Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5350065x
Příspěvků:
148477

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #601

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE:
13.04.20 20:48:36 | #601
Reakce na příspěvek #566

V socialismu fabrika nemohla zkrachovat, na rozdíl od kapitalismu, kde fabriky běžně krachovaly.
Výsledkem bylo, že socialismus zkrachoval, zatímco kapitalismus to nepostihlo.


 #566 

| Předmět: RE: RE: RE:
14.04.20 12:02:56 | #622 (1)

Tam,kde to se socialismem zkusili,si kapitalismus tvrdě vyšlápl.Zpočátku uplatňováním ekonom.sankcí,poz­ději i vývozem demokracie rozmanitými prostředky-třeba i vojenskými.To není obhajoba jakéhokoliv ismu,jen konstatování. *25810*



| Předmět: RE: RE: RE: RE:
14.04.20 15:15:05 | #636 (2)

Marx nepředpokládal, že by socialismus zvítězil v jedné zemi. Marx počítal se světovou proletářskou revolucí a globálním vítězstvím komunismu.
A ono zvítězil socialismus v jedné zemi a to v Rusku. Navzdory představě Marxe o tom, že proletářská revoluce prvně propukne v Německu. Lenin a jeho soudruzi nevěřili v ruský socialismus, věřili v Marxe. Proto nasměrovali nově založenou Rudou armádu na Německo. Jenže na cestě za světovou revolucí stálo Polsko. A navíc proletariát v Německu chtěl zůstat německý, nechtěl se stát ruským proletariátem.
Výsledkem bylo, že bitvu na Visle bolševici prohráli. Lenin s Trockým propadl malomyslnosti, oba čekali, že je to konec socialismu. Naštěstí přišel Stalin, který prosadil myšlenku o vybudování socialismu v jedné zemi. Kapitalisté se proti ruským bolševikům spikli a chtěli je bojkotovat. Naštěstí přišel Hitler, který na ty kapitalisty zaútočil a málem je porazil. Kapitalisté to nakonec sice ustáli, jenže s pomocí Stalina.
Stalinovi se sice podařilo z Ruska vytvořit supervelmoc, jenže i tak se světová revoluce neuskutečnila. Stalinovi následovníci na tuto revoluci resignovali. Po neúspěchu Chruščova v Maďarsku a na Kubě už vedli jen ústupové boje. Brežněv si byl vědom Leninovy teze o tom, že revoluci lze udržet jen pokud postupuje vpřed. Posiční boj je hrobem každé revoluce. Brežněv vedl posiční studenou válku a snažil se zachovat status quo. Ke sklonku svého života dospěl k tomu, že se socialismem je konec.

Kdo ví co by se dnes dělo, kdyby tehdy na Visle zvítězil Trockij s Tuchačevským. Však taky ta bitva na Visle je jedna z 10 bitev které rozhodly o dnešním světě. Podobně jako bitva u Thermopyl. Jak by vypadala dnešní Evropa kdyby u Thermopyl zvítězili Peršané ?


 #622 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
14.04.20 16:47:24 | #648 (3)

V marxismu-leninismu honěná nejsem. *25810*