Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5370372x
Příspěvků:
148601

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět: Sergej Šojgu končí v křesle ministra…
před 5 hodinami | #152898

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl Andreje Bělousova na post ministra obrany, který dříve zastával Sergej Šojgu. Zprávu přinesla agentura TASS s odkazem na Radu federace, což je horní komora ruského parlamentu. Sergej Šojgu, který dosud patřil k Putinovým blízkým spolupracovníkům, byl jmenován tajemníkem Bezpečnostní rady Ruské federace. Tuto funkci dosud zastával Nikolaj Patrušev, který byl rovněž považován za Putinova vlivného spojence.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-sojgu-konci-v-kresle-ministra-obrany-40471391#dop_ab_variant=1291701&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Zajímavá rošáda, v této šachové partii. Šojgu coby ministr obrany a Putinův poradce dost těžce zklamal, hlavně na začátku celé speciální operace, proto se divím, že ho Putin nevyměnil už dávno, třeba za toho Prigožina, který oba (Šojgua i Gerosimova) celou dobu kritizoval, naprosto oprávněně, protože Prigožin měl na frontě mnohem lepší výsledky než ruská oficiální armáda.
Podle zpráv na BBC chce Putin sám rozhodovat o tom, jak se bude vyvíjet ta vojenská linie na UA, zatímco Bělousov, který je expert na ekonomiku, by měl zajistit ekonomické fungování RF po celou dobu invaze, podle toho jak dlouho to bude trvat. Patrušev byl údajně (podle BBC) příliš proti-západně zaměřený, takže jeho úloha byla jenom propagandistická.

Zajímavá byla i rošáda na ukrajinské straně, kdy se Zelenskyj zbavil Zalužného, přes jeho nepopíratelnou expertízu a popularitu, a nahradil ho nepopulárním Syrskim, který zatím žádné pozitivní výsledky nepřinesl.
Holt Zelenskyj asi není zrovna nejlepší šachový hráč...



| Předmět:
před 13 hodinami | #152846

Během hladomoru na Ukrajině, který způsobila neschopnost, krutost těch nahoře, malé děti zpívali tuto písničku.

Otče Staline, koukni sám, jak kolchoz dává blaho nám. Barák je v troskách, stodola padá, každý hřebec i kobyla pajdá. Na domě kladivo a srp a vevnitř jen hlad a smrt. Krávy jsou pryč a taky svině, jenom tvůj portrét visí na stěně. V kolchoze je táta i máma, děcka doma brečí sama. Není sádlo ani chleba,  pro stranu ho bylo třeba. Nikdo už není laskavý, dítě sněd otec hladový. Straníci nás ubíjejí, na Sibiř nás posílají.




| Předmět:
před 13 hodinami | #152845

Dnes jsem dočetla zajímavou knihy Krvavá léta od mého oblíbeného Timothyho Snydera. Stalin během své vlády způsobil smrt miliónů lidí - vlastních spoluobčanů. S průměrem 10 163 mrtvých za den (číslo je sporné, ani historici se nemůžou shodnou na jednom čísle) se řádí na druhé místo největších vrahů v moderních dějinách - hned za Adolfem Hitlerem s průměrem 22 810 mrtvých za den.
Putin obdivuje Stalina. Dokonce více než polovina Rusů vidí dnes Stalina jako velkého vůdce.


1  

| Předmět: RE:
před 13 hodinami | #152847 (1)

A příčina té nadějné změny po Perestrojce?


 #152845 

| Předmět: RE: RE:
před 12 hodinami | #152860 (2)

Asi lidský masochismus. Série špatných rozhodnutí. Po Gorbačovi si lid vybral Jelcina, čehož pak Rusové litovali. Ten si vybral Putina... čehož sám Jelcin litoval, když v roce 2000 vyhrál Putin volby. Sám Jelcin si při poslechu nové ruské hymny (s původním sovětským textem) povzdychl, že Rusko rudne.


 #152847 

| Předmět: RE: RE: RE:
před 12 hodinami | #152874 (3)

Zdůvodnit oblibu Putina masochismem je sice možné, ale příliš povrchní.
Obdobně jako bychom tak neměli zdůvodňovat vysoké preference Babišova ANO. *33018*


 #152860 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
před 11 hodinami | #152879 (4)

Ano. Jistě. Všichni politici jsou asi obrazem doby. Rusko nezvládlo start, ekonomika v 90 letech byla katastrofa. Putin lidem zvýšil jejich životní úroveň a zároveň ... v tichosti ovládl celou zemi. Takže situace je taková, že 80% veškerého bohatství země vlastní zhruba 10% těch nahoře.
Otázka je jestli jsou lidé vůbec schopni zvolit toho správného kandidáta. Jestli tak nějak sami sebe neničíme stále dokola se opakujícím špatným rozhodováním. :)


1  
 #152874 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
před 11 hodinami | #152882 (5)

V rusku transformace probíhala zcela stejně ajko v jakékoli jiné postsovětskíéé transforumjící se zemi : nutný propad, následný tržní růst.

a šlo jen o to, kdo zrovna byl u moci v dané etapě transformace.


 #152879 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
před 6 hodinami | #152894 (5)

A kolik % lidí v USA vlastní 80% tamního bohatství? Stýská se ti po socialismu, kdy vše cenné patřilo státu, nebo nemáš žádnou představu o kapitalismu?


 #152879 

| Předmět: RE:
před 6 hodinami | #152893 (1)

Pokud Stalin připravil o život každý den 10163 lidí, pak jde o číslo 115 milónů lidí. Hitler dle tvých podkladů připravil o život "pouhých" cca 80 miliónů lidí.
V reálu to ovšem bylo jinak. Je třeba rozlišovat kolik lidí Stalin a jeho systém poslal na smrt zastřelením a kolik jich zemřelo v Gulagu, tedy na nemoce, vyčerpáním, či stářím.
Takže závěr je jediný, žvaníš voloviny bez jakékoli elementární smysluplné úvahy. Předvádíš tady propagandu, která je neuvěřitelné prolhanější, než jakou předváděli ti nejhloupější propagandisté bolševiků.
Putin a současníci neobdivují Stalina, ale ctí, co bylo za jeho vlády v SSSR vybudováno. Stalina oslavují "kovaní" bolševici, kterých už je málo, a hlavně Gruzínci. Pro Gruzínce je to něco jako pro Mongoly Jingischán.


1  
 #152845