Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2503169x
Příspěvků:
69073

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #65883

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
14.04.24 14:44:16 | #65883
Reakce na příspěvek #65876

Odhaduje se, že za své působení nechal upálit více než 10 tisíc lidí a více než dvacet tisíc bylo odsouzeno k dalším trestům. Obracet lidi na křesťanskou víru bral jako své poslání. Z celého srdce prý nenáviděl Židy, Muslimy a čarodějnice. Samotnému mu přitom v žilách kolovala židovská krev.

Mnoho takových "falešných konvertitů" pak bylo upalováno na hranicích. Když se na pozici generálního inkvizitora dostal de Torquemada, začala jatka. Mezi lety 1480 a 1530 byli pronásledování kromě Židů také Kalvíni a Protestanti.

"Blesk Španělska", jak mu přezdíval kronikář Sebastián de Olmedo, ale také s radostí nechával pálit nekatolickou literaturu, majetek zejména židovských a arabských knihoven. Jeho postava je nyní spojována s postavou fanatika, který rád mučil a pálil lidi.

https://www.dotyk.cz/magazin/tomas-de-torquemada-inkvizitor-muceni-30001223.html


1  
 #65876 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
14.04.24 15:12:48 | #65885 (1)

A k tehdejší justici patřilo mučení na výrobu doznání k souloži čarodějnice s nějakým pekelníkem. Takže byli lidé tak dlouho mučení, až se přiznali ke spolupráci s peklem proti církvi svaté.
Prý - bůh to vidí a nevině mučeného a upáleného na nebesích bohatě odmění. Když měl někdo té cesty "slzavým údolím" po krk, tak stačilo anonymní udání ... ideální řešení na cestu do nebe a k věčnému životu v novém mladém zdravém těle ... pro masochisty.
Amen.


 #65883