Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2521603x
Příspěvků:
69239

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #69465

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ...
12.05.24 17:08:04 | #69465
Reakce na příspěvek #69442

Nezlob se, ale ty jsi fakt podivín. Ty automaticky řadíš ateisty mezi nedůvěryhodné osoby. U mne je to tak, že mezi nedůvěryhodné osoby řadím především fanatiky jakékoliv ideologie, jak komunistické, nacistické, nebo náboženské. Teda kromě lidí závislých na drogách alkoholem počínaje.

A také považuji náboženství za relikt dávných časů, kdy sloužilo především jako bič vozkovi k pohánění pracovních zvířat k většímu výkonu. Sekundárně bylo náboženství používáno ke zbavování strachu vojáků ze smrti, tedy k efektivnímu vedení dobyvatelské války.

Náboženství je droga, je jak sedativum tak i drogou budící euforii. Jenže - každá droga má své stinné stránky. Tou je například závislost a i zamlžení rozumu, tedy ztráta racionality a vyvolávání halucinací.

Lidé mají být lidmi, empatickými a solidarizujícími bytostmi a ne stádem nemyslících náboženských oveček.


 #69442 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ...
12.05.24 17:32:52 | #69466 (1)
  1. to netvrdím, vážim si každého, i ateistu, - ale skôr verím veriacemu kresťanovi ako ateistovi, x-krát v živote som sa o tom presvedčil, a boli to tvrdé kauzy...
  2. kresťanská viera nie je o fanatizme, práve táto viera v človeku indukuje a udržiava morálku, lebo je tu rešpekt Bohu, nie strach z Boha! ...nie je to ideológia, je to viera v Boha, a to nie je ideológia,...na­opak, neviera v Boha je droga, je zbláznenie mysle, zmyslov, tela, neviera v Boha vedie k nepredstaviteľným amorálnym aktom vo svete - k válkam, k vraždeniu, násiliu, znásilňovaniu, krutosti, nemilosrdnosti, nenávisti, pornografii, k smilstvám cudzoložstvám, k životu na romádce, k homosexualite, prostitúcii, eutanázii, a mnohé iné (toto nie je tam, kde je morálka zakotvená v Bohu) - lebo tam, kde nie je Boh, tam nie je žiadne amorálne obmedzenie, a kde ono nie je, tam sa človek správa ako zviera..opakujem, kde nie je Boh, tam nie je morálka, resp. je hodne oslabená - a prečo by mala byť? kto ju kontroluje? kto dáva za nemorálku sankcie? NIKTO!(možno je tam aj nejaká etika, ale aj to je cenné, pretože aj v etike v skrytosti pôsobí Boh, ale etika sa dá "opinkať" - to nie je morálka)...

 #69465 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ...
12.05.24 17:49:26 | #69468 (2)

Právě ty jsi kauza, která dává zapravdu Ondimu. Člověk bez jakékoli morálky. *27179*


 #69466 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: ...
13.05.24 06:12:24 | #69520 (3)

On zaměňuje morálku se zbožností.


 #69468 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.05.24 08:49:33 | #69525 (4)

morálka je morálka, zbožnosť je zbožnosť, sú to dva naprosto odlišné pojmy, o ktorých učí aj teologie, etika, sociologie, a pod....
1. morálka je celkový mravný systém - je systém hodnôt (súhrn hodnôt), noriem, cieľov, myšlienok a predpokladov, ktoré rozlišujú konanie a predpisy konania človeka podľa dobra a zla...treba rozlišovať rôzne morálky vzhľadom na kultúru, náboženstvo, históriu, tradíciu, je teda svetská morálka (spíš etika) a kresťanská morálka, ktorá je teologická disciplína spojená so vzťahom k Bohu, jej atribúty sú v Božom slove(Biblii...
2. zbožnosť je vzťah k Bohu, teda ide o fenomén vo vzťahu l Bohu skrze vieru, ktorá zbožnosť vytvára, modifikuje, ide o aplikáciu viery vo vzťahu k náboženstvu, ide o náboženské presvedčenie všeobecne, udávané svojou mierou či je spojená (v kresťanstve)s konkrétnou Cirkvou (je kresťanská zbožnosť), ide teda o hlavne o vzťah k Bohu podmienený vierou, čo sa samozrejme odráža v jeho chovaní a praxi života jednotlivca..­.zbožný človek je teda spojený s kresťanstvom a jeho zvykmi, modlí sa, chodí do kostola, na púte, na rôzne kresťanské akcie, svoj život spája s kresťanskou kultúrou, umením, oblieka sa slušne a striedmo, je slušný vo vyjadrovaní, a pod.


 #69520 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.05.24 14:28:46 | #69605 (5)

Bůh je hypotéza, sen, zbožné přání, pohádka a klam.

Morálka je jedna z vlastností mozku individua. Některá individua ji mají v různém provedení, některá individua ji nemají vůbec. Pravidla morálky lze vyučovat ve škole, nebo v domácím prostředí. Ale když mozek individua onu vlastnost - morálku nemá, tak je veškerá snaha a moralizování marná. Je to jako se Saharou, člověk tak může pěstovat i révu, ovšem s maximálním úsilím. Jakmile povolí s péčí a s kontrolou, tak ta réva uschne.

Nevím jestli znáš film "Čokoláda" , v něm jde od začátku do konce o morálku. Ten film vřele doporučuji, rozšíří obzory. Starostou městečka je šlechtic, pobožný katolík, který při jedné příležitosti prohlásil (z mé chabé paměti) "mí předkové vyhnali z města všechny nekatolíky a co dokázali oni, dokážu i já"..


 #69525 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
13.05.24 11:03:41 | #69534 (4)

Přesně tak. Přitom nezná ani jedno.


 #69520