Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2521587x
Příspěvků:
69239

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #19462

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.07.21 13:39:31 | #19462
Reakce na příspěvek #19460

iste, ale máme na mysli kognitívne fakulty človeka, nie řitný zvierač:-)


 #19460 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
10.07.21 13:53:04 | #19464 (1)

Sdrce reaguje na podněty zvenčí zprostředkované našimi smysly a zpracocvané mozkem. Tohle se ví prakticky odjakživa, akorát to jak a proč "vědci" Starověku a Středověku nedokázali objasnit. Teprv v 18. století se začalo v tomto smyslu skutečně vědecky bádat, do té doby bylo myšlení lidí blokované strachem něco říct, nebo napsat, co by mohlo vést k náboženskému vyšetřování (inkvizici) a fatální persekuci.
U některých lidí trvá tenhle strach, byť podvědomně, dodnes. Strach říct, nebo napsat něco, co by mohlo ohrozit údajné spasení a posmrtný odlet do nebe. Takovíhle lidé, visitore, jsou nejen ve svém jednání, ale i ve svém myšlení úspěšně blokováni náboženskou indoktrinací. Dlouhodobě, i celoživotně pěstovaným strachem.


 #19462