Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2566358x
Příspěvků:
70844

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #65956

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
15.04.24 00:37:32 | #65956
Reakce na příspěvek #65911

Ano, podstatou ateismu je absence víry v Boha a v jiná náboženství. Není to ideologie, tedy propracovaná soustava názorů a idejí.
Nicméně, pokud nevěřím v Boha, některé postoje ke skutečnosti z toho vyplývají. Není pro mě prioritou příprava na nějaký posmrtný život, z toho logicky vyplývá že přikládám daleko větší význam tomuto životu, který prožíváme, který chápu jako jedinečný a neopakovatelný. Při neexistenci Boha považuji za vrchol vývoje lidské vědomí, které lze dále rozvíjet a zdokonalovat. Za smysl života mohu považovat jeho intenzivní prožívání, v prožitcích radosti a štěstí, krásy i citových vztahů a vědomí lidské sounáležitosti, na druhé straně pak překonávání jeho negativních stránek.
Přitom samozřejmě mohu být sobec nebo altruista, pravičák nebo levičák... Jen bych jako ateista neměl věřit nějakým iracionálním představám a nadpřirozeným jevům. Poznaná pravda je pro mě víc než víra a jediným vědomým tvůrcem je člověk a ne Bůh.


2  
 #65911 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
15.04.24 04:11:32 | #65957 (1)

Člověk míní - Bůh mění :-)


 #65956 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
15.04.24 11:09:41 | #65979 (1)

Ateismus není ideologie, ale může se jí stát.
Ano, některé postoje z ateismu vyplývají, ovšem nevyplývá z něj zrovna svoboda myšlení nebo emancipace od ideologií, jak psal Ondi. Vzhledem k tomu, ateismus se týká jenom otázky existence Boha, tak postoje z ateismu vyplývají se týkají zase jenom negativní odpovědi na tuto otázku. Což jsou vlastně jen ty první dva případy, cos zmínil; nějaké konkrétní mínění o smyslu života už z ateismu určitě nevyplývá.

Ateista ovšem neznamená racionalista. I ateisté věří iracionálním představám, podléhají propagandě, nechají se podvést (nějakým laciným trikem). A že by poznaná pravda pro ně byla víc než víra? To rozhodně ne. I ateisté podléhají víře, např. politické, historické, světonázorové..., jenom ne té náboženské, poněvadž to - a pouze to! - je definuje a charakterizuje.


 #65956