nemám ráda- jakýkoliv- mě tam vadí ta paprika *218* Ale jak jsi v článku četl- je několik druhů guláše.No a jistě vy muži máte rádi k pořádnému guláši jak knedlíky , tak hlavně jedno dobře vychlazené pivko, že? *218*


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Gulášek
30.06.19 17:51:18 | #2199

v práci se musím obejít bez piva, ale knedlíky dám ke gulášku rád, i když nejsem vyhraněně knedlíkovej.
nejradši mám bramborovou kaši, a to může přítelkyni šlehnout, protože já jsem schopen jíst brkaši i ke svíčkový na smetaně *47*


(Karma: 548)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Gulášek
30.06.19 17:56:51 | #2200

Tak kaši taky miluju a kmín, ten bych nasypala snad i do buchet sladkých *33598* *33598* *33598* A raději než houskové knedlíky, tak bramborové, to má i synek raději.A on zase guláš rád má. I to chlazené si někdy dá *218*


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Gulášek
30.06.19 18:00:20 | #2201

bramborový knedlíky jsou fajn naslano i nasladko.
plněný uzeným masem s kysaným zelíčkem bez chyby.
a plněný jahodama se skořicovým cukrem a strouhaným tvarohem politý rozpuštěným máslem, to bych se užral


(Karma: 548)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Gulášek
30.06.19 18:12:21 | #2202

Dělám i sladké i slané- slané někdy na plátky, někdy plněné, jak k čemu


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Gulášek
30.06.19 18:17:57 | #2203

jasný, podle chuti a situace co se bude jíst


(Karma: 548)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Gulášek
30.06.19 18:21:38 | #2204

To ano a máš pravdu s tou kaší, ta se dá skoro ke všemu-mám ji raději než brambory a k ní zeleninový salát.


(Karma: 548)
| Předmět: Když už jsme u toho léta........
29.06.19 18:56:02 | #2193

K létu patří pro hodně lidí radost ze slunka, dovolené, vodní radovánky, pobyt v přírodě , ale pro drtivou většinu lidí to znamená i obtěžování hmyzem.Uvedu zde pět běžných potravin, které dokáží hmyz odpudit lépe než repelent.

Zdá se, že na báchorkách o upírech bylo přece jen něco pravdy; pokud jste zvyklí přidávat do jídla hodně česneku, vaše krev nebude parazitům chutnat. Repelentní složkou tohoto aromatického dochucovadla je enzym alicin, který mění vůni těla. Pro klíšťata, komáry a další otravný hmyz tak přestáváte být přitažlivou kořistí.

Odborníci z univerzity v Oxfordu prokázali, že komáři méně napadají jedince, kteří často konzumují potraviny bohaté na vitamín B. Hmyz je odpuzován jmenovitě vitamínem B15 neboli kyselinou pangamovou, jež se vyskytuje hlavně v pivovarských kvasnicích. Pomazánka z droždí a pivečko jsou proto pro vlahé letní večery jako stvořené.

Jestliže máte rádi ostrá jídla, určitě si jich během léta dopřávejte plné talíře. Pálivá látka kapsaicin obsažená v chilli papričkách je prevencí proti rakovinovému bujení, "vypálí" z těla řadu bakterií, a navíc od vaší kůže odpudí krvelačný hmyz.

Kari koření je nezbytnou součástí orientální kuchyně a proslulo antibakteriálními účinky. Jeho nezaměnitelná vůně vám kromě toho prostoupí celým tělem a vyloučí se póry, takže změní celkový odér vašeho těla. Kari je vhodným repelentem v případě, že budete trávit noc nejen s komáry, ale i s milenkou, a nebudete ji chtít omráčit vůní česneku a piva.

Velice aromatickou potravinou je také cibule, která vylučuje sírové složky, a mění tak vůni dechu i potu. Francouzská cibulačka je tak nejen skvělým lékem na zánět průdušek, ale také spolehlivým vnitřním repelentem. Pro večírky s přáteli se ale moc nehodí. Náhodně vypuštěný "duch" by mohl vypudit z místnosti nejen komáry, ale také celou společnost.


(Karma: 548)
| Předmět: Úpal a úžeh: Jak je od sebe rozpoznat a co nejrychleji pomůže?
29.06.19 10:15:07 | #2192

Spousta lidí si je plete. Úpal a úžeh. A není divu. Podobné názvy jsou zavádějící a napovídají společnou příčinu. Slunce je ale viníkem pouze na jedné straně. Ačkoliv by se nabídlo říci, že když slunce pálí, dostanete úpal, je to naopak.

Termín úpal označuje totální přehřátí organismu, k němuž není třeba přímého slunce, ale „jen“ pořádného horka. Znamená to, že termoregulace těla selhala, a to se není schopno dostatečně ochlazovat potem. Právě proto je důležité v horku pít – voda totiž pomáhá odplavovat škodliviny nejen v podobě moči, ale také potu, který kromě toho i chladí. Když málo pijete, nemáte se z čeho potit a tělo se přehřívá.
Úpal se obvykle přihlásí nevolností až zvracením, bolestmi hlavy, zrychleným tepem a malátností spojenou s únavou. Přidružuje se i zvýšená teplota, která v extrémních případech může přesáhnout i 40 °C a nabýt charakteru horečky. Nemocný může důsledkem toho dokonce ztratit vědomí. Pokud taková situace nastane, je nutná okamžitá návštěva lékaře.
Při úpalu je důležité nejprve snížit teplotu postiženého a přesunout jej do přiměřeně chladného prostředí – třeba do stínu nebo do klimatizované místnosti. Ochlazení napomůže i zbavení se oblečení, aplikace studené vody, ve formě sprchy, kbelíku na nohy nebo ručníku na čelo. Jakmile se podaří léčeného ochladit, podejte mu vlažný nápoj s minerály – může to být iontový sportovní nápoj, minerální voda nebo obyčejná voda se solí.

Celý den na slunci bez pokrývky hlavy způsobí úžeh.
Projevy úžehu jsou velmi podobné s tím rozdílem, že se mohou objevit se zpožděním i několika hodin, často dokonce až v noci. Souvisí s ním i spáleniny od slunce.
Při úžehu je postup víceméně stejný – nejprve je nutno dotyčného ochladit. Dalším krokem je péče o spálenou pokožku, kterou je třeba zklidnit pomocí tišících krémů či olejů po opalování. Ty by měly obsahovat kyselinu panthothenovou (panthenol), která podporuje hojení kůže.


(Karma: 548)
| Předmět: Prázdniny
28.06.19 19:17:13 | #2191

Dneska se rozdávala vysvědčení.Někde byla radost, někde smutek, slzičky..........A také nastává čas dovolených. Někdo se vydá po vlastech českých, někdo do ciziny..... Přeji všem hezké prázdniny .


(Karma: 548)
| Předmět: Mražené ovoce a zelenina mohou být zdravější než čerstvé
28.06.19 07:12:15 | #2190

Přemýšlíte, jak nejlépe uchovat čerstvé ovoce a zeleninu ze zahrádky, aby si zachovaly chuť, ale i všechny výživné látky? Pak vsaďte na mražení. Jak ukázal nejnovější výzkum, mražené ovoce a zelenina obsahují mnohdy více vitaminů než některé čerstvé varianty. Navíc si v této podobě zachovávají i prospěšné rostlinné sloučeniny, které nás pomáhají chránit před nemocemi.

Přestože většinu ovoce a zeleniny si můžeme koupit v čerstvé podobě i v průběhu roku, s kvalitou té, kterou budete mít v mrazáku, to nepůjde vůbec srovnávat. Tím, že se pro komerční účely sklízí většina surovin v okamžiku, kdy ještě není zcela zralá, obsahuje často o 50-90 % živin méně než zralé a zamražené ovoce a zelenina.

Při nákupu již mražené zeleniny to může být ale trošku jinak, pokud je před zamražením blanšírovaná. Při blanšírování se totiž ničí enzymy, které by jinak způsobily, že zelenina zhnědne a ztratí původní barvu i chuť. Blanšírování navíc také mění strukturu vlákna, díky čemuž je zelenina měkčí a snáze se žvýká.

Nicméně i po blanšírování mohou být nakonec z pohledu výživy mražená zelenina i ovoce hodnotnější než dovezené suroviny mimo sezonu. Plná zralost u ovoce i zeleniny sehrává opravdu důležitou roli.

Dovezené ovoce a zelenina se často sbírají nezralé, poté absolvují až tři dny v chlaďáku kamionu, následně se nechávají dozrát několik dní ve skladu, a až poté se dostávají na pulty obchodů. Suroviny tak ztrácejí živiny nejen brzkou sklizní, ale také v důsledku vystavení kyslíku během přepravy a skladování.


(Karma: 548)
| Předmět: Trochu přírody pro změnu
27.06.19 19:36:03 | #2189

Ostrov Ilha da Queimada Grande se nachází asi 40 kilometrů od brazilských břehů. Podle legendy byl posledním člověkem, který se dostal poblíž ostrova, jistý rybář. Toho pak nalezli v jeho vlastní lodi mrtvého, zatímco loďku unášely mořské proudy. Brazilská vláda zakázala vstup na ostrov. Za všechno může obrovská populace hadů zvaných křovinář ostrovní. Tento poměrně málo známý had žije v podstatě pouze na tomto ostrově, jde tedy o endemický druh. A je to druh smrtelně jedovatý.

Na ostrově je odhadem 2000 až 4000 těchto hadů, přesná čísla pochopitelně nikdo nezná. Není nikdo, kdo by je počítal, protože po uštknutí tímto hadem může člověk do hodiny zemřít.

Ostrov byl ostatně kvůli hadům neobyvatelný už delší dobu. Nakrátko na ostrově lidé žili kolem roku 1920, ale v podstatě to byl jen správce majáku a jeho rodina. I ty našly mrtvé přímo v jejich domě poté, co jim hadi nalezli dovnitř domu otevřeným oknem. Dnes na ostrov jezdí jen vojenské hlídky, které obhlédnou maják a zkontrolují, zda nenapadlo nějakého pošetilce si na ostrově zakempovat.

Nejčastější otázka, která lidi v souvislosti s ostrovem napadá, je, jak se vlastně hadi na ostrov dostali. Je příliš daleko, aby se na něj mohli dostat přirozenou cestou. Podle legend je na ostrov přivezli piráti, a to záměrně. Měli totiž chránit jejich zakopaný poklad. Piráti se ale pro zlato nevrátili a hadi už na ostrově zůstali a navíc se rozmnožili.

Ve skutečnosti jsou ale hadi na ostrově spíše v důsledku stoupání mořské hladiny. Kdysi byl totiž ostrov součástí pevniny. Před 10 tisíci lety ale moře začalo stoupat a ostrov se od pevniny oddělil. Všechno živé včetně hadů na ostrově zůstalo uvězněno a dále se vyvíjelo svou vlastní evoluční cestou. Proto jsou křovináči ostrovní odlišní od všech ostatních druhů hadích křovinářů.


(Karma: 548)
| Předmět: Dejte si třešně: Čistí krev a chrání před Alzheimerem
27.06.19 12:52:35 | #2188

Jíst sezonně je pravidlo, které vám doporučí snad každý výživový poradce. V červnu konečně dozrává i v našich zahradách první ovoce, s chutí se tedy zakousněte do šťavnatých třešní. Mají spoustu dobrých vlastností.

Jsou osvěžující a oblíbené pro svou sladkou chuť. Tělu dodají i řadu vitaminů a minerálů a prospívají vašemu zdraví možná víc, než vůbec tušíte.
Každý, kdo si hlídá linii, bude nadšen, protože třešně, i přes svou sladkou chuť, mají jen 271 kJ na sto gramů. Navíc mají nízký glykemický index a obsah vlákniny podobný jako jablka nebo banány. A ještě pomáhají snižovat zlý cholesterol. Třešně jsou navíc bohaté na barviva antokyany, které snižují množství tuku, který se ukládá v těle a cévách.

Z minerálních látek jsou třešně bohaté zejména na draslík, který je potřebný v boji s únavou a podrážděním. Ocení ho ale i sportovci, neboť zabraňují poškození svalů, opotřebení kloubů a křečím, kyselina křemičitá zase pomáhá zpevňovat vazy.
Díky velkému množství antioxidantů, antokyanů a vitaminu C chrání buňky před volnými radikály, posilují cévy a srdce, pomáhají čistit krev, játra a ledviny. Třešně přispívají také ke snižování krevního tlaku a chrání před mrtvicí, preventivně se doporučuje i pití třešňového džusu (pomůže už 60 ml denně). Třešně údajně působí díky obsahu flavonoidů a kyseliny ellagové preventivně i proti rakovinnému bujení, zejména tlustého střeva.

Třešně pomáhají chránit tělo proti různým druhům zánětů. Úlevu mohou přinést při parodontóze, artritidě, revmatu, zánětech močových cest, ale i při zánětlivých onemocněních dýchacích cest. Mají rovněž antivirové a antimikrobiální účinky, zlepšují trávení, zbaví zácpy a pomáhají tělo detoxikovat od usazených jedů.
Díky vysokému obsahu jódu mají blahodárný vliv na problémy se štítnou žlázou. „Zdrojem jódu jsou vedle třešní také ryby, vejce, brokolice, čokoláda, pórek, polníček nebo mrkev,“ doplňuje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví. Díky jódu ale předcházejí i bolestem páteře, například při sedavém zaměstnání.

Půl šálku tmavého ovoce denně je prý zaručený lék, jak předcházet degenerativním změnám mozku, především obávané Alzheimerově chorobě. Chcete-li přispět k prevenci, vedle třešní si můžete pochutnat také na borůvkách, rybízu, ostružinách, malinách a jahodách.