Rozcestník >> Společnost >> Mezilidské vztahy

Informace

Název: Mezilidské vztahy
Kategorie: Společnost
Založil: Mam-rada-Chatujme
Správci: Mam-rada-Chatujme
Založeno: 09.11.2017 07:40
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 58453x
Příspěvků:
2005

Předmět diskuze: Mezilidské vztahy - Mezilidské vztahy a vztahy vůbec. My a zvířata, příroda, hudba, četba , zájmy a koníčky, zajímavé články , vše co nás baví, zajímá, co nás tíží a bolí- prostě diskuze o všem možném.

(Karma: 613)
| Předmět: Z půdy mizejí žížaly. Odborníci věští ekologickou katastrofu .
10.07.19 19:39:56 | #2247

Docela obyčejná žížala se časem zřejmě stane vzácností. Žížaly z půdy mizejí. Ekologové varují, že bez žížal se z půdy stane mrtvý substrát, akademici mluví dokonce o ekologické katastrofě, která jen prohloubí tragické dopady sucha na životní prostředí.

Poznávají to kromě zemědělců a zahrádkářů například rybáři. Dřív se málo který vyznavač Petrova cechu vydal k vodě bez pořádné porce žížal. To se v posledních letech změnilo.
Podle názoru profesora Ruska za to může nevhodné hospodaření na polích, hlavně množství minerálních hnojiv. Ale i těžká zemědělská technika. Dodávat půdě živiny ve formě minerálních hnojiv nestačí. Půda nezbytně potřebuje doplňovat organickou hmotu jako náhradu za tu, o kterou ji připraví sklizeň, neboli chybí kvalitní chlévská mrva. Bez hnoje půda na polích přichází o humus. Bez humusu se zase neobejdou žížaly, které se na obnově humusu významně podílejí.

Žížaly totiž svým neúnavným vrtáním velmi silně ovlivňují fyzikální, chemické a biologické vlastnosti půd. Zároveň jsou také významným zdrojem potravy pro řadu větších živočichů. Pokud by ale vymřely žížaly, vedlo by to k rozvrácení přírodních ekosystémů i celého zemědělství.


| Předmět: RE: Z půdy mizejí žížaly. Odborníci věští ekologickou katastrofu .
10.07.19 20:37:48 | #2248

je to pravda včetně nesmyslného vykošovani trav kdy se po vykošeni stava vyprahla spalená zem


(Karma: 613)
| Předmět: RE: RE: Z půdy mizejí žížaly. Odborníci věští ekologickou katastrofu .
11.07.19 10:50:59 | #2250

Tak jistě, každý chce mít anglický trávník .Ale na druhou stranu, kdo chce mít okolo domu džungli, že? *34705* *3012*


| Předmět: RE: RE: RE: Z půdy mizejí žížaly. Odborníci věští ekologickou katastrofu .
11.07.19 19:17:13 | #2251

no a to je to co člověk špatně dělá,místa kde je vyšší tráva a né zrovna džungle je zelená tudiš pod vyšší trávou se vlhkost drží listy vstřebavaji rosu a je tam i bohatý hmyzí život. anglicky travnik je symbolem smrti neprši rychle vyschne až do spaleniště a není tam ani život prostě důsledek lidské činnosti


(Karma: 613)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: Z půdy mizejí žížaly. Odborníci věští ekologickou katastrofu .
12.07.19 07:47:45 | #2254

Důsledek lidské činnosti je i ničení lesů, oceánů, přírody jako takové- co si budeme povídat.....


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Z půdy mizejí žížaly. Odborníci věští ekologickou katastrofu .
12.07.19 17:17:23 | #2257

zhrnuto-člověk je na pokraji vyhubeni a už ani přirodě se nelibi lidská činnost


(Karma: 613)
| Předmět: Klimatická krize
10.07.19 07:41:25 | #2246

Odborníci na klima varují, že globální oteplování planety vyžaduje ráznou akci. Abychom se vyhnuli nejhorším dopadům klimatické krize, potřebujeme podle nich do roku 2030 snížit emise oxidu uhličitého o 45 procent. Švýcarští badatelé nedávno přišli s velmi jednoduchým řešením problému s nadbytečným oxidem uhličitým – vysadit velké množství stromů.

Bilionová výsadba
Ve své studii odhadli, že za současných podmínek by se na Zemi mohlo teoreticky dařit ještě dalším 1,6 miliardám hektarů lesa, které by doplnily současných asi 2,8 miliard hektarů, na nichž les v dnešní době roste.

Místa na takové lesy je podle studie, která vyšla v odborném časopise Science, na planetě dost – bylo by třeba asi devět milionů kilometrů čtverečních. Znamenalo by to obohatit asi 3 biliony stromů, které dnes na naší planetě rostou, o další bilion. Ve svých úvahách přitom vědci vyloučili plochy s městy a zemědělskou půdou, které jsou pro lidskou civilizaci nezbytné.

Pokud by skutečně bylo zmíněné území zalesněno, podle odhadů vědců by mohlo pojmout asi 205 miliard tun oxidu uhličitého. To představuje dvě třetiny veškerého oxidu uhličitého, který lidé vypustili do atmosféry od průmyslové revoluce. Pokud jde o země s největší rozlohou půdy vhodné k zalesnění, na první příčce je Rusko se 151 miliony hektarů. Za ním následují Spojené státy se 103 miliony hektarů a Kanada s 78,4 miliony hektarů.


(Karma: 613)
| Předmět: A opět vitamíny v akci
09.07.19 18:35:45 | #2245

Cílem přijímání vitaminů je doplnit živiny, které nepřijímáme dostatečně ve stravě. Každé životní období má svá specifika, a proto je dobré vitaminy vybírat s ohledem na věk.

Ženy před graviditou i během ní by měly vsadit na kyselinu listovou. Obzvláště v prvním trimestru, kdy pomáhá kompenzovat riziko poškození mozku miminka. Preparát by měl obsahovat 400 až 600 mg kyseliny listové, 200 až 600 mg cholinu, 250 mg omega-3 mastných kyselin pod značkou DHA a EPA a 150 mg jódu na den. Spousta potravinových doplňků však obsahuje kyseliny listové více, což zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Cholin navíc může zabránit i některým vrozeným vadám. Už 2 vejce obsahují více než 50 % doporučeného množství na den pro těhotné ženy. Omega-3 mastné kyseliny navíc zvyšují imunitu a snižují riziko chronických onemocnění. Najdete je v oříšcích, semenech, olejích, sóje, v mořských plodech, jako je losos, sardinky a sleď.

Vitaminy a minerály před a v období přechodu
Nejčastěji je třeba doplnit železo, vápník, vitamin C a D. Vitamin D pomáhá vstřebávání vápníku. Pokud se vápník špatně vstřebává, nadbytek blokuje vstřebávání železa v zažívacím traktu. Vitamin C mu se vstřebáváním pomáhá. Vitamin D čerpáme hlavně ze slunce, obsahují jej vejce, mléčné výrobky a ryby.

Vitamin C obsahují citrusy, rajčata, brokolice a listová zelenina. Železo obsahují vnitřnosti, hovězí a jehněčí maso, mořské plody i řasy, listová zelenina, červená řepa, brokolice, chřest, celer, zelí, pórek, sušené ovoce, luštěniny, sušené houby i ořechy. Vápník obsahují mléčné výrobky, slunečnicová semene, ořechy, ryby, jako tuňák, sardinky nebo losos, zelenina i citrusy, jako pomeranče.

Vitaminy a minerály po menopauze
V tomto období už tělo vyžaduje méně železa, ale potřebuje zvýšit příjem vápníku a vitaminu D. Nejlépe je brát je současně. Vápník je uložen v kostech i zubech, je nezbytný pro správnou funkci svalů, nervů i žláz. Díky vitaminu D čerpá tělo vápník z kostí, aby se jeho podíl zvýšil v krvi, pomáhá ho absorbovat ze zažívacího traktu a odbourat v ledvinách, když se jeho větší množství vylučuje v moči.


(Karma: 613)
| Předmět: Vitamín D
09.07.19 07:23:00 | #2244

Vitamin D je pro tělo nepostradatelný. Bývá přítomen ve všech typech lidských buněk a ve všech tkáních těla, podílí se na mnoha chemických reakcích organismu. Jeho klíčová role spočívá v metabolismu vápníku a fosforu, proto přímo ovlivňuje mineralizaci kostí a zubů, ale také svalovou a nervovou činnost. Je považován za významného činitele v prevenci rakoviny tlustého střeva, diabetu a kardiovaskulárních nemocí. Má i velký vliv na správné fungování imunitního systému.

Při nedostatku vitaminu D v těle hrozí například únavové zlomeniny, osteoporóza, ztráta kostní hmoty, zubní kazy, nemoci spojené s kardiovaskulárním systémem, vysoký krevní tlak, diabetes nebo rakovina. Celkově bývá imunitní systém oslabený, nastupuje přecitlivělost, mrzutost či nespavost. To za to rozhodně nestojí!
Přímým a nejvýznamnějším zdrojem déčka je sluneční záření. V letním období není třeba si lámat hlavu, jak tuto látku do těla dostat. Když ale sluníčko nesvítí, je třeba jej doplnit jinými zdroji, a to z potravy.
Tento v tucích rozpustný vitamin se v největší koncentraci nachází v oleji z tresčích jater. Prodává se jako doplněk stravy, ale lepší je samozřejmě v přírodní formě. Kdo rád experimentuje, může si přímo z tresčích jater připravit nějakou lahůdku, například pomazánku. Ovšem i milovníci sádla mohou zajásat.

Sádlo a slanina jsou další potraviny bohaté na tento vitamin. Pozor ale na množství, tyhle dobroty bývají velmi kalorické. Lepší je sáhnout po rybách z volného odchytu – losos, ústřice, sardinky, krevety, kaviár a rybí jikry jsou to pravé. Vhodný je také vaječný žloutek od domácích slepic nebo slepic z volného výběhu, který obsahuje až 6krát více vitaminu D než žloutek z jiných zdrojů.


(Karma: 613)
| Předmět: Arginin? Módní termín, kterému ne každý rozumí.
08.07.19 18:43:16 | #2242

Arginin nebo L-arginin je důležitá aminokyselina, která je nezbytná pro různé tělesné funkce. Udává se, že strava bohatá právě na tuto látku je bezpodmínečně nutná pro optimální fungování těla, a to od oživení imunitního systému až po zdraví srdce.

Nejdůležitější funkcí argininu však je, že tvoří oxid dusný, což je vazodilatační činidlo. V překladu to tedy znamená rozšiřování stěny cév. To pomáhá při zlepšování průtoku krve a udržování kardiovaskulárního zdraví. Na tuto látku by se však měli soustředit i ti, kdo utrpěli zranění či popáleniny. L-arginin totiž regeneruje tkáně a je užitečný při produkci protilátek. Kde ho najít?

Mořské plody
Mořské plody jsou sázkou na jistotu. Krevety, krabi, humři, tuňák a treska obecná patří k výborným zdrojům argininu.

Drůbež
Krůtí prsa mají nejvyšší koncentraci argininu, asi 2096 mg na každých 100 g. Podobně je na tom i kuře a křepelka. Zahrnete je do své stravy?

Červené maso

Červené je jeden z nejlepších zdrojů bílkovin a argininu. To je asi dobrá zpráva to, kdo v létě grilují hovězí dobroty!
Luštěniny
Sójové boby, čočka a cizrna se sice tváří nenápadně, ale ve skutečnosti oplývají nejvyšší koncentrací argininu mezi luštěninami. Vegetariáni a vegani jsou nadšení, tak třeba jejich řady rozšíříte.

Ořechy a semena
Těm, kdo hledají rychlou a zdravou svačinu, se bude hodit informace, že také slunečnicová a dýňová semínka mohou pomoci splnit kvótu argininu.

(Mořská) zelenina
Držíte si linii, takže tuky nebo sacharidy nevyhledáváte? Pakliže je ve vašem zájmu i příjem L-argininu, obraťte svoji pozornost k mořským řasám a špenátu. Co se týče nějakých těch čísel, platí, že se L-argininem nelze předávkovat, nicméně je rozumné držet se doporučovaného denního příjmu, který je stanoven na přibližně 6 000 mg.

Sluší se uvést, že i u zdravých jedinců mohou vysoké dávky způsobit drobné gastrointestinální problémy. O užívání argininu by se v každém případy měly poradit těhotné a kojící ženy, ale také pacienti s nízkým krevním tlakem, alergií, astmatem a onemocněním ledvin.


(Karma: 613)
| Předmět: Mravenci a ovoce
08.07.19 10:56:59 | #2240

Také nechcete svou úrodu broskví, rybízu nebo třeba třešní přenechat mšicím, potažmo mravencům, kteří je na jejich nové pastviny ochotně dopraví a následně je dobře střeží, aby se jim zaručeně nic nestalo? Jak tedy jít na mravence?

Proti mravencům lze bojovat mnoha prostředky. Vsadit můžete na lepové pásky, ale i skořici nebo třeba prášek do pečiva. Pojďme se na jednotlivé tipy podívat podrobněji. A zapojíte-li do boje i užitečný hmyz, bude letos situace na vaší zahradě o mnoho lepší.

Šlem ze skořice mravencům nevoní

Možná vás to překvapí, ale je to tak. Stačí v obchodě koupit sáček té nejlevnější skořice a zalít ho ve vhodném hrnci 1-2 litry vody. Nechte přes noc odpočívat, následující den sceďte přes jemné sítko a vzniklý mírně naředěný šlem nalijte okolo kmínku ovocného stromu nebo keře. Obnovujte po každém dešti.
Pomůže i prášek do pečiva

I ten stojí v obchodech pár korun a na obsypání průměrně velkého stromu nebo keře vám budou stačit dva sáčky. Nevýhodou je nutnost jeho častého doplňování. Vždy po dešti nebo každý třetí den. Pokud však máte spíše malou zahrádku, můžete si s tím během období dozrávání plodů vystačit.
Použijte mýdlovou vodu nebo postřik z lógru

Opět způsob, vhodný spíše pro menší zahrádky. Ošetřit s ním totiž několik vzrostlých korun stromů je prakticky nemožné. Účinnost opatření, doporučených v tomto článku, lze zvýšit i tím, že stromy a keře jednoduše postříkáte mýdlovou vodou, jarovou vodou nebo výluhem z lógru. Někdy může mravencům chvíli trvat, než zjistí, že jim zrovna vaše broskvoň nevoní, ale stojí to za to. Na samotné mšice se pak v praxi osvědčuje i tabákový výluh (15 gramů sušených listů na 2,5 litru vody) nebo výluh z pelyňku (80 gramů čerstvých listů, zalitých dvěma litry vroucí vody). Nezlikviduje je sice zcela, ale jejich počty se zpravidla dost radikálně omezí.
Pomoci mohou i škvoři

Škvorům mšice chutnají a mravenci zrovna tak. Připravte jim tedy v okolí ovocných dřevin vhodné domečky – stačí květináč, obrácený dnem vzhůru a naplněný senem. V boji proti mšicím je tento (mnohdy tak obávaný) hmyz skutečně nepřekonatelný.


(Karma: 613)
| Předmět: Porce podle dlaní a prstů
07.07.19 17:16:58 | #2239

Víte, kolik kalorií denně přijmete? A kolik jídla už je víc, než vaše tělo potřebuje? Zamyslete se na chvíli nad tím, co servírujete na talíř. Zapamatujte si pár jednoduchých triků, díky kterým se už nikdy zbytečně nepřejíte!

Odhadnout správné množství potravin vám pomůže právě vaše vlastní ruka! Toto jednoduché měřítko máte vždycky u sebe a proporcionálně se zvětšuje či zmenšuje dle vašeho vzrůstu.
Například porce příloh by měla mít přibližně velikost pěsti. Maso na vašem talíři by se mělo rovnat velikosti vaší dlaně bez prstů. I pokud jste vegetarián, snažte se v každém jídle přijmout proteiny o tomto množství. Dáváte-li si k obědu bílou rybu, naservírujte si ji v délce dlaně včetně natažených prstů. U porce zeleniny nebo salátu můžete být štědří. Např. čerstvého špenátu, ledového nebo římského salátu si dopřejte dvě plné hrsti. Čerstvé ovoce je zdravé, u jeho konzumace ale buďte opatrnější. Kvůli vyššímu obsahu cukru se spolehněte na jednu plnou hrst.
Palec nahoru

Co by to bylo za život, kdybyste si nemohli dopřát kousek čokolády nebo vyzrálého sýra? I u těchto malých hříchů ale nezapomeňte na jednoduchou míru. Tou jsou v tomto případě vaše prsty. Dožene-li vás neovladatelná chuť na čokoládu, ulomte si řádku v délce vašeho ukazováčku. Porce kvalitního sýra by neměla být větší než dva spojené palce a kus dortu či koláče by neměl překročit šířku ukazováčku a prostředníčku vedle sebe.


(Karma: 613)
| Předmět: Večerní hřích
07.07.19 10:17:58 | #2236

Večeře je pro mnoho lidí důležitější než snídaně. Pro někoho je večeře dokonce první teplé jídlo, pro jiného zase možnost najíst se konečně v klidu a pro dalšího příležitost posedět s celou rodinkou u jednoho stolu. Nicméně vědci přišli s varováním, že pozdní večeře může způsobovat vážné zdravotní komplikace.

Mnoho studií ukazuje vztah mezi nočními jídly a srdečními chorobami. Podle výzkumu z Dokuz Eylül University, kterého se účastnilo 700 dobrovolníků, trpěli lidé, kteří jedli poslední jídlo dne dvě hodiny a méně před spaním, vysokým krevním tlakem, který během noci dostatečně neklesl. Tato studie proto dospěla k závěru, že jíst jídlo pozdě večer může zvýšit riziko infarktu. Není ani o tom, co člověk jí, ale kdy.
pokud budeme jíst během dne, jídlo bude rychleji metabolizováno a naše játra, svaly a další tkáně mají čas vstřebat tuky, lipidy a cholesterol. Pokud však budeme jíst v době, kdybychom už měli spát, vytváříme prostor pro ukládání tuků, čímž trpí srdce i další orány.

Lidé, kteří jedí pozdě večer mohou trpět nočními můrami. Je to proto, že jídlo zvyšuje metabolismus, takže se mozek stává aktivnější. Navíc bylo zjištěno, že poslední večerní jídlo s vyšším obsahem sacharidů způsobuje noční pocení, protože tělo musí metabolizovat potravu. Ležení s plným žaludkem může způsobovat gastroezofageální reflux (GERD), kdy vás nepříjemné příznaky mohou probudit.

Další zdravotní problém pozdního stravování se týká oblasti jícnu. Potrava, která se dostane do žaludku, se vlivem kyselin začne rozkládat. Horní část žaludku (lemována svěračem) zabraňuje potravě, aby se vracela zpět do jícnu. Jestliže však už máte v žaludku částečně natrávené jídlo a lehnete si, může se stát, že se vrátí zpět do jícnu. Pro správné fungování potřebuje žaludek natrávit potřebné množství kyseliny, pokud se potrava dostane zpět do jícnu, vznikne tzv. pálení žáhy. Budete-li to provádět pravidelně, hrozí vznik zhoubného nádoru.

Nadváha – studie ukázaly, že lidé konzumující potravu v pozdních hodinách mají vyšší obvod pasu a vyšší BMI index.

Pocit většího hladu následující den – zejména jídla bohatá na cukry a jiné jednoduché sacharidy, způsobují, že máte vyšší inzulínový vzestup. Během noci je uvolňování protiregulačních hormonů podporováno neustálým poklesem hladiny glukózy v krvi, což má za následek stimulaci center chuti k jídlu, takže se budete cítit v příštím ránu hladovější, což opět vede k přejídání a nadváze.

Paměť – konzumace v pozdních hodinách má vliv na zhoršování paměti.


(Karma: 613)
| Předmět: Zázrak zvaný petržel
06.07.19 20:16:29 | #2233

Petržel je známou a nepostradatelnou ingrediencí v kuchyni, která je bohatým zdrojem vitamínu C. Petržel má blahodárný vliv na lidský organismus.
Petržel pochází z Evropy. Dorůstá do výšky až 60 centimetrů. Kořeny i listy vynikají vyšším obsahem vitamínu C, dále obsahují důležité prvky, jako je železo, vápník, silice, éterické oleje. Známé jsou i kadeřavé odrůdy, jako je například Grune perle či Smaragd. Již v dobách starých Římanů a Řeků byla petržel považována za léčivou bylinu.
Pravidelnou konzumací čerstvé petržele se čistí a zjemňuje pleť, podporuje tvorba krve, čistí se krev. Petržel má močopudný účinek.

Petržel se používá coby koření do polévek, pomazánek, omáček, vaječných pokrmů, do nádivek apod. Petržel nabízí uplatnění i jako zdravá a efektivní ozdoba na chleba, chlebíčky. Přidat se může i do majonézy, do bylinkového másla apod. Pokrmům dodává charakteristickou chuť a aroma.


(Karma: 613)
| Předmět: Černá ředkev
06.07.19 11:39:01 | #2220

Černá ředkev má bohatou nutriční hodnotu. Je to odrůda ředkve seté, nenáročná na pěstování a běžně ji seženete i v obchodě. Účinky znali již staří Egypťané, Řekové i Římané. K léčebným účelům se nejvíce využívá šťáva.

Černá ředkev (Raphanus sativus niger) má masitou, kulovitou hlízu černé barvy. Jedná se o jednoletou až dvouletou bylinu, hlíza má tvar kulatý, podlouhlý až vřetenovitý. Šťáva z ředkve je účinnější než sušená rostlina, obsahuje více účinných látek. Ihned po sklizni je řepa vylisována a odstředěna, tím se šťáva oddělí od dřeně.
Černá ředkev je silné močopudná a čistí močové ústrojí. Může napomáhat i při odstraňování močových kamenů, tím, že je rozpouští.

Podporuje činnost jater, žlučníku a rozpouští žlučové kameny. Odstraňuje odpadní a toxické látky, napomáhá zvyšovat sekreci žluči. To díky hořčičným silicím, obsahující síru.

Dále má antivirové, antibakteriální a antimykotické účinky, takže může fungovat jako přírodní antibiotikum.

Podporuje chuť k jídlu.

Poradí si se zácpou, nadýmáním a pocitu těžkosti po jídle.

Skvěle rozpouští hleny. Připravte si například ředkev s medem, příprava je jednoduchá:

šťáva z 1 ředkve
lžička medu
Obě ingredience smícháme a užíváme 1 lžičku směsi 3x denně. Lze připravit i ve formě čaje, kdy 1 lžíci zalejeme vroucí vodou (asi 250 ml) a necháme 15 minut louhovat. Přidáme med a popíjíme 2x denně.

Co černá ředkev obsahuje

vysoký obsah vitamínu C
vitamín B1, B2, B6
betakaroten
hořčík, železo, měď, vápník, síra, draslík, fosfor
fytoncidy (antibiotické účinky)
hořčičné silice
Černá ředkev se dá jíst i syrová, například pokrájená na chleba nebo v salátech. Pro léčebné účely a detoxikaci je lepší pít šťávu, ta by měla být čerstvá a 100 %, bez jakýchkoliv přidaných látek.


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: Černá ředkev
06.07.19 12:20:10 | #2222

černá ředkev je i součást tzv. Breussovy zeleninový šťávy


(Karma: 613)
| Předmět: RE: RE: Černá ředkev
06.07.19 12:25:32 | #2223

Tak tu šťávu vůbec neznám a přiznám se bez mučení- já neznám ani černou ředkev *4942* *218* Ředkvičky znám, ale tuto černou jsem viděla dneska poprvé .


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: Černá ředkev
06.07.19 12:35:21 | #2224

je to na netu, sice nevěřím, že ta šťáva vyléčí rakovinu, ale blahodárnej vliv na organismus určitě má


(Karma: 613)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: Černá ředkev
06.07.19 12:44:28 | #2225

Najdu si to, ale víš..... blahodárné účinky má spousta ovoce, zeleniny a bylinek, oříšků různých a mořské ryby, proto sem nyní dávám články na toto téma.


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Černá ředkev
06.07.19 13:07:34 | #2226

zastávám názor, že strava má bejt pestrá a pokud člověk může, měl by jíst všecko co snese


(Karma: 613)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Černá ředkev
06.07.19 17:51:20 | #2229

To máš pravdu , jíst vše co snese a já dodám- pít vše co snese *33968* *218*


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Černá ředkev
06.07.19 18:09:48 | #2230

pitnej režim se nesmí zanedbávat, to se rozumí samo sebou


(Karma: 48)
| Předmět: RE: Černá ředkev
06.07.19 17:11:43 | #2227

Ahojky já ji znám, ale znám taky mnohem léčivější nápoj i když je už na něj pozdě, ale zvládneš-li si ho na jaře 3 týdny připravovat a pít nejspíš tě budou muset zastřelit, aby jsi měla na co umřít))) *105* *45* *815*


(Karma: 613)
| Předmět: RE: RE: Černá ředkev
06.07.19 17:49:28 | #2228

Ahoj, tak nenapínej a napiš ten lektvar, pokud se dožijeme dalšího jara- uděláme si ho *161* *218*


| Předmět: RE: RE: RE: Černá ředkev
06.07.19 19:39:38 | #2231

určitě myslela lečivou becherovku


(Karma: 613)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: Černá ředkev
06.07.19 19:46:26 | #2232

Tak tu bych nepila, ta mi vážně nikdy nechutnala *218*


(Karma: 48)
| Předmět: RE: RE: RE: Černá ředkev
07.07.19 05:36:21 | #2234

Jak začnou vylézat kytičky vyškubeš tak 5 kopřiv, pampelišek, žebříčku a jetele, můžeš i jiné bylinky, i s kořeny, umyješ a rozmixuješ se štávou půlky citronu a lžící medu, necháš chvíli stát a pak přecedíš a přileješ 250 ml minerálky, nejlepší je mattonka nebo magnesia. Je to opravdu neuvěřitelný životabudič, mě moc pomohl. Je nutné ho pít 3 týdny a je překvapivě dobrý.


(Karma: 613)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: Černá ředkev
07.07.19 10:11:50 | #2235

Tak tyto bylinky rostou celý rok, na ně nemusíme čekat do jara *3012*


(Karma: 48)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Černá ředkev
07.07.19 17:05:40 | #2237

musíš, používají se jen mladé rostlinky před květem


(Karma: 613)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Černá ředkev
07.07.19 17:12:24 | #2238

Aha, tak děkuji za radu .To mě nenapadlo. Ale třeba právě pampeliška se dá používat až do podzimu, hlavně její kořen.


| Předmět: RE: RE: RE: RE: Černá ředkev
08.07.19 22:17:53 | #2243

k tomu bych přidal nasekané aloe a vše vyluhoval v lihu