https://www.prostreno.cz/zdravi-a-diety/clanky/44700/Vedlejsi-ucinky-caste-konzumace-cervene-repy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Ledvinové kameny
Po konzumaci řepy si mohou někteří lidé všimnout změnu barvy moči
nebo stolice na červenou či růžovou. Tento jev se nazývá beeturie a
postihuje asi 10 až 14 procent lidí, je však neškodný. Řepa však obsahuje
vysoké množství kyseliny šťavelové, která nepříznivě ovlivňuje
metabolismus vápníku, navíc přítomné šťavelany při časté konzumaci
poskytují základ pro vznik močových a ledvinových kamenů (1).
Alergie a dna
Navíc existují lidé, kteří trpí alergií na řepu. Mezi časté projevy
patří kožní vyrážky, svědění v ústech nebo otoky jazyka či krku.
Výjimečně se mohou objevit i vážnější alergické reakce vedoucí k
anafylaxi. Nadměrná konzumace řepy může také zvyšovat riziko vzniku dny,
lidově pakostnice, jež vzniká hromaděním kyseliny močové (3).