Rozcestník >> Společnost >> Mezilidské vztahy

Informace

Název: Mezilidské vztahy
Kategorie: Společnost
Založil: Mam-rada-Chatujme
Správci: Mam-rada-Chatujme
Založeno: 09.11.2017 07:40
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 56885x
Příspěvků:
1968

Předmět diskuze: Mezilidské vztahy - Mezilidské vztahy a vztahy vůbec. My a zvířata, příroda, hudba, četba , zájmy a koníčky, zajímavé články , vše co nás baví, zajímá, co nás tíží a bolí- prostě diskuze o všem možném.

(Karma: 565)
| Předmět: Jídelníček proti cukrovce: Pomáhá i při již rozjeté nemoci
13.08.19 18:12:39 | #2412

Cukrovka (diabetes) 2. typu nebolí, a i proto je hodně podceňovaná. V Česku jí trpí přes 850 tisíc pacientů, na komplikace s ní spojené ročně zemře přes dvacet tisíc nemocných a zhruba třiceti tisícům lidí je diagnostikována. Předpokládá se, že v roce 2035 by mohl mít cukrovku každý desátý Čech.

1. Probiotika

Ve střevech dlí imunita, a je-li v pořádku, děláte to nejlepší proti celé řadě civilizačních chorob včetně obezity – a ta je pro vznik cukrovky zásadní. Probiotika také pomáhají bojovat se záněty, které zvýšená hladina glukózy v krvi vyvolává. Optimalizovat střevní mikroflóru vám pomohou kysané mléčné produkty či kvašená zelenina.

2. Správné tuky

V prevenci cukrovky se snažte vyhýbat škodlivým trans tukům, naopak si dopřávejte pravidelný přísun omega-3 mastných kyselin – v mořských rybách, semínkách a ořeších. Pomáhají k lepší distribuci glukózy do buněk a snižují riziko diabetické retinopatie, tedy poškození sítnice, které končívá slepotou.

3. Vitamin D po celý rok

Déčko hraje roli v boji proti diabetes prvního i druhého typu, a to dokonce již ve fázi plodu – nedostatek vitaminu D v těhotenství může vést k nízké porodní hmotnosti (což je rizikový faktor pro pozdější rozvoj inzulinové rezistence), u matky zvyšuje riziko těhotenské cukrovky. Nejvíc vitaminu D získáte z UV záření. Když je ho málo, jezte ryby, vejce, máslo a houby.

4. Zelenina každý den

Zelenina je zdrojem vlákniny a mnoha neobyčejně prospěšných látek, třeba antioxidantů. Francouzská studie zveřejněná v časopise Diabetologia upozornila na jejich vztah ke vzniku cukrovky. Čím více antioxidantů strava obsahovala, tím se riziko onemocnění snižovalo (až o 27 %). Zelenina navíc neobsahuje příliš mnoho sacharidů (výjimku tvoří např. kukuřice) ani kalorií. Denně si dopřejte jedno až dvě rajčata. Obsahují antioxidant lykopen, který chrání i před diabetem, diabetickou neuropatií či syndromem diabetické nohy.

5. Ovoce i s dužinou

K silným zdrojům antioxidantů patří bobulové ovoce. Skvělé jsou i citrusy, ale vždy jezte i dužinu s vlákninou. Pouhá šťáva rychle zvyšuje hladinu krevního cukru. Dávejte si grepy, z citrusů mají nejnižší glykemický index, a mandarinky – obsahují antioxidant nobiletin (chrání před nadměrným ukládáním tuku).


(Karma: 565)
| Předmět: Chraňte kosti – potraviny bohaté na vápník
12.08.19 18:58:14 | #2411

Vápník v organizmu
Vápník je prvkem nezbytným pro všechny živé organizmy. Nalezneme jej v kostech, zubech, ale i svalovině, tkáních a krvi. V lidském těle se tento minerál vyskytuje v nejhojnějším počtu. Přispívá k správnému fungování srdce, svalů i nervové soustavy. Hraje důležitou roli ve srážení krve, je nutný pro vývoj kostí a zubů. Nesmí chybět především dětem a dospívajícím. Společně s vápníkem je třeba přijímat i vitamin D, ten pomáhá ukládat vápník v kostech.

Zelenina bohatá na vápník
Pokud si uvaříte kapustu k obědu, získali jste více než čtvrtinu doporučené denní dávky. O něco méně vápníku má brokolice. Tu můžete jíst syrovou nebo vařenou v páře. Obě zeleniny obsahují i množství ostatních vitamínů, hořčík, železo nebo sodík.

Luštěniny jako zdroj vápníku
Kdo má rád luštěniny, sáhne po bílých fazolích. Ty jsou bohaté nejen na vápník, ale i na vlákninu, bílkoviny a železo. Vyzkoušet můžete i novinku, fazole edamame. Fazole edamame jsou nezralé sójové boby v lusku, obsahují kompletní proteiny.

Ovoce a vápník
Pomeranč si jistě dáme s chutí. S větší chutí si jej dáme, když víme, že pomáhá našim kostem. Vyšší obsah vápníku mají ale fíky. Dopřejte si sušené fíky, získáte vlákninu, hořčík a samozřejmě vápník.

Lahodné mandle
Mandle nám chutnají a prospívají našemu zdraví. Kromě vápníku vám pomůžou i s doplněním vitamínu E a se snížením cholesterolu.

Sardinky a tofu
Jedna potravina velmi aromatická, druhá téměř bez chuti. Obě však mají vysoký obsah vápníku a jsou prospěšné i pro fungování naší nervové soustavy.

Nedostatek vápníku
U jedinců, kteří v dětství trpěli nedostatkem vápníku, je vyšší riziko vzniku roztroušené sklerózy v dospělosti. Z důvodu nedostatku vápníku ubývá kostní hmoty, dochází k častějším zlomeninám, zranění se hůře hojí. Chraňte sebe, děti i dospívající.


(Karma: 565)
| Předmět: Pavouci
12.08.19 05:42:54 | #2410

Mátový deodorant. Ten se nemine účinkem
Vzhledem k tomu, že tvorové, kteří se řadí mez členovce, do vašeho obydlí zpravidla pronikají prasklinami i všemožnými titěrnými otvory ve zdech, zajistit všechny „vchody“ samozřejmě nelze. To ale pořád ještě neznamená, že jste, jak se říká, „nahraní“! Již několik studií s průkaznými daty poukázalo na skutečnost, že určité sloučeniny obsažené v mátovém esenciálním oleji jsou pro hmyz, myši i pavouky zkrátka nesnesitelné. Použijte tedy 10 až 15 jeho kapek, smíchejte je s vodou a tekutinu přelijte do rozprašovače. Vytvořený odpuzovač důkladně „protřepejte“ a nastříkejte ho do všech místností. Rázem bude po starosti!

Citron jako aromatické varování

Pro mnohé je kyselý citrusový plod báječnou kuchyňskou ingrediencí, spolehlivou kosmetikou i všestranným úklidovým prostředkem. Řadíte se k jeho skalním fanouškům i vy? Pak byste měli vědět, že jeho svěží vůně přiměje tvůrce pavučin, aby co nejrychleji opustili prostor. Proč tedy citronové slupky strategicky nerozmístit po domě, nebo jimi nepotřít rámy oken či dveří?

Nezklame ani ocet
Jen stěží bychom hledali domácnost, ve které by se nenacházela láhev „obyčejného“ octa. K čemu obvykle slouží vám? Možná s jeho pomocí čistíte spáry mezi dlaždicemi a zbavujete se nehezkých plísní. Tím jeho pole působení ale přece ještě nekončí! V případě, že ho promísíte s vodou, jako výše zmíněný esenciální mátový olej, máte k dispozici spolehlivý „pavoučí repelent“. Dáte tomuhle zlepšováku šanci?


(Karma: 565)
| Předmět: Pěst..........
11.08.19 14:31:00 | #2408

Zdravý jídelníček na jeden den
Za jeden den bychom si stravu měli poskládat tak, aby obsahovala dohromady šest porcí sacharidových, což jsou zpravidla přílohy nebo pečivo, tři porce zeleniny a dvě porce ovoce. Nesmí chybět čtyři porce bílkovin. A jak si poradit s pojmem porce? Podle čeho se řídit, když dáme stranou kuchyňskou váhu, která je nejpřesnějším rádcem?

Jde to i bez váhy
I bez kuchyňské váhy si můžete správně poskládat porce zdravého jídelníčku. Pomohou vám v tom vaše ruce. Stačí je jen dát vedle sebe, případně zatnout v pěst a hned budete mít velmi dobrého rádce pro velikost vašich porcí.

Jak odměřovat potraviny
Různý obsah důležitých látek v sacharidech, ovoci, zelenině a bílkovinách je samozřejmě zohledněn i v případě, kdy se budete řídit podle velikosti vaší dlaně.

Zatnutá pěst – jedna porce ovoce, zeleniny, pečiva.

Vaše dlaň – jedna porce masa nebo chleba.

Dlaně vedle sebe a utvoření misky – jejím naplněním odměříte jednu porci listové zeleniny nebo drobného ovoce.

Sevření obsahu v hrsti – jedna porce ořechů.

Při redukční dietě je nejlepším ukazatelem kuchyňská váha. Také je vhodné mít jídelníček sestavený přímo na míru od výživového poradce. Tento návod je však dobrou orientací pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě a záleží jim na tom, aby jejich tělu nechyběly důležité živiny. Právě nedostatek vitamínů a minerálů a malá velikost porcí, bývá jedním z častých problémů při začátku zdravého stravování. Nyní už bude snadné, odhadnout správnou velikost vašeho jídla!


(Karma: 565)
| Předmět: Malá statistika
10.08.19 19:39:04 | #2393

Koukám, venku prší a na Chatujme.cz je | Momentálně přihlášených: 201 | Celkem chatuje uživatelů: 103


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: Malá statistika
10.08.19 19:43:49 | #2394

To jsem zvědavá kolik bude uživatelů na chatujme až bude mrznout *33598*


(Karma: 565)
| Předmět: RE: RE: Malá statistika
10.08.19 19:46:36 | #2395

Bude jich jistě ještě víc, bude po dovolených a prázdninách *3012*


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: Malá statistika
11.08.19 10:42:39 | #2406

Dám ti děvče za to bod ,možná že ti přijde vhod do nadrže pár oktanu bodu budeš mit hned plnou vanu.


(Karma: 565)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: Malá statistika
11.08.19 14:21:24 | #2407

Díky za bod- potěší. Však i Tebe bodujeme, jen máš skrytou karmu, tak asi nevidíš, kdo Ti body dává.Ta básnička co jsi napsal k LuRymu- pěkně jsi ji složil. Ale myslím, že LuRy neřeší svou karmu- má jiné věci k přemýšlení


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Malá statistika
11.08.19 21:46:36 | #2409

asi jo a vůbec mu nezavidím *23302*


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: Malá statistika
10.08.19 20:03:37 | #2396

Lekce statistiky. :D


(Karma: 565)
| Předmět: RE: RE: Malá statistika
10.08.19 20:06:07 | #2397

Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí *33598* *33598* *33598*


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: Malá statistika
10.08.19 22:03:02 | #2398

navyšime bódíky jak pradelní kóliky nuda byla pouhý sen bodování čert už vem


(Karma: 701)
| Předmět: RE: RE: RE: Malá statistika
11.08.19 01:26:45 | #2399

Mam obavy ze tady nekomu fusujes do jeho prace :) Tak snad nebude nastvany *33453*


(Karma: 565)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: Malá statistika
11.08.19 07:12:15 | #2400

Jeden dělá toto a druhý zase ono .Já si myslím, že naštvaný nebude , naopak ho potěší , že statisticky se zvedáme.......... vzhůru k výškám......... *33598* *33598* *33598* že...ovšemže


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Malá statistika
11.08.19 08:41:13 | #2402

Takze ma ze ovsemze dobrou zastupkyni … *33598*


(Karma: 565)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Malá statistika
11.08.19 08:43:31 | #2403

Přesně tak, dobrou nástupkyni- to je na trojku, protože ta nikdy nebude Dokonalá, že...ovšemže *218*


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Malá statistika
11.08.19 09:09:32 | #2405

Pozor LuRy ty si dej na nic víc už nečekej body své maš v ohrožení stihačka to všechno změní. tempo má jak ruská střela zřejmě vypálit by hnízdo tvoje chtěla. Uživej si prozatím svého žlutého trikotu a pak padni za svou dobrotu .Padni rychle na kolena změnila se zdejši měna je tu nová praktika ovládla to taktika.


(Karma: 565)
| Předmět: Zdravý boj proti zánětům
10.08.19 19:12:07 | #2392

Zánět může být dobrý i špatný. Na jedné straně pomáhá našemu tělu zvýšit obranyschopnost a na druhé straně může chronický zánět vést k růstu hmotnosti a způsobit i závažné onemocnění. Stres, zánětlivé potraviny a nízká úroveň aktivity to všechno může riziko zánětu jen zvyšovat. Zabojujte proti zánětům a zařaďte na jídelníček tyto silné spojence.

Bobule a drobné ovoce
Bobule jsou malé plody, které jsou plné vlákniny, vitaminů a minerálů. Ačkoli existují desítky odrůd, mezi ty nejoblíbenější patří jahody, borůvky maliny či ostružiny.

Bobule obsahují antioxidanty zvané antokyany. Tyto sloučeniny mají protizánětlivé účinky, které mohou snížit riziko onemocnění, spojené se záněty, snižují riziko srdečních chorob a celkově posilují imunitní systém.

Hrozny
Hrozny jsou jedním z nejlepších zdrojů resveratrolu a také obsahují antokyany. Tyto protizánětlivé sloučeny mohou snížit riziko srdečních chorob, cukrovky, obezity, Alzheimerovy choroby a očních poruch

Tučné ryby
Mastné ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin a mastných kyselin EPA a DHA s dlouhým řetězcem, které mají silné protizánětlivé účinky. Ačkoli všechny druhy ryb obsahují některé omega-3 mastné kyseliny, mezi nejlepší zdroje patří například losos, sardinky, sleď, makrela a ančovičky.

EPA a DHA snižují zánět, který může vést k metabolickému syndromu, srdečnímu onemocnění, cukrovce a onemocnění ledvin. Vaše tělo metabolizuje tyto mastné kyseliny na sloučeniny zvané resolviny a protectin D1, které mají protizánětlivé účinky.

Avokádo
Avokádo nabízí různé užitečné sloučeniny, které chrání před zánětem a mohou snížit riziko rakoviny. Je plné draslíku, hořčíku, vlákniny a zdravých mononenasycených tuků. Obsahuje také karotenoidy a tokoferoly, které jsou spojeny právě se sníženým rizikem rakoviny.

Zelený čaj
Vysoký obsah EGCG (Epigalokatechin galát), který je přítomný v zeleném čaji, má právě na svědomí protizánětlivou aktivitu a chrání buňky před poškozením. Snižuje riziko srdečních chorob, rakoviny, Alzheimerovy choroby, obezity a dalších zánětlivých onemocnění.

Houby
Přestože po celém světě existují tisíce druhů hub, jen několik z nich je jedlých a komerčně pěstovaných. Mezi ně patří například žampiony Portobello (Pečárka dvouvýtrusá) a shiitake. Houby mají velmi nízký obsah kalorií a jsou bohaté na selen, měď a vitaminy skupiny B. Obsahují také fenoly a další antioxidanty, které poskytují organismu silnou protizánětlivou ochranu.

Kurkuma
Kurkuma je koření se silnou zemitou chutí, které se často používá k přípravě kari a dalších indických pokrmech. Navíc se může pochlubit silnou protizánětlivou látkou zvanou kurkumin. Podle vědecké studie jeden gram kurkuminu denně v kombinaci s piperinem z černého pepře způsobil u lidí s metabolickým syndromem významné snížení zánětlivého markeru CRP. (Studie publikovaná v r. 2015 společností Elsevier Ltd a Evropskou společností pro klinickou výživu a metabolismus.)

Kurkuma je účinná při snižování zánětů souvisejících s artritidou, cukrovkou a dalšími nemocemi. Užívání doplňků obsahujících izolovaný kurkumin je mnohem účinnější. Doplňky kurkuminu jsou často kombinovány s piperinem, což může zvýšit absorpci kurkuminu až o 2000%.

Rajčata
Rajčata jsou vynikajícím zdrojem lykopenu, který může eliminovat záněty a ochránit před vznikem zhoubného nádoru. Rajčata mají také vysoký obsah vitaminu C a draslíku. Abyste z rajčat vytěžili živiny na maximum, je třeba konzumovat je s kvalitním tukem, například olivovým olejem, tím zvýšíte absorpci živin včetně důležitého lykopenu. Je to proto, že lykopen je karotenoid, živina rozpustná v tucích.

Papriky a chilli papričky
Chilli papričky a papriky jsou bohaté na kvercetin, kyselinu sinapovou, kyselinu ferulovou a další antioxidanty se silnými protizánětlivými účinky. Navíc jsou přímo nabité vitaminem C, dále obsahují antioxidant zvaný quercetin, který eliminuje buňky poškozené oxidačním stresem.

Brokolice

Brokolice je jedním z nejlepších zdrojů sulforafanu, antioxidantu se silnými protizánětlivými účinky, konkrétně bojuje se zánětem snížením hladiny cytokinů. Tento antioxidant najde také v květáku, růžičkové kapustě a ostatní brukvovité zelenině.


(Karma: 565)
| Předmět: Není pivo jako pivo
10.08.19 10:57:28 | #2391

Nejčastější mýty a pravdy okomentovali odborníci od fochu. Protože kdo jiný může věci uvést na pravou míru než ti, kteří jsou přímo u zdroje.

Desítka má deset procent alkoholu a dvanáctka dvanáct
Ne! Tak tohle je poměrně rozšířený omyl. Pokud by ve "dvanáctce" bylo 12 % alkoholu, tak bychom už po jednom kousku vypadali pěkně pod obraz. Čísla 10, 11, 12 a podobně označují stupňovitost piva, která je, velmi jednoduše řečeno, dána množstvím sladu použitého k jeho výrobě. Pokud je pivo označeno jako 12, obsahuje mladina 12 procent sladových látek, především cukrů.

Mladina je meziprodukt při výrobě piva, který opouští varnu. Neobsahuje žádný alkohol, ten vzniká až během hlavního kvašení činností pivovarských kvasnic. A čím je tato stupňovitost vyšší, tím je pivo i chuťově plnější, což poslední dobou vyhledává čím dál více lidí.

Obsah alkoholu pak závisí na koncentraci cukru v mladině (dříve původní stupňovitosti) a mírou jeho prokvašení. Například naše desítka má 4,3 procent a dvanáctka 5,2 procent alkoholu.

V zakaleném (nefiltrovaném) pivu je víc minerálů
Pravda! To, že je pivo zakalené, ještě neznamená, že je zkažené (tedy pokud na něj nekoukáte skrz špinavé sklo půllitru). Zakalené je například pivo, které na konci výroby neprošlo filtrací. Z nefiltrovaného piva totiž nebyly odděleny pivovarské kvasinky, proto je chuťově bohatší a obsahuje i více vitamínů skupiny B i minerálů. Vyšší obsah minerálních látek závisí na množství přítomných kvasinek.

Sládek pivo vaří, výčepní ho dělá
Pravda! Zní to jako pradávná výmluva pivovarů, vážně to tak je. Když ochutnáte pivo přímo v pivovaru a to samé v hospodě, kde ho řádně neskladují nebo nečistí trubky, je to sakra rozdíl. V mnohých hospodách je pivo skvělé, jako byste ho pili u nás v pivovaru. Některé hospody však potřebují péči o pivo a dovednost čepování zlepšit.

Po pivu se tloustne
Ne! Tedy to jsou řeči. Například nejnovější studie University College London vztah mezi nárůstem tělesné hmotnosti a pitím piva nepotvrdila. Podle zkoumání této univerzity má neblahý vliv na zvyšování váhy nárazové pití většího množství alkoholu a samozřejmě nedostatek pohybu. Pivo je spíše koktejl nutričně významných látek.

Je pravda, že hořké chmelové látky obsažené v pivu podporují trávení a zvyšují apetit. Takže se spíše tloustne po jídle, které člověk povzbuzen pitím piva sní. Pro zajímavost: energetická hodnota výčepního piva je pouze asi 130 kJ/100 ml, zatímco červené víno má dokonce 300 kJ/100 ml.


(Karma: 565)
| Předmět: Zmije
10.08.19 06:18:51 | #2390

Zmije obecná (Vipera berus), kterou lze spatřit napříč Českem, je had, který má sice špatnou pověst a setkání s ní může být nebezpečné, ale její blízká příbuzná zmije růžkatá (Vipera ammodytes) je z hlediska toxicity mnohem nebezpečnější. Podle odborníka Stanislava Hakla ze Spolku chovatelů jedovatých hadů by se dokonce brzy mohla objevit v Česku.

Většina zmijí má typickou trojúhelníkovitou hlavu odlišenou od štíhlého krku. Oko má štěrbinovitou zorničku, kterým ji lze odlišit od všech našich užovek. Klikatá čára totiž nemusí být vždy znatelná a mnoho lidí si oba druhy často plete. Zmije často nahání kvůli svému jedu lidem hrůzu.

„Zmije růžkatá, která má malinko více jedu než zmije obecná, ale obsahuje stejné složení, by mohla pro člověka představovat mnohem větší nebezpečí. Není vyloučeno, jestliže se teď tvrdí, že v důsledku jakéhosi globálního oteplování, může dojít k migraci živočichů, že by se zmije růžkatá mohla objevit i v Česku. Kdy to bude, to nevíme… V tuto chvíli na ni člověk může narazit ve Švýcarsku, Itálii, Řecku či Bulharsku, celkově v jižní Evropě. Jsou tu ale zatím geografické bariery, které zatím nepřekoná, ale to může být jen otázka času,“ dodal Stanislav Hakl. Co o zmiji růžkaté možná nevíte: Má nepřehlédnutelný identifikační znak – až půl centimetru velký růžek trčící ze špičky čenichu. Tělo je podsadité a v jeho středu se nachází 21–23 řad kýlnatých šupin. Nejedná se o příliš velké hady, jen málokdy se délkou přiblíží k jednomu metru. Na Kykládských ostrovech se vyskytuje trpasličí forma, dorůstající délky max. 50 centimetrů. Často se o ní můžete dočíst, že se jedná o nejjedovatějšího hada Evropy. Odborníci udávají, že zmije levantská (Macrovipera lebetina) a zmije turecká (Montivipera xanthina) ji druhově v toxicitě předčí.


(Karma: 565)
| Předmět: Vylepšené řízečky
09.08.19 18:48:38 | #2389

Pro přípravu vepřového řízku je lepší přiměřeně „prorostlá“ krkovice než suchá libová kýta, protože tuková část dodá masu šťavnatost. Když už chcete řízek z kýty, předem ji namarinujte. Z drůbeže se nejčastěji využívá kuře a krůta. Nejlepší jsou stehenní řízky, jejich maso je šťavnatější než to z prsou. Přesto u nás lidé raději připravují řízky prsní. Ty je nejlepší předem naložit třeba do jogurtu nebo majonézy, uvidíte, že pak budou křehčí a šťavnatější.

Strouhanka, kterou používáte na trojobal, rozhodně nemusí obsahovat jen suché rohlíky. Nebojte se experimentovat a dolaďte ji podle své vlastní chuti. Můžete do ní dát směs sušených bylinek, najemno nastrouhaný parmazán, hrubou sůl a drcený barevný pepř. Milovníci pálivých jídel pak do strouhanky mohou nasypat trochu sušeného chilli.

Konec opadávání

Do vajíčka na obalování přidejte bílý jogurt (na 1 vejce asi 1 lžičku), strouhanka pak bude na mase pevně držet. Osvědčenou babskou radou je i pivo do vajíčka. Některé hospodyňky do něj zase přidávají trochu oleje.

Žádné připalování tuku

Pokud nechcete, aby olej na pánvičce prskal, vhoďte do ní dvě párátka. Dobře prý ale fungují také silnější kolečka syrové brambory nebo mrkve.

Správné smažení

Nikdy nedávejte na pánev příliš moc řízků najednou. Tuk by se rychle zchladil, a než by se začaly znovu smažit, nasákly by příliš tuku. Při smažení řízky také nepřikrývejte pokličkou, vystupující pára by kapala dolů a brzy by se spíš dusily. A hlavně maso smažte pozvolna.


(Karma: 565)
| Předmět: Vitaminy podle věku: Které doplnit, pokud je vám 20, 30 nebo 50
08.08.19 23:06:59 | #2388

Ve dvaceti
Ženy v tomto období pomalu začínají přemýšlet nad založením vlastní rodiny, proto je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny, které obsahují kyselinu listovou. Nejvíce kyseliny listové obsahují zelené potraviny, například saláty, brokolice, hrášek atp. Doplnit ji lze i formou tabletek, které jsou k dostání v lékárně. Kyselina listová přispívá ke správné funkci reprodukčního systému, tudíž je pravděpodobnost, že otěhotníte, mnohem vyšší. V prvním trimestru je také vhodnou prevencí proti vývojovému poškození mozku dítěte.

Dalším důležitým prvkem jsou Omega-3 mastné kyseliny, které zlepšují imunitní systém a zabraňují vzniku chronických onemocnění. Ty najdete zejména v rybách, mořských plodech, oříšcích, semenech a olejích.

Ve čtyřiceti

Poznejte zralé ovoce a zeleninu. Nejen u melounů je to někdy věda
Poznejte zralé ovoce a zeleninu. Nejen u melounů je to někdy věda
Ženám středního věku často chybí vápník, železo, vitamin C a vitamin D. Vápník je důležitý pro stav našich zubů a kostí, nedostatek železa se projevuje anémií, bolestmi hlavy, neschopností se soustředit, ale také oslabením imunitního systému a v neposlední řadě špatným okysličováním všech tělních buněk, což vede k celkové slabosti. Vitamín C najdeme především v citrusech a listové zelenině, vitamin D přijímáme nejčastěji ze slunce, v potravinách ho nalezneme především ve vejcích a mléčných výrobcích. Železo obsahují vnitřnosti, hovězí a jehněčí maso, mořské plody i řasy, listová zelenina, luštěniny, houby i ořechy. Vápník hledejte v mléčných výrobcích, semenech, oříšcích nebo například v rybách.

Po menopauze
Po období menopauzy se snižuje potřeba železa, ale zvyšují se nároky na příjem vápníku a vitaminu D. Mnoho lidí má v pozdnějším věku potíže s lámavostí kostí, ale také se špatnou funkcí svalů a nervů. Z toho důvodu je vhodné přijímat tyto vitaminy nejen ve stravě, ale doplnit je také pomocí tabletek.