Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2427544x
Příspěvků:
67815

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #64629

Zobrazit vše


| Předmět: RE:
06.04.24 23:12:30 | #64629
Reakce na příspěvek #64626

S tímto naprosto souhlasím. To je hádám výtka těm ezoterickým naukám, co tvrdí, že o sobě nikdy nesmíme říct nic negativního (např. "tohle se mi nepovedlo"), že každou negativní emoci musíme proměnit na pozitivní, a že když se nám stane něco nepříjemného, tak na tu situaci máme nahlížet tak, že to tak mělo být a že je to tak tedy v pořádku.


 #64626 

| Předmět: RE: RE:
06.04.24 23:21:33 | #64633 (1)

Nejhorší na tom je to že tu negaci špatnou věc máme v sobě sledovat a učit se jak potlačovat tím že se snažíme si říct že negace neexistuje.To je i s Marou,taky nás nahlodává,i třeba Buddhu když odcházel z paláce a vzdal se prepichu také ho ponukal ať zůstane v tom v čem je a pak ho sváděl z cesty kdy už byl u cíle u osvícení.


 #64629 

| Předmět: RE: RE: RE:
07.04.24 10:55:53 | #64652 (2)

Tak řádné a správné je žít v pravdě, což znamená přiznat si pravdivě skutečný stav věcí a to nějakou tu negaci předpokládá, např. když se mi něco nepovede či obecně udělám něco špatně nebo je mi něco nepříjemné, tak je správné to přiznat. Negace určitě existuje a má v normálně fungující psýché svoje místo.
Negace, o kterých mluvíš ty, co vyvstávají sami od sebe, pak nemá člověk potlačovat, ale zpracovávat, tj. ne se je snažit přebít, ale buďto je nechat působit, protože to je jejich účel, nebo odstranit jejich příčinu (potlačení je adekvátní jenom v případech, kdy se negace potřebuju zbavit, abych mohl provést nějaký výkon).


 #64633