Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5540545x
Příspěvků:
149839

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #92277

Zobrazit vše


| Předmět: RE: Fiala živí sebe a spekulanty!
19.01.23 10:42:58 | #92277
Reakce na příspěvek #92274

Nikdo s ničím nespekuluje, proboha :-)))
ČEZ jako polostátní firma prostě jen prodává za nejvyšší možné ceny, které jsou předdefinovány lipskou burzou, i když přes ni příslušná elektřina přímo nejde. protože proč by firma prodávala za 1,50, když může jinýmu za 10. to je tržní prostředí
Soudružka Kerlesová pak plácá nesmysly - Fiala nikdy neřekl, že s tím nic dělat nemůže, notabene když už udělali (stropy). A Fiala ví samozřejěm i to, že by ČEZ mohl teoreticky zestátnit a udělat z ČEZu neziskovku. soudržce kerlesové jen jaksi nedocvakává, ve víru vlastního fanatismu, že znárodnění je vždy až poslední variantou hledání řešeí v národním zájmu (tady je i otázka, jestli zlevnění elektřiny je vůbec v národním zájmu ČR) a že stát má z ČEZ hodně peněz do státního rospočtu, takže jakékoli zastropování cen elektřiny, nedej bože určení její ceny na výrobních nákladech a základní režii by znamenalo významný propad příjmů státního rozpočtu - a pořřád ještě nikdo relevantně nerozhodl, jestli je leší zastropovat nějakou nákladovou cenu všem, i bohatým, a přijít o zisky a nebo cenu nechat a ze zvýšených dividend adresně pomáhat.

Každopádně ani fiala, ani vláda, NIKDY neříkali, že nemohou nic dělat. a na to, že je furt někdo kritizuje, že dělají málo a pomalu, se vlastně vůbec nic neděje, že? možná kdyby dělali hodně a rychle, tak už jsme byli zase o pír desítek miliard zadluženější. což je druhá věc - kdyby nám tu babišovo vláda nenechal do mrtě roztřískaný státní finance, taky to mohlo být o dost jiné


 #92274 

| Předmět: RE: RE: Fiala živí sebe a spekulanty!
19.01.23 12:30:24 | #92290 (1)

Každý moula doporučuje vládě,aby ČEZu zavelela ke hře na vlastním písečku a nebere v úvahu,že ČR se nemůže zavírat před světem mj. i proto,že jsme na něm zcela závislí v dodávkách plynu.(Jak ty mně,tak já tobě.)
Vláda udělala co mohla a ceny pro spotřebitele zastropovala.Vy­týkat jí event.můžeme,že to mohla udělat dřív a taky s občany lépe komunikovat.


 #92277 

| Předmět: RE: RE: RE: Fiala živí sebe a…
20.01.23 09:13:32 | #92385 (2)

Na burze se určují ceny všeho, od elektřiny přes potraviny, zlato až po květiny. Burza vytváří reálnou cenu komodit. Zrušit burzu znamená vydat se od reálného světa k tomu virtuálnímu.

Úsilí o soběstačnost vede k zaostávání. Naopak snaha o otevřenou ekonomiku vede k prosperitě dodavatelů i odběratelů. Máme v tomto smětu bohatou zkušenost z tzv. antiimportními opatřeními.


1  
 #92290