Rozcestník >> Koníčky a zájmy >> KULINÁŘSTVÍ

Informace

Název: KULINÁŘSTVÍ
Kategorie: Koníčky a zájmy
Založil: karl1
Správci: karl1
Založeno: 14.11.2019 11:44
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 806x
Příspěvků:
40

Předmět diskuze: KULINÁŘSTVÍ - všecko o vaření, pečení, grilování i dalších kulinářskejch postupech, recepty, ale třeba i nákup a skladování potravin

| Předmět: domácí pokrmy
15.11.19 12:32:29 | #4

je fakt, že co jde bez větších problémů vyrobit doma, činíme tak. a není toho málo.
samozřejmě že si doma nemeleme mouku, nestloukáme máslo, či nelisujeme olej.
ani chleba si doma nepečeme, vozí k nám výbornej chleba z jedný nedaleký pekárny.
doma si pečeme ovšem třeba dalamánky, ty jsou nedostižný udělaný doma


n/a
n/a

| Předmět: RE: domácí pokrmy
15.11.19 13:09:24 | #5

Ahoj..a jak děláš ty dalamánky...ze směsi na chleba do domácí pekárny a nebo máš nějaký svůj recept?


88
n/a

| Předmět: RE: RE: domácí pokrmy
15.11.19 13:19:29 | #6

přesnej recept bych musel vyzvědět u přítelkyně, dělá je ona. jen vím, že jsou z chlebový mouky, tu kupujeme na netu


n/a
n/a

| Předmět: RE: RE: RE: domácí pokrmy
15.11.19 13:20:24 | #7

a domácí pekárnu ani nemáme, pečou se v konvektomatu


n/a
n/a

| Předmět: RE: RE: domácí pokrmy
15.11.19 14:54:03 | #8

Přidávám recept na své dalamánky.
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek žitné mouky
1 hrnek mléka
1 kvasnice
1 lžička octa
1 lžička cukru
2 lžička soli
2 lžička kmínu
2 lžíce oleje
2 lžička vody
hrubozrnná sůl na posyp

Z trochy mléka, droždí a cukru vypracujeme kvásek a přidáme k ostatním ingrediencím. Vymícháme těsto a necháme kynout cca 3/4 hodiny.

Z těsta vytvoříme cca 15 dalamánků, necháme na pečícím papíru do kynout cca 10 minut a potřeme vodou. Posypeme hrubozrnnou solí a kmínem.

Pečeme cca 20-25 minut na 180-200°C.


3
n/a

| Předmět: RE: RE: RE: domácí pokrmy
15.11.19 15:04:07 | #9

zajímavej recept


n/a
n/a

| Předmět: RE: RE: RE: domácí pokrmy
15.11.19 16:56:57 | #10

recept jsem přeposlal dom, uvidíme


n/a
n/a

| Předmět: RE: RE: RE: domácí pokrmy
18.11.19 17:46:03 | #14

Hmm...vyzkousim, uplne citim tu vuni cerstvych dalamanku..diky za recept :-))


88
n/a

| Předmět: domácí dušená šunka
14.11.19 13:30:25 | #2

je to jednodušší, než se na první pohled zdá.
základem je vlastnit v kuchyni nádobu na výrobu šunky, tzv. šunkovar. buď máte šunkovar starej, onu válcovou nádobu s deskama a pružinou na stlačení masa, nebo si koupíte moderní šunkovar, na trhu jich je hodně. dále pak větší hrnec do kterýho se vejde šunkovar a to tak, aby voda dosahovala cca 1 cm nad výšku masa v šunkovaru.
ingredience na 1kg šunky:
1 kg masa ( vepřový používáme maso z kýty anebo kotlety, kuřecí používáme kuřecí prsíčka )
100 ml studený pitný vody
25 g kuchyňský soli ( Pragandu nepoužíváme )
1 vrchovatá čajová lžička cukru krupice

postup:
sůl a cukr dáme rozpouštět do oněch 100 ml vody.
maso nakrájíme na kostky cca 2x2x2 cm, kostky můžou bejt každá jiná, z toho se nestřílí. někdo doporučuje cca 100g masa najemno umlít, prej šunka drží líp při sobě, nám drží dobře i bez mletý vložky.
nakrájený maso vložíme do nádoby, abysme ho mohli důkladně prohníst. dá se to udělat ručně nebo i v robotu.
nakrájený maso zalijeme vodou s rozpuštěným cukrem a solí a hněteme tak dlouho, dokud maso nezačne bejt jakoby mazlavý - to se uvolňuje z masa bílkovina. je to důležitá fáze přípravy aby nám šunka držela pěkně pohromadě.
když máme prohněteno, hmotu uložíme do uzavíratelnýho obalu do lednice.
druhej den maso promícháme a opět dáme do lednice.
třetí den maso plníme do šunkovaru. my to děláme tak, že do šunkovaru dáme silnej mikrosáček, a do toho vkládáme maso. maso je vhodný několikrát upěchovat, aby tam bylo co nejmíň vzduchu.
šunkovar uzavřeme a vložíme do většího hrnce se studenou vodou.
je třeba hlídat teplotu vody a udržovat teplotu mezi 75 - 80°C. jakmile teplota vody dosahne požadovaný výše, šunku takto dusíme 3 hodiny. někdo udává čas kratší, mě se osvědčila tahle doba.
poté šunkovar z vody vyjmeme, necháme v šunkovaru volně vychladnout a vychladlou nádobu i se šunkou vložíme do lednice. lisovací zařízení v šunkovaru neodstraňujeme.
následující den šunku vyjmeme z šunkovaru, případně i ze sáčku a šunka je připravena ke konzumaci.
protože nepoužíváme žádný konzervanty, je vhodný šunku zkonzumovat do 3 dnů a nesnědenou skladovat v lednici. jde krájet ostrým nožem na celkem jemný plátky, je to bašta.
snad jsem na nic nezapoměl, píšu to z hlavy.
přeju dobrou chuť!


n/a
n/a

| Předmět: RE: domácí dušená šunka
14.11.19 14:30:37 | #3

my máme doma ještě tenhle muzejní typ šunkovaru
http://nd01.jxs.cz/…72847_o2.jpg
funguje skvěle, jen na uzavírání to chce trošku síly


n/a
n/a

| Předmět: KULINÁŘSTVÍ
14.11.19 11:44:45 | #1

laskavě sem nevkládejte linky na různý prodejny ať už kamenný, nebo internetový, mohlo by to bejt braný jako nepovolená reklama, tyhle informace si lze sdělit přes vzkazník a jinejma cestama.
jinak pište o všem co souvisí s jídlem i pitím, každá zkušenost dobrá


n/a
n/a