Rozcestník >> Společnost >> Mezilidské vztahy

Informace

Název: Mezilidské vztahy
Kategorie: Společnost
Založil: Mam-rada-Chatujme
Správci: Mam-rada-Chatujme
Založeno: 09.11.2017 07:40
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 56888x
Příspěvků:
1968

Předmět diskuze: Mezilidské vztahy - Mezilidské vztahy a vztahy vůbec. My a zvířata, příroda, hudba, četba , zájmy a koníčky, zajímavé články , vše co nás baví, zajímá, co nás tíží a bolí- prostě diskuze o všem možném.

(Karma: 565)
| Předmět: Stres a úzkost
30.07.19 12:03:33 | #2362

Přibližně třicet procent lidí nejméně jednou za život zažije úzkostnou poruchu. Ženy jsou ohroženy dvakrát častěji než muži. Stále více studií ukazuje, že na duševní zdraví má zásadní vliv náš střevní mikrobiom. Nedá se říct, že existují potraviny, které vyléčí úzkosti a deprese. Pokud ale určitá jídla učiníte pravidelnou součástí jídelníčku, prokazatelně ovlivní vaši náladu pozitivním směrem.

Kvašené či kysané potraviny, jako jsou zelí, okurky nebo kimči, obsahují probiotika. Tyto přátelské bakterie žijí v zažívacím traktu a pomáhají chránit organismus před škodlivými patogeny. Probiotika v kysaných potravinách uvolňují trávicí enzymy, které ovlivňují chemické pochody v mozku. Díky nim se uvolňuje více serotoninu a dopaminu, které pozitivně ovlivňují náladu.

2. Třešně
Třešně obsahují antioxidanty, které mohou přispět k pocitu klidu. Navíc obsahují i melatotin, hormon, který přispívá ke zdravému spánku a tím i ke správné relaxaci a duševní obnově.
3. Kiwi
Kombinace vitaminů C, E a folátů může pomoci snížit oxidační stres, tedy poškození buněk působením volných radikálů. Mohou podpořit i produkci serotoninu, který je spojen s příjemnými pocity.
4. Mořské plody
Mořské plody obsahují omega-3 mastné kyseliny, které působí pozitivně na zdraví a náladu. Zařaďte tedy do svého jídelníčku nejen mořské plody, ale i lososa, makrelu či sardinky jednou či dvakrát týdně.
5. Avokádo
Na živiny bohaté tropické ovoce původem z Ameriky obsahuje vitamín B6 a hořčík, jejichž kombinace podporuje produkci serotoninu v mozku. Obsahuje také 10 gramů vlákniny a nenajdeme v něm žádný sodík, což je dobré pro cholesterol. Obsahuje ale celkem hodně tuku. Ideální dávka? Asi tak jedna třetina avokáda za den. Zkuste přidat pár avokádových kousků do omelet, salátů nebo smoothies, můžete zkusit i výbornou avokádovou pomazánku.
6. Cizrna
Cizrna, čočka, fazole a luštěniny obsahují antioxidanty, vitamín B6 a hořčík. Jsou také bohaté na aminokyseliny, látky, které jsou základní stavební složkou bílkovin, které mají přímý vliv na tvorbu hormonů pozitivně ovlivňujících naši psychiku, jako jsou dopamin nebo serotonin.
7. Řecký jogurt
Obsahuje minerály, které pomáhají proti stresu, a potřebná probiotika. Vybírejte ten, který má menší podíl tuku.


(Karma: 565)
| Předmět: Srdíčko
30.07.19 06:29:39 | #2361

Srdce patří k nejdůležitějším orgánům. Pokud je zdravé a funguje tak, jak má, můžeme žít plnohodnotný život, sportovat a těšit se z pevného zdraví.O zdraví srdce je tedy mimořádně důležité pečovat. Mnoho lidí si ale neuvědomuje, že i ty nejběžnější aktivity, které děláme třeba každodenně, mohou srdce ohrožovat. A samozřejmě čím častěji je opakujeme, tím je riziko větší. Potíže se obvykle dostaví až v pozdějším věku, takže to, že nyní problémy nemáte, skutečně nic neznamená.

Sedavý životní styl je pro srdce nezdravý, to víme asi všichni. Pokud sedíte nehnutě u televize po dobu třeba jedné nebo dvou hodin, už i to stačí, aby se vychýlil stav obsahu cukru a tuku v krvi, a tato nerovnováha může srdce poškozovat.

S chrápáním je často spojována krátkodobá zástava dechu během spaní (apnoe). Při tomto stavu dochází k obrovskému nárůstu krevního tlaku, který ohrožuje vaše srdce. Právě notoričtí chrápající spáči jsou tímto syndromem mnohonásobně častěji ohroženi

V dnešní době prakticky každý ve vyspělé civilizaci bojuje s nadbytkem soli. Doporučenou denní dávku většina z nás mnohonásobně překračuje, aniž by si toho byla vědoma. Je to způsobeno tím, že řada produktů obsahuje mnoho soli, i když vůbec nemají slanou chuť.

Je to zajímavé zjištění, ale záněty v ústech prý často ohrožují přímo srdeční činnost. Zejména dásně jsou velice citlivé a často se mohou zanítit. To pak může vyvolat v těle reakci, která se projeví zánětem cév. A samozřejmě zánět cév je přímo ohrožující pro srdce.

Konstantní stres skutečně může být nebezpečným zabijákem. Vyčerpání, tlak, rozčilení, obavy… to vše má vliv na stav našeho kardiovaskulárního systému. Je velmi nezdravé držet všechny problémy a přetlak uvnitř.

Pohyb je zdravý, ale jako všechno ostatní jen v rozumné míře. Přehánět to s fyzickou aktivitou se nevyplácí, Přetěžuje to vaše srdce, zvyšuje pravděpodobnost zranění a k lepšímu zdraví vám to nepomůže. Ideální je cvičit pravidelně, ale ne až do úplného vyčerpání. Vhodnější je delší méně náročná aktivita, která vás osvěží, a ne zlikviduje.


(Karma: 565)
| Předmět: Ještě jednou konopí
29.07.19 17:02:02 | #2360

Konopí je rostlinou, která je po celá staletí využívána různými kulturami. Své místo měla již v antice nebo starověké Číně, kde se využívala k léčebným účelům i zkrášlovacím procesům. V očích některých je konopí vnímáno pouze jako droga, vy však zahoďte všechny předsudky. K dostání je i legální varianta konopí setého v zákonné normě THC. Není proto třeba se konopí obávat, jde totiž o úžasnou rostlinu s hromadou blahodárných účinků.

Léto bývá plné pohody a horkých dnů, které spousta z nás tráví u vody. V tuto chvíli ale může být velkým ohrožením sluníčko, které v případě nedostatečné ochrany dokáže naši pokožku nepříjemně poškodit. V tuto chvíli může velmi pomoci právě konopí, ideálně ve formě tělového či pleťového oleje s výraznými regeneračními účinky. Vhodné jsou zejména přípravky, které jsou nakombinovány i s olejem jojobovým, který je téměř identicky se strukturou kožního mazu a dokáže zastat jeho funkci.

S komáry a další havětí se můžete vypořádat různými způsoby. Doporučuje se například zapalovat svíčky, které by je měly odpudit. Odehnat je od vás však může i konopný olej. Ten s obsahem extraktu ze zelených částí rostliny jim totiž příliš nevoní a pokud si jím namažete pokožku, přestanou vás obtěžovat. A když už vás hmyz štípne, rychlá regenerace je jistá se správnou konopnou mastí

Období, kdy spousta lidí trpí plísňovými onemocněními, je právě léto. Je tomu tak proto, že nosíváme nevhodnou obuv, ve které se noha nadměrně potí, ale příčinou bývá také koupání na veřejných místech, kde se tato onemocnění velmi dobře přenášejí. Plísně se objevují nejčastěji mezi prsty na chodidle, ale i na patách a mohou způsobit značnou bolest.V boji s plísní, která se již projevila, může být dobrým spojencem mast z konopí, které má antibiotické účinky. „Stačí ji natřít jednou denně v tenké vrstvě na postižené místo a plíseň by se během několika dnů měla začít ztrácet.

Někdy se ale může stát, že přeceníme své síly a na světě jsou přetažené svaly, modřiny, různé oděrky a další úrazy. Na tato drobná poranění se doporučuje používat konopná mast, která umí jednak hojit drobné ranky, ale také ulevovat od bolesti svalů, kloubů i šlach. Máte namožené nohy z celodenního cyklovýletu? Stačí si je večer namazat tenkou vrstvou konopné masti a hned bude lépe.

Takřka zázračnou součástí konopné rostliny je také konopné semínko. Už jedna lžíce této suroviny dokáže dodat lidskému tělu minimální denní dávku všech potřebných živin. Dá se jíst po lžíci, ale také přidávat do různých jídel, přičemž nejvíce se hodí pro použití ve studené kuchyni.Přisypat jej můžete do salátů nebo dětských přesnídávek, vyrobit si z něj domácí konopné mléko nebo jej nechat naklíčit.Jedná se o velmi lehkou a zdravou potravinu, která se ideálně hodí na léto, protože nezatěžuje žaludek a podporuje pocit uvolnění.


(Karma: 565)
| Předmět: Bradavice
29.07.19 08:01:40 | #2359

Bradavice je malý nezhoubný kožní nádor. Vyskytuje se na různých částech těla, nejčastěji na rukou nebo nohou. Bradavice je způsobena papilomavirem, HPV. HPV se rychle přenáší, stačí lidský dotyk nebo se projít v nedezinfikovaných místech po někom, kdo byl nositelem HPV. Jakmile se (HPV) virem nakazíte, bradavice se objeví do několika týdnů nebo dokonce až po několika letech. Záleží na imunitním systému daného jedince. Dokonce existují jedinci, kteří jsou pouze přenašeči a sami na sobě nepozorují žádné účinky HPV.

Bradavicemi jsou více ohroženy děti, alergické osoby nebo osoby s oslabenou imunitou.

Nejčastěji bývají bradavice na rukou, nohou nebo obličeji. To proto, že se v oblasti vyskytuje větší množství potních žláz. Oblast je vlhčí a také bývá častěji vystavena dotekům okolí nebo s okolím. Tvrdé výstupky máme okolo nehtů nebo pod nehty, na prstech, loktech a kolenou. Trápí nás jedna nebo celá skupina bradavic. Ačkoliv nebývají bolestivé, obtěžuje nás jejich vzhled a skutečnost, že se mohou snadno rozšířit.

První možností je vyčkat, zda bradavice sama nezmizí. V takovém případě ale bradavici nijak nepilujte, nezastříhávejte, neobrušujte nebo nevylupujte. Hrozí rozšíření do dalších oblastí. V opačném případě máte dvě možnosti, jak s bradavicemi bojovat. První možností je boj vlastními silami a s použitím různých prostředků, druhou možností jsou invazivní zákroky v ordinacích dermatologů.

Odstraňování bradavic domácí léčbou
Osvědčená je bylinka rostoucí okolo vlhkých cest. Má malé žluté květy a jmenuje se vlaštovičník. Pravidelné potírání vlaštovičníkovou šťávou bradavici zmenší, až postupně zmizí. Také se doporučuje bramborový škrob nebo náplast z prolisovaného česneku smíchaného s octem.


(Karma: 565)
| Předmět: Mák
28.07.19 18:38:51 | #2357

Mák není v našem jídelníčku žádným nováčkem. Nejstarší nález máku pochází z pozdní doby bronzové. Po staletí byl vnímán jako symbol hojnosti a bohatství. Kromě samotného máku se z rostliny získává také opium. To je důvodem, proč je v některých státech jeho pěstování dnes zakázáno. Semena máku však opium neobsahují, tak si je klidně dopřejte.

Pyšní se především vysokým obsahem vápníku. Navíc jeho využitelnost z máku je opravdu velmi vysoká. Dále v něm najdeme mangan, hořčík, fosfor, železo, draslík, vitamín E a vitamíny skupiny B. Je výborným zdrojem tuků s obsahem vícenenasycených a mononenasycených mastných kyselin. Naše tělo ocení i vlákninu a kvalitní bílkoviny. Ty tvoří až 20 % obsahu máku.

Obsažené mastné kyseliny snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi. Mák má antioxidační účinky, je tedy vhodný jako prevence mnoha onemocnění. Podpoří využitelnost vitamínů rozpustných v tucích. Je vhodnou prevencí vzniku zubního kazu, snižuje riziko vzniku osteoporózy. Příznivě ovlivňuje stav vlasů a nehtů. Podporuje krvetvorbu.

Pokud si uděláte odvar z okvětních lístků máku, můžete ho využít při léčbě dráždivého kašle. Ze dvou lžic medu a půl sklenice odvaru z jedné lžičky sušených lístků můžete připravit léčivý sirup.

Mák je ideální kupovat čerstvý celý, pak si ho můžete doma uskladnit. Nechávejte ho v chladu a temnu. Uzavřete ho třeba do vzduchotěsné sklenice, aby se k němu nedostala vlhkost. Kdykoliv ho pak můžete použít při vaření nebo pečení. Jídlu dodá specifickou mírně ořechovou chuť a vůni, kterou způsobují obsažené těkavé oleje a mastné kyseliny. Chuť zvýrazníte tím, když mák před použitím opražíte na pánvi.


(Karma: n/a)
| Předmět: vaření
28.07.19 10:25:04 | #2339

umíte vařít nebo vařite podle receptu v kuchařkách
http://zahrada-relax.blog.cz/…el-a-postupu


(Karma: 565)
| Předmět: RE: vaření
28.07.19 11:22:55 | #2343

Já za sebe bych řekla, že vařit snad umím.Recepty v kuchařkách beru jako inspiraci , ale většinou pak hlavně slaná jídla ochutím podle chuti mé a mého synka.Jediné co dělám podle receptů - to je cukroví - i když různé náplně a ozdobu dělám taky podle své zkušenosti .U cukroví podle kuchařky dbám pouze na váhu surovin .


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: vaření
28.07.19 11:32:50 | #2344

já rád vařím, ale ještě radši jím. to je taková třešnička na dortu


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: vaření
28.07.19 13:01:27 | #2345

já rád griluji venku na ohni což se asi za vařeni nepovažuje protože klasické vaření je uměni i když správně nakořenit maso je taky uměni.


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: vaření
28.07.19 13:33:13 | #2347

ogrilovat plátek masa zvládne každej. ale dobře ugrilovat sele nebo jehně je velký umění, já sám bych to asi nedal.
občas jezdím s partou na takový místo, a tam je přímo týpek, kterej se tímhle zabejvá, říkáme mu grilník. a selátko od něj je mana. propečený, nespálený, skvěle nakořeněný, to neumí každej


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: vaření
28.07.19 13:47:20 | #2348

jo jo a kvalitně to propéct a nespalit povrch než se propeče vnitřek.


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: vaření
28.07.19 14:08:34 | #2349

onehdá jsem si tu psal s nějakou sovou moudrou a ta mi tvrdila, že sele je za 2 hodiny ugrilovaný.
tak jsem se asi 5 minut smál, protože náš grilník než povolí vůbec ochutnat je nejdřív tak po 4 hodinách grilování, ale samo griluje dál, polejvá svoji tajnou směsí, maso nikdy není vysušený, to bych chtěl vidět co je na 25 kg seleti za 2 hodiny ugrilovaný. navrchu spálený, vevnitř syrový a krvavý *47* *47* *47*


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: vaření
28.07.19 14:21:42 | #2350

přesně rychlosti to leda tak skurviš ale nepropečeš .Stejne je to i s uzenim . 5ika se že udit se má celý den ale staři gazdové na studeným dymu udili dva dny .Někteří ale vyudi za dvě hodiny a vnitřek krvavy a povrch spiš bez chuti nahnědly


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: vaření
28.07.19 15:02:39 | #2351

Varit umim … Ale i rada pouziju nejaky recept z kucharek … *17625*


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: vaření
28.07.19 15:08:22 | #2352
(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: vaření
28.07.19 15:49:17 | #2353

Ohřát párek svede kazdej *33598*


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: vaření
28.07.19 16:03:42 | #2354

můj děda si ani neohřál jídlo, co mu babička navařila


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: vaření
28.07.19 16:14:35 | #2355

Protože nechtěl .


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: vaření
28.07.19 16:23:31 | #2356

ne nechtěl. byl zvyklej že mu babička servírovala vše pod nos. jinak byl šikovnej, na baráku udělal první poslední, ale tohle ne. to šel radši do hospody


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: vaření
28.07.19 19:07:32 | #2358
(Karma: n/a)
| Předmět: https://nakladatelstvi.portal.cz/casopisy/informatorium-3-8/98ábdhč76/
28.07.19 10:20:22 | #2338

kdo-si-hraje-nezlobi
Věta v titulku platí beze zbytku, a navíc patří mezi ustálená rčení, která si oblíbila Renata Škaloudová, autorka knihy Rozumí koza petrželi aneb jak zbirat body na chatujme.cz pomoci dalších svých nicku, jež dětem otvírá svět podvodu a kamufláží. Knihu doplňují skvělé ilustrace Pavla Koutského.


(Karma: 565)
| Předmět: RE: https://nakladatelstvi.portal.cz/casopisy/informatorium-3-8/98ábdhč76/
28.07.19 10:38:04 | #2340

Na tento Tvůj příspěvek reagujiJupíku- Pokud máš na mysli mě, že sbírám body pomocí svých další nicků- tak se velmi mýlíš. Kdo mi dává palce plusové- to je můj přítel Jack s kterým se máme ve vztahu .Moje články se mu líbí , i když sem sám nic nepíše. A další palce mi sem dává kamarádka Sahrazada, která je zakladatelkou a SS na místnosti Brno. Stačí jen, aby jsi se podíval na naše profily a tuto,,hloupost,, by jsi sem nenapsal.Přeji Ti hezký den. *34705*


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: https://nakladatelstvi.portal.cz/casopisy/informatorium-3-8/98ábdhč76/
28.07.19 10:44:07 | #2341

nemyslel jsem teba jak jsi mohla na tuto fantazii přijít?


(Karma: 565)
| Předmět: RE: RE: RE: https://nakladatelstvi.portal.cz/casopisy/informatorium-3-8/98ábdhč76/
28.07.19 11:18:38 | #2342

No, jednoduše- protože mě to přišlo jako narážka na mě *33598* *33598* *33598* *33598*


(Karma: n/a)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: https://nakladatelstvi.portal.cz/casopisy/informatorium-3-8/98ábdhč76/
28.07.19 13:03:05 | #2346

ale když to neděláš tak jsin přece na to nemohla pomyslet ani v té nejbujnější fantazii


(Karma: 565)
| Předmět: Oxidační stres
28.07.19 07:18:58 | #2337

Oxidační stres je nerovnováha volných radikálů a antioxidantů v těle, což může vést k poškození buněk a tkání. Oxidační stres přitom přirozeně hraje roli v procesu stárnutí. Velké množství vědeckých důkazů naznačuje, že ten dlouhodobý se podílí na řadě chronických stavů a zdravotních potíží od rakoviny a diabetu až po srdeční onemocnění. Jak k tomu dochází?

Buňky těla produkují volné radikály během normálních metabolických procesů. Tyto buňky však také produkují antioxidanty, které uvedené volné radikály neutralizují. Obecně je tělo schopno udržet rovnováhu mezi antioxidanty a volnými radikály. Jenže stačí málo a křehká harmonie je narušena. K oxidačnímu stresu a nadměrné tvorbě volných radikálů přispívá několik faktorů, mezi které patří špatná strava, stres či vystavení se záření a znečištěnému prostředí.

Přirozená imunitní reakce těla pak může dočasně vyvolat oxidační stres. Tento typ stresu způsobuje mírný zánět, se kterým si však obranyschopnost poradí. Na druhou stranu, nekontrolovaný oxidační stres může urychlit proces stárnutí a přispívá k rozvoji několika zdravotních potíží. Cílem je tedy zásobit organismus antioxidanty.

Neutralizační účinek antioxidantů pomáhá chránit tělo před oxidačním stresem. Proto se soustřeďte hlavně na příjem vitaminů A, C a E. Třeba takové čerstvé jahody jsou v tomhle směru k nezaplacení, stejně jako jiné „fresh“ ovoce a zelenina. Obojí jmenované poskytuje mnoho nezbytných antioxidantů ve formě vitaminů a minerálů, které si tělo nemůže samo vytvořit.

Účinky oxidačního stresu se liší a nejsou vždy škodlivé. Dokonce mohou mít i příznivé a regulační účinky na tělo. Takové cvičení zvyšuje tvorbu volných radikálů, což způsobuje dočasný oxidační stres ve svalech. Volné radikály vzniklé během fyzické aktivity však regulují růst tkáně a stimulují produkci antioxidantů. Tady tedy problém nehrozí. Sluší se však uvést, že co se týče dlouhodobého oxidačního stresu, tak ten poškozuje buňky těla, proteiny a DNA. To bohužel přispívá ke stárnutí, vzniku chronického zánětu či infekce.

Za normálních okolností zánět zmizí poté, co imunitní systém chybu opraví, nicméně, oxidační stres může vyvolat zánětlivou odezvu, která zase stres podpoří, čímž se vytváří bludný kruh. Účinky oxidačního stresu pak v takových případech přispívají k několika neurodegenerativním stavům, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, mužská neplodnost, cukrovka nebo třeba astma.


(Karma: 565)
| Předmět: Hosté a vetřelci
27.07.19 18:51:02 | #2336

Suchá a velmi teplá léta a série mírných zim mnoha živočišným druhům – od hmyzu po šakaly – v šíření na sever pomáhají. Namátkou třeba pavouci: největší evropský druh, slíďák tatarský, se vyskytuje na jižní Moravě, pestrým zbarvením upoutá další „kolonizátor z jihu“ křižák pruhovaný, méně radostný je častější výskyt zápřednice jedovaté. Po Česku se šíří kudlanky nábožné, které najdete také pod Berlínem a údajně i u Hamburku.

U spousty druhů nevíme, nakolik jsou původní, nebo se na naše území rozšířily vlastním přičiněním, či je u nás někdo vysadil. Třeba želvy bahenní byly kdysi u nás původní, ale posléze je naši předkové jakožto oblíbené postní jídlo prostě „vyžrali“, a tak je dováželi z Moravy třeba na třeboňské panství Petra Voka, kde je chovali a množili až do 18. století. Občas je někdo na Třeboňsku našel i o sto let později. Pak želvy vymizely, což neznamená, že zmizela snaha je do Čech vrátit – třeba na Novomlýnských nádržích byly vysazeny želvy dovezené z delty Dunaje v Rumunsku.

Nadšence, kteří vysazovali kdeco, kam se dalo, najdete nejen v evropské, ale i české historii. Často se jednalo o šlechtice, mezi nimiž se stal dovoz exotických druhů „od Hagenbecka“ na přelomu 19. a 20. století vyloženě módou. Seilernové v Lešné u Zlína chovali mimo jiné pštrosy emu, u Poděbrad byli v oboře klokani rudokrcí, fiaskem skončily pokusy o aklimatizaci gazel nebo antilop jeleních, ale i teplomilných jelenů axisů a sambarů z tropické Indie. Kozorožci jako nositelé parádních trofejí byli vysazováni ve dvou druzích, ale neúspěšně. Dobře nedopadl ani chov sobů.

Ve vítězném tažení pokračuje původem jihoamerická nutrie, jejíž kožky i vyloženě delikátní maso se vykupovaly. Lidé si ji pletou s bobrem, který byl zčásti znovu vysazen na Moravě, zčásti se rozšířil „po vlastní ose“ proti proudu Labe z Německa. V Praze uvidíte s trochou štěstí oba druhy na Vltavě, stejně jako kdysi africkou husu nilskou, která to k nám vzala oklikou ze západní Evropy.

Na závěr opravdová škodná, invazivní severoameričtí norci a mývalové severní, kteří se do přírody dostali z kožešinových farem, zatímco východoasijský psík mývalovitý byl jako kožešinové zvíře vysazen v evropské části SSSR „vo vremja sovětskoj vlasti“. Kde je jí konec, stejně jako kožešinovým farmám, ale tyto tři šelmy dělají v české přírodě strašnou paseku a zbavit se jich nelze. Ve srovnání s nimi by narazit v noci někde u vinného sklípku na dikobraza bylo povyražením.


(Karma: 565)
| Předmět: Šípek je známý jako vitamínová bomba, která působí jako prevence proti vzniku srdečních onemocnění a
27.07.19 14:14:42 | #2335

Šípkový čaj má fantastickou jemnou chuť a navíc obsahuje mnoho cenných látek z šípku. Šípek je bohatý na vitamíny skupiny B, C, E, K a na minerály jako je zinek, železo, fosfor, vápník a hořčík. Díky významnému množství vitamínu C působí jako antioxidant. Ty pomáhají předcházet rizikům srdečního onemocnění. Navíc šípek obsahuje lykopen, který výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny.
Šípkový čaj dokáže posílit imunitu a odolnost vůči chřipce a nachlazení. Navíc si hravě poradí se žaludečními problémy. Dokáže zklidnit podrážděný žaludek a podpořit trávicí systém. Kromě toho pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, snižuje riziko vzniku cukrovky a dokonce zlepšuje příznaky u těch, kteří jí již trpí.

Čaj neboli nálev z šípků si můžeme udělat z více možností. První varianta je louhování šípků ve studené vodě. Sice zabere mnohem víc času než varianta druhá, ale za to je nejšetrnější a dostaneme z šípků nejvíce cenných látek. Rozdrcené usušené šípky nechte louhovat ve studené vodě přes noc. Druhý den před vypitím si čaj krátce povařte, pokud ho chcete mít teplý, a přeceďte. Šípkový čaj louhovaný za studena nebude mít tak intenzivní aroma a chuť, nicméně takhle v něm zůstane nejvíce vitamínů.
Teplý šípkový čaj neboli odvar nám zabere mnohem méně času, avšak během přípravy ztratíme většinu cenných látek, které mají tak pozitivní účinky na naše zdraví. Výhodou tohoto způsoby přípravy je právě ta intenzivní chuť a aroma, které mohou někomu chybět v čaji louhovaném za studena.