Džezva, nebo také cezve či ibrik, je kovová nádoba s dlouhým rovným držadlem, která se používá k vaření arabské či turecké kávy.
Džezva, nebo také cezve či ibrik, je kovová nádoba s dlouhým rovným držadlem, která se používá k vaření arabské či turecké kávy.
No vidíš teď jsi chytřejší, popíjím teď kávu, jemně namletou v ručním mlýnku dubovém kávu z džezvy,180ml vody na 10g kávy.
Tu piju také před kávou i po kávě. Za celý den vypiju i 4,5 litrů vody z harmonizační karafy.
A pak to necháš ustát?
Ten logr?
Nějak mi poslední dobou je divné, jsem unavená i za chůzi na usnuti .
Hele do džezvy dáš vodu 100ml na 6 gramů kávy jemně mleté. Přidáš kávu a promichas vodu studenou s kávou v džezvě a dáš vařit na mírný plamen. Když začne vřít, buď do předehřátého šálku, který jsi použila na vodu do džezvy, budeš dávat pěnu,nebo lehce slejes část kávy z džezvy do hrnku. A opět dáš na oheň a necháš opět vřít, když se zvedá káva nahoru tak stáhneš,poklepes a necháš 2 minuty odstát a dolejes do šálku. Takto se dělá turecká káva na youtube je mnoho způsobů. Pravá turecká káva se pije hodně sladká s přídavkem kardamonu a skořice.