Rozcestník >> Věda a technika >> COVID-19

Informace

Název: COVID-19
Kategorie: Věda a technika
Založil: Temda
Správci: Temda , Selen
Založeno: 02.03.2020 15:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné zamčené
Zobrazeno: 601480x
Příspěvků:
11776

Toto téma sledují (11):


Předmět diskuze: COVID-19 - UPOZORNĚNÍ DISKUTUJÍCÍM: Kovid je téma, kde může být nesnadné získat dobré informace. Proto upozorňujeme například na weby, které se tváří, že dezinformace vyvrací, ačkoli je šíří (např. manipulátoři.cz), nebo třeba na manipulativní informace státních médií (Česká televize, Český rozhlas), které musí být v každém režimu poplatné vládní moci. Proto studujete-li články propagačních či dezinformačních médií, ptejte se stále sami sebe: Proč říkají právě toto? Kdo má prospěch z této zprávy? Jak by mohl znít názor druhé strany? Protože fórum není názorově cenzurováno a může materiály neseriózních médií obsahovat, mějte prosím na paměti toto upozornění:
Tato diskuze může obsahovat odkazy nebo příspěvky, které lze považovat za manipulační, dezinformace či fakenews.
Proto dávejte pozor a fakta sami ověřujte nejlépe z více zdrojů.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět: Exkluzivní: Uvnitř zařízení…
27.08.21 16:33:40 | #1998

https://time.com/5955247/inside-biontech-vaccine-facility/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=editorial&utm_term=health_covid-19&linkId=128842115&fbclid=IwAR3LZ5MW6b2tjLGerdTy8BiKjnD4vflv5qkQyxZRW0SSQ0yV4TwJkG50AZY

Pokud jste byli očkováni proti COVID-19 , je velká šance, že budete těžit z produktu vyrobeného společností BioNTech. Německá biotechnologická společnost, spoluzakládaná týmem vědců mezi manželi a manželkami, vyvinula vakcínu, která se stala nejen první v prosinci, která v USA získala povolení pro COVID-19, ale také vůbec první na základě nové technologie zahrnující genetický materiál mRNA.

V rozhovorech v prosinci a březnu spoluzakladatelé Ugur Sahin a Ozlem Tureci hovořili o svém bouřkovém roce a o partnerství s americkou farmaceutickou společností Pfizer za účelem testování a výroby vakcíny. Více než tři dny na konci března také otevřeli svůj nový výrobní závod společnosti TIME pro první krok za krokem, jak se vyrábí jejich život zachraňující a potenciálně pandemická vakcína.
Když Sahin koncem ledna 2020 četl vědecký dokument popisující první identifikované případy COVID-19 v čínském Wu-chanu , „bylo mi zcela jasné, že se již nejedná o lokální ohnisko,“ říká. "A s největší pravděpodobností se virus již rozšířil po celém světě."

Věděl, že není času nazbyt. Ale BioNTech se sídlem v Mohuči byla tehdy především společností vyrábějící vakcíny proti rakovině; po více než deseti letech výzkumu a vývoje společnost testovala své vakcíny proti rakovině na bázi mRNA u asi 400 lidí s povzbudivými výsledky. Právě zkoumali možnost vytvoření vakcín proti infekčním chorobám-konkrétně vakcíny proti chřipce na bázi mRNA-když zasáhne COVID-19.

"[Ugur] nás všechny přesvědčil, včetně naší rady, kolegů a vědeckých týmů, že toto bylo nyní naším povoláním a musíme tuto misi následovat," říká Tureci. Na mimořádné schůzce Sahin vyzval čtyřicetičlenný tým, aby „se pohyboval rychlostí světla“ směrem k novému cíli společnosti vyvinout vakcínu proti COVID-19. Tým, který se rozrostl na více než 200, pracoval v noci a přes prázdniny na Project Lightspeed a po několika týdnech vytvořil 20 kandidátů. Bezprecedentní čtveřice slibovala neutralizaci viru. "Bylo jasné, že to musí být priorita," říká Andreas Kuhn, senior viceprezident pro biochemii a výrobu RNA ve společnosti BioNTech. "Cokoli právě děláš, na to trochu zapomeň, protože to je teď nejdůležitější."

Protože se o novém viru vědělo tak málo, tým se obrátil k tomu, co bylo známo o dvou souvisejících koronavirech: SARS a MERS. Brzy proběhl proces 50 000 kroků pro stavbu vakcíny mRNA proti novému koronaviru SARS-CoV-2.
Začíná to v 50litrové nádrži z nerezové oceli, která se více podobá sudu na pivo, než jaký byste si mohli představit jako součást bioreaktoru zachraňujícího život. Uvnitř jsou fragmenty mRNA kódující špičkový protein SARS-CoV-2, Achillovu patu viru, který vakcína zneužije. Celý výrobní proces se odehrává v hermeticky uzavřeném systému, kde jsou výrobky z každého stupně přepravovány do dalšího prostřednictvím sítě průhledných plastových trubek.

Přesto technici pro jistotu rutinně testují vzduch ve výrobních místnostech na přítomnost cizích bakterií nebo patogenů a ti, kteří pracují s vakcínou, pravidelně poklepávají každým prstem v rukavici na Petriho misky naplněné agarem, které mohou kultivovat jakékoli zbloudilé mikroby, které by mohly se dostali do zařízení.
Protože mRNA je relativně nestabilní, nepřežila by v lidském těle v syrové formě. Aby byla mRNA chráněna, je uzavřena v tukové bublině za použití stlačeného ethanolu - vysoce hořlavé látky. Proces se odehrává v jednom ze šesti 50l tanků, každý ve vlastní uzavřené místnosti. Těch pár lidí oprávněných pustit se dovnitř a ven z místností si obléklo speciální obuv bez statické elektřiny, aby se vyhnuli náhodnému tření, které by mohlo spustit výbuch. Pět tanků je pojmenováno po členech týmu, kteří se podíleli na vývoji tohoto procesu, a šestý se jmenuje Margaret, po britské babičce, která byla první osobou, která dostala vakcínu.

Jakmile ethanol dokončí svou práci při vytváření bublin obsahujících mRNA, odfiltruje se. Výsledek je pak několikrát filtrován a nakonec skončí jako mléčný roztok, který naplní 10-litrové plastové sáčky. Tato kapalina se přesune do takzvané fáze plnění a dokončení, kde se čistí v nádržích a poté stříká do sterilních lahviček-každá obsahuje až šest dávek-, které jsou dodávány na kliniky po celém světě.
BioNTech v současné době vyrábí 8 milionů dávek své vakcíny každé tři až sedm dní v novém zařízení v Marburgu, které společnost koupila od společnosti Novartis loni na podzim. (Mnoho laboratorních techniků, z nichž většina přešla na BioNTech, stále nosí své staré laboratorní pláště s logem Novartis, protože nebyl čas na objednání nových.) Nakonec bude rostlina chrlit 1 miliardu dávek za rok a Společnost BioNTech spolupracuje se společností Pfizer , která dohlížela na závěrečné testování na lidech , které vedlo k povolení vakcíny ve Velké Británii, USA a dalších zemích, s cílem urychlit výrobu a vyrobit 2,5 miliardy dávek, které se zavázala poskytnout světu v roce 2021.

Obě společnosti rychle upozorňují, že jejich práce není hotová. Sahin a jeho tým také sledují nové varianty viru, které se začínají prosazovat po celém světě, a již vyvinuli další vakcínu zaměřenou na tyto virové verze a plánují brzy začít s testováním.
S úspěchem vakcíny proti mRNA COVID-19 vidí Sahin a Tureci technologii mRNA jako dominantnější roli i při léčbě dalších nemocí a připravují se na zahájení prací na vakcínách proti chřipce a rakovině, které byly přerušeny pandemií. Tým je prozatím právem hrdý na to, co dokázal ve velmi rušném roce.

"Jedná se o projekt, který se odehrává jednou za život," říká Alexander Muik, ředitel imunomodulátorů ve společnosti, který se podílel na raných fázích vývoje vakcíny. "Kdo může říci, že jsou součástí řešení pandemie?" To může říct jen pár lidí. “



| Předmět: RE: Exkluzivní: Uvnitř zařízení…
27.08.21 17:29:44 | #2032 (1)

To myslis tu vakcinu, co dostala vecsina lidi v Izraeli a byla jim pri nakaze delta covid virem k hovnu a dokonce plne vakcinovani meli vic tezkych prubehu a umrti, nez ti co vubec zadnou anticovid vakcinu nedostali ?



| Předmět: RE: RE: Exkluzivní: Uvnitř zařízení…
27.08.21 17:37:47 | #2036 (2)

Mutace Delta: účinnost vakcín, hospitalizace, přenos viru SARS-CoV-2 a očkování 3. dávkou
Publikováno 26. 8. 2021
Mutace Delta nám změnila účinnost vakcín. I přes tyto nepříznivé zprávy studie dokazují stále vysokou ochranu i proti této variantě zvláště pro hospitalizace a úmrtí. Proto je očkování velmi podstatnou složkou ochrany proti viru i jeho přenosu. S podporou dodržení základních opatření RRR (ruce, roušky, rozestupy) se přenos viru snižuje. Studie ukazují, že ochrana 3. dávkou účinnost zvyšuje. Předkládáme Vám v tomto článku nejnovější poznatky z veřejně dohledatelných studií pro Deltu, článek nezahrnuje data k Delta +.
Účinnost vakcín a Delta
Mezi 26. červencem a 8. srpnem 2021 byla varianta Delta dominantní v 26 zemích, které hlásily dostatečné informace z úplného genetického sekvenování pokrytí Deltou. Pokrytí je nyní na 92,5 %. Ze zprávy ECDC, ze které máme tyto informace, také vyplynulo, že i přes růst případů se snižuje počet hospitalizací. Na výzkumu tohoto tvrzení se intenzivně pracuje.
Původní až 94% ochrana vakcínou BNT162b2 od Pfizer-BioNTech proti Alfě B.1.1.7 je nyní vzhledem k převažujícímu pokrytí Deltou (indická varianta mutace odborně nazývaná B.1.617.2) změněna na maximálně možných 88 % po 3 týdnech od druhé dávky, po 90 dnech na 78 %. Moderna je na tom dle studie z Cambridge, Massachusetts s účinností na 76 % ovšem již po 14 dnech od 2. dávky. Vakcíny mRNA jsou na tom i přes jemné rozdíly s účinností podobně, tedy studie peer review spíše souhlasí se studií o účinnosti vakcín Pfizer. Hned za nimi následuje ChAdOx1 nCoV-19 tedy vakcína od AstraZeneca, kdy podle vědeckého článku z nature.com ochrana do 90 dnů pod náporem Delta varianty klesla na 61 %. Účinnost očkování klesá s oslabenou imunitou jedinců.

Rozdíl mezi očkovanými a neočkovanými je stále velmi výrazný.

Hospitalizace u mutace viru SARS-CoV-2 Delta u očkovaných vs. neočkovaných
Zde použiji citaci článku zdravotnickyde­nik.cz:

Analýza dat CDC ukazuje, že výskyt průlomových infekcí je vzácný. K 6. červenci, kdy bylo v USA naočkováno více než 157 milionů osob, se jednalo o 5.186 případů, kdy došlo k rozvoji závažného průběhu onemocnění. Z toho 4.909 osob muselo být hospitalizováno a bohužel 988 z nich v důsledku infekce covid-19 zemřelo. Tato čísla je ale třeba vnímat v kontextu závažnosti onemocnění a jeho výskytu. Pro srovnání v prosinci loňského roku, tedy před zahájením očkování, bylo evidováno 6,3 milionu nových případů infekce covid-19, z nichž 123 tisíc osob muselo být hospitalizováno. Více než 65 tisíc nemocných na covid-19 zemřelo. „I když je v současnosti očkována méně než polovina americké populace, vakcíny proti covid-19 přispěly k obrovskému poklesu případů,“ konstatuje portál Vox.com s tím, že tím nejjednodušším způsobem, jak chránit celou populaci, je právě plošné očkování.
Plné očkování je tedy klíčem k ochraně před závažným onemocněním covid-19, včetně onemocnění způsobených variantou Delta, jak píše EMA ve spolupráci s ECDC. V článku najdeme také upozornění, že dokud nebude plně očkován dostatečný počet lidí, který povede ke komunitní imunitě, tedy dokud se SARS-CoV-2 stále šíří, každý by měl dodržovat národní předpisy a nadále přijímat opatření, jako je nošení roušek a respektování sociálního distancování, a to se týká i plně očkovaných jedinců, jak zmiňuji v úvodu.

Po této stránce tedy můžeme být klidnější, na vavřínech však usnout nemůžeme. Přenos viru probíhá i u očkovaných.

Pokud bychom si položili otázku, zda je lepší prodělat covid-19 nebo se nechat očkovat, je potřeba zvážit všechna pro a proti.

Ve zkratce: Je možné, že imunita jednotlivce po prodělání vydrží obecně déle než po očkování (odkaz na preprint studie). Na druhou stranu je otázka, zda nejen long covid (probíhají studie v České republice, zda vzhledem k mutaci Delta je možné, že long covid má delší a silnější trvání) a symptomatický průběh s nemocí covid-19 související je lepší než vedlejší účinky očkování a případná kratší imunita (čím je člověk starší, tím kratší dobu ji má) a přeočkování, kdy případná nákaza znamená pro člověka mnohem mírnější průběh onemocnění a kratší možnost nakazit druhé (v článku od Seznam.cz najdete odkaz na studii). Ruth Tachezy se k této problematice vyjádřila v článku pro irozhlas.cz.

Ze sociálního hlediska očkování pomáhá bránit SARS-CoV-2 tvorbě mutací a zvyšuje kolektivní imunitu zvlášť, pokud nadále budeme používat (také například podle profesora Hořejšího) preventivní nástroje k šíření nemoci na nezbytně nutnou dobu. Očkováním a dodržováním opatření tedy skutečně pomáháme i ostatním. (Pozn. redakce: Přirovnala bych to k volbám, kdy každý hlas se počítá.)

Pro milovníky statistik a dat je tu zjednodušená ukázka, jak má očkování vliv na kolektivní imunitu (hospitalizace a úmrtí).

Přenos viru u očkovaných a neočkovaných
Rezistence je vysoká a imunita vyvolaná očkovací látkou tedy v rámci možností imunity každého jedince dobře spolupracuje. Rozdílem jsou tedy především důsledky a závažnost symptomatických projevů při propuknutí covid-19 Delta variantou. Zatím nejsou k dispozici ani data, jak moc jsou očkovaní lidé nakažliví.

Zřejmé je, že vakcíny chrání před onemocněním mírnou nebo střední formou nemoci podle účinnosti vakcín a razantně snižují úmrtnost a hospitalizace.

Vlaštovkou vyřešení otázky by mohl být preprint studie nazvaná Očkování mRNA indukuje odolnou imunitní paměť na SARS-CoV-2 s jeho pokračující evolucí. Studie by mohla ukazovat vývoj protilátek, B a T lymfocytů po mRNA vakcinaci vs po prodělání onemocnění. Na základě toho pak vzejde lepší pochopení ohledně případné ochrany.

Diskuze nad 3. dávkou
Názor a stanovisko českých odborníků
Nelehký úkol v České republice dostali i Klinická skupina, Česká vakcinologická společnost a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Do konce srpna museli vypracovat stanoviska, zda bude potřeba podat některým lidem třetí posilující dávku očkování. Toto uvedl irozhlas. MeSES byl požádán o vyjádření také. Pod zvýrazněnými odkazy organizací a skupin najdete odborná vyjádření.

Epidemiolog Rastislav Maďar se k této tématice také sám vyjádřil.

Podle Společnosti Podané ruce zřejmě je potřeba přeočkovat třetí dávkou seniory.


 #2032 

| Předmět: RE: RE: RE: Jsem zděšena z toho, co…
27.08.21 15:48:50 | #1989

Mutace Delta: účinnost vakcín, hospitalizace, přenos viru SARS-CoV-2 a očkování 3. dávkou
Publikováno 26. 8. 2021
Mutace Delta nám změnila účinnost vakcín. I přes tyto nepříznivé zprávy studie dokazují stále vysokou ochranu i proti této variantě zvláště pro hospitalizace a úmrtí. Proto je očkování velmi podstatnou složkou ochrany proti viru i jeho přenosu. S podporou dodržení základních opatření RRR (ruce, roušky, rozestupy) se přenos viru snižuje. Studie ukazují, že ochrana 3. dávkou účinnost zvyšuje. Předkládáme Vám v tomto článku nejnovější poznatky z veřejně dohledatelných studií pro Deltu, článek nezahrnuje data k Delta +.
Účinnost vakcín a Delta
Mezi 26. červencem a 8. srpnem 2021 byla varianta Delta dominantní v 26 zemích, které hlásily dostatečné informace z úplného genetického sekvenování pokrytí Deltou. Pokrytí je nyní na 92,5 %. Ze zprávy ECDC, ze které máme tyto informace, také vyplynulo, že i přes růst případů se snižuje počet hospitalizací. Na výzkumu tohoto tvrzení se intenzivně pracuje.
Původní až 94% ochrana vakcínou BNT162b2 od Pfizer-BioNTech proti Alfě B.1.1.7 je nyní vzhledem k převažujícímu pokrytí Deltou (indická varianta mutace odborně nazývaná B.1.617.2) změněna na maximálně možných 88 % po 3 týdnech od druhé dávky, po 90 dnech na 78 %. Moderna je na tom dle studie z Cambridge, Massachusetts s účinností na 76 % ovšem již po 14 dnech od 2. dávky. Vakcíny mRNA jsou na tom i přes jemné rozdíly s účinností podobně, tedy studie peer review spíše souhlasí se studií o účinnosti vakcín Pfizer. Hned za nimi následuje ChAdOx1 nCoV-19 tedy vakcína od AstraZeneca, kdy podle vědeckého článku z nature.com ochrana do 90 dnů pod náporem Delta varianty klesla na 61 %. Účinnost očkování klesá s oslabenou imunitou jedinců.

Rozdíl mezi očkovanými a neočkovanými je stále velmi výrazný.

Hospitalizace u mutace viru SARS-CoV-2 Delta u očkovaných vs. neočkovaných
Zde použiji citaci článku zdravotnickyde­nik.cz:

Analýza dat CDC ukazuje, že výskyt průlomových infekcí je vzácný. K 6. červenci, kdy bylo v USA naočkováno více než 157 milionů osob, se jednalo o 5.186 případů, kdy došlo k rozvoji závažného průběhu onemocnění. Z toho 4.909 osob muselo být hospitalizováno a bohužel 988 z nich v důsledku infekce covid-19 zemřelo. Tato čísla je ale třeba vnímat v kontextu závažnosti onemocnění a jeho výskytu. Pro srovnání v prosinci loňského roku, tedy před zahájením očkování, bylo evidováno 6,3 milionu nových případů infekce covid-19, z nichž 123 tisíc osob muselo být hospitalizováno. Více než 65 tisíc nemocných na covid-19 zemřelo. „I když je v současnosti očkována méně než polovina americké populace, vakcíny proti covid-19 přispěly k obrovskému poklesu případů,“ konstatuje portál Vox.com s tím, že tím nejjednodušším způsobem, jak chránit celou populaci, je právě plošné očkování.
Plné očkování je tedy klíčem k ochraně před závažným onemocněním covid-19, včetně onemocnění způsobených variantou Delta, jak píše EMA ve spolupráci s ECDC. V článku najdeme také upozornění, že dokud nebude plně očkován dostatečný počet lidí, který povede ke komunitní imunitě, tedy dokud se SARS-CoV-2 stále šíří, každý by měl dodržovat národní předpisy a nadále přijímat opatření, jako je nošení roušek a respektování sociálního distancování, a to se týká i plně očkovaných jedinců, jak zmiňuji v úvodu.

Po této stránce tedy můžeme být klidnější, na vavřínech však usnout nemůžeme. Přenos viru probíhá i u očkovaných.

Pokud bychom si položili otázku, zda je lepší prodělat covid-19 nebo se nechat očkovat, je potřeba zvážit všechna pro a proti.

Ve zkratce: Je možné, že imunita jednotlivce po prodělání vydrží obecně déle než po očkování (odkaz na preprint studie). Na druhou stranu je otázka, zda nejen long covid (probíhají studie v České republice, zda vzhledem k mutaci Delta je možné, že long covid má delší a silnější trvání) a symptomatický průběh s nemocí covid-19 související je lepší než vedlejší účinky očkování a případná kratší imunita (čím je člověk starší, tím kratší dobu ji má) a přeočkování, kdy případná nákaza znamená pro člověka mnohem mírnější průběh onemocnění a kratší možnost nakazit druhé (v článku od Seznam.cz najdete odkaz na studii). Ruth Tachezy se k této problematice vyjádřila v článku pro irozhlas.cz.

Ze sociálního hlediska očkování pomáhá bránit SARS-CoV-2 tvorbě mutací a zvyšuje kolektivní imunitu zvlášť, pokud nadále budeme používat (také například podle profesora Hořejšího) preventivní nástroje k šíření nemoci na nezbytně nutnou dobu. Očkováním a dodržováním opatření tedy skutečně pomáháme i ostatním. (Pozn. redakce: Přirovnala bych to k volbám, kdy každý hlas se počítá.)

Pro milovníky statistik a dat je tu zjednodušená ukázka, jak má očkování vliv na kolektivní imunitu (hospitalizace a úmrtí).

Přenos viru u očkovaných a neočkovaných
Rezistence je vysoká a imunita vyvolaná očkovací látkou tedy v rámci možností imunity každého jedince dobře spolupracuje. Rozdílem jsou tedy především důsledky a závažnost symptomatických projevů při propuknutí covid-19 Delta variantou. Zatím nejsou k dispozici ani data, jak moc jsou očkovaní lidé nakažliví.

Zřejmé je, že vakcíny chrání před onemocněním mírnou nebo střední formou nemoci podle účinnosti vakcín a razantně snižují úmrtnost a hospitalizace.

Vlaštovkou vyřešení otázky by mohl být preprint studie nazvaná Očkování mRNA indukuje odolnou imunitní paměť na SARS-CoV-2 s jeho pokračující evolucí. Studie by mohla ukazovat vývoj protilátek, B a T lymfocytů po mRNA vakcinaci vs po prodělání onemocnění. Na základě toho pak vzejde lepší pochopení ohledně případné ochrany.

Diskuze nad 3. dávkou
Názor a stanovisko českých odborníků
Nelehký úkol v České republice dostali i Klinická skupina, Česká vakcinologická společnost a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Do konce srpna museli vypracovat stanoviska, zda bude potřeba podat některým lidem třetí posilující dávku očkování. Toto uvedl irozhlas. MeSES byl požádán o vyjádření také. Pod zvýrazněnými odkazy organizací a skupin najdete odborná vyjádření.

Epidemiolog Rastislav Maďar se k této tématice také sám vyjádřil.

Podle Společnosti Podané ruce zřejmě je potřeba přeočkovat třetí dávkou seniory.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: Jsem zděšena z toho, co…
27.08.21 16:04:19 | #1992 (1)

Uz tato prvni veta v tom tvem elaboratu je LZI.

"Mutace Delta nám změnila účinnost vakcín. I přes tyto nepříznivé zprávy studie dokazují stále vysokou ochranu i proti této variantě zvláště pro hospitalizace a úmrtí."



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Jsem zděšena z toho…
27.08.21 16:18:59 | #1995 (2)

Mutace Delta: účinnost vakcín, hospitalizace, přenos viru SARS-CoV-2 a očkování 3. dávkou
Publikováno 26. 8. 2021
Mutace Delta nám změnila účinnost vakcín. I přes tyto nepříznivé zprávy studie dokazují stále vysokou ochranu i proti této variantě zvláště pro hospitalizace a úmrtí. Proto je očkování velmi podstatnou složkou ochrany proti viru i jeho přenosu. S podporou dodržení základních opatření RRR (ruce, roušky, rozestupy) se přenos viru snižuje. Studie ukazují, že ochrana 3. dávkou účinnost zvyšuje. Předkládáme Vám v tomto článku nejnovější poznatky z veřejně dohledatelných studií pro Deltu, článek nezahrnuje data k Delta +.
Účinnost vakcín a Delta
Mezi 26. červencem a 8. srpnem 2021 byla varianta Delta dominantní v 26 zemích, které hlásily dostatečné informace z úplného genetického sekvenování pokrytí Deltou. Pokrytí je nyní na 92,5 %. Ze zprávy ECDC, ze které máme tyto informace, také vyplynulo, že i přes růst případů se snižuje počet hospitalizací. Na výzkumu tohoto tvrzení se intenzivně pracuje.
Původní až 94% ochrana vakcínou BNT162b2 od Pfizer-BioNTech proti Alfě B.1.1.7 je nyní vzhledem k převažujícímu pokrytí Deltou (indická varianta mutace odborně nazývaná B.1.617.2) změněna na maximálně možných 88 % po 3 týdnech od druhé dávky, po 90 dnech na 78 %. Moderna je na tom dle studie z Cambridge, Massachusetts s účinností na 76 % ovšem již po 14 dnech od 2. dávky. Vakcíny mRNA jsou na tom i přes jemné rozdíly s účinností podobně, tedy studie peer review spíše souhlasí se studií o účinnosti vakcín Pfizer. Hned za nimi následuje ChAdOx1 nCoV-19 tedy vakcína od AstraZeneca, kdy podle vědeckého článku z nature.com ochrana do 90 dnů pod náporem Delta varianty klesla na 61 %. Účinnost očkování klesá s oslabenou imunitou jedinců.

Rozdíl mezi očkovanými a neočkovanými je stále velmi výrazný.

Hospitalizace u mutace viru SARS-CoV-2 Delta u očkovaných vs. neočkovaných
Zde použiji citaci článku zdravotnickyde­nik.cz:

Analýza dat CDC ukazuje, že výskyt průlomových infekcí je vzácný. K 6. červenci, kdy bylo v USA naočkováno více než 157 milionů osob, se jednalo o 5.186 případů, kdy došlo k rozvoji závažného průběhu onemocnění. Z toho 4.909 osob muselo být hospitalizováno a bohužel 988 z nich v důsledku infekce covid-19 zemřelo. Tato čísla je ale třeba vnímat v kontextu závažnosti onemocnění a jeho výskytu. Pro srovnání v prosinci loňského roku, tedy před zahájením očkování, bylo evidováno 6,3 milionu nových případů infekce covid-19, z nichž 123 tisíc osob muselo být hospitalizováno. Více než 65 tisíc nemocných na covid-19 zemřelo. „I když je v současnosti očkována méně než polovina americké populace, vakcíny proti covid-19 přispěly k obrovskému poklesu případů,“ konstatuje portál Vox.com s tím, že tím nejjednodušším způsobem, jak chránit celou populaci, je právě plošné očkování.
Plné očkování je tedy klíčem k ochraně před závažným onemocněním covid-19, včetně onemocnění způsobených variantou Delta, jak píše EMA ve spolupráci s ECDC. V článku najdeme také upozornění, že dokud nebude plně očkován dostatečný počet lidí, který povede ke komunitní imunitě, tedy dokud se SARS-CoV-2 stále šíří, každý by měl dodržovat národní předpisy a nadále přijímat opatření, jako je nošení roušek a respektování sociálního distancování, a to se týká i plně očkovaných jedinců, jak zmiňuji v úvodu.

Po této stránce tedy můžeme být klidnější, na vavřínech však usnout nemůžeme. Přenos viru probíhá i u očkovaných.

Pokud bychom si položili otázku, zda je lepší prodělat covid-19 nebo se nechat očkovat, je potřeba zvážit všechna pro a proti.

Ve zkratce: Je možné, že imunita jednotlivce po prodělání vydrží obecně déle než po očkování (odkaz na preprint studie). Na druhou stranu je otázka, zda nejen long covid (probíhají studie v České republice, zda vzhledem k mutaci Delta je možné, že long covid má delší a silnější trvání) a symptomatický průběh s nemocí covid-19 související je lepší než vedlejší účinky očkování a případná kratší imunita (čím je člověk starší, tím kratší dobu ji má) a přeočkování, kdy případná nákaza znamená pro člověka mnohem mírnější průběh onemocnění a kratší možnost nakazit druhé (v článku od Seznam.cz najdete odkaz na studii). Ruth Tachezy se k této problematice vyjádřila v článku pro irozhlas.cz.

Ze sociálního hlediska očkování pomáhá bránit SARS-CoV-2 tvorbě mutací a zvyšuje kolektivní imunitu zvlášť, pokud nadále budeme používat (také například podle profesora Hořejšího) preventivní nástroje k šíření nemoci na nezbytně nutnou dobu. Očkováním a dodržováním opatření tedy skutečně pomáháme i ostatním. (Pozn. redakce: Přirovnala bych to k volbám, kdy každý hlas se počítá.)

Pro milovníky statistik a dat je tu zjednodušená ukázka, jak má očkování vliv na kolektivní imunitu (hospitalizace a úmrtí).

Přenos viru u očkovaných a neočkovaných
Rezistence je vysoká a imunita vyvolaná očkovací látkou tedy v rámci možností imunity každého jedince dobře spolupracuje. Rozdílem jsou tedy především důsledky a závažnost symptomatických projevů při propuknutí covid-19 Delta variantou. Zatím nejsou k dispozici ani data, jak moc jsou očkovaní lidé nakažliví.

Zřejmé je, že vakcíny chrání před onemocněním mírnou nebo střední formou nemoci podle účinnosti vakcín a razantně snižují úmrtnost a hospitalizace.

Vlaštovkou vyřešení otázky by mohl být preprint studie nazvaná Očkování mRNA indukuje odolnou imunitní paměť na SARS-CoV-2 s jeho pokračující evolucí. Studie by mohla ukazovat vývoj protilátek, B a T lymfocytů po mRNA vakcinaci vs po prodělání onemocnění. Na základě toho pak vzejde lepší pochopení ohledně případné ochrany.

Diskuze nad 3. dávkou
Názor a stanovisko českých odborníků
Nelehký úkol v České republice dostali i Klinická skupina, Česká vakcinologická společnost a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Do konce srpna museli vypracovat stanoviska, zda bude potřeba podat některým lidem třetí posilující dávku očkování. Toto uvedl irozhlas. MeSES byl požádán o vyjádření také. Pod zvýrazněnými odkazy organizací a skupin najdete odborná vyjádření.

Epidemiolog Rastislav Maďar se k této tématice také sám vyjádřil.

Podle Společnosti Podané ruce zřejmě je potřeba přeočkovat třetí dávkou seniory.


 #1992 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jsem zděšena z…
27.08.21 16:26:21 | #1996 (3)

To uz jsi tu pred chvili daval.

Mas neco nove, kde neni smichana pravda se lzi s cilem obhajit experimentalni neucinne a vysoce rizikove vakcinovani bez zaruk ?



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jsem…
27.08.21 16:35:44 | #2001 (4)

DĚLÁTE TO PRO PRACHY, ANEB BYZNYS ZDRAVÉHO FÓRA‼️💰 "Děláte to pro prachy!" To člověk stále dokola slyší, když vysvětluje, proč je potřeba aby se lidé očkovali. Dotyční sice neví, kdo vás platí, ale je jim jasné, že to děláte pro prachy.
🔸 No, tak malý pohled na transparentní účet Zdravého fóra, spolku, který ze všech sil bojkotuje opatření proti covidu. Jak už je u podobných spolků zvykem, transparentnost je jen slovo bez obsahu. Peníze prostě mizí na nějaké účty s popisem nějakých služeb. Ty služby pak stojí nejen vždy v podstatě stejně, ale navíc různé služby stojí stejné částky. Zjistit kam peníze odešly nejde, protože majitelé účtu nějak "zapomněli" u plateb uvést, komu platí.
🔸 Ovšem jeden účet se najít dá, na webu právní firmy jednoho ze tří zakladatelů Zdravého fóra, právníka Tomáše Nielsena. Ten si za své služby pro záchranu ubohého národa úpícího pod jhem roušek naúčtoval od dubna každý měsíc přes 60 000 korun, přičemž jeho služby stály vždy na korunu stejně dubnu a květnu a následně pak na korunu stejně v červnu (to rovnou 2x) a v červenci.
🔸 Stejných 60 500 Kč pak stály internetové práce, texty a grafika, přičemž v dubnu byly internetové práce evidentně méně pracné, protože stály 59 500 Kč, ovšem ona ušetřená tisícovka byla pak doplacena v květnu, kde byly výdaje 61 500 Kč, takže každý měsíc to bylo 60 500 Kč, stejně, jako právní služby.
Vskutku velice zajímavé, že jim to takhle vychází.
🔸 Komu patří účty, kam mizí peníze za internované práce a grafiku se mi ale nepodařilo zjistit.
UPDATE: položka z 27. 7. "Zdravé - forum grafika" šla na účet společnosti pana Tománka Art And Animation studio (screen v komentářích)
Ale je dobře, že to hoši dělají jen za něco málo přes 60 000 měsíčně a nedělají to pro prachy! Praví zachránci národa. 😂
Díky Michal Thoma za upozornění!
Účet k nahlednutí zde: https://www.csas.cz/cs/transparentni-ucty#/000000-5854718369
Stránky Nielsen Legal zde: https://nielsenlegal.cz/contact/
Zakladatelé Zdravého fóra zde: https://www.zdraveforum.cz/#


 #1996 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jsem…
27.08.21 16:54:58 | #2017 (5)

Pokud nekdo haji urcity rozumny nazor a ten verejne prezentuje a pritom vedle toho diky sledovanosti i neco vydela jiste mu to nikdo zazlivat nebude, nebo tomu jiste musi nejaky svuj cas i praci venovat.

Muzes taky necemu venovat cas a skusit to verejne prezentovat a doufat, ze tim muzes i nekoho zaujmout i tak, aby si pak i diky te sledovanosti toho co prezentujes i neco vydelal.

Treba i vyucujici ucitel ci spisovatel dostava za svoji praci penize. Co je vsak mnohem dulezitejsi neni to kolik a ci vubec neco vydelal, ale je dulezite to co uci a prezentuje.

Az zdeluje hodnotne a pravdive informace a pomaha lidem v tom, aby se diky nevedomosti nenechali nekym manipulovat jiste dela hodnotnou praci.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.08.21 16:57:29 | #2018 (6)

Manipulatori jejich lzi jsou odhalovany a budou vydelat na lidske nevedomosti a blbosti miliardy, vzdy budou utocit na lidi, jenz jine lidi pouze varuji pred nebezpecnosti a lzivou demagogii sirenou pri reklamovani urciteho zbozi temito lidmi.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.08.21 17:00:24 | #2021 (7)

https://time.com/5955247/inside-biontech-vaccine-facility/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=editorial&utm_term=health_covid-19&linkId=128842115&fbclid=IwAR3LZ5MW6b2tjLGerdTy8BiKjnD4vflv5qkQyxZRW0SSQ0yV4TwJkG50AZY

Pokud jste byli očkováni proti COVID-19 , je velká šance, že budete těžit z produktu vyrobeného společností BioNTech. Německá biotechnologická společnost, spoluzakládaná týmem vědců mezi manželi a manželkami, vyvinula vakcínu, která se stala nejen první v prosinci, která v USA získala povolení pro COVID-19, ale také vůbec první na základě nové technologie zahrnující genetický materiál mRNA.

V rozhovorech v prosinci a březnu spoluzakladatelé Ugur Sahin a Ozlem Tureci hovořili o svém bouřkovém roce a o partnerství s americkou farmaceutickou společností Pfizer za účelem testování a výroby vakcíny. Více než tři dny na konci března také otevřeli svůj nový výrobní závod společnosti TIME pro první krok za krokem, jak se vyrábí jejich život zachraňující a potenciálně pandemická vakcína.
Když Sahin koncem ledna 2020 četl vědecký dokument popisující první identifikované případy COVID-19 v čínském Wu-chanu , „bylo mi zcela jasné, že se již nejedná o lokální ohnisko,“ říká. "A s největší pravděpodobností se virus již rozšířil po celém světě."

Věděl, že není času nazbyt. Ale BioNTech se sídlem v Mohuči byla tehdy především společností vyrábějící vakcíny proti rakovině; po více než deseti letech výzkumu a vývoje společnost testovala své vakcíny proti rakovině na bázi mRNA u asi 400 lidí s povzbudivými výsledky. Právě zkoumali možnost vytvoření vakcín proti infekčním chorobám-konkrétně vakcíny proti chřipce na bázi mRNA-když zasáhne COVID-19.

"[Ugur] nás všechny přesvědčil, včetně naší rady, kolegů a vědeckých týmů, že toto bylo nyní naším povoláním a musíme tuto misi následovat," říká Tureci. Na mimořádné schůzce Sahin vyzval čtyřicetičlenný tým, aby „se pohyboval rychlostí světla“ směrem k novému cíli společnosti vyvinout vakcínu proti COVID-19. Tým, který se rozrostl na více než 200, pracoval v noci a přes prázdniny na Project Lightspeed a po několika týdnech vytvořil 20 kandidátů. Bezprecedentní čtveřice slibovala neutralizaci viru. "Bylo jasné, že to musí být priorita," říká Andreas Kuhn, senior viceprezident pro biochemii a výrobu RNA ve společnosti BioNTech. "Cokoli právě děláš, na to trochu zapomeň, protože to je teď nejdůležitější."

Protože se o novém viru vědělo tak málo, tým se obrátil k tomu, co bylo známo o dvou souvisejících koronavirech: SARS a MERS. Brzy proběhl proces 50 000 kroků pro stavbu vakcíny mRNA proti novému koronaviru SARS-CoV-2.
Začíná to v 50litrové nádrži z nerezové oceli, která se více podobá sudu na pivo, než jaký byste si mohli představit jako součást bioreaktoru zachraňujícího život. Uvnitř jsou fragmenty mRNA kódující špičkový protein SARS-CoV-2, Achillovu patu viru, který vakcína zneužije. Celý výrobní proces se odehrává v hermeticky uzavřeném systému, kde jsou výrobky z každého stupně přepravovány do dalšího prostřednictvím sítě průhledných plastových trubek.

Přesto technici pro jistotu rutinně testují vzduch ve výrobních místnostech na přítomnost cizích bakterií nebo patogenů a ti, kteří pracují s vakcínou, pravidelně poklepávají každým prstem v rukavici na Petriho misky naplněné agarem, které mohou kultivovat jakékoli zbloudilé mikroby, které by mohly se dostali do zařízení.
Protože mRNA je relativně nestabilní, nepřežila by v lidském těle v syrové formě. Aby byla mRNA chráněna, je uzavřena v tukové bublině za použití stlačeného ethanolu - vysoce hořlavé látky. Proces se odehrává v jednom ze šesti 50l tanků, každý ve vlastní uzavřené místnosti. Těch pár lidí oprávněných pustit se dovnitř a ven z místností si obléklo speciální obuv bez statické elektřiny, aby se vyhnuli náhodnému tření, které by mohlo spustit výbuch. Pět tanků je pojmenováno po členech týmu, kteří se podíleli na vývoji tohoto procesu, a šestý se jmenuje Margaret, po britské babičce, která byla první osobou, která dostala vakcínu.

Jakmile ethanol dokončí svou práci při vytváření bublin obsahujících mRNA, odfiltruje se. Výsledek je pak několikrát filtrován a nakonec skončí jako mléčný roztok, který naplní 10-litrové plastové sáčky. Tato kapalina se přesune do takzvané fáze plnění a dokončení, kde se čistí v nádržích a poté stříká do sterilních lahviček-každá obsahuje až šest dávek-, které jsou dodávány na kliniky po celém světě.
BioNTech v současné době vyrábí 8 milionů dávek své vakcíny každé tři až sedm dní v novém zařízení v Marburgu, které společnost koupila od společnosti Novartis loni na podzim. (Mnoho laboratorních techniků, z nichž většina přešla na BioNTech, stále nosí své staré laboratorní pláště s logem Novartis, protože nebyl čas na objednání nových.) Nakonec bude rostlina chrlit 1 miliardu dávek za rok a Společnost BioNTech spolupracuje se společností Pfizer , která dohlížela na závěrečné testování na lidech , které vedlo k povolení vakcíny ve Velké Británii, USA a dalších zemích, s cílem urychlit výrobu a vyrobit 2,5 miliardy dávek, které se zavázala poskytnout světu v roce 2021.

Obě společnosti rychle upozorňují, že jejich práce není hotová. Sahin a jeho tým také sledují nové varianty viru, které se začínají prosazovat po celém světě, a již vyvinuli další vakcínu zaměřenou na tyto virové verze a plánují brzy začít s testováním.
S úspěchem vakcíny proti mRNA COVID-19 vidí Sahin a Tureci technologii mRNA jako dominantnější roli i při léčbě dalších nemocí a připravují se na zahájení prací na vakcínách proti chřipce a rakovině, které byly přerušeny pandemií. Tým je prozatím právem hrdý na to, co dokázal ve velmi rušném roce.

"Jedná se o projekt, který se odehrává jednou za život," říká Alexander Muik, ředitel imunomodulátorů ve společnosti, který se podílel na raných fázích vývoje vakcíny. "Kdo může říci, že jsou součástí řešení pandemie?" To může říct jen pár lidí. “


 #2018 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.08.21 16:57:38 | #2019 (6)

DĚLÁTE TO PRO PRACHY, ANEB BYZNYS ZDRAVÉHO FÓRA‼️💰 "Děláte to pro prachy!" To člověk stále dokola slyší, když vysvětluje, proč je potřeba aby se lidé očkovali. Dotyční sice neví, kdo vás platí, ale je jim jasné, že to děláte pro prachy.
🔸 No, tak malý pohled na transparentní účet Zdravého fóra, spolku, který ze všech sil bojkotuje opatření proti covidu. Jak už je u podobných spolků zvykem, transparentnost je jen slovo bez obsahu. Peníze prostě mizí na nějaké účty s popisem nějakých služeb. Ty služby pak stojí nejen vždy v podstatě stejně, ale navíc různé služby stojí stejné částky. Zjistit kam peníze odešly nejde, protože majitelé účtu nějak "zapomněli" u plateb uvést, komu platí.
🔸 Ovšem jeden účet se najít dá, na webu právní firmy jednoho ze tří zakladatelů Zdravého fóra, právníka Tomáše Nielsena. Ten si za své služby pro záchranu ubohého národa úpícího pod jhem roušek naúčtoval od dubna každý měsíc přes 60 000 korun, přičemž jeho služby stály vždy na korunu stejně dubnu a květnu a následně pak na korunu stejně v červnu (to rovnou 2x) a v červenci.
🔸 Stejných 60 500 Kč pak stály internetové práce, texty a grafika, přičemž v dubnu byly internetové práce evidentně méně pracné, protože stály 59 500 Kč, ovšem ona ušetřená tisícovka byla pak doplacena v květnu, kde byly výdaje 61 500 Kč, takže každý měsíc to bylo 60 500 Kč, stejně, jako právní služby.
Vskutku velice zajímavé, že jim to takhle vychází.
🔸 Komu patří účty, kam mizí peníze za internované práce a grafiku se mi ale nepodařilo zjistit.
UPDATE: položka z 27. 7. "Zdravé - forum grafika" šla na účet společnosti pana Tománka Art And Animation studio (screen v komentářích)
Ale je dobře, že to hoši dělají jen za něco málo přes 60 000 měsíčně a nedělají to pro prachy! Praví zachránci národa. 😂
Díky Michal Thoma za upozornění!
Účet k nahlednutí zde: https://www.csas.cz/cs/transparentni-ucty#/000000-5854718369
Stránky Nielsen Legal zde: https://nielsenlegal.cz/contact/
Zakladatelé Zdravého fóra zde: https://www.zdraveforum.cz/#

Ulhané špíny ze ZF


 #2017 

| Předmět: Jsem zděšena z toho, co mohou natropit…
27.08.21 14:42:24 | #1983
Jsem zděšena z toho, co mohou natropit vakcíny proti Covidu, říká MUDr. Urbanová !
&t=25s


| Předmět: RE: Jsem zděšena z toho, co mohou…
27.08.21 14:52:42 | #1985 (1)

Medici PRO Očkování

Jaký je rozdíl mezi genovou terapií a technologií mRNA vakcín?
🧬Při genové terapii vkládáme do buněk funkční gen v podobě úseku DNA, tak aby nahradil gen nefunkční. Z něj se pak informace překládá až do podoby proteinu, který má úlohu ve správném fungování daných buněk. Tuto metodu lze použít u závažných vrozených imunodeficitů (snížení imunity) a i u některých nádorových onemocnění. Tedy léčí stávající onemocnění.
💉Vakcíny s technologií mRNA mají také v sobě informaci pro výrobu proteinu, který vyrobí podle informace z mRNA ribosomy (kuchyně buněk) a po několika přečtení je tato mRNA zdegradována. Nicméně tento protein je tělu cizí a díky tomu ho imunitní systém spolehlivě rozpozná a vyrobí proti němu protilátky, které nás pak zároveň ochrání před daným onemocněním. Jedná se tedy o prevenci. Narozdíl od DNA u genové terapie nemůže mRNA pronikat do jader našich buněk, kde jsou uloženy naše geny v podobě DNA, tudíž s nimi nemůže nijak interagovat.
🔬Obě technologie jsou si velice podobné, obě operují s informací pro stavbu proteinu. Nicméně nejsou jedno a to samé, u genové terapie chceme, aby byl daný protein produkován co nejdéle, u vakcín stačí krátkodobá produkce do vytvoření protilátek, proto se zvolila technologie mRNA, která neproniká k naší DNA.

ODBORNÍCI PROMLUVILI O OČKOVÁNÍ DĚTÍ PROTI COVIDU: RODIČE BY SE PODLE NĚJ NEMĚLI VAKCÍNY BÁT A POMOHLO BY TO KE ZÍSKÁNÍ KOLEKTIVNÍ IMUNITY

V létě by se mohlo začít s očkováním šestnáctiletých dětí vakcínou Pfizer. Pak by mohli následovat i dvanáctiletí školáci. Lékaři a vědci tento krok vítají a říkají, že neexistují žádné obavy a očkování může ochránit před těžkým průběhem onemocnění. Píše o tom web novinky.cz.

„Vakcína prošla klinickým zkoušením a schválením Evropskou lékovou agenturou,“ říká pediatr z Motolu Jan Lebl a dodává, že v tomto případě je vakcína bezpečná a účinná. Zdůraznil ale, že se nedá zaručit stoprocentní účinnost. Platí to pro jakoukoliv vakcínu.
I když u dětí nemoc většinou probíhá bezpříznakově nebo mírně, Lebl zdůrazňuje, že očkování je potřebné. Jako problém uvádí PIMS, což je zánětlivý syndrom, který vede k selhání orgánů u dítěte po několika týdnech po prodělání covid-19.

Dle jeho slov v Motole je nyní osmiletá holčička, která je ve vážném stavu. V důsledku nákazy koronavirem se jí vytvořI když u dětí nemoc většinou probíhá bezpříznakově nebo mírně, Lebl zdůrazňuje, že očkování je potřebné. Jako problém uvádí PIMS, což je zánětlivý syndrom, který vede k selhání orgánů u dítěte po několika týdnech po prodělání covid-19.

Dle jeho slov v Motole je nyní osmiletá holčička, která je ve vážném stavu. V důsledku nákazy koronavirem se jí vytvořily krevní sraženiny a dostaly se až do mozku. Odborník proto říká, že covid-19 může být nebezpečný i pro děti.
Lebl říká, že je to důvod proč by se děti měly také očkovat. „Žádné významnější vedlejší účinky jsme u nich nezpozorovali,“ popisuje reakci na vakcínu u nezletilých, kteří byli očkování kvůli transplantaci orgánů.

Očkování dětí podporuje i molekulární biolog Libor Grubhoffer. Tvrdí, že by to pomohlo vytlačit koronavirus ze společnosti, jelikož děti ho šíří také.
Odborníci dodávají, že by se rodiče neměli bát očkování dětí a vedlejší účinky jim nehrozí. Dle Grubhoffera to také pomůže získání kolektivní imunity ve společnost


 #1983 

| Předmět: RE: Jsem zděšena z toho, co mohou…
27.08.21 15:10:24 | #1986 (1)

Nemocnice začínají plnit děti, přes 500 jich zemřelo. Doktoři v USA volají po masivním očkování

V USA pokračuje nárůst počtu dětí hospitalizovaných s koronavirem. Lékaři varují, že ve školním roce se situace ještě zhorší. Minulý týden skončilo v nemocnicích v průměru 303 dětí denně, ukazuje statistika Střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC). Jak uvedla stanice CNBC, děti stále tvoří jenom zlomek mezi lidmi hospitalizovanými s covidem-19. Podle lékařských statistik připadá na hospitalizace 1,8 procenta dětských pacientů. Dětem hrozí nákaza a vážné symptomy méně než dospělým.

V USA se od začátku epidemie nakazilo koronavirem přes 38 milionů lidí a zemřelo více než 632.000 nakažených. CDC má demografické údaje o 520.000 zemřelých a z nich vyplývá, že 500 lidí z tohoto počtu byly děti mladší 18 let.

Některé z infikovaných dětí mohou skončit v nemocnici a mohou se u nich objevit komplikace. Podle CDC postihl 4404 dětí, které onemocněly covidem-19, zánětlivý syndrom označovaný jako MIS-C. Z takto postižených 37 dětí zemřelo.

Nejvíce pediatrických hospitalizací je na počet obyvatel ve státech Oklahoma, Ohio, Louisiana a Kentucky. Všechny tyto státy mají nižší proočkovanost populace, než je celostátní průměr.

Většina hospitalizovaných se nakazila rychle se šířící variantou delta, která u dětí průběh nemoci nezhoršuje, řekla pediatrička ze San Franciska Sunitha Kaiserová. „Máme údaje o deltě teprve z minulých šesti až osmi týdnů, takže se to stále mění. Prozatím víme, že na naše těla působí podobně jako ostatní infekce, stejně se do těla dostává a způsobuje podobné symptomy jako předchozí varianty,“ řekla Kaiserová.

Zatím nejlepší známou ochranou je podle ní očkování a to i dětí, protože to chrání před hospitalizací a těžkým průběhem nemoci. V USA je povoleno očkovat vakcínami firem Pfizer a BioNTech občany starší 16 let, v mimořádných případech i děti ve věku 12 až 15 let. Vakcína Moderna se zatím používá jen pro dospělé, očekává se ale, že brzy dostane licenci pro využití i ve věkové skupině 12 až 17 let.

V USA, jež mají zhruba 330 milionů občanů, je podle CDC plně imunizováno 62,5 procenta dospělých. V kategorii šestnáctiletých a sedmnáctiletých je to 44 procent a ve skupině mezi 12 a 15 lety 34 procent

Paul Offit, který pracuje v dětské nemocnici ve Filadelfii, kde rovněž přibývá dětských hospitalizací, je pomalou vakcinací dětí znepokojen. „Ano, nemáme ještě vakcínu pro děti mladší 12 let, ale máme ji pro děti dvanáctileté až sedmnáctileté a z nich je očkováno jenom 30 procent,“ řekl Offit. Podle něj je třeba, aby úřady přesvědčily o účinnosti očkování dospělé, protože o tom, zda budou naočkovány děti, rozhodnou rodiče.


 #1983 

| Předmět: RE: RE: Jsem zděšena z toho, co mohou…
27.08.21 15:55:19 | #1991 (2)

Prestan tu sirit lzivou vakcinacni demagogii a prestan strasit lidi.

Vsichni lidi nejsou zmanipulovanymi pokusnymi morcaty jak ty a velice dobre vedi, jak se pocitaji nektera ty covid umrti a jsou tam pripisovana i umrti lidi, kde covid vir skutecne primarni pricinou umrti nebyl ani nemohl byt, ale pouze pritizil zdravotni stav cloveku, co uz mel davno jine zavazne zdravotni komplikace, ktere byli tou skutecnou pricinou jeho umrti.

Vakcinaci nerizikovych skupin a hlavne deti odmita vecsina odbornych lekaru z oboru vakcinologie, virologie a imunologie a dnes uz nekteri z nich vazne pochybuji i o prospesnosti vakcinovat i ty rizikove skupiny lidi a hlavne starsi lidi, kterym ocividne vakciny v pripade nove verzi covid viru nejenze nepomahaji, ale jim jen zbytecne zatezuji jejich imunitu necim, co uz davno neni aktualne a v konecnem dusledku jim tak skodi.

Nevakcinovani lidi dokazou bez vakciny i v tom pokrocilem veku i pri reinfekci diky driv prodelane nemoci novym verzim covidich viru celit mnohem lepe a kdyz uz tedy i driv prekonali mnohem zavaznejsi verze covid viru, nez jakou je dnes delta covid vir, jiste se takoveto verze viru vecsina techto starsich lidi toho nemusi bat, nez kdyby meli byt nakazeni i beznym chripkovym virem, nebo v teto urovni nebezpecnosti pro zdravi je dnes tento novy covid vir delta takto odbornymi lekari hodnocen a pro deti skutecne tento vir nepredstavuje ani tak zavazne problemy jake mohou tyto deti mit pri kontaktu s beznym chripkovym virem.

Kvuli par zaprodancum (lekarum), co se nechali koupit jako Jidas za 30 stribrnych, tedy jiste zadny rozumny rodic sve dite obetovat nepujde a neda ho na oltar psychopatu, kteri experimetuji s lidskymi zivoty a zdravim a ve svych pokusech, co ted delaji nedavaji nikomu zadne zaruky za bezpecnost jejich vyrobku i kdyz na nich diky sireni strachu a demagogie podporovane i skorumpovanymi politiky vydelavaji miliardy.



| Předmět: RE: RE: RE: Jsem zděšena z toho, co…
27.08.21 16:17:58 | #1993 (3)

Nemocnice začínají plnit děti, přes 500 jich zemřelo. Doktoři v USA volají po masivním očkování

V USA pokračuje nárůst počtu dětí hospitalizovaných s koronavirem. Lékaři varují, že ve školním roce se situace ještě zhorší. Minulý týden skončilo v nemocnicích v průměru 303 dětí denně, ukazuje statistika Střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC). Jak uvedla stanice CNBC, děti stále tvoří jenom zlomek mezi lidmi hospitalizovanými s covidem-19. Podle lékařských statistik připadá na hospitalizace 1,8 procenta dětských pacientů. Dětem hrozí nákaza a vážné symptomy méně než dospělým.

V USA se od začátku epidemie nakazilo koronavirem přes 38 milionů lidí a zemřelo více než 632.000 nakažených. CDC má demografické údaje o 520.000 zemřelých a z nich vyplývá, že 500 lidí z tohoto počtu byly děti mladší 18 let.

Některé z infikovaných dětí mohou skončit v nemocnici a mohou se u nich objevit komplikace. Podle CDC postihl 4404 dětí, které onemocněly covidem-19, zánětlivý syndrom označovaný jako MIS-C. Z takto postižených 37 dětí zemřelo.

Nejvíce pediatrických hospitalizací je na počet obyvatel ve státech Oklahoma, Ohio, Louisiana a Kentucky. Všechny tyto státy mají nižší proočkovanost populace, než je celostátní průměr.

Většina hospitalizovaných se nakazila rychle se šířící variantou delta, která u dětí průběh nemoci nezhoršuje, řekla pediatrička ze San Franciska Sunitha Kaiserová. „Máme údaje o deltě teprve z minulých šesti až osmi týdnů, takže se to stále mění. Prozatím víme, že na naše těla působí podobně jako ostatní infekce, stejně se do těla dostává a způsobuje podobné symptomy jako předchozí varianty,“ řekla Kaiserová.

Zatím nejlepší známou ochranou je podle ní očkování a to i dětí, protože to chrání před hospitalizací a těžkým průběhem nemoci. V USA je povoleno očkovat vakcínami firem Pfizer a BioNTech občany starší 16 let, v mimořádných případech i děti ve věku 12 až 15 let. Vakcína Moderna se zatím používá jen pro dospělé, očekává se ale, že brzy dostane licenci pro využití i ve věkové skupině 12 až 17 let.

V USA, jež mají zhruba 330 milionů občanů, je podle CDC plně imunizováno 62,5 procenta dospělých. V kategorii šestnáctiletých a sedmnáctiletých je to 44 procent a ve skupině mezi 12 a 15 lety 34 procent

Paul Offit, který pracuje v dětské nemocnici ve Filadelfii, kde rovněž přibývá dětských hospitalizací, je pomalou vakcinací dětí znepokojen. „Ano, nemáme ještě vakcínu pro děti mladší 12 let, ale máme ji pro děti dvanáctileté až sedmnáctileté a z nich je očkováno jenom 30 procent,“ řekl Offit. Podle něj je třeba, aby úřady přesvědčily o účinnosti očkování dospělé, protože o tom, zda budou naočkovány děti, rozhodnou rodiče.


 #1991 

| Předmět: RE: RE: RE: Jsem zděšena z toho, co…
27.08.21 16:18:22 | #1994 (3)

Medici PRO Očkování

Jaký je rozdíl mezi genovou terapií a technologií mRNA vakcín?
🧬Při genové terapii vkládáme do buněk funkční gen v podobě úseku DNA, tak aby nahradil gen nefunkční. Z něj se pak informace překládá až do podoby proteinu, který má úlohu ve správném fungování daných buněk. Tuto metodu lze použít u závažných vrozených imunodeficitů (snížení imunity) a i u některých nádorových onemocnění. Tedy léčí stávající onemocnění.
💉Vakcíny s technologií mRNA mají také v sobě informaci pro výrobu proteinu, který vyrobí podle informace z mRNA ribosomy (kuchyně buněk) a po několika přečtení je tato mRNA zdegradována. Nicméně tento protein je tělu cizí a díky tomu ho imunitní systém spolehlivě rozpozná a vyrobí proti němu protilátky, které nás pak zároveň ochrání před daným onemocněním. Jedná se tedy o prevenci. Narozdíl od DNA u genové terapie nemůže mRNA pronikat do jader našich buněk, kde jsou uloženy naše geny v podobě DNA, tudíž s nimi nemůže nijak interagovat.
🔬Obě technologie jsou si velice podobné, obě operují s informací pro stavbu proteinu. Nicméně nejsou jedno a to samé, u genové terapie chceme, aby byl daný protein produkován co nejdéle, u vakcín stačí krátkodobá produkce do vytvoření protilátek, proto se zvolila technologie mRNA, která neproniká k naší DNA.

ODBORNÍCI PROMLUVILI O OČKOVÁNÍ DĚTÍ PROTI COVIDU: RODIČE BY SE PODLE NĚJ NEMĚLI VAKCÍNY BÁT A POMOHLO BY TO KE ZÍSKÁNÍ KOLEKTIVNÍ IMUNITY

V létě by se mohlo začít s očkováním šestnáctiletých dětí vakcínou Pfizer. Pak by mohli následovat i dvanáctiletí školáci. Lékaři a vědci tento krok vítají a říkají, že neexistují žádné obavy a očkování může ochránit před těžkým průběhem onemocnění. Píše o tom web novinky.cz.

„Vakcína prošla klinickým zkoušením a schválením Evropskou lékovou agenturou,“ říká pediatr z Motolu Jan Lebl a dodává, že v tomto případě je vakcína bezpečná a účinná. Zdůraznil ale, že se nedá zaručit stoprocentní účinnost. Platí to pro jakoukoliv vakcínu.
I když u dětí nemoc většinou probíhá bezpříznakově nebo mírně, Lebl zdůrazňuje, že očkování je potřebné. Jako problém uvádí PIMS, což je zánětlivý syndrom, který vede k selhání orgánů u dítěte po několika týdnech po prodělání covid-19.

Dle jeho slov v Motole je nyní osmiletá holčička, která je ve vážném stavu. V důsledku nákazy koronavirem se jí vytvořI když u dětí nemoc většinou probíhá bezpříznakově nebo mírně, Lebl zdůrazňuje, že očkování je potřebné. Jako problém uvádí PIMS, což je zánětlivý syndrom, který vede k selhání orgánů u dítěte po několika týdnech po prodělání covid-19.

Dle jeho slov v Motole je nyní osmiletá holčička, která je ve vážném stavu. V důsledku nákazy koronavirem se jí vytvořily krevní sraženiny a dostaly se až do mozku. Odborník proto říká, že covid-19 může být nebezpečný i pro děti.
Lebl říká, že je to důvod proč by se děti měly také očkovat. „Žádné významnější vedlejší účinky jsme u nich nezpozorovali,“ popisuje reakci na vakcínu u nezletilých, kteří byli očkování kvůli transplantaci orgánů.

Očkování dětí podporuje i molekulární biolog Libor Grubhoffer. Tvrdí, že by to pomohlo vytlačit koronavirus ze společnosti, jelikož děti ho šíří také.
Odborníci dodávají, že by se rodiče neměli bát očkování dětí a vedlejší účinky jim nehrozí. Dle Grubhoffera to také pomůže získání kolektivní imunity ve společnost


 #1991 

| Předmět: RE: RE: RE: Jsem zděšena z toho, co…
27.08.21 16:37:50 | #2003 (3)

Vakcíny prý nefungují, Izrael teď má prý problém. Ve skutečnosti nemá.
Jak píše Eretz...
Jsem z Izraele a minulý měsíc bylo v mé rodině pozitivních 30 nebo více lidí, kteří byli na svatbě. Všichni tím prošli velmi snadno, dokonce i lidé ve věku 80+, a to díky vakcínám. A to je důležitá věc. Corona tu přestala být děsivá věc.


 #1991 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Jsem zděšena z toho, co…
27.08.21 17:10:15 | #2024 (4)

opakujes se a na tohle uz sem ti odpovidal na jinem miste.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Jsem zděšena z toho…
27.08.21 17:19:10 | #2028 (5)

až pochopíš že ti tu tady skončila éra šíření polopravd, dezinformací a konspirací ty zkurvená dezinfo špinavá ovce a že ti každou takovou vyvrátím pravdou ,tak pak ti možná dám milostivě oddechnout

do té doby věz že to co sem ti doted předvedl ,byl slabý odvar,kupo hnoje


 #2024 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jsem zděšena z…
27.08.21 17:23:53 | #2029 (6)

Opakujes se a polopravdy, dezinformace a konspirace siris ty sam.

Skus tedy misto toho k tomu, co pisu a nebo uvadim opravdu tu Pravdu, kterou si ale budes vedet i dal obhajit a kdyz se te na neco budu ptat, tak mi budes vedet odpovedet.

Souhlasis ?



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jsem…
27.08.21 18:10:03 | #2040 (7)

Poplašné zprávy o úmrtích a vakcínách: jak vznikají a jak se k nim postavit?
Poslední dobou častěji a častěji vznikají příspěvky a články, které tvrdí, že po očkování někdo zemřel. 🏥
Tyto zprávy, ale nejsou upřímné nepoužívají ověřené zdroje nebo s věrohodnými zdroji neumí pracovat.🤔
Poslední dobou jde hlavně o příspěvky “opírající” se o čísla hlášení smrtí a komplikací v systému 🇺🇸VAERS (U.S. Vaccine Adverse Event Reporting System)a 🇪🇺 EudraVigilance (European Union Drug Regulating Authorities Pharmacovigilance). Stává se také, že lidé sdílejí nešťastný titulek, který se těmito systémy zabývá. 📰
Počty hlášení v těchto systémech nejsou průkazem škodlivosti vakcíny. Slouží jako místo, kam lékaři, ostatní zdravotníci i pacienti samotní mohou nahlásit jakékoliv příznaky, které po očkování pociťovali. Tato hlášení je pak nutné zkoumat dál, aby se prokázala příčinná souvislost mezi podáním léku a jeho případnými komplikacemi. A to včetně smrti. 🔬
To, že komplikaci někdo nahlásí, neznamená, že se jedná o prokázaný efekt. Bohužel existují dokonce případy, kdy hlášení byla smyšlená (https://bit.ly/3iJ6tPw) 😔
Tyto systémy jsou velice důležitými nástroji, nejde však o databáze, které nevyvratitelně ukazují, co lék dělá. 🤔
Při čtení jakéhokoliv zdroje je potřeba postupovat opatrně, kriticky vnímat, co se nám opravdu snaží říct, a hlavně ověřovat zdroje.📺 Pokud vám není člověk schopen dodat zdroj a důkaz, zpozorněte.
Napriklad: „moje známá doktorka říkala...” není důvěryhodné tvrzení, pokud není podloženo důkazy a konkrétním jménem lékařky.🙏🏻
Nezapomínejte na kritickou úvahu: pokud očkovaného člověka srazí auto a on zemře, nemůže za to vakcína, ale řidič nebo sám člověk, který se nerozhlédl. Nejde tak o příčinnou souvislost (kauzalitu) mezi očkováním a smrtí, ale o časovou náhodu (korelaci). Obdobně tomu je i u jiných příčin úmrtí. ☹️
S ověřováním zdrojů nám mohou pomoci organizace provozující fact-checking a media bias reporting. Nemusíte jim přitom slepě věřit, jde pouze o místa, která přehledně dávají do souvislostí a pečlivě zdroji podkládají svá odůvodnění. 👍
Určitě bychom mohli doporučit zdroje jako Snopes.com, factcheck.org, mediabiasfactchec­k.com, Reuters Fact Check, atd. Mnohé otázky vám zodpoví projekty Fakescape nebo Faketicky - mediální workshopy.
A co vy? Narazili jste v poslední době na podobné zvěsti? A ověřili jste si, zda jsou pravdivé a zda se opírají o věrohodné zdroje?🙂
#ockujse #MediciProOckovani #imunitnisystem #vakcina #edukace #factcheck #dezinformace #ockovani


 #2029 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jsem…
27.08.21 18:37:56 | #2041 (8)

Aha takze ty veris, ze nikdo neumrel pro podani anticovid vakciny ?

Proc pak i ti vakcinacni fanatici a politici v Slovenske vlada najednou zakazali pokracovat ockovanim Astra Zenecou a podobne ji odmiteji i v dalsich zemich. Nechci te timto nijak strasit, nebo vim ze prave tuhle vakcinu mas v sobe i ty sam.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.08.21 18:38:59 | #2042 (9)

Mimo Astra Zenecy jsou ale seriozne jako dusledek vakcinace prokazane i dalsi umrti i s dalsimi anticovid vakcinami.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.08.21 19:12:46 | #2045 (9)

takže nic nemáš ,jen plnou držku lží,kriple


 #2041 

| Předmět: Studie „Bombshell“ shledává přirozenou…
26.08.21 22:06:32 | #1977

Studie „Bombshell“ shledává přirozenou imunitu lepší než očkování
https://unherd.com/thepost/bombshell-study-finds-natural-immunity-superior-to-vaccination/

Velká studie provedená izraelskými vědci o přirozené imunitě zjistila, že imunita získaná infekcí z Covid-19 je lepší než imunita vakcínou Pfizer.

Vědci z Maccabi Healthcare a Tel Aviv University porovnali výsledky více než 76 000 Izraelců ve třech skupinách: dvakrát očkovaní (vakcínou Pfizer), dříve infikovaní, ale neočkovaní a dříve infikovaní pouze jednou dávkou vakcíny.

Zjistili, že plně očkovaní, ale neinfikovaní lidé mají výrazně vyšší pravděpodobnost „průlomové“ infekce Covid než lidé, kteří se dříve nakazili a zotavili se z této nemoci.

"Tato studie prokázala, že přirozená imunita poskytuje dlouhodobější a silnější ochranu před infekcí, symptomatickým onemocněním a hospitalizací způsobenou variantou Delta," uzavírají autoři.



| Předmět: RE: Studie „Bombshell“ shledává…
26.08.21 22:10:21 | #1978 (1)
Tohle same ale tvrdi i Vakcinolog prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.: Jedině lidé, kteří to onemocnění prodělali, mají velmi dobrou imunitu ..

Lidi z tohoto poratalu na ktere se odvolaval i SirStanley tuhle vec ale sli spochybnovat.
https://manipulatori.cz/analyza-videa-zdrave-forum-ockovani-vyjadreni-prednich-odborniku/

Aspon tedy jasneji vidime, kdo je tu tim skutecnym manipulatorem - jsou nimi prave lidi z toho serveru manipulatori.



| Předmět: RE: RE: Studie „Bombshell“ shledává…
27.08.21 04:54:37 | #1979 (2)

Video lékařů zveřejněných pod profilem Zdravého fóra 31. 3. 2021 má nyní přes 155 tisíc shlédnutí. Video prezentuje postoje MUDr. Zelené, prof. Berana, doc. Balíka a MUDr. Čížka k očkování a Covid pasům.

Ve videu je předkládáno tvrzení, že mnoho osob již je proti infekci imunních, což se dá prokázat vyšetřením protilátek – toto tvrzení je pravda přinejlepším částečně. V tuto chvíli se odborná debata vede ohledně míry ochrany prodělání infekce před reinfekcí – zdá se, že tato je poměrně vysoká proti stejné variantě, proti jiným variantám však již vysoká být nemusí (advisory.com, news-medical.net). Vyhodnocení protilátek však naráží na nepřítomnost stanovení hladiny protilátek poskytujících dostatečnou ochranu, na fakt, že většina dostupných měření analyzuje jiný typ protilátek, než je potřeba a nepřítomnost harmonizace (ECDC, news-medical.net).

Dále přítomní vědci tvrdí, že vakcíny neposkytují dlouhodobou ochranu a že zvyšuje riziko asymptomatické infekce. U osob s očkováním mRNA vakcínami je přitom riziko nákazy (i asymptomatické) sníženo o 90% (Thompson 2021) a existují parametry naznačující na dlouhodobé trvání ochrany (Turner 2021). Dá se však částečně souhlasit s postojem mluvčích, že po prodělání infekce je imunitní odpověď vyšší již po první dávce, čímž je sníženo riziko u těchto osob (Nature) – některé státy proto v rámci prioritizace nedostatkových vakcín a za účelem pokrytí co nejširší populace u těchto osob doporučují podání pouze jedné dávky. Je však třeba zmínit, že poznání ohledně trvání imunitní ochrany jak po očkování tak po prodělané infekci se dále vyvíjí (jak s ohledem na časové trvání, tak s ohledem na další vznikající varianty viru) – opatření by měla nadále tento vývoj reflektovat např. úpravami dob, kdy je daná osoba považována za imunitní (možné oběma směry, prodloužení i zkrácení). Tato diskuze mezinárodně probíhá a např. KS COVID plánuje upravovat dobu předpokládané imunity na základě dalších dostupných dat.

V poslední části členové ZF kritizují Covid pasy (tzv. Zelený certifikát) a celkově se ohrazují proti diskriminačnímu tlaku na očkování. Zelený certifikát však neposkytuje pouze informace o očkování, ale také o provedených testech, či předchozímu prodělání rizika infekce (DeníkN, EK).

Hana Zelená:
Tvrzení
Myslím si, že by se primárně měli naočkovat ti, kteří o to mají zájem. Mělo by to být výhradně na dobrovolné bázi bez jakýchkoliv podmínek, diskriminačních, nebo jakých a upřednostnit ty, kteří jsou rizikový a v podstatě by se mohli vynechat ti, kteří už imunní jsou, kteří už tu infekci prodělali, což se dá zjistit poměrně snadno vyšetřením protilátek a na to se u nás zapomíná, to se moc u nás nepodporuje.
Fakta
Kromě filozofického faktu, že vždy budou existovat nějaké rozdíly u osob s různým rizikem k onemocnění je možné principiálně souhlasit – v současnosti také totiž toto očkování dobrovolné je. V tuto chvíli se odborná debata vede ohledně míry ochrany prodělání infekce před reinfekcí – zdá se, že tato je poměrně vysoká proti stejné variantě, proti jiným variantám však již vysoká být nemusí (advisory.com, news-medical.net). I o 3 měsíce později stále není známá hladina protilátek a její korelace s mírou ochrany proti infekci nebo stanovena metodika měření – k tomu je navíc nutné zmínit, že se jedná o jeden typ protilátek (neutralizační), zatímco poměrně snadná vyšetření měří jiné typy (tzv. vázající protilátky). Jednotlivé testy protilátek pak mají potíže se standardizací těchto hodnot (ECDC, news-medical.net) .

Jiří Beran:
Tvrzení
Tím že ti lidé jsou očkováni, tak mají vyvinutou jenom mírnou imunitní odpověď, proti jedné malé části viru. Člověk, který prodělá onemocnění nemá imunitní odpověď jenom proti této malé části, ale samozřejmě proti celému viru, čili je daleko komplexněji chráněn. A navíc má vyvinutou imunitu na sliznicích. Čili z tohoto pohledu já pořád nechápu, kde se vzaly argumenty pro to, aby se nedali na stejnou úroveň lidé, kteří onemocní prokazatelně prodělali a lidé kteří jsou imunizováni.

Fakta
Viz bod 1.2.

Vladimír Čížek:
Tvrzení
Očkovaný člověk se může nakazit a může to přenášet dále. A navíc je velká pravděpodobnost, že bude asymptomatický, bez příznaků. To znamená, z těch očkovaných v budoucnu se můžou stát takový bezstarostní, veselí přenašeči. Na rozdíl od lidí, kteří to proděli, a nebo od lidí, kteří mají tzv. zkříženou imunitu, tzn. v minulosti se setkali s nějakým jiným druhem korona viru a mají protilátky, nebo prostě vytvořenou imunitu a nenakazí se nikdy.

Fakta
Nepravda: U osob s očkováním mRNA vakcínami je riziko nákazy (i asymptomatické) sníženo o 90% (Thompson 2021). Jedná se pravděpodobně o zpochybnění vlivu očkování na snížení příznakových nákaz, které sloužily jako registrační studie pro schvalování těchto vakcín. Přestože zkřížená imunita proti jiným druhům koronaviru může hrát roli, tento vliv bude patrný spíše v Asii (Yaqinuddin 2020). Navíc, jak je patrné z předchozích bodů tak udržitelnost ochrany nemusí platit pro další varianty viru.

Martin Balík:
Tvrzení
Problém těhletěch vakcín je ten, že vám to vždycky vydrží tak na rok, dva jako když vakcinujete na chřipku, čili zatím nemám informace o tom, že by to vůbec mělo šanci vybudovat delší imunitu, než skutečně v tomhletom časovém rozpětí.

Fakta
S ohledem na měnící se kmeny chřipky není mechanika očkování proti chřipce a proti SARS-CoV-2 nutně stejná. V tomto tvrzení je smícháno trvání imunity jako takové (proti stejné variantě), vytrvalost imunity i proti průběžně se vynořujícím novým variantám. Každopádně dosavadní studie ukazují, že imunita po očkování chrání i proti doposud známým variantám (NRP) a existují parametry naznačující na dlouhodobé trvání ochrany (i přes delší období posledního roku, které zatím bylo studiemi zachyceno) (Turner 2021).

Jiří Beran:
Tvrzení
Ta protilátková imunitní odpověď je jenom takovou známkou toho že na pozadí běžela buněčná imunita. Buněčnou imunitu běžně neměříme, nejsme schopni ji měřit. Nicméně třeba v posledních výzkumech, které byly prováděny ve Francii, kde se snažily proočkovat populaci osob, které prodělali Covid-19, tak ti kteří měli, alespoň nějaké příznaky, tak po šesti měsících, když je přeočkovali jednou dávkou vakcíny, tak ty hodnoty protilátek byli mezi statisíci a miliónem. Což jsou ve své podstatě podle mého názoru patologické hodnoty a není potřeba tyto lidi očkovat, ani jednou dávkou. Čili na pozadí běží buněčná imunita a na pozadí běží buněčná imunitní paměť, která ty lidi ochrání.

Fakta
Je pravda, že měření buněčné imunitní odpovědi není rutinním vyšetřením – to je také důvod, proč měření protilátek nemusí být dostatečně pro stanovení míry ochrany. Dosavadní vakcíny proti COVID-19 byly totiž schváleny na podkladě snížení výskytu (symptomatické) infekce, tj. bez ohledu na hodnoty protilátek.

Na základě studií, které opravdu ukazují větší imunitní odpověď u osob po infekci COVID-19 již po první dávce se některé země rozhodly prioritizovat nedostatkové vakcíny a umožnit očkování pouze jednou dávkou (Nature).

Vladimír Čížek:
Tvrzení
Ono i ty Covid pasy, z čistě medicínského hlediska jsou nesmysl, ale ti politici to nevědí, nebo to nechtějí vědět a nebo, což je nejpravděpodobnější verze, je to takový nátlak na lidi, aby se nechali naočkovat a dostali tu zelenou fajfku do mobilu a budou mít pokoj.

Proč by lidé nemohli dělat své běžné aktivity bez testu a bez očkování? To je diskriminace.

Fakta
Covid pasy (Zelený certifikát) je snaha o harmonizované mezinárodní prokazování míry rizika a není omezena pouze na očkování – umožňuje prokázat míru rizika osoby na základě očkování, testů nebo prodělané infekce (DeníkN, EK).

Hana Zelená:
Tvrzení
Je to samozřejmě neetické někoho diskriminovat jenom proto, že není očkován, protože nikdo neví jaké má k tomu ten člověk důvody a navíc to je každého naprosto soukromá osobní věc, jestli se proti něčemu očkuje, nebo neočkuje. A nikomu do toho s prominutím nic není.

Se v podstatě vůbec nezohledňuje fakt, že poměrně velká část v naší populaci, je už vůči té infekci imunní. A tudíž tady tito lidé jsou dalo by se říct očkovaní zbytečně a díky tomu se nedostává očkovací látka pro ty, kteří by jí potřebovali, nebo kteří by o ní měli zájem. A na druhou stranu se nějakým způsobem jako manipulují i ti kteří ve skutečnosti imunní jsou, aby se očkovali. Což mi přijde, jako že to není úplně dobře.

Fakta
Toto tvrzení vychází z nepochopení, jaký je smysl Covid pasu, a že tudíž ukazuje na míru rizika nejen vzhledem k očkování, ale také provedeným testům a dřívějšímu prodělání infekce (DeníkN, EK).

V tuto chvíli není známo, jak dlouho po prodělání infekce lze osobu považovat za imunní (BMJ 2021), nicméně stejně jako u imunity po očkování by bylo vhodné, aby opatření reflektovala vyvíjející se stav poznání a po určení akceptovatelné míry rizika dobu ochrany upravovala (advisory.com, news-medical.net). Přesto se dá souhlasit s tím, že osoby s již prodělanou infekcí nejsou nutně nejvíce prioritní skupinou pro další očkování. I pro tyto osoby však platí, že očkování je v současnosti pro ně otevřené a nepovinné (Nature


 #1978 

| Předmět: RE: RE: RE: Studie „Bombshell“ shledává…
27.08.21 10:51:42 | #1980 (3)

Nemusis nam tu znovu kopirovat ty nazory tech manipulatoru, kterymi jsou viditelne prave ti kritici vakcinologa prof. MUDr. Jiřího Berana, CSc.

Vakcinolog prof. MUDr. Jiří Beran, CSc nam jasne rika, ze vlastni imunita cloveka ochrani lepe nez experimentalni anticovid vakciny a je to ted potvrzene i rozsahlou vedeckou studii, kterou delali vedci z Izraela, kteri tam prave zachytili velky narust hospitalizovanych plne vakcinovanych lidi, kde pri 62% vakcinovane populaci meli hospitalizovanych 75% plne vakcinovanych lidi starsich 60 let, kterych tedy bylo mnohem vice, nez tech, co vakcinovani nebyli a tak je zrejme, ze nevakcinovany lidi meli mene problemu s tezkym prubehem souvisejicim s covid nakazou v pripade delta viru nez ti co vakcinovany nebyli.

Je pritom zrejme, ze novy covid delta virus je nebezpecnym predevsim pro tu rizikovou skupinu starsich lidi a u mladsi populace je riziko nakazy i tezkeho prubehu minimalni. Pravdou je ale i to, ze to riziko tezkeho prubehu i umrti je vyrazne nizsi i u teto starsi populace a covid delta vir je uz srovnavan svoji nebezpecnosti s beznym chripkovym virem.

Jinymi slovy zase vidime, ze jsou ty anticovid vakciny k hovnu a lidi lepe chrani jejich vlastni imunita. Kdyz tedy i starsi clovek nema v poradku imunitu anticovid vakcinu mu pomoct nemuze a dokonce ze statistickych dat jasne vyplyva, ze plne vakcinovani lide maji vice problemu nez ti co vakcinovani nebyli a kteri jsou chraneni pouze vlastni imunitou.

Vyplyva to nejen z tech rozsahlych odbornych studii uvadenych Izrealskymi vedci, ale jasne i ze statistickych dat o hospitalizovanych a umirajicich pacientech, kde plne ockovany pacienti maji vecsi problemy nez ti co vakcinovani nebyli.

Nejaky manipulatori na ktere se ted odvolava i SirStanley kritizujici prof. MUDr. Jiřího Berana, CSc jen krasne ukazuji svoji zaujatost pri hodnoceni podobne veci a sami tedy podavaji velice nespolehlive informace a lidi zavadeji a klamou.

Je tedy zrejme ze lidi ze serveru manipulatori.cz se ukazuji byt neodborne vzdelany odvolavajic se na uz davno neplatne studie, ktere v pripade nove verze delta viru neplati a jsou zrejme i dobre zaplaceni a skorumpovany lide propagujici prodej vakcin a bez dukladneho overovani aktualnich dat predkladanych i prof. MUDr. Jiřím Beranem, CSc si ho dovoluji drze kritizovat i kdyz lidem podava overene a pravdive informace.

Propagator vakcinace SirStanley by si mel taky vstoupit do svedomi a mel by tedy prestat dal popirat fakt, ze lidi jsou i bez vakcinace svoji vlastni imunitou chraneni mnohem lepe nez diky vakcinam a to hlavne kdyz uz covid nemoc prodelali. On sam si i pro prodelani covid nakazy dal zcela nesmyselne pichnout velice rizkovou vakcinu od Astra Zenecy myslic si, ze mu to ma pomoct, ale opak je pravdou. Nepotreboval podobnou anticovid vakcinu, nebo uz mel po prekonani covid nakazy v tele protilatky diky vlastni imunite a jen se timto zbytecne vystavil riziku spojeneho s experimentalni anticovid vakcinou, ktera je pricinou vaznych vedlejsich priznaku casto koncicih i umrtim a tech umrti uz pocitame stovky.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: Studie „Bombshell“…
27.08.21 12:53:12 | #1981 (4)

Video lékařů zveřejněných pod profilem Zdravého fóra 31. 3. 2021 má nyní přes 155 tisíc shlédnutí. Video prezentuje postoje MUDr. Zelené, prof. Berana, doc. Balíka a MUDr. Čížka k očkování a Covid pasům.

Ve videu je předkládáno tvrzení, že mnoho osob již je proti infekci imunních, což se dá prokázat vyšetřením protilátek – toto tvrzení je pravda přinejlepším částečně. V tuto chvíli se odborná debata vede ohledně míry ochrany prodělání infekce před reinfekcí – zdá se, že tato je poměrně vysoká proti stejné variantě, proti jiným variantám však již vysoká být nemusí (advisory.com, news-medical.net). Vyhodnocení protilátek však naráží na nepřítomnost stanovení hladiny protilátek poskytujících dostatečnou ochranu, na fakt, že většina dostupných měření analyzuje jiný typ protilátek, než je potřeba a nepřítomnost harmonizace (ECDC, news-medical.net).

Dále přítomní vědci tvrdí, že vakcíny neposkytují dlouhodobou ochranu a že zvyšuje riziko asymptomatické infekce. U osob s očkováním mRNA vakcínami je přitom riziko nákazy (i asymptomatické) sníženo o 90% (Thompson 2021) a existují parametry naznačující na dlouhodobé trvání ochrany (Turner 2021). Dá se však částečně souhlasit s postojem mluvčích, že po prodělání infekce je imunitní odpověď vyšší již po první dávce, čímž je sníženo riziko u těchto osob (Nature) – některé státy proto v rámci prioritizace nedostatkových vakcín a za účelem pokrytí co nejširší populace u těchto osob doporučují podání pouze jedné dávky. Je však třeba zmínit, že poznání ohledně trvání imunitní ochrany jak po očkování tak po prodělané infekci se dále vyvíjí (jak s ohledem na časové trvání, tak s ohledem na další vznikající varianty viru) – opatření by měla nadále tento vývoj reflektovat např. úpravami dob, kdy je daná osoba považována za imunitní (možné oběma směry, prodloužení i zkrácení). Tato diskuze mezinárodně probíhá a např. KS COVID plánuje upravovat dobu předpokládané imunity na základě dalších dostupných dat.

V poslední části členové ZF kritizují Covid pasy (tzv. Zelený certifikát) a celkově se ohrazují proti diskriminačnímu tlaku na očkování. Zelený certifikát však neposkytuje pouze informace o očkování, ale také o provedených testech, či předchozímu prodělání rizika infekce (DeníkN, EK).

Hana Zelená:
Tvrzení
Myslím si, že by se primárně měli naočkovat ti, kteří o to mají zájem. Mělo by to být výhradně na dobrovolné bázi bez jakýchkoliv podmínek, diskriminačních, nebo jakých a upřednostnit ty, kteří jsou rizikový a v podstatě by se mohli vynechat ti, kteří už imunní jsou, kteří už tu infekci prodělali, což se dá zjistit poměrně snadno vyšetřením protilátek a na to se u nás zapomíná, to se moc u nás nepodporuje.
Fakta
Kromě filozofického faktu, že vždy budou existovat nějaké rozdíly u osob s různým rizikem k onemocnění je možné principiálně souhlasit – v současnosti také totiž toto očkování dobrovolné je. V tuto chvíli se odborná debata vede ohledně míry ochrany prodělání infekce před reinfekcí – zdá se, že tato je poměrně vysoká proti stejné variantě, proti jiným variantám však již vysoká být nemusí (advisory.com, news-medical.net). I o 3 měsíce později stále není známá hladina protilátek a její korelace s mírou ochrany proti infekci nebo stanovena metodika měření – k tomu je navíc nutné zmínit, že se jedná o jeden typ protilátek (neutralizační), zatímco poměrně snadná vyšetření měří jiné typy (tzv. vázající protilátky). Jednotlivé testy protilátek pak mají potíže se standardizací těchto hodnot (ECDC, news-medical.net) .

Jiří Beran:
Tvrzení
Tím že ti lidé jsou očkováni, tak mají vyvinutou jenom mírnou imunitní odpověď, proti jedné malé části viru. Člověk, který prodělá onemocnění nemá imunitní odpověď jenom proti této malé části, ale samozřejmě proti celému viru, čili je daleko komplexněji chráněn. A navíc má vyvinutou imunitu na sliznicích. Čili z tohoto pohledu já pořád nechápu, kde se vzaly argumenty pro to, aby se nedali na stejnou úroveň lidé, kteří onemocní prokazatelně prodělali a lidé kteří jsou imunizováni.

Fakta
Viz bod 1.2.

Vladimír Čížek:
Tvrzení
Očkovaný člověk se může nakazit a může to přenášet dále. A navíc je velká pravděpodobnost, že bude asymptomatický, bez příznaků. To znamená, z těch očkovaných v budoucnu se můžou stát takový bezstarostní, veselí přenašeči. Na rozdíl od lidí, kteří to proděli, a nebo od lidí, kteří mají tzv. zkříženou imunitu, tzn. v minulosti se setkali s nějakým jiným druhem korona viru a mají protilátky, nebo prostě vytvořenou imunitu a nenakazí se nikdy.

Fakta
Nepravda: U osob s očkováním mRNA vakcínami je riziko nákazy (i asymptomatické) sníženo o 90% (Thompson 2021). Jedná se pravděpodobně o zpochybnění vlivu očkování na snížení příznakových nákaz, které sloužily jako registrační studie pro schvalování těchto vakcín. Přestože zkřížená imunita proti jiným druhům koronaviru může hrát roli, tento vliv bude patrný spíše v Asii (Yaqinuddin 2020). Navíc, jak je patrné z předchozích bodů tak udržitelnost ochrany nemusí platit pro další varianty viru.

Martin Balík:
Tvrzení
Problém těhletěch vakcín je ten, že vám to vždycky vydrží tak na rok, dva jako když vakcinujete na chřipku, čili zatím nemám informace o tom, že by to vůbec mělo šanci vybudovat delší imunitu, než skutečně v tomhletom časovém rozpětí.

Fakta
S ohledem na měnící se kmeny chřipky není mechanika očkování proti chřipce a proti SARS-CoV-2 nutně stejná. V tomto tvrzení je smícháno trvání imunity jako takové (proti stejné variantě), vytrvalost imunity i proti průběžně se vynořujícím novým variantám. Každopádně dosavadní studie ukazují, že imunita po očkování chrání i proti doposud známým variantám (NRP) a existují parametry naznačující na dlouhodobé trvání ochrany (i přes delší období posledního roku, které zatím bylo studiemi zachyceno) (Turner 2021).

Jiří Beran:
Tvrzení
Ta protilátková imunitní odpověď je jenom takovou známkou toho že na pozadí běžela buněčná imunita. Buněčnou imunitu běžně neměříme, nejsme schopni ji měřit. Nicméně třeba v posledních výzkumech, které byly prováděny ve Francii, kde se snažily proočkovat populaci osob, které prodělali Covid-19, tak ti kteří měli, alespoň nějaké příznaky, tak po šesti měsících, když je přeočkovali jednou dávkou vakcíny, tak ty hodnoty protilátek byli mezi statisíci a miliónem. Což jsou ve své podstatě podle mého názoru patologické hodnoty a není potřeba tyto lidi očkovat, ani jednou dávkou. Čili na pozadí běží buněčná imunita a na pozadí běží buněčná imunitní paměť, která ty lidi ochrání.

Fakta
Je pravda, že měření buněčné imunitní odpovědi není rutinním vyšetřením – to je také důvod, proč měření protilátek nemusí být dostatečně pro stanovení míry ochrany. Dosavadní vakcíny proti COVID-19 byly totiž schváleny na podkladě snížení výskytu (symptomatické) infekce, tj. bez ohledu na hodnoty protilátek.

Na základě studií, které opravdu ukazují větší imunitní odpověď u osob po infekci COVID-19 již po první dávce se některé země rozhodly prioritizovat nedostatkové vakcíny a umožnit očkování pouze jednou dávkou (Nature).

Vladimír Čížek:
Tvrzení
Ono i ty Covid pasy, z čistě medicínského hlediska jsou nesmysl, ale ti politici to nevědí, nebo to nechtějí vědět a nebo, což je nejpravděpodobnější verze, je to takový nátlak na lidi, aby se nechali naočkovat a dostali tu zelenou fajfku do mobilu a budou mít pokoj.

Proč by lidé nemohli dělat své běžné aktivity bez testu a bez očkování? To je diskriminace.

Fakta
Covid pasy (Zelený certifikát) je snaha o harmonizované mezinárodní prokazování míry rizika a není omezena pouze na očkování – umožňuje prokázat míru rizika osoby na základě očkování, testů nebo prodělané infekce (DeníkN, EK).

Hana Zelená:
Tvrzení
Je to samozřejmě neetické někoho diskriminovat jenom proto, že není očkován, protože nikdo neví jaké má k tomu ten člověk důvody a navíc to je každého naprosto soukromá osobní věc, jestli se proti něčemu očkuje, nebo neočkuje. A nikomu do toho s prominutím nic není.

Se v podstatě vůbec nezohledňuje fakt, že poměrně velká část v naší populaci, je už vůči té infekci imunní. A tudíž tady tito lidé jsou dalo by se říct očkovaní zbytečně a díky tomu se nedostává očkovací látka pro ty, kteří by jí potřebovali, nebo kteří by o ní měli zájem. A na druhou stranu se nějakým způsobem jako manipulují i ti kteří ve skutečnosti imunní jsou, aby se očkovali. Což mi přijde, jako že to není úplně dobře.

Fakta
Toto tvrzení vychází z nepochopení, jaký je smysl Covid pasu, a že tudíž ukazuje na míru rizika nejen vzhledem k očkování, ale také provedeným testům a dřívějšímu prodělání infekce (DeníkN, EK).

V tuto chvíli není známo, jak dlouho po prodělání infekce lze osobu považovat za imunní (BMJ 2021), nicméně stejně jako u imunity po očkování by bylo vhodné, aby opatření reflektovala vyvíjející se stav poznání a po určení akceptovatelné míry rizika dobu ochrany upravovala (advisory.com, news-medical.net). Přesto se dá souhlasit s tím, že osoby s již prodělanou infekcí nejsou nutně nejvíce prioritní skupinou pro další očkování. I pro tyto osoby však platí, že očkování je v současnosti pro ně otevřené a nepovinné (Nature


 #1980 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Studie „Bombshell“…
27.08.21 13:26:28 | #1982 (5)

Kopirovanim techto informaci od manipulatoru, co se tvari jako bojovnici proti manipulacim nemuzes nic zmenit na faktech, ktere jsou vice nez zrejme.

A to co oni sami uvadeji jako fakty dal zustava jen lzivou demagogii diky polopravdam a lzim, ktere prave ti autori teto stranky bud v nevedomosti a nebo i zamerne rozsiruji a utoci na lidi, jenz jinym rikaji pravdu seriozne podlozenou i dukazy, ktere nevidi pouze zmanipulovany clovek a ovce jakou jsi zrejme i ty sam.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Studie…
27.08.21 14:46:30 | #1984 (6)

až pochopíš že ti tu tady skončila éra šíření polopravd, dezinformací a konspirací ty zkurvená dezinfo špinavá ovce a že ti každou takovou vyvrátím pravdou ,tak pak ti možná dám milostivě oddechnout

do té doby věz že to co sem ti doted předvedl ,byl slabý odvar


 #1982 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Studie…
27.08.21 16:32:18 | #1997 (7)

Co je podle tebe sirenim polopravdy a dezinformace. Vis argumentovat i svymi vlastnimi slovy ? Ses schopen vest dialog o necem cemu opravdu sam aspon trochu rozumis a orientujes se v tom ?

Zatim tu od tebe vidim jen tapety, kde je hromada nesmyslu polopravd a lzi, ktere ale zrejme ty sam nevidis a nebo nechces videt a zrejme je ani nebudes schopny v normalni diskusi, kterou se mnou nevedes schopen ani dal hajit.

Proc se tak moc bojis toho priznat, ze by jsi se v necem mohl zmylit a uveril si necemu co te vedlo k nerozumnemu konani v tvem zivote ? Vzdy jsi jen clovek a tak mas pravo se mylit a az si presvedcen, ze se nemylis proc mas problem to sve rozhodnuti hajit i vlastnimi slovy a neukazes to, ze necemu apson trochu vic rozumis a pouze se odvolavas a tapetujes jen nazory nekoho jineho.

Si nesvepravny clovek a nedokazes urcite veci vysvetlit i vlastnimi slovy ? Nechavas za sebe rozhodovat a mluvit nekoho, komu ani ty sam dobre nerozumis ? Proc ?



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Studie…
27.08.21 16:34:39 | #1999 (8)

Reakce na příspěvek #1982
až pochopíš že ti tu tady skončila éra šíření polopravd, dezinformací a konspirací ty zkurvená dezinfo špinavá ovce a že ti každou takovou vyvrátím pravdou ,tak pak ti možná dám milostivě oddechnout

do té doby věz že to co sem ti doted předvedl ,byl slabý odvar,kupo hnoje


 #1997 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.08.21 17:13:48 | #2025 (9)

Opet si mi neodpovedel na co sem se te ted zeptal.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.08.21 17:18:50 | #2027 (10)

až pochopíš že ti tu tady skončila éra šíření polopravd, dezinformací a konspirací ty zkurvená dezinfo špinavá ovce a že ti každou takovou vyvrátím pravdou ,tak pak ti možná dám milostivě oddechnout

do té doby věz že to co sem ti doted předvedl ,byl slabý odvar,kupo hnoje


 #2025 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.08.21 17:26:19 | #2030 (11)

Tohle uz si taky psal a taky sem ti na to odpovedel, ale vidim, ze jsi se nejak zaseknul a neni s tebou mozna normalni diskuse.

Myslis, ze by ti mohli pomoct nejake leky ?



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.08.21 17:27:10 | #2031 (12)

Myslim krome te experimentalni vakciny, nebo zda se ta ti moc k tvemu zdravi nepridala *4622*



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.08.21 17:34:52 | #2033 (13)

Co ty si špíno myslíš mám u prdele, ksindle


 #2031 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.08.21 17:35:27 | #2034 (12)

až pochopíš že ti tu tady skončila éra šíření polopravd, dezinformací a konspirací ty zkurvená dezinfo špinavá ovce a že ti každou takovou vyvrátím pravdou ,tak pak ti možná dám milostivě oddechnout

do té doby věz že to co sem ti doted předvedl ,byl slabý odvar,kupo hnoje


 #2030 


| Předmět: Zaujimavy nazor jednoho obcana CR.
26.08.21 21:23:24 | #1976

Zaujimavy nazor jednoho obcana CR.

"Proč musím zůstat doma jenom proto, že se TY bojíš? Co kdybys zůstal TY doma ... TY zůstaneš ve svém domě na neurčito, budeš nosit masku, budeš se ode mě sociálně distancovat, budeš se vyhýbat restauracím, vyhýbat se míčovým hrám, budeš se zdržovat mimo silnice, vyhýbat se nákupním centrům, plážím a parkům. "Necháš se testovat, očkovat, pokud se díky tomu budeš cítit bezpečněji."

Já nebudu hrát tuhle hloupou hrou. Nebudu vězněm Tvého strachu. Nezůstanu ve svém domě ani se nestarám o tebe, protože se bojíš. Tvůj strach není omluvou ke zničení MÉ svobody. Tvůj strach není MŮJ strach a TVŮJ strach nemá právo zasahovat do MÉHO života, MÉHO zaměstnání, nebo MÉ budoucnosti jako SVOBODNÉHO občana."



| Předmět:
26.08.21 05:39:46 | #1958
Ivan Mládek 2008 Očkovanie
*4622*


| Předmět: RE:
26.08.21 05:47:42 | #1959 (1)
Očkovacia Loteria ŽREBOVANIE Výhra: 500000€ 22.08.2021 Byť zdravý je výhra


| Předmět: RE: RE:
26.08.21 05:52:26 | #1960 (2)
Očkovacia lotéria

Takto to skutecne na tom Slovensku v suvislosti s touto vecou vyzera a ani sa nedivim, ze sa niekdo smeje tej debilite tych, co to vymysleli, tak aj tym, co sa tejto stupidity zucastnuju.


1  

| Předmět: RE: RE: RE:
26.08.21 13:39:04 | #1968 (3)

A ze v tejto veci prestavitelia vlady SR ludi klamu a zavadzaju je viac ako zrejme, co uz zrejme nevidi len zmanipulovany blbec.

matovic: loteria nikdy nebola ohlasena ako prostriedok na zvysenie zaockovanosti


| Předmět: RE: RE: RE: RE:
26.08.21 14:34:50 | #1970 (4)
*27179* *27179* *27179* *27179* *27179*

 #1968 

| Předmět: Díky popíračům
26.08.21 03:51:50 | #1951

Cituji :
Oba rodiče vakcinaci nevěřili. Když matka změnila názor, bylo už pozdě.

Zdroj :
https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/clanek/neockovani-rodice-ctyr-deti-zemreli-behem-dvou-tydnu-40370115



| Předmět: RE: Díky popíračům
26.08.21 04:14:45 | #1957 (1)

Uz zase delas lzivou propagandu na vakcinaci nespolehlivymi a vysoce rizikovymi experimentalnimi anticovid vakcinami ?

Kdo slibuje vakcinovanym lidem to, ze nebudou mit po vakcinaci tezky prubeh vyzadujici hospitalizaci a nehrozi jim tedy ani umrti vsem lidem LZE, nebo tohle tvrzeni neni pravdou.

V nemocnicich kvuli covid viru konci a umiraji i plne vakcinovani lide.

A v pripade nejnovejsiho Delta viru dokonce mame statisticky podlozeno z dat ministertva zdravotnictvi, ze v izraeli kde bylo plne vakcinovanych 60% lidi, tak 75% hospitalizovanych ve veku nad 60let s delta virem byli prave tito lide co meli uz obe davky vakciny a bylo jich tedy vic nez tech co zadnou vakcinu nedostali.



| Předmět: RE: RE: Díky popíračům
26.08.21 14:43:16 | #1971 (2)

V Izraeli, který patří mezi země s největší mírou proočkovanosti proti covidu-19, prudce rostou čísla nově nakažených. Podle biochemika Jana Konvalinky se to interpretuje jako důkaz selhání očkování. „Ale hospitalizovaných je i přes nárůst stále mnohem méně, než by bylo, kdyby Izrael nebyl očkován,“ upozorňuje. Lze to podle něj srovnat s první vlnou epidemie, kdy se navíc nešířila více nakažlivá mutace delta.
Tehdy byly v Izraeli tisíce hospitalizovaných, teď jsou jich nízké stovky a úmrtí je kolem desíti denně. Což jsou dramaticky desetinásobně nižší čísla než v době epidemické vlny,“ připomíná prorektor Umiverzity Karlovy.
Statistikové tomu říkají Simpsonův paradox. Jde o to, že pravděpodobnosti se liší v různých kohortách lidí, pokračuje.

„Čím je člověk starší, tím má větší pravděpodobnost vážného průběhu. A v Izraeli také větší pravděpodobnost, že bude očkován. Jinými slovy: v nemocnicích je více lidí, kteří jsou starší a očkovaní. Když se to přepočítá na 100 tisíc obyvatel z té kohorty, pořád máme velmi přesvědčivá data, že očkování brání z 90 procent těžké hospitalizace a ochrana je dlouhodobá. Čili stále platí, že očkování je nesmírně účinná metoda na odvrácení hospitalizace, těžkého průběhu a smrti,“ vyzdvihuje biochemik.


 #1957 

| Předmět: RE: RE: RE: Díky popíračům
26.08.21 15:34:04 | #1973 (3)

Samozrejme, ze jich je mene jak v predchazejicim obdobi pri jinych variantach covid viru, nebo delta covid vir je vyrazne mene nabezpecny, ale hezky ukazal to, ze jsou lidem ty jejich vakciny k hovnu a v pripade teto varianty covid viru Delty jim nijak nepomuzou a dokonce jeste pozorujeme vyrazne horsi cisla a % pro plne vakcinovanych nez u tech co vakcinovani nebyli. A tohle neplati v pripade Delta covid viru jen v pripade Izraelu ale i v pripade jinych zemich a mame podobna data i z velke Britanie kde prave ta nejvic ohrozena skupina starsich lidi v Izraeli pocitali lidi nad 60 roku a ve Velke Britanii lidi nad 50 let se nejenze nakazi covid virem a konci v nemocnici ale i s ohledem na % miru proockovanosti v dane zemi i vice umiraji zaockovany lidi nez ti co ockovani nebyli.

Jinymi slovy statisticky vidime, ze opak je pravdou a vakcina co by mela lidi chranit je nejenze nechrani, ale jim spis skodi a maji mensi ochranu pred novym delta covid virem, nez ti co vakcinovani nebyli.

Na deltu se méně umírá i marodí. Není tak nebezpečná, množí se hlasy

"...týden stará britská data? Z celkového množství 92 029 případů delty sekvenovaných od letošního února v zemi zemřelo 117 lidí, což je 0,13 procenta (data z konce 6 mesice 2021, kdyz uz bylo v Britanii plne vakcinovano kolem 60% a asi 20% melo jednu vakcinu)

Ze 114 lidí, kteří zemřeli na deltu, bylo 109 z nich ve věku vyšším než 50 let.
44 zemřelých nebylo očkováno

20 zemřelých čekalo na druhou dávku vakcíny
50 zemřelých (42 procent) již mělo aplikované obě dávky.

Příliš velký strach z mutace nemá ani epidemiolog Jiří Beran. S odkazem na data z Velké Británie uvedl, že smrtnost delty je asi dvacetkrát nižší než dřívější „britské“ mutace. „Kdyby tu byla delta od začátku, tak by nám tu nezemřelo 30 tisíc lidí, ale 1 500,“ popsal Beran ve čtvrtek v CNN Prima News.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/delta-nebezpecnost-varianta-mutace-koronavirus-epidemiolog.A210702_093922_domaci_remy



| Předmět: RE: RE: RE: RE: Díky popíračům
26.08.21 15:54:40 | #1974 (4)

Virová zátěž je u osob s mutací delta tisíckrát větší, uvádí studie

Nakažlivější koronavirová mutace delta má až tisíckrát větší virovou zátěž, tedy množství viru v organismu infikovaného, než původní varianta koronaviru, která v roce 2020 odstartovala celosvětovou pandemii. Vyplývá to ze studie publikované na odborném diskuzním serveru Virological.org.
Její autoři uvádějí, že lidé, kteří se deltou nakazí, jsou pro své okolí nejspíš infekční dříve než nakažení původní variantou koronaviru. V průměru trvá přibližně čtyři dny, než mutace delta dosáhne v lidském organismu detekovatelné hladiny, ve srovnání se šesti dny u původní varianty koronaviru, napsal na svém webu americký veřejnoprávní rozhlas NPR.
Evropského středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) uvádí, že mutace delta (B.1.617.2) je o 40 až 60 procent nakažlivější než varianta alfa (B.1.1.7), která byla poprvé identifikována v Anglii. ECDC varovalo, že mutace delta může být spojena i s vyšším rizikem hospitalizace. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se varianta potvrdila v bezmála stovce států. V některých zemích Evropské unie, v Británii a ve Spojených státech vedla k prudkému nárůstu potvrzených případů nemoci covid-19.


 #1973 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Díky popíračům
27.08.21 16:35:34 | #2000 (5)

Vis co je ale zajimave, ze tem nevakcinovanym, jak sam pises " tisíckrát větší virovou zátěž " neublizila tak, jak tem vakcinovanym. Co myslis proc to tak je ?



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Díky popíračům
27.08.21 16:36:07 | #2002 (6)

Reakce na příspěvek #1997
Reakce na příspěvek #1982
až pochopíš že ti tu tady skončila éra šíření polopravd, dezinformací a konspirací ty zkurvená dezinfo špinavá ovce a že ti každou takovou vyvrátím pravdou ,tak pak ti možná dám milostivě oddechnout

do té doby věz že to co sem ti doted předvedl ,byl slabý odvar,kupo hnoje


 #2000 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Díky…
27.08.21 16:39:55 | #2007 (7)

Neodpovel si mi na to, na co sem se te zeptal.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Díky…
27.08.21 16:44:33 | #2010 (8)

Reakce na příspěvek #1997
Reakce na příspěvek #1982
až pochopíš že ti tu tady skončila éra šíření polopravd, dezinformací a konspirací ty zkurvená dezinfo špinavá ovce a že ti každou takovou vyvrátím pravdou ,tak pak ti možná dám milostivě oddechnout

do té doby věz že to co sem ti doted předvedl ,byl slabý odvar,kupo hnoje


 #2007 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Díky popíračům
26.08.21 15:57:39 | #1975 (4)

Pokračovat v očkování je důležité i kvůli mutaci delta, říká EMA a ECDC
S nárůstem delta varianty viru SARS-CoV-2 v zemích Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru doporučují Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), aby se lidé způsobilí k očkování, kteří však dosud očkováni nebyli, nechali včas očkovat a dokončili doporučené vakcinační schéma proti covid-19.
Plné očkování kteroukoli z očkovacích látek schválených v Evropské unii (EU) a Evropském hospodářském prostoru (EHP) nabízí vysokou úroveň ochrany před rozvojem závažného onemocnění covid-19 nebo úmrtím v jeho důsledku, a to včetně variant, jako je delta. Nejvyšší úroveň ochrany je dosažena za 7-14 dní (v závislosti na vakcíně) od podání poslední dávky.

Očkování je důležité pro ochranu lidí s nejvyšším rizikem rozvoje závažného onemocnění a hospitalizace, ale také pro snížení šíření viru a zabránění vzniku nových variant.

„I když jsou dostupné vakcíny vysoce účinné při ochraně lidí před těžkým covid-19, dokud nebude proočkován dostatek populace, stále jsme v riziku. Nyní jsme svědky rostoucího počtu případů onemocnění covid-19 v celé EU/EHP a vakcíny zůstávají nejlepší dostupnou možností, jak se vyhnout nárůstu počtu závažných onemocnění a úmrtí,“ říká odborník Mike Catchpole z ECDC.

Vzhledem k tomu, že očkovací kampaně nabírají v celé EU i v celém EHP na tempu, může být v některých případech vhodné zvážit zkrácení intervalu mezi první a druhou dávkou v rámci povolených očkovacích schémat, zejména u osob s rizikem rozvoje závažného onemocnění covid-19, které dosud nedokončily doporučený očkovací plán.

SÚKL: Očkování má smysl

Očkování proti covid-19 podporuje také Státní ústav pro kontrolu léčiv. „S nemocí covid-19 žijeme už téměř rok a půl. V paměti mám tuto dobu spojenou s obavami o své blízké, s různými omezeními, s dezinfekcí a respirátory. Očkování nám krok po kroku pomáhá měnit pandemii v minulost. Pokud můžete, očkujte se, má to smysl,“ říká ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

SÚKL se dlouhodobě zapojuje do kampaní, které vyvracejí dezinformace o očkování, a transparentně informuje o aktuálním dění kolem vakcín proti covid-19. Na webových stránkách v záložce COVID-19 (zde) tak najdete mnoho informací, které jsou přehledně rozčleněny podle jednotlivých vakcín, pravidelně také informujeme o nahlášených podezřeních na nežádoucí účinky po očkování proti covid-19, přehled najdete zde.

Infekce u očkovaných lidí neznamená, že vakcíny nefungují

Ačkoli účinnost všech očkovacích látek proti covid-19 schválených v EU/EHP je velmi vysoká, žádná vakcína není stoprocentně účinná. To znamená, že se očekává omezený počet infekcí virem SARS-CoV-2 u osob, které dokončily doporučený očkovací plán. Pokud však dojde k infekci u očkovaných osob, vakcíny mohou do značné míry zabránit rozvoji závažného onemocnění a výrazně snížit počet hospitalizovaných osob.

„Vakcíny proti covid-19 jsou velmi účinné. Dokud však bude virus v oběhu v populaci, budeme i nadále pozorovat infekce i u očkovaných lidí. To však neznamená, že vakcíny nefungují. Očkovaní lidé jsou mnohem lépe chráněni před těžkým onemocněním covid-19 než neočkovaní lidé a všichni bychom se měli snažit být při nejbližší příležitosti plně očkováni,“ doplňuje ředitel sekce pro klinická hodnocení a výrobu léčiv Evropské agentury pro léčivé přípravky Fergus Sweeney.

EMA a ECDC doporučují plné očkování proti covid-19 všem osobám, které jsou způsobilé k očkování. Dokud nebude více lidí plně očkováno, neboť se virus SARS-CoV-2 stále šíří, každý by měl dodržovat vnitrostátní předpisy a pokračovat v opatřeních, jako je používání ochrany dýchacích cest a dodržování rozestupů, a to i u osob, které obdržely kompletní očkovací schéma.

Agentury EMA a ECDC jsou i nadále odhodlány úzce spolupracovat s ostatními subjekty Evropské unie a s vnitrostátními agenturami na shromažďování, hodnocení a sdílení posledních odborných poznatků s účelem pomoci členským státům chránit veřejné zdraví v souvislosti s jejich vnitrostátní situací.

https://www.sukl.cz/sukl/pokracovat-v-ockovani-je-dulezite-i-kvuli-mutaci-delta-rika


 #1973 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Díky popíračům
27.08.21 16:39:01 | #2004 (5)

Proc je dulezite pokracovat ve vakcinaci vysoce rizikovou experimentalni vakcinou bez garance vaznych vedlejsich ucinku koncici i smrti, ktera lidi pred tou mutaci Delta nijak nechrani a kde vidime, ze ji prekonavaji nevakcinovani lidi mnohem lepe, nez ti plne vakcinovani ?



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Díky popíračům
27.08.21 16:39:48 | #2006 (6)

Vakcíny prý nefungují, Izrael teď má prý problém. Ve skutečnosti nemá.
Jak píše Eretz...
Jsem z Izraele a minulý měsíc bylo v mé rodině pozitivních 30 nebo více lidí, kteří byli na svatbě. Všichni tím prošli velmi snadno, dokonce i lidé ve věku 80+, a to díky vakcínám. A to je důležitá věc. Corona tu přestala být děsivá věc.


 #2004 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Díky…
27.08.21 16:42:25 | #2008 (7)

Tak v pripade Delty jiste nemohou mit tak vazne problemy jak je driv meli vsichni pri tech jinych verzich covid viru, nebo delta je nekolinasobne mene problemovym virem nez jakym byli ty prvni covid viry.

Dnes je delta davana svou nebezpecnosti na uroven bezne chripky a nekteri virologove dokonce jasne rikaji, ze se vic obavaji chripky, nez covid viru.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Díky…
27.08.21 16:43:23 | #2009 (8)

I tak ale zustava pravdou, ze na Delta covid vir jsou ty puvodne vyvijena vakciny na uplne jinou verzi covid viru uplne k hovnu a lidi nijak nechrani a jen jim zbytecne zatezujou imunitu.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.08.21 16:50:50 | #2015 (9)

27.08.2021 16:18 | #1995
Reakce na příspěvek #1992
Mutace Delta: účinnost vakcín, hospitalizace, přenos viru SARS-CoV-2 a očkování 3. dávkou
Publikováno 26. 8. 2021
Mutace Delta nám změnila účinnost vakcín. I přes tyto nepříznivé zprávy studie dokazují stále vysokou ochranu i proti této variantě zvláště pro hospitalizace a úmrtí. Proto je očkování velmi podstatnou složkou ochrany proti viru i jeho přenosu. S podporou dodržení základních opatření RRR (ruce, roušky, rozestupy) se přenos viru snižuje. Studie ukazují, že ochrana 3. dávkou účinnost zvyšuje. Předkládáme Vám v tomto článku nejnovější poznatky z veřejně dohledatelných studií pro Deltu, článek nezahrnuje data k Delta +.
Účinnost vakcín a Delta
Mezi 26. červencem a 8. srpnem 2021 byla varianta Delta dominantní v 26 zemích, které hlásily dostatečné informace z úplného genetického sekvenování pokrytí Deltou. Pokrytí je nyní na 92,5 %. Ze zprávy ECDC, ze které máme tyto informace, také vyplynulo, že i přes růst případů se snižuje počet hospitalizací. Na výzkumu tohoto tvrzení se intenzivně pracuje.
Původní až 94% ochrana vakcínou BNT162b2 od Pfizer-BioNTech proti Alfě B.1.1.7 je nyní vzhledem k převažujícímu pokrytí Deltou (indická varianta mutace odborně nazývaná B.1.617.2) změněna na maximálně možných 88 % po 3 týdnech od druhé dávky, po 90 dnech na 78 %. Moderna je na tom dle studie z Cambridge, Massachusetts s účinností na 76 % ovšem již po 14 dnech od 2. dávky. Vakcíny mRNA jsou na tom i přes jemné rozdíly s účinností podobně, tedy studie peer review spíše souhlasí se studií o účinnosti vakcín Pfizer. Hned za nimi následuje ChAdOx1 nCoV-19 tedy vakcína od AstraZeneca, kdy podle vědeckého článku z nature.com ochrana do 90 dnů pod náporem Delta varianty klesla na 61 %. Účinnost očkování klesá s oslabenou imunitou jedinců.

Rozdíl mezi očkovanými a neočkovanými je stále velmi výrazný.

Hospitalizace u mutace viru SARS-CoV-2 Delta u očkovaných vs. neočkovaných
Zde použiji citaci článku zdravotnickyde­nik.cz:

Analýza dat CDC ukazuje, že výskyt průlomových infekcí je vzácný. K 6. červenci, kdy bylo v USA naočkováno více než 157 milionů osob, se jednalo o 5.186 případů, kdy došlo k rozvoji závažného průběhu onemocnění. Z toho 4.909 osob muselo být hospitalizováno a bohužel 988 z nich v důsledku infekce covid-19 zemřelo. Tato čísla je ale třeba vnímat v kontextu závažnosti onemocnění a jeho výskytu. Pro srovnání v prosinci loňského roku, tedy před zahájením očkování, bylo evidováno 6,3 milionu nových případů infekce covid-19, z nichž 123 tisíc osob muselo být hospitalizováno. Více než 65 tisíc nemocných na covid-19 zemřelo. „I když je v současnosti očkována méně než polovina americké populace, vakcíny proti covid-19 přispěly k obrovskému poklesu případů,“ konstatuje portál Vox.com s tím, že tím nejjednodušším způsobem, jak chránit celou populaci, je právě plošné očkování.
Plné očkování je tedy klíčem k ochraně před závažným onemocněním covid-19, včetně onemocnění způsobených variantou Delta, jak píše EMA ve spolupráci s ECDC. V článku najdeme také upozornění, že dokud nebude plně očkován dostatečný počet lidí, který povede ke komunitní imunitě, tedy dokud se SARS-CoV-2 stále šíří, každý by měl dodržovat národní předpisy a nadále přijímat opatření, jako je nošení roušek a respektování sociálního distancování, a to se týká i plně očkovaných jedinců, jak zmiňuji v úvodu.

Po této stránce tedy můžeme být klidnější, na vavřínech však usnout nemůžeme. Přenos viru probíhá i u očkovaných.

Pokud bychom si položili otázku, zda je lepší prodělat covid-19 nebo se nechat očkovat, je potřeba zvážit všechna pro a proti.

Ve zkratce: Je možné, že imunita jednotlivce po prodělání vydrží obecně déle než po očkování (odkaz na preprint studie). Na druhou stranu je otázka, zda nejen long covid (probíhají studie v České republice, zda vzhledem k mutaci Delta je možné, že long covid má delší a silnější trvání) a symptomatický průběh s nemocí covid-19 související je lepší než vedlejší účinky očkování a případná kratší imunita (čím je člověk starší, tím kratší dobu ji má) a přeočkování, kdy případná nákaza znamená pro člověka mnohem mírnější průběh onemocnění a kratší možnost nakazit druhé (v článku od Seznam.cz najdete odkaz na studii). Ruth Tachezy se k této problematice vyjádřila v článku pro irozhlas.cz.

Ze sociálního hlediska očkování pomáhá bránit SARS-CoV-2 tvorbě mutací a zvyšuje kolektivní imunitu zvlášť, pokud nadále budeme používat (také například podle profesora Hořejšího) preventivní nástroje k šíření nemoci na nezbytně nutnou dobu. Očkováním a dodržováním opatření tedy skutečně pomáháme i ostatním. (Pozn. redakce: Přirovnala bych to k volbám, kdy každý hlas se počítá.)

Pro milovníky statistik a dat je tu zjednodušená ukázka, jak má očkování vliv na kolektivní imunitu (hospitalizace a úmrtí).

Přenos viru u očkovaných a neočkovaných
Rezistence je vysoká a imunita vyvolaná očkovací látkou tedy v rámci možností imunity každého jedince dobře spolupracuje. Rozdílem jsou tedy především důsledky a závažnost symptomatických projevů při propuknutí covid-19 Delta variantou. Zatím nejsou k dispozici ani data, jak moc jsou očkovaní lidé nakažliví.

Zřejmé je, že vakcíny chrání před onemocněním mírnou nebo střední formou nemoci podle účinnosti vakcín a razantně snižují úmrtnost a hospitalizace.

Vlaštovkou vyřešení otázky by mohl být preprint studie nazvaná Očkování mRNA indukuje odolnou imunitní paměť na SARS-CoV-2 s jeho pokračující evolucí. Studie by mohla ukazovat vývoj protilátek, B a T lymfocytů po mRNA vakcinaci vs po prodělání onemocnění. Na základě toho pak vzejde lepší pochopení ohledně případné ochrany.

Diskuze nad 3. dávkou
Názor a stanovisko českých odborníků
Nelehký úkol v České republice dostali i Klinická skupina, Česká vakcinologická společnost a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Do konce srpna museli vypracovat stanoviska, zda bude potřeba podat některým lidem třetí posilující dávku očkování. Toto uvedl irozhlas. MeSES byl požádán o vyjádření také. Pod zvýrazněnými odkazy organizací a skupin najdete odborná vyjádření.

Epidemiolog Rastislav Maďar se k této tématice také sám vyjádřil.

Podle Společnosti Podané ruce zřejmě je potřeba přeočkovat třetí dávkou seniory.


 #2009 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Díky…
27.08.21 16:45:25 | #2011 (7)

A kdyz uz v Izreali lidi corona nedesi jak pises, co jiste plati hlavne u tech neockovanych, co tam ziji proc dal desi tebe a proc ni strasis lidi i zde v teto diskusi ?



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Díky…
27.08.21 16:46:36 | #2013 (8)

až pochopíš že ti tu tady skončila éra šíření polopravd, dezinformací a konspirací ty zkurvená dezinfo špinavá ovce a že ti každou takovou vyvrátím pravdou ,tak pak ti možná dám milostivě oddechnout

do té doby věz že to co sem ti doted předvedl ,byl slabý odvar,kupo hnoje


 #2011 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Díky popíračům
27.08.21 16:45:51 | #2012 (6)

eakce na příspěvek #2004
Vakcíny prý nefungují, Izrael teď má prý problém. Ve skutečnosti nemá.
Jak píše Eretz...
Jsem z Izraele a minulý měsíc bylo v mé rodině pozitivních 30 nebo více lidí, kteří byli na svatbě. Všichni tím prošli velmi snadno, dokonce i lidé ve věku 80+, a to díky vakcínám. A to je důležitá věc. Corona tu přestala být děsivá věc.


 #2004 

| Předmět:
26.08.21 02:37:01 | #1947

Kolik se nakazilo očkovaných? Kde netestujeme, tam nevidíme, přiznává Dušek

"Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) pod vedením ředitele Ladislava Duška v poslední době začal dělit nově nakažené na očkované a neočkované. Jak ale sám Dušek v rozhovoru přiznal, data mohou být zkreslená - o mnoha nakažených očkovaných se vůbec nemusí vědět, protože nejsou nuceni se testovat."

"Když se jako očkovaný setkám s pozitivním člověkem, tak nemusím ani do karantény, ani na test. A když nepůjdu ze své vůle, tak i kdybych byl pozitivní a nákazu sám šířil, tak se to nikdo nedozví..."

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/kolik-se-nakazilo-ockovanych-kde-netestujeme-tam-nevidime-priznava-dusek-40370016

V danem clanku je vedle pravdy i lziva demagogie, kde je neustale nekdo ujistovan o bezpecnosti kdyz se dava vakcinovat a ze se pry nemusi obavat tezkeho prubehu, ale tahle ujisteni uz byla zverejnenymi daty ze strany ministerstev zdravotnictvi i z jinych zemich kde maji skusenost s novou verzi delta covid viru jasne spochybnena a faktem dokonce je ze napr. v Izraeli bylo hospitalizovano do nemocnic kvuli delta covid viru mnohem vice plne vakcinovanych lidi nez tech nevakcinovanych a jednalo se hlavne o starsi lidi, co jsou tou rizikovou skupinou.

Ujistovani lidi o tom, ze jsou tedy chraneni diky plnemu ockovani anticovid vakcinami pred tezkym prubehem co konci hospitalizaci ci smrti je tedy LZIVOU DEMAGOGII a praxe a data ukazuji, ze je spis opak pravdou a mene hospitalizovanymi i umirajicimi kvuli nakaze covid virem jsou prave ti lide, co vakcinovani nebyli - toto potvrzuji tvrda data tykajici se Delta viru v pripade rizikove skupiny lidi nad 60 roku.



| Předmět: RE:
26.08.21 14:46:49 | #1972 (1)

Kolik lidí se nakazí i přes dokončené očkování? Kde se bude nákaza na podzim šířit nejvíc? A vystačí na podzimní vlnu kapacita českých nemocnic, aby už znovu nedošlo k omezení plánovaných operací?

Článek
V rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje aktuální covidovou situaci i výhled na podzim ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Než se dostaneme k výhledu na podzim, jaká je aktuálně přesná covidová situace v Česku?

Jenom v kostce, týdenní počet nákaz je dlouhodobě mezi 10 až 13 na 100 tisíc obyvatel, což je velmi dobré. Víme přesně, kde se nákazy šíří. Jde převážně o mladší ročníky, ve většině (70 až 80 %) neočkovaní a s velmi mírným průběhem nemoci, a to i u nakažených seniorů, kteří byli naočkovaní. Ale takové případy jsou diagnostikovány v jednotkách denně. Relativní pozitivita testů se pohybuje kolem jednoho až dvou procent, což je velmi bezpečná hodnota. Máme také velmi nízký počet symptomatických jedinců. Jde ovšem o data popisná, samozřejmě se do nich podstatně promítá efekt letního období. Proto je velmi pravděpodobné, že na podzim k nárůstu pozitivních případů dojde. Zásadní otázky, které od sebe odlišují různé scénáře, jsou, jaký to bude mít zdravotní dopad na zranitelnou populaci a jaká bude skutečná nemocnost.

Předpokládáme tři potenciální scénáře vývoje, samozřejmě založené na určitých předpokladech, nikdo nemá křišťálovou kouli. Základním třídicím faktorem je dosažená proočkovanost populace. Neoptimističtější scénář, podle kterého se zatím situace vyvíjí, předpokládá trvalý ochranný efekt vakcinace u zranitelných lidí, kteří již jsou očkováni, dále relativně slabý potenciál viru prolamovat ochranu očkování. Tento scénář také předpokládá, že se na začátku září ještě mnoho dalších mladých lidí nechá naočkovat. Já jsem v tomto optimistou, myslím si, že v létě mají mladí lidé legitimně řadu aktivit a jiných starostí a s nástupem do škol a do zaměstnání ještě naroste počet naočkovaných lidí ve věku 35 let a méně.

Jak velký je pomyslný polštář lidí, kteří se ještě chtějí naočkovat?

Já nemám přímo na starosti logistiku a plánování očkování, ale z dat vidím, že zájem stále trvá. K 23. srpnu vidím v databází přes 230 000 registraci, 120 000 lidí s rezervací a tedy doufám, že zájem nekončí a v září se ještě zvedne. Počítám-li i zadané registrace a rezervace, jsme velmi blízko dosažení 70% proočkovanosti, a proto se v predikcích spíše kloním k těm lepším scénářům.

Proč je důležité před podzimem naočkovat právě mladé lidi mezi pětadvaceti a pětatřiceti lety?

To jsou lidé, kteří chodí pravidelně do práce, a tam dojde také k šíření nákazy, protože v létě je režim v práci daný dovolenými, lidé se střídají na dovolených, potom na začátku září kontakty velmi zesílí. Mezi dospělými ve věku 25 až 35 let je hodně rodičů velmi malých dětí, které budou chodit do školy, mateřské školy, a nebudou očkovány. Zde opět hrozí potenciál převážně bezpříznakového šíření nákazy a potom následně se může nakazit senior nebo zranitelný člověk. Takže proočkování této populace mladších lidí středního věku, když to takhle řeknu, je jeden z velmi důležitých zámků, které ještě musíme zamknout. Velmi bych si tedy dovolil tyto lidi poprosit, aby se na konci léta, na začátku září naočkovali, pokud jim v tom nebrání zdravotní stav.

Jestli to chápeme správně, vy byste apeloval i na školáky a na studenty, aby se, než nastoupí do školy, šli naočkovat?

Já bych poprosil, opravdu velmi silně, mladé lidi, nejenom školáky, aby se opravdu šli naočkovat, pokud jim v tom nebrání nějaká vážná zdravotní komplikace. Oni sami tím získají svobodu, protože to pravidelné testování není žádný hezký zážitek a po dvou dávkách očkování se toho zbavíte. Hlavně tím významným způsobem přispějí k tomu, aby se zavřela pomyslná brána šíření nákazy. A já tím nemyslím jenom školáky, tedy 12 až 15 let, jak jste řekl, ale prosím i lidi ve věku 25 až 35 let, kde proočkovanost populace je zatím relativně nízká. Tedy zhruba 50 procent této věkové kategorie je po 1. dávce a cca 40 % má očkování ukončené. Ani to není zanedbatelné, ale ideální by bylo i tady dosáhnout hranici sedmdesáti a více procent.

Jak tedy bude vypadat epidemie koronaviru na podzim?

Nevyhnutelně na podzim dojde k nárůstu počtu nových případů covidu-19. Nemáme stoprocentní naočkovanost populace, nejsme chráněni natolik, abychom mohli předpokládat opak. Je to běžný trend respiračních nákaz. Ostatně to vidíme i v zemích, které jsou s námi velmi dobře srovnatelné, jako Rakousko nebo Německo. Je však dobré zdůraznit, že do září vplouváme s velmi dobrými čísly, lepšími než minulý rok. A s nástupem do škol a do zaměstnání ještě naroste počet naočkovaných lidí ve věku 35 let a méně.

Říkal jste, že jsme velmi blízko dosažení 70% proočkovanosti, a proto se v predikcích spíše kloníte k těm lepším scénářům. A co ten nejhorší scénář, jak by mohl vypadat?

Ten nejrizikovější scénář předpokládá nejenom to, že dojde k nějakému většímu nárůstu nových případů, ale také, že nová varianta bude mít poměrně vysoký potenciál prolomit vakcinaci, až 20 až 30 procent, případně by došlo i k vyčerpání ochrany u lidí, kteří byli očkovaní v lednu nebo únoru. Samozřejmě všechny testovací nebo trasovací kapacity se chystají spíše na to velké riziko, to je jistě správné. Nicméně všechna data, která teď máme, ukazují velmi optimisticky na ten realističtější a optimističtější vývoj. Ostatně to všichni vidíme na denních statistikách, že vývoj takový opravdu je. Velmi dobré také je, že všechna data ukazují, že očkování opravdu funguje, i když už i v naší populaci dominuje nakažlivá varianta viru delta, podle dat Státního zdravotního ústavu až z 95 %. Právě díky očkování všechny modely ukazují, že zásah na nemocnice bude na podzim mírnější, než tomu bylo loni.

Jedinečná mapa obcí: Neveřejná data odhalují, jak postupuje očkování
17. 8. 11:37
Vy jste už tak trochu nakousl kapacity testování a trasování. Jsou ale připraveny nemocnice, technicky i personálně, na vlnu podobnou té z jara?

Nemocnice jsou připraveny v tom smyslu, že jsme celou dobu udrželi a držíme plně aktivní síť krajských koordinátorů intenzivní péče i nastavení povinností pracovišť intenzivní péče při případném zvednutí epidemie. Je udržen v chodu Národní dispečink intenzivní péče, takže se denně reportují čísla o každé jednotlivé hospitalizaci, proto máme dobrou představu o tom, jak vypadá vývoj těžkých případů. Celá infrastruktura je připravena okamžitě naběhnout do režimu, který byl na podzim nebo na jaře. Infrastruktura je aktivní, včetně sítě krajských nemocnic, reporting dat nikdo nevypnul a stále je všechno připraveno a snad máme svědomí čisté. Kapacita celého systému je velmi robustní, 4 až 5 tisíc lůžek intenzivní péče. To ale již doufám nebude třeba a nedojde k omezení běžné a elektivní lékařské péče. Všechny současné trendy a vývoj ukazatelů potvrzuje, že atak na nemocnice nebude na podzim v síle, která byla minulý rok nebo na počátku roku 2021. Zejména díky očkování, které brání těžkému průběhu nemoci.

Nyní máme obsazeno z důvodu covidu-19 pouze 0,4 % dostupné kapacity intenzivní péče. Podle dat z minulých měsíců vidíme, že až obsazenost vyšší než 20 až 30 % začíná v některých regionech omezovat provoz nemocnic.

Když se podíváme na aktuální čísla, z poslední zprávy vyplývají regionální rozdíly ve výskytu nákazy. Nákaza se také přesunula ze západu Čech do Prahy a do jižních Čech. Naopak ve východních Čechách nebo na Moravě se téměř nevyskytuje. Dá se z toho vyvodit, že například tam, kde je teď méně případů, jich bude přibývat? Nebo to má více důvodů? Například, že v jižních Čechách je více pendlerů, kteří se testují a jsou třeba asymptomatičtí?

Těch faktorů je hodně, v podstatě jste je téměř všechny řekli. Výjimečná pozice Prahy je vysvětlitelná nejlépe: velmi hustá populace, městská hromadná doprava, metro, velké množství interakcí v populaci v průběhu dne, během třeba běžné cesty do práce. Je tady i intenzivní styl života a také do Prahy dojíždí mnoho lidí za prací, to vše napomáhá šíření respirační nemoci. Plus v Praze je i velké riziko importů, vliv turismu. Co se týče jiných krajů, jižní Čechy, Karlovarský kraj a jiné, tam určitě svou roli hraje relativně velký podíl pracovníků ze zahraničí. A teď jak je nálož viru relativně nízká, svou roli hraje i to, když se objeví lokální klastr, epidemická událost, což je běžné. Například dva nebo tři více nakažené tábory vám opticky zvednou počty nakažených, ale jen dočasně.

Je zde velký rozdíl od jara, kde rozdíly mezi regiony byly opravdu dramatické, řádové. Tehdy bylo i na mapě jasně vidět, že ze západu se šíří varianta viru, která ještě na východní část země nedorazila, zatímco západní regiony byly extrémně zasaženy. Současné rozdíly, když odmyslíme Prahu, zas tak úplně dramatické nejsou. Pokud například registrujeme v nějakém regionu 13,3 záchytu na sto tisíc za týden a v jiném 10,5, tak to sice na mapě udělá trochu jinou barvičku, ale nejsou to dramatické rozdíly. Děláme pravidelně mapy šíření, i vy je někdy publikujete z otevřených dat, a na nich je vidět, že ve všech krajích se nyní nákaza šíří zejména v populaci mladých lidí, typicky ve věku 16 až 30 let. Zatímco v přepočtu na celou populaci registrujeme zhruba 12 případů na 100 tisíc obyvatel za týden, v těchto věkových skupinách se v regionech zátěž pohybuje v intervalu 30 až 100.

Asi čtvrtina dětí mezi 12 a 15 lety má aspoň jednu dávku očkování proti covidu
24. 8. 13:52
A mohou za to třeba ty zmíněné tábory?

Také, ale ve spektru hlášených ohnisek je hodně rozdílných událostí - jsou tam podniky, rodinné oslavy a podobně. Je to tak, jak to bylo minulé léto. V té celkové velmi nízké zátěži stačí kumulace několika takových událostí na region a ukazatele celého kraje to zvedne nahoru, následně to ovšem zase klesne. Všimněte si, že v žádném z regionů, ani v Praze, nákaza teď kontinuálně nekontrolovatelně neroste. Vždy hodnoty narostou, oscilují na nové hladině a poté dojde k poklesu. Jde jistě mimo jiné i o efekt úspěšného trasování a včasného podchycení ohnisek nákazy. A opět zdůrazním očkování - v populaci ubývá citlivých kontaktů pro snadné šíření viru. Nicméně hodnoty nám stále ukazují, že koronavirus nezmizel, stále se v populaci podprahově šíří. Toto léto se naštěstí nestalo žádné OKD a do září vstupujeme s velmi pozitivními čísly.

A co ty okresy, které byly na jaře na tom nejhůře? Umíte už teď říct, jestli jsou na tom lépe, nebo hůř?

Pokud jste překonali covid a jste zdraví, dá se očekávat, že budete imunní. Podle toho bychom mohli říct, že ty regiony, které na tom byly toto jaro nejhůře, jako Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, střed Plzeňska a podobně, pokud si dobře uvědomuju mapu, tak budou nyní více chráněny. Víceméně to platí, v těchto regionech jsou nyní zachytávány jednotky případů.

Děláme dostatek testů?

Nesledují určitě všechny statistiky, ale dle dat ECDC jsme v počtu testů v první desítce srovnávaných zemí, tady to není rozhodně špatné. U testů nás nyní zajímá zejména jejich relativní pozitivita a ta letos v létě nepřekročila dlouhodobě tříprocentní hodnotu, což v porovnání s loňským létem je výrazný rozdíl, proto mne vede k optimismu. Zásadní jsou zejména indikované testy, protože ty testy preventivní jsou náhodné nebo pseudonáhodné, je to určitá selektovaná populace. Jsou samozřejmě důležité, napomáhají odhalit asymptomatické případy, ale pro úvahy nad riziky vývoje jsou důležité indikované testy. Jde většinou o PCR testy a tyto jsou indikované z klinických, diagnostických nebo epidemiologických důvodů.

Pokud by relativní pozitivita těchto testů začala významně růst, byl by to silný varovný signál, zejména v populaci starších a zranitelných lidí. Rovněž nárůst počtu nebo podílu symptomatických případů. To by znamenalo, že se něco děje.

Jsou podle vás nastavená opatření, zejména testování lidí, od září dobře?

Nejsem odpůrcem těch opatření. Třeba to pravidelné screeningové testování dětí ve školách si myslím, že je faktor, který významným způsobem napomůže, aby školy zůstaly otevřené.

V rizikových kategoriích je stále ještě přibližně 100 tisíc lidí, kteří s termínem čekají na očkování. Přes léto se toto číslo témeř nepohnulo. Čím to je?

Nechtěli jsme to měnit, ta čísla tam opravdu jsou celé léto. V drtivé většině jsou to registrace nahlášené praktickými lékaři. Já neřídím logistiku očkování a neřídím logistiku testování, pouze přebírám data, která mi dávají kolegové, a tito se tomuto problému opravdu věnují. Zřejmě řada ordinací nahrála k očkování celé kartotéky svých seniorních klientů a ti lidé buďto neměli vůbec zájem o očkování, nebo z nějakého důvodu očkovaní být nemohli, ale jsou tam nahraní.

Celé léto se to Centrální řídící tým snaží řešit, takže dokonce obvolávají ordinace praktiků, komunikují s nimi. Víc o tom teď nevím. Vím, že to číslo se snižuje, řada praktických lékařů to nějak koriguje. Zřejmě se blíží chvíle, kdy bude potřeba to udělat nějak hromadně, protože je to nesmyslné. V dnešní době lidé 65+ na kterémkoliv očkovacím místě, v kterékoliv nemocnici, okamžitě dostanou očkování, pokud projeví zájem. Nemluvě o člověku 70+. Ty dlouhodobé registrace bez termínu nejsou reálné, vakcín je dostatek.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy
Ladislav Dušek.

Jak vám to komplikuje práci se statistikou očkování?

Vůbec. Protože vidíme, že ten člověk prostě není očkován, a to je fakt. Že zůstává dva nebo tři měsíce v registraci, dává nulovou pravděpodobnost, že vážně čeká ve frontě. V populačním hodnocení tedy tento fakt nijak nenarušuje důležité odhady, například počtu nenaočkovaných seniorů, u kterých nemáme záznam o prodělání nemoci. Tito lidé mohou být primárně citliví k nákaze, mohou být zranitelní. Aktuálně jich ve věkové kategorii 60+ registrujeme v celé ČR cca 400–440 tisíc.

Odhady počtu lidí, kteří už se s covidem setkali, se liší o celé miliony. Vědci z centra Recetox při Masarykově univerzitě v Brně například odhadují, že nemoc v Česku mělo čtyři až čtyři a půl milionu lidí. Proč nemáme aktuální data o promořenosti obyvatelstva?

Jako ÚZIS jsme se na jaře v období, kdy všechno bylo ve stavu zrodu, pokusili v maximální možné míře napomoci organizovat jednorázové populační sledování. Nemyslím si, že to bylo všechno stoprocentní, bylo to velmi narychlo. Poučení je velmi jednoduché: Není to otázka na ÚZIS. ÚZIS by v této zemi neměl organizovat séroprevalenční studie a séroprevalenční šetření. To je primárně v gesci Státního zdravotního ústavu, tak to bylo rozhodnuto v pozdním jaře 2020 i vedením ministerstva. My jsme analytici dat, kteří samozřejmě mohou napomoci analýze dat. Svou pomoc nabízejí i profesionální statistici, vědci Karlovy univerzity. Částečně jsme hodnocením napomohli i zmiňované observační studii z Brna, nicméně i zde jde o průřezové šetření určité skupiny respondentů, není to populační reprezentativní model. Skutečně udržitelný a plně reprezentativní sentinel napříč populací, pravidelné séroprevalenční šetření, musí garantovat Státní zdravotní ústav.

Covidem si prošlo až třikrát víc Čechů, než víme oficiálně, říká studie
18. 8. 14:40
Vzniká něco aktuálního?

Nyní pod gescí řady expertů vznikají, a už byla i schválená, jednorázová séroprevalenční šetření, která by měla proběhnout v září. Je zapojen Státní zdravotní ústav a významná klinická pracoviště, ale není to primární odborná zodpovědnost ÚZISu. Při organizaci a vývoji celého obrovského informačního systému pro sledování epidemie a očkování na to ani nemáme kapacity.

Na SZÚ by měla vzniknout i strategie séroprevalenčních šetření jako takových, to znamená pravidelných, nikoliv ad hoc, plně reprezentativních šetření zaměřených nejen na covid-19. Měl jsem k tomu i kritickou diskuzi s kolegy statistiky z Karlovy univerzity a mají v tomto pravdu, že by se to mělo reprezentativně nastavit a rutinně dělat.

Bylo by to potřebné? Stáli byste o to?

Ano, ano, ano. Je to potřeba. Patří to do Evropy, je to i v doporučení WHO, ECDC, řady mezinárodních uskupení. Ta data by samozřejmě nebyla samospásná a nenahradí běžný režim sběru dat a sledování epidemií, ale jsou významným zpřesňujícím faktorem pro predikci. Něco hezkého na závěr: Už se to i děje. Nová paní ředitelka SZÚ již v tomto směru koná významné kroky a chystá se to opravdu nastartovat.

Všechny modely, které dobře sedly do predikcí, poměrně jasně ukazovaly, že nákaza přešla přes dvakrát až třikrát více lidí, než byli diagnostikováni. Nejsem schopen uvést přesné číslo, ale do modelů zadáváme koeficient 2 až 2,5. Ale nejde z toho automaticky vyvozovat, že jsou ti lidé chráněni. Byl jste, řekněme, nakažen v létě minulého roku, jinou variantou viru, měl jste asymptomatický průběh, ani jste si toho nevšiml, nízká virová nálož… Vůbec to nemuselo vést k tomu, že jste dlouhodobě chráněn. Zvlášť jste-li třeba ve velmi pokročilém věku a nemocný, tak to nemuselo mít ochranný efekt. Není rovnítko mezi jakýmkoli proděláním nemoci a dlouhodobou ochranou, to by se muselo velmi zásadním způsobem prověřovat. Je to složitá rovnice.

Bylo by tedy namístě dělat testy na protilátky? Stáli byste o informace, kolik lidí má jaké množství protilátek v těle?

Já nejsem imunolog a nemohu se k tomu vyjadřovat, nicméně z hlediska modelování vývoje nás to v tuto chvíli neposune. Nikde to v mezinárodních statistikách není používáno jako nosná dimenze hodnocení vývoje, pokud vím, určité testování nyní z okolních zemí provádí pouze Rakousko. Také by trvalo nějaký čas, než by se taková data získala. A podzim je již za dveřmi. Jak to sleduji jako laik, tak už jen o té hladině protilátek se vedou zásadní debaty. Přítomnost protilátek neznamená nutně ochranu, je tam ještě další složka imunity. A naopak nepřítomnost nebo nízká hladina protilátek nemusí nutně znamenat, že nejste chráněn. To je ale na jinou debatu s jinými experty. Mám pocit, že v tuto chvíli se mezi sebou přou různé argumenty. Jakmile tato odborná diskuze dospěje k nějakému konsenzu, jistě se objeví nová data a budeme s nimi pracovat. Ale není to můj obor a nemohu se k tomu vyjadřovat.

Máte podobná data pro reinfekce? Například jakým způsobem přibývají společně s tím, jak roste doba od první nákazy?

Ano, stále opakované nákazy registrujeme, vznikají. Týdně je takto evidováno cca 50 reinfekcí. Ale reinfekce jsou velice obtížný ukazatel, který se těžko interpretuje při běžném monitoringu populace. Abyste zachytil reinfekci, musí se stát mnoho dílčích kroků. Musíte se nakazit, musíte být testován, musíte se znovu nakazit, musíte být znovu pozitivně testován i při druhé nákaze. Je tam několik pravděpodobností, které mohou zachycení reinfekcí hodně narušit. Navíc teď máme populační prevalenci aktivních nákaz ve zlomcích procenta, je velmi nízká virová nálož. Tím také významným způsobem klesá pravděpodobnost reinfekcí. Takže je to parametr, ze kterého při běžném provozu nelze vyvozovat žádné bombastické závěry. Něco jiného jsou ovšem na reinfekce zaměřené cílené vědecké studie.

Jaká data máte k dlouhodobým účinkům vakcín? Vidíte z nich, že třeba lidé, kteří se naočkovali v lednu nebo v únoru, budou někdy potřebovat třetí dávku?

Nemám právo se vyjadřovat k protilátkám, třetím dávkám a podobně, to je úplně mimo můj obor. Co je podstatné: Zatím nevidíme žádnou kumulaci nákaz u lidí, kteří byli očkováni jako první. Pouze cca 15–20% z pacientů nově zachycených s nákazou po očkování za poslední 2 měsíce bylo očkováno v lednu a únoru 2021. Zatím tedy nevidíme, že by třeba mezi těžce nemocnými přibývali lidé očkovaní v lednu, to se neděje. Je to ale důležité a sledujeme to, na podzim se to může změnit.

Třetí dávka očkování má být pro rizikové skupiny, vláda rozhodne do září
19. 8. 17:41
Určitě ale sledujete, co se děje třeba v Izraeli. Tam očkovali dřív a rychleji než jinde, a nakažených znovu přibývá.

Tady jsme ale ve státě, který má nyní velmi nízkou virovou nálož. Nezbývá než vyslovit přání, aby se nám tento trend neobjevil na podzim. Zatím ho opravdu nevidím. Raději mám srovnání se státy, kde vidím podobný přístup v protiepidemických opatřeních i v testovací strategii. To je Německo, Rakousko a tak dále. Izrael je přeci jenom jiná společnost, takže si to netroufám soudit. Zatím u nás tento trend nevidíme, i když pravda, máme letní období, nízkou virovou nálož.

Jaký model, faktor nebo ukazatel by ÚZIS ještě rád sledoval, aby lépe předvídal situaci?

Z těch základních epidemických ukazatelů žádný, snad sledujeme všechny již od jara či léta 2020. Určitě velice fandím SZÚ, aby byla na podzim aktivizována plošná séroprevalenční šetření. Nejenom na covid, ale na respirační nemoci obecně, třeba na chřipku.

Naším významným úkolem je nyní celý ten neskutečný informační systém, který se kolem covidu ve spolupráci s Armádou ČR a NAKIT vybudoval, udržet a také připravit k zachování pro případné aktivace a použití v budoucnosti. Jde zejména o nástroje sledování v reálném čase, kdy od testu přes trasování až po průběh nemoci máme téměř 100% pokrytí systému. Nemluvě o očkování. Musíme vše řádně metodicky popsat a připravit, aby to bylo, jak já někdy říkám, „zaparkované“ pro případ nějaké další epidemie. Rovněž bude přínosem využít nové funkční nástroje pro sledování jiných nemocí, to má svůj potenciál. Třeba hlášení a centralizace výsledků z laboratoří v reálném čase může být velmi prospěšné v řadě jiných oblastí.
Proč je důležité před podzimem naočkovat právě mladé lidi mezi pětadvaceti a pětatřiceti lety?

To jsou lidé, kteří chodí pravidelně do práce, a tam dojde také k šíření nákazy, protože v létě je režim v práci daný dovolenými, lidé se střídají na dovolených, potom na začátku září kontakty velmi zesílí. Mezi dospělými ve věku 25 až 35 let je hodně rodičů velmi malých dětí, které budou chodit do školy, mateřské školy, a nebudou očkovány. Zde opět hrozí potenciál převážně bezpříznakového šíření nákazy a potom následně se může nakazit senior nebo zranitelný člověk. Takže proočkování této populace mladších lidí středního věku, když to takhle řeknu, je jeden z velmi důležitých zámků, které ještě musíme zamknout. Velmi bych si tedy dovolil tyto lidi poprosit, aby se na konci léta, na začátku září naočkovali, pokud jim v tom nebrání zdravotní stav.

Jestli to chápeme správně, vy byste apeloval i na školáky a na studenty, aby se, než nastoupí do školy, šli naočkovat?

Já bych poprosil, opravdu velmi silně, mladé lidi, nejenom školáky, aby se opravdu šli naočkovat, pokud jim v tom nebrání nějaká vážná zdravotní komplikace. Oni sami tím získají svobodu, protože to pravidelné testování není žádný hezký zážitek a po dvou dávkách očkování se toho zbavíte. Hlavně tím významným způsobem přispějí k tomu, aby se zavřela pomyslná brána šíření nákazy. A já tím nemyslím jenom školáky, tedy 12 až 15 let, jak jste řekl, ale prosím i lidi ve věku 25 až 35 let, kde proočkovanost populace je zatím relativně nízká. Tedy zhruba 50 procent této věkové kategorie je po 1. dávce a cca 40 % má očkování ukončené. Ani to není zanedbatelné, ale ideální by bylo i tady dosáhnout hranici sedmdesáti a více procent.
Proč je důležité před podzimem naočkovat právě mladé lidi mezi pětadvaceti a pětatřiceti lety?

To jsou lidé, kteří chodí pravidelně do práce, a tam dojde také k šíření nákazy, protože v létě je režim v práci daný dovolenými, lidé se střídají na dovolených, potom na začátku září kontakty velmi zesílí. Mezi dospělými ve věku 25 až 35 let je hodně rodičů velmi malých dětí, které budou chodit do školy, mateřské školy, a nebudou očkovány. Zde opět hrozí potenciál převážně bezpříznakového šíření nákazy a potom následně se může nakazit senior nebo zranitelný člověk. Takže proočkování této populace mladších lidí středního věku, když to takhle řeknu, je jeden z velmi důležitých zámků, které ještě musíme zamknout. Velmi bych si tedy dovolil tyto lidi poprosit, aby se na konci léta, na začátku září naočkovali, pokud jim v tom nebrání zdravotní stav.

Jestli to chápeme správně, vy byste apeloval i na školáky a na studenty, aby se, než nastoupí do školy, šli naočkovat?

Já bych poprosil, opravdu velmi silně, mladé lidi, nejenom školáky, aby se opravdu šli naočkovat, pokud jim v tom nebrání nějaká vážná zdravotní komplikace. Oni sami tím získají svobodu, protože to pravidelné testování není žádný hezký zážitek a po dvou dávkách očkování se toho zbavíte. Hlavně tím významným způsobem přispějí k tomu, aby se zavřela pomyslná brána šíření nákazy. A já tím nemyslím jenom školáky, tedy 12 až 15 let, jak jste řekl, ale prosím i lidi ve věku 25 až 35 let, kde proočkovanost populace je zatím relativně nízká. Tedy zhruba 50 procent této věkové kategorie je po 1. dávce a cca 40 % má očkování ukončené. Ani to není zanedbatelné, ale ideální by bylo i tady dosáhnout hranici sedmdesáti a více procent.


 #1947 

| Předmět:
25.08.21 19:06:11 | #1945

Půjdete během neceleho roku na třetí dávku?



| Předmět: RE:
26.08.21 03:44:15 | #1950 (1)

Koho se ptáš ?


 #1945 

| Předmět: RE: RE:
26.08.21 03:56:39 | #1954 (2)

Jestliže se ptám na 3. dávku, tak je logické že těch, co mají už ty dvě předešlé.



| Předmět: RE: RE: RE:
26.08.21 06:38:46 | #1964 (3)

Ano, v rovině úvah přemýšlím o boosteru k mé vektorové vakcíně


 #1954 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
27.08.21 16:46:41 | #2014 (4)

Das si zase pichnout Astra Zenecu ? Proc ? *33012*



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
27.08.21 16:51:50 | #2016 (5)

Protože jsem inteligentní člověk

Ty jsi antivax špína proč?


 #2014 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
27.08.21 17:38:45 | #2037 (6)

To si mysleli i dalsi lidi a uz tu medzi nami nejsou a v dusledku ockovani touto vakcinou umreli. Jini prekonali a nebo maji i nadale vazne zdravotni vedlejsi ucinky a ani u tebe jeste nevime, co to za par let s tebou udela.

Az si se ale jako testovaci morce obetoval a podujal k takovemuto experimentu, mozna se diky tomu nakonec povede vyvinout i neco, co pak skutecne bude aspon trochu fungovat a nebude to lidi mrzacit a zabijet.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
27.08.21 17:55:11 | #2038 (7)

uved prokázanou souvislost úmrtí na očkování v ČR ,ty ulhanej čůráku

Úmrtí s nákazou
+6
30399 - Covid 19


 #2037 


| Předmět:
25.08.21 17:01:16 | #1942

https://www.vlada.cz/cz/epidemie-koronaviru/dulezite-informace/nouzovy-stav-a-mimoradna-opatreni-_-co-aktualne-plati-180234/

Tak konecne si uz dala vase vlada v CR rict a zrusila i noseni rousek a jsou pouze doporucene v uzavrenych prostorech.



Tato diskuze je zamknutá a nelze do ní přispívat žádné příspěvky