Supr recept, vyzkouším, děkuji
Housky snadno a rychle
1kg hladké mouky + 0,25kg na zahuštění + něco na podsypávání
6dkg droždí + špetka cukru necháme vzejít ve vlažné vodě
zapneme hnětač, přiléváme vlažnou vodu a přidáme 3 lžičky soli
pak 2 dcl oleje, nebo rozpuštěného sádla
nakonec těch cca 0,25kg mouky, aby bylo těsto spíše měkké, než tuhé
po dvojím vykynutí začneme plést housky (32ks), potřu vodou, nebo
vajíčkem, sypu mákem, nebo kmínem a solí
při dopletení posledních 8mi housek na čtvrtém pekáči zapnu troubu na
max. a když se rozehřeje alespoň na 150°, tak může jít první pekáč
nahoru do trouby.
doba pečení 10 - 14 minut, ke konci hlídat barvu, raději světlejší, než
tmavší
mně to trvá od začátku až do konce, včetně kynutí 2 hod.
To vypadá jako úplně jiná pomazánka :-)))
ale ta původní vajíčková vypadá dobře, až budou velikonoce přijde na
řadu. Dosud sjem dělala jen takovou obyčejnou s majonézou. Tahle vypadá
zdravě.
Suroviny:
Těsto:
0.8 hrnku olej
4 ks vejce
2-3 lžíce kakao
0.8 hrnku mléko
1 balíček prášek do pečiva
3 ks banán
4 balíčky vanilkový cukr
2 hrnky celozrnná žitná mouka
Na ozdobu:
kakao
banán
Podle potřeby:
sodovka
Krém
1 kelímek zakysaná smetana
1 kelímek smetana ke šlehání
1 ks měkký tvaroh
Postup:
Celá vajíčka vyšleháme s vanilkovým cukrem. V jiné misce smícháme
celozrnnou žitnou mouku, prášek do pečiva, kakao, olej, mléko a
rozmačkané banány. Do této směsi přidáme vyšlehaná vajíčka s cukrem.
Pokud je těsto moc husté, můžeme přilít trochu sodovky.
Těsto nyní nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve
vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.
Mezitím si připravíme krém. Do vyšlehané šlehačky přidáme jednu
zakysanou smetanu a měkký tvaroh. Podle chuti můžeme přidat cukr, ale já
krém nesladím. Vše pečlivě promícháme.
Krém natíráme na vychladlý piškot. Na fitness banánovou buchtu můžeme
ještě naklást banány a nasypat slazené či klasické kakao na ozdobu.
Fitness banánovou buchtu necháme v chladu odležet a ztuhnout, poté
nakrájíme na porce a podle chuti podáváme.
Suroviny:
Těsto:
500 g polohrubá mouka
250 g hladká mouka
250 g hrubá mouka
100 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
1 ks vejce
4 ks žloutek
250 g máslo
1 ks kvásek
Náplň 1 :
500 g tvaroh v kostce
1 balíček vanilkový cukr
4 lžíce cukr krupice
3 ks žloutek
Náplň 2 :
250 g povidla
2 lžíce rumu
Drobenka:
125 g máslo
80 g cukr krupice
80 g polohrubá mouka
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek. Na kvásek ohřejeme všechno mléko a necháme
rozpustit cukr. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice. Necháme vzejít 10 -
15 minut. Mouky prosejeme, přidáme sůl, cukr, vanilkový cukr. Po trochách
přidáváme máslo a rozdrobíme je v těstě, aby nezbyly žádné velké
kousky. Poté nalijeme kvásek a vejce. Hněteme pomocí háku na hnětení a
podsypáváme případně polohrubou mouku. Těsto by se mělo odlepovat od
stěn. Přendáme do mísy, poprášíme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou.
Dáme vykynout na 60 - 90 minut na teplé místo.
Na tvarohovou náplň smícháme oba tvarohy s cukry a žloutky. Do povidel
prosejeme moučkový cukr a přidáme rum. Na drobenku dáme všechny
ingredience do mísy a prsty postupně mneme, až se nám všechno spojí v
drobenku. Drobenka by měla být pěkně sypká.
Připravíme si plechy, které vyložíme pečicím papírem. Troubu
předehřejeme na 180 °C. Jakmile je těsto vykynuté, přendáme na
pomoučený vál. Nejlépe je si těsto rozdělit na 2 poloviny. Každou
vyválíme na plát, ze kterého vykrajujeme pomocí hrnečku nebo skleničky
kolečka. Do středu každého kolečka dáme cca 1 malou lžičku tvarohové
náplně. Dáme do dlaně, vytvoříme malý pytlíček a okraje k sobě
přitlačíme a pomocí obou dlaní vytvarujeme kuličku. V dostatečném
rozestupu pokládáme kuličky na plech. Stlačíme mírně prsty a potom
pomocí dna skleničky vytvoříme důlek. Pomašlujeme žloutky rozšlehanými
s mlékem. Do důlku rozprostřeme povidla a posypeme drobenkou. Před pečením
necháme ještě cca 15 minut kynout.
Moravské koláče pečeme 20 - 25 minut dozlatova.
Suroviny:
Těsto
0.3 lžičky sůli
1-2 ks žloutek
300 ml mléko
30 g droždí
80 g cukr krupice
500 g hladká mouka
80 g máslo nebo rostlinný tuk
Drobenka:
100 g máslo
80 g cukr krupice
160 g hrubá mouka
Podle potřeby:
tuk na vymazání
polohrubá mouka na vysypání
čerstvé nebo kompotované švestky
Postup:
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžičkou cukru, lžící
mouky a necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý
kvásek, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky, rozehřátý tuk,
sůl a vypracujeme řidší těsto, které necháme asi 20 minut kynout.
Vykynuté těsto dáme na tukem vymazaný a vysypaný plech nebo do formy, prsty
těsto roztlačíme na celou plochu. Pokud se nám lepí těsto na prsty,
namočíme si je do studené vody. Hustě poklademe švestkami a posypeme
drobenkou. Švestkový koláč necháme krátce kynout.
Pak švestkový koláč s drobenkou vložíme do středně předehřáté trouby
a pečeme asi 25 minut. Upečený koláč můžeme pocukrovat.
Koláč lze připravit i bez drobenky a po upečení ho podávat se šlehačkou.
Já ho dělám s drobenkou a nakonec ho malinko poliji šlehačkou nebo
zakysanou smetanou, pak ho dám do trouby. Švestkový koláč si získá jemnou
chuť.
Suroviny:
2 hrstě borůvek
6 kostek ledu
1 hrst rybízu
Podle chuti :
citron
borůvkový sirup
Postup:
Potřebujeme velkou sklenici 0,5 - 1 litr.
Do té dáme 2 hrsti borůvek a 1 hrst rybízu, přidáme 6 kostek ledu. Podle
chuti přilijeme 100% borůvkový sirup a pro chuť přidáme ještě čerstvé
lístky máty, meduňky a 2 kolečka citronu. Vše zalijeme perlivou vodou.
Borůvkovou limonádu s rybízem můžeme ihned podávát, skvěle
osvěží.