Ahoj lidičky..játra nebrat 🤥
Hmmm, toje výborný nápad, protože kroupy dost zahleňují, kvůli tomu se jim radši vyhýbám - ne že by mi nechutnaly ..
No, u nás se ale výraz JATERNICE používal spíš pro játrovou paštiku.
Teď jsem ho ale viděla právě na něčem, co vypadalo jako jitrnice, tak jsem
byla zmatená, co to vlastně je. V Globusu prodávají jelítka a jaternice.
Prodavačka mi pochopitelně tvrdila, že vjaternicích žádná játra nejsou,
že si je naprosto jistá - a vnutila mi je, jenže na obale bylo složení a
číst naštěstí umím. ...Na rozdíl od ní.
Mimochodem, v Globusu umí udělat celkem dobré věci. I když krůtí
šunku už zvrzali, mají v ní teď bublinky a chutná jak lančmít ... Ale to se asi
liší prodejna od prodejny.
Prodavačka ví asi prd. Ale nevím, jak je dělá řezník pro místní Globus. My dáváme kroupy jenom do jelit a černé polévky. Zbytky uvařeného masa a smaženou cibuli pomleté, smíchat uvařené kroupy s krví a ještě cca půlhoďky vařit ve vývaru. Dochutit majoránkou.-) K tomu chleba nebo uvařenou rozmačkanou bramboru do talíře.