Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2426440x
Příspěvků:
67811

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #38101

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.06.23 13:05:03 | #38101
Reakce na příspěvek #38100

Takže tu máme kauzalitu : prožitky, společenské fenomeny - Z NICHŽ NEPLYNE (ale lze si ji vymyslet) - existence Boha, Bůh je tedy fantazie - a na základě této fantazie JE VYSTAVĚNO NÁBOŽENSTVÍ.


1  
 #38100 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.06.23 13:14:06 | #38102 (1)

Takže jsme se dostali od reálných subjektivních prožitků a dojmů ze zcela neznámých příčín k vymyšlení Boha (při odmítnutí, nebo spíš iracionální ignoraci, jakéhokoli jiného, racionálního důvodu), tedy určité fantazii, přisouzení jí vlastností a zásluh, za které má člověk být Bohu do smrti neskonale vděčen, a tento od A po Ž smyšlený subjekt se současně stává podkladem pro ideologii náboženství.

Jestli by nestačilo konstatovat, že "Bůh" je vlastně jen určitý morální koncept, vymylený lidmi, založený na jejich tisíciletých zkušenostech, rázem by ubylo i problémů s případnou změnou toho konceptu na zákaldě nových poznatků.

Jakmile jste ale z Boha udělali "věčného prvotního bez příčiny stvořitele života", sami jste se dostali do takových vnitřních rozporů, že z oho v podstatě není úniku, ne ve světle současného poznání.


1  
 #38101 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
03.06.23 15:39:11 | #38106 (2)

Pro mne je "bůh" fantastickou figurkou představující "vrchního soudce", který všechno ví a všechno zná. Ale jako každá jiná fantastická figurka žije jen v hlavách lidí neschopných oddělit fantazii od reality. To, že se v náboženských ideologiím přisuzuje "bohu" i exekutivní moc je pochopitelně pouze zbožným přáním a proto ji ideologové umístnili až do fantastického posmrtného "života".
Známe hlášky jako "bůh tě potrestá", nebo "bůh tě odmění", které jsou splatné až na onom fantastickém světě.


1  
 #38102