Dotaz pro zahrádkáře a všechny, co pěstují dýně. :D Dají se tyto
dýně jíst? Mám je tu od někoho a nevím, co s nima? Jsou nějaké okrasné
asi, ale vystavovat si je nechci. :)
Dotaz pro zahrádkáře a všechny, co pěstují dýně. :D Dají se tyto
dýně jíst? Mám je tu od někoho a nevím, co s nima? Jsou nějaké okrasné
asi, ale vystavovat si je nechci. :)
Pěkné - jakási mutace patizonu.
Když jsou zralé, tak mají často velmi tvrdou kůru se kterou si poradí už
jen truhlářská pilka. Vnitřek je zajisté jedlý, ovšem otázkou je, jestli
je chutný a jestli má cenu takové krasavce ničit řezáním. Patizony mají
chuť připomínající vlašské ořechy. Hodí jíst se i obalované a
smažené. Receptů na přípravu jsou zajisté stovky.
Jednu z těchto dýní bych určitě ze zvědavosti otevřel, vyfotil a
potěšíl fotkami zahrádkáře.
Jaj, no nezkoušela jsem je řezat ještě, ale no potěš koště, tak to si
užiju. :D Jako jestli jsou jedlé a ještě chutnají takto, jak říkáš, tak
bych je určitě ráda ochutnala a zkusím to. :)
Tak jo, když se mi to tou pilkou podaří nějak rozříznout, tak určitě
pošlu další fotku na okouknutí. :)
Díky moc za info :) paráda
Tak to mám :D a ani to nebyla fuška nakonec. nejdřív jsem hledala pilku,
nenašla, tak jsem zkoušela kuchyňský nůž na chléb, no má zoubky a nějak
to nešlo. :D Tak jsem si říkala, co s tím, že budu muset sehnat pilku a
nakonec mě napadlo, že mám švýcarák, co mi nedávno někdo daroval a
právě, dostala jsem ten s tou pilkou a kleštěmi, jelikož jsem si ho moc
přála. Byl to můj sen, mít švýcarák a tak jsem zkusila tu pilku a teda,
je best, uřízla to jak máslo skorem. :D Nafotila jsem ho k tomu a
doporučuji, jestli někdy někdo budete přemýšlet o švýcaráku, tak
opravdu stojí za to. ;-) Jo a jinak, dužinu jsem chutnala a přišla mi bez
chuti. Nic extra, ale jíst se dá. Tak uvidím, co z toho. :) Ještě jednou
díky za rady.
Všimlas si, že ta spodní zelená část má málo dužiny oproti té, co
mi připadá jako patizon. Možná dají semena ze spodní části něco
jiného, než z horní části. Můžeš se vydat po stopách Mendela a začít
příští rok experimentovat.
Zbývá přijít na ten mechanismus, který dal vyrůst takovému mutantu.
Možná na květ rostliny patizonu přilétla včelička, která před tím
pilně pylovala zelenou dýni. A nebo naopak.
Ještě k těm semínkům, ty mám také moc rád, jak vařené v polévce, tak jen tak na sucho. Měl bych je ještě raděj, kdyby se to tak blbě neloupalo.
No a tobě díky za milé "popovídání".
Ajoo, no já ti to nějak moc nezkoumala, ale jo. Jak jsem si tě přečetla,
tak jsem na to mrkla a takhle, jak tam je ten předěl viď. Hezký. :) No,
klidně bych to i zkusila, třeba někde vysadit příští rok, ale já ani
nevím, jak ta semínka uchovat. Jestli víš, tak poraď a ráda si něco
určitě schovám a je fakt, že by bylo zajímavé to zkusit co z toho nakonec
vyjde. :)
K těm semínkům... Noo, já je vždycky neloupu, jak kdy. Dle chuti. Někdy to
chroupu i s těmi slupičkami. :D Já vím, asi divný, ale takhle občas jím i
neloupané arašídy se slupkami. :) A to samé kakaové boby natural a
podobně. No co se dá, ale ne vždy a opravdu občas, dle chuti. :) Mě to
chutná tak i tak.
Taky moc děkuji za popovídání a za rady a porady a třeba ještě poradíš. Fakticky bych je i zkusila opravdu vysadit. :)
Se semenama je to prosté : rozprostřít a usušit.
Buráky se slupkama jsem ještě nejedl, až budou na trhu, tak to skusím. A také, tebou motivován, se poohlédnu po nepraženém semenu a zkusím je nasadit.
Paráda. Díky. Stejně je ale zajímavé, že když se to nasuší, že to pak vyklíčí. Příroda to hezky zařídila. :)
:D tak to jsi fakt dobrej, že zkusíš ty buráky, ale nevím, zda ti to bude chutnat. To je prima, že takhle zkoušíš nové věci. Tak přeji dobrou chuť. :)
No pěkný, tohle potěšilo, že zkusíš taky nasadit, tak přeji ať se zadaří a pak si tu třeba ukážeme, co nám vyrostlo. :D Jsem na to zvědavá.
Jinak semínka usušit,jak píše Ondi,třeba na papír,pak dát do zavařovačky a příští rok na jaře si je můžeš vysadit. A třeba to hodí příští rok úplně jiný tykve Podle mě druh ozdobný tykve to je. Ale zase ozdobný nejsou na jídlo a jsou hořký jako prase,tak to možná bude nějakej mutant míchanej.
:D mutant, no to jo a já si myslela v první chvíli, že to je opravdu
běžný. A jsem fakt zvědavá, co z toho bude.
Dík, do sklenice, jasně. Ještě musím omrknout a připravit se na to, jak a
kde zasadit. :) Ať to neprošvihnu nějak.
Osobně sušený semena (třeba rajčata) připravené na výsadbu, dávám
do papírových pytlíčků. I usušené semínko obsahuje vázané molekuly
vody. Jde o vlhkost a tedy o znehodnocení klíčivosti plísněm, nebo
hnilobou.
Pochopitelně je možné semínka vysušit i v troubě za teploty nad 100°C,
ale pak už nevyklíčí.
Ahaaa. Vlhkost, tak to tedy raději dám do něčeho papírového. :) No, vlastně, já vím, že takhle se skladuje i něco jiného, do papírového pytlíku a někdo to ještě dá tak do sklenic. Jo, tak super. Děkuji. To bych se pak taky mohla po čase, až bych je odněkud tahala, divit, že jsou k ničemu. :)
Pak se snědí, na tu stovku v troubě. :D Tak to je fajn vědět, že ani tak by to nešlo. No nenapadlo by mě to tak sušit, ale nikdy nevíš, koho co napadne. :) díky dík moc
Každej má nějakou metodu.
Například semínka rajčete připravuji tak, že je vybírám špičkou
nože přímo z prkýnka na kterém je to vykuchané rajče a semínka lepím
jednotlivě na kuchyňský papír. Ten nechám uschnout a po uschnutí hodím do
papírové krabice s ostatními semeny.
Tohle jsme pojmenovali po sousedovi v kempu, který byl z Bavorska. Rajče je
sladkém šťavnaté a tmavé, Na tom kuchyňským papíru mám datum sklizně a
hmotnost kousku - zde 850g, takže cvalík..
Pochopitelně pak potřebuji tak nanejvějš 6 těchhle semínek, který
vystříhnu, nebo odtrhnu i papírem a dám do hlíny v kelímku (začátkem
března). Po týdnu jsou 2 cm vysoký. Za další týden mají výšku zhruba 4
cm a dávám je do chladnější místnosti (kde je hodně světla). Po měsíci
od nasazení semínka tak mají tak 10cm. Od půli dubna už koukám, jestli by
rostlinky nemohly už do skleníku. Tam přečkají i ranní jinovatku.
Žijeme zde na Moravském poli asi 140m nadmořské výšky.
To je paráda. Docela super návod. No jasně, ubrousek se rozloží a je to. Šikovný. :) To teda budou kusy. Takové rajče jsem nikdy snad neměla. Max do těch tří set. Tak je pak musíš určitě ukázat, jak se ta rajčata povedla.
Podle mě to je odrúda ozdobných tykví zkřížených z něčím. Se divím že nebyly hořký. Mě se letos skřížili hokaido z odzdobnýma a výsledek je taková menší kulatější,žlutější a z bradavicema. A hořká že se to nedá ani popsat. Už jsem tohle někde viděl co jsi sem dala a podle mě je to nějakej podruh ozdobný tykvičky. Ty jsi best na dekoraci na podzim,ale tenhle patizonovitej tvar se mě moc osobně nelíbí,mě se když tak už libí víc ozdobná tykvička velikosti a tvaru hodně velký hrušky z bradavicema.
A máš ještě? Jestli můžeš, hoď to sem na ukázku. :) Bradavičnatce. :D No hořká není, tak nevím. Mě se to moc líbí, jak to vypadá, ale tyhle věci si běžně nevystavuji. :) No já tyhle ozdobný moc neznám, spíš jen máslovou, z té jsem udělala docela mňamkózní svíčkovou a hokaidó a to jsem z ní zkoušela polívku, jak nad ní mraky lidí slintá a to mi teda moc nejelo. Asic mám jinak mlsnej jazyk. :D