Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5365515x
Příspěvků:
148524

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #147607

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.03.24 11:49:01 | #147607
Reakce na příspěvek #147595

Vitásku, nerozlišoval bych Evropu geograficky, to bychom se dostali do problému, co je jižní Evropa a co severní, řekněme Skandinávie. I mezi ni kdysi existovalo cosi jako opona, zejména když Švédové válčili jak pominutí anebo kdy víc než 200 let existoval poměrně silný stát Polsko-litevské království.

Rozdělení Evropy je dáno křesťanským kultirním prostorem a to následkem rozpadu Říše římské, kdy se křesťanství rozdělilo na část západního obřadu a část východního obřadu. Do toho patří i pravoslaví a všech křetanských církví a komunit je kolem 300, zdaleka nejde jen o konfesi římskokatolickou.

Ale to rozdělení na východní a západní Evropu už manifestuje případ tzv. slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, kteří jednak vůbec nebyli Slované, a jednak šířili učení východního obřadu. Podle toho taky dopadli. Podle mne ta kulturní hranice Evropy je dána i existencí západního pravoslaví, které je například v Srbsku. Na základě křesťanské kultury může cosi jako velká Evropa či evropská konfederace vzniknout, za účasti moslimského vlivu ovšem nikoliv.

Dnes se vytváří kulturní hranice nová a to je inspirací pro militantní islám, který převládá na Blízkém východě a na Kavkazu. Šíří se rychleji než za Osmanské říše a pokud se křesťanský svět zavčas nevzpamatuje a nevrátí ke svým ideiím, bude islamizován tak jako kdysi Balkán. Ovšem celý ten vývoj je na generace a vidle do toho hodili především komunisti všech druhů svým bojem proti náboženství, když nabízeli jeko jedinou víru jenom tu svou, komunistickou.


 #147595 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
28.03.24 13:19:39 | #147630 (1)

Geografie nejsou jen hory, moře a řeky, ale taky pocity lidí.
Rusku se dnes vnímá jako země na východě Evropy, jenže před nějakými 400 lety se o ní mluvilo jako o zemi na severu Evropy. Za východ Evropy se tehdy bralo Turecko.

V prostoru dnešní České republiky nedošlo v minulosti jen ke střetu západu s východem, ale taky severu s jihem. Třebas za 30.leté války na Bílé Hoře. Z obou střetů pak došlo k rozdělení Evropy a taky vzniku mýtů o tom, že kdosi rozhodl "za nás". Na Jaltě, ve Vestfálsku.
Masaryk a jeho lidé vytvořili báji o kontinuitě husitů s českými bratřími táhnoucí se až k národnímu obrození a národ si tak,navzdory útlaku po Bílé Hoře, zachoval protestantský charakter. Tento výklad ve své době oslovil hodně lidí, dnes z něj v odborné veřejnosti vychází málokdo.
Realitou totiž je že při střetu mezi katolicismem a protestantismem na hranici slovanského a germánského etnika uspěl u Slovanů katolicismus. Nejen v Čechách, ale taky v Lužici, ve Slezsku...
Podobné mýty se vytvářejí i v případě střetu mezi východem a západem.


 #147607