Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5429617x
Příspěvků:
149189

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #93455

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.01.23 10:31:57 | #93455
Reakce na příspěvek #93439

je mi to moc líto .-)))

  1. VK před právem neutíkal, to nešlo. není ani autorem té myšlenky
  2. špinavé peníze neignoroval, proboha :-))))) když řekne, že on jako minfin je ve státní pokladně rozlišit nedokáže a že to je věc policie, tak to snad není ignorace, proboha :-)))
  3. sponzorské večeře vysvětleny - pořádaly je všechny strany, nebo nosili kufříky z bamberku atd. atp., v době, kdy ještě nebyl dnešní systém přídělu peněz za voličský hlas a každá strana si musela sehnat peníze na provoz sama
  4. za LTO zodpovídal Kočárník, ne Klaus /i když se v tom motala i Livie), ten byl 3x vyšetřován policií a vždy osvobozen - nepotvrdilo se, že by ten prvotní záměr VE PROSPĚCH OBČANŮ byl současně záměrem umožnit ty podvody z celkovou ztrátou pro státní rozpočet (nevýběr SD) cca 80 mld za 20 let. to barvení přišlo HNED S VYNOŘENÍM PROBLÉMU.

 #93439 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.01.23 14:09:53 | #93461 (1)

To je zjednodušený výraz pro tehdejší realitu,kdy privatizace začala dřív,než byly přijaty potřebné zákony o fondech.
Z titulu premiéra(bez jehož požehnání se tehdy nepohnul ani lístek) za přijetí zákona proti praní špinavých peněz odpovídal.
Na sponzorské večeře měl VK copyright ,co dělal Zeman několik let poté,je jiná píseň.
Angažovanost premiéra při řešení kauzy LTO opět veškerá žádná.Pátrací tým celníků tehdy narážel na neochotu politiků z ministerstva vnitra, financí a průmyslu a obchodu důsledně objasnit špinavé obchody. Celníci přicházeli na provázanost obchodníků s LTO s tehdejšími politiky, jejich manželkami a nejbližšími spolupracovníky.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/lehky-topny-olej-30-let-svobody-kauzy-a-afery.A190610_121427_domaci_chtl
Sečteno - jedna účelovka vedle vedle druhé.


 #93455 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.01.23 16:03:56 | #93470 (2)

Zjednodušuješ to ty sama. Privatizace (vlny) byly čtyři. První byly prodejny a služby těm, kteří tam chtěli podnikat (vyhláška 1/1988 - tzv. "osmedsátníci") a to byly až na výjimky jenom nájmy prostor.

Druhá privatizace byla za Pitharta a to přímým prodejem. Potkalo jen několik dnes kvetoucích firem, Rako, Sklounion a taky Škodovku, kterou Pithart prodal nedávno zesnulému Dr. Hahnovi z VW.

Třetí vlna byla privatizace rozhodnutím ministra (a ústřední privatizační komise) a tím byl Vladimír Dlouhý. Privatizovaly se podniky s dluhem, který měly většinou proto, že nedostaly zaplaceno za svoje výrobky, zejména na export. Tyto peníze zůstaly venku a proto tiu chyběl kapitál.

Čtvrtá vlna privatizace byla ta kuponová, tedy v době, kdy už lukrativní zbytek průmyslu (zbrojní, petrochemický atd.) byl v zahraničních rukou, které vyrovnaly (venku) ty dluhy. Lidu se nadvakrát hodila už ohlodaná kost. Ty státní kosti (např. Stehlík Kladno, Pánek Královopolská, Mohorita Zbrojovka) lidem něco vynesly, ale ty podniky si půjčovaly státní peníze u státních bank a ručily státním majetkem. V tom směru byl na špičce jistý Kotas, který přijel z Ameriky, založil tady banku Bohemia, koupil lázně a hotely za peníze půjčené od státu a pak zase odjel i s penězi do Ameriky a nechal tady u státu dluh asi 300 miliard.

Takže až tato metoda je to pravé tunelování a jen ten, jako Babiš, kdo majetky unás koupil za peníze svoje a ne za státní a investoval do nich, získal aspoň značku, jinak je z teěch podniků dnes brownfield.

Takže až tak jednoduché to nebylo.


1  
 #93461 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.01.23 19:35:42 | #93488 (3)

Jediné co jsem zjednodušila,bylo vyjmenování všech druhů privatizace,což snad ani nebylo nutné.Chybějící zákon o investičních fondech se samozřejmě týkal privatizace kuponové.
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/1834044/tomas-jezek-tunelovani-privatizovanych-podniku-zpusobil-jeden-zpackany-zakon.html
Stačila by trocha dobré vůle a dialog by byl jednoduchý. *24670*


 #93470 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.01.23 21:19:11 | #93496 (4)
  1. Ten zákon samozřejmě NECHYBĚL
  2. Piuze tom zákonu chyběl 1 paragraf, který by oddělil vlastníky, šéfy a majtek vlastního fondu od peněz vkládaných do něj akcionáři
  3. Ten zákon samozřejmě nebyl jen pro kuponovou privatizaci, ale jakoukoli. Ostatně, největší průšvih ohledně uvedeného propojení managementu s penězy věřitelů byl kolem IPB, a to ani nebyl fond

 #93488 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.01.23 21:44:26 | #93500 (3)

3. názor, můj :-)))))))))))))))

  1. privatizace : přímý bezplatný převod přislušného majetku na kraje, obce, instituce, .... (sem patří např. vodárenská a kanalziační síť ap., předaná bezúplatně jednotlivým obcím)
  2. privatizace : malá (to jsou ty obchůdku, služby (a nikoli jen nájmy, to není privatziace)
  3. privatizace : velká - velké průmyslové fabriky a výrobní závody, kde vedla ta pomyslná linie mazi velkou a malou přesně nevím. v té se privatizovalo přímým privatizátorům - např. škoda MB ap.
  4. rivatizace (kuponová) : měla dvě vlny a šel do ní zbývající majetek, tedy firmy malého významu, o které neměl nikdo zájem. jen bych podotkl, že vůbec nemusely nutně být zadlužení, ti privatizovaní (i když jistě většina nějaký úvěr, min překlenovací, provozní, měla)
  5. doprivatziace, kterou prováděla ČSSD, a která se týkala toho nejlukrativnějšího, co jsme měli : telekomunikace, energetika, banky, pojišťovny, .....

je pravda, že kuponova se zprvu potýkala s naprostým nezájmem lidí, a tak do ní stát přihodil po 5 % právě z těch naposledy jmenovaných nejlukrativnějších oborů. kde bych jinak vzal akcie ČEZu, české pojišťovny, Telecomu, Plzeňského Prazdroje, ap. (ČP už nás minoritní vytěsnila zcela, Prazdroj o pár majitelů později s Jihoafričany, Telecom se rozdělil na Telefonicu a Cetin, přičemž telefonica byla jen majoritního vlatsníka, my minoritní jsme pak měli už jen CETIN(nebo naopak??), každopádně pokud se nepletu, už nás nakopal do predele i O2 komplet, no a od akcií ČEZu mi chce pomoci hlavně Babiš.


 #93470 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
29.01.23 22:00:43 | #93503 (2)
  1. Jak jsme již psal, zákon o fondech existoval. Možná chyběl 1 paragraf. Ale to s evětšinou zjistí až v praxi
  2. O těch špinavých penězích, že je nepozná a že je to práce pro PČR, to ale řekl jako minfin, ne jako premier. a v každém případě to svědčí, že to neignoroval.
  3. Stejná píseň je, že to zeman a dlaší strany dělaly už v době kdy ods, akorát nebyly pod takovým drobnohledem a přišlo se jim na to postupně. asi bychom dokázali najít i důvody.
  4. Ale no tak, víš prd, jak se angažoval nebo ne. To, že toho nebyly plný noviny, (a nebyly? já nevím a internet byl tehdy ještě v pokaděných plínkách) přeci neznamená, že to nezkoušel řešit.
  5. Článek je z 2019, skoro 25 let "po" někdo vzpomínal? .-))))) Jasně, Livii jsme zínil sám - má Vašík nějaké miliardy někde? Nevíme. Možná jo. co jsme čekal, když jsme otvíra tvůj link, jestli to nebude link na vyprávěnky novinářky Lorencové. nebyl. ale přesto v článku slovo dostala .-))) ukončeme to tak, že kvůli LTO byl Kočárník, jediná skutečně odpovědná osoba, žádnej Klaus, 3x vyšetřován na PČR, přičemž skutková podstata měla být právě ZÁMĚRNÉ ZDRŽOVÁNÍ OPATŘENÍ PROTI MOŽNOSTI TO FALŠOVAT. Vždy byl ovobozen, NIKDY se neprokázalo, že by záměrně zdržoval barvení LTO.

A ještě maličkost k tomu tvému řlánku - na začátku se píše :
"Říká se jí loupež století s posvěcením státu. V kauze, při níž obchodníci přejmenovávali naftu na lehký topný olej, aby se vyhnuli placení daní, vznikla státu škoda ve výši 100 miliard korun. Všechno však proběhlo podle zákona."
Tak ne. Byly to podvody a plno viníků za ně dokonce natvrdo sedělo. Nědky to byli "bílí koníci", jindy "bílé sudové ponorky v orlíku", ale NENÍ PRAVDA, že to bylo s posvěcením státu. Vždy to byl podvod, dal se stíhat a plno, ne -li většina, bylo odsouzeno. Myslím si to proto, protože těch 80 mld škody v podobě nevybrané SD a DPH jem dysi četl jako číslo, odvíjející se od těch POTRESTANÝCH kauz a viníků, bylo to KONKRÉTNÍ VYČÍSLENÍ toho daňového úniku - takže rozhodně neplatí, že to bylo v souladu se zákony, tedy posvěcením státu


 #93461