Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2494330x
Příspěvků:
68944

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #37881

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.05.23 22:40:53 | #37881
Reakce na příspěvek #37871

:-))))))

"Nemůžeš vycházet z prvního svého nápadu na řešení nějakého problému a mít za to, že když tě už žádné jiné řešení nenapadne, tak že jednoduše neexistuje."

Pesně tak a přesně takhle vzniklo náboženství - dotyčného a těch pár miliard následovníků už nic jiného nenapadlo, ani to nehledal .-)))

Jenom proto, že ty žádná fakta ani logiku v okolnostech vzniku náboženství nevidíš, tak to automaticky neznamená, že neexistují.

A proto by to měl předložit ten, kdo trvdí, že to existuje :-)))))))))))))

Pokud chceš opravdu seriózně a na racionálním základě řešit otázku po vzniku náboženství, tak musíš studovat všechny možné aspekty života tehdejších lidí a společností/spo­lečenství, jelikož tím získáš materiál, který ti bude vodítkem v úvahách po vzniku náboženství, např. tím, že v některých těch aspektech, třeba sociálním či geografickém, bude přítomna nějaká podobnost s danými náboženskými obrazy.

To je sice hezké, ale nic to nemění na tom, že dotyční si vytvořili fantazii. To, že k tomu měli nějaké svoje důvody a podklady :-))))) Ale je to ještě horší - my ateisté vcelku chápeme, proč si Boha vymysleli lidé v dávných dobách, i proč mu dali ty vlastnosti, když v podstatě nerozuměli světu kolem sebe.
Ale proboha, proč ještě vy v roce 2024? .-)))))))))))))­)))))))))))))

Bez takového materiálu lze o vzniku náboženství jen fantazírovat a prostě si iracionálně vymýšlet.

Pořád se motáš v kruhu, asi schválně :-)))))
Konstatováno bylu jen to, že náboženství vzniklo na iracionalitě, fantasiích (tehdy to fantasiema dokonce začínalo, nebylo z čeho a jak dedukovat). Bůh je napřirozená, fantaskní záležitost. Z principu, co všechno má umět. Nic ho nepotvrzuje. Ale náboženství ho má jako podstatu, princip a věřící věří v jeho existenci formou dogmatu "Jsem" .-))))))))))


 #37871 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
28.05.23 23:45:11 | #37884 (1)

Ten rok mi trochu ulětěl, ale vsadím boty, že i v 2024 na tom budete stejně :-)))))))))))


 #37881 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.05.23 03:46:21 | #37896 (1)

Si myslím, že je nezbytné pochopit rozdíl mezi náboženstím, tedy uctíváním mocných a nesmrtelných bytostí zvaných "bohové" a náboženskou ideologií. která připomíná státní ústavu.

Lidmi stvoření bohové vládli jak přírodě, tak lidem. Dokázali měnit svou podobu, např. se Zeus proměnil v bujného býčka, když chtěl povozit překrásnou dívku Evropu. Proč si lidé stvořili bohy je jasné i na dnešní potřebě bohů pro náboženské komunity je to zřetelné. Bohové a duchové jsou záplatami v děravé plachtě vědění. Určitý druh lidí se prostě bez bohů neobejde, chodí s k bohům o radu, může se u boha vyplakat ze svých problémů, požádat boha o pomoc a poděkovat, přinést oběť, za to, že má člověk co jíst. Pochopitelně je slib věčného života ten největší dar boha za poslušnost a pokoru pobožného.

Náboženské ideologie začaly být tvořeny lidmi, kteří potřebovali mít poslušný a pokorný národ a pochopili mentalitu pobožných. Tito lidé se vyšvihli na vrchol náboženské pyramidy, coby knížata, papežové a patriarchové, nad kterou se nacházel už jen ten idealizovaný všemocný bůh, který trestal opovážlivce a ateisty kousajícími hafany, kteří byli nasměrováni na rušitele náboženské stability klérem nařízené ora et labora.

Tak bylo teprv umožněno jak otroctví, tak nevolnictví s údajným souhlasem boha a posvěceno vhodnou interpretací božích přikázání zakomponované do náboženské ideologie. Lidé s okovy náboženské ideologie Temného středověku byli deklasováni na mluvící obytek.


 #37881