Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5406902x
Příspěvků:
148953

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět: Ježek v kleci s odpady.
před 12 hodinami | #153221

On je náš Krak velký idealista a odmítá vidět spletité katakomby státní správy, tak zejména pro něj:

Pan Ježek je občan Olomouce, který se rozhodl studovat v jiném městě. Za odpady platí v Olomouci podle rodného čísla a v univerzitním městě pak znova za to, že je studentem (mu řekli na děkanátě). Ale pan Ježek se ubytoval v soukromí a jeho ubytovatel za něho zaplatil za odpady znovu a potřetí, tentokrát opět univerzitnímu městu. Samozřejmě že to panu Ježkovi vyúčtoval, přece odpady vytváří pan Ježek, že.

Totiž je tu maličkost: Poplatek za odpady je poplatkem státu (třeba jako kolek nebo ověření podpisu) podle zákona o daních a poplatcích č. 337/1992, nikoliv podle zákona o odpadech a jako takový ho spravuje tzv. správce daně, určený Ministerstvem financí. Tím se tisíce obcí staly nechtěně malými finančními úřady, které na to musely vyškolit úředníky a zavést registraci plátců a porovnat ji s databází obyvatel a s databází nemovitostí RUIAN. Primárně tedy vybírají peníze za odpady tam, kde je občan sice nevytváří, ale kde má trvalé bydliště.

Stačila by maličkost, totiž vyměnit v zákonu slovo poplatek za slovo služba sběru a likvidace odpadů, totiž tak, jak to mají živnostníci a majitelé nebytových prostorů. A nechat občany sjednat si službu v místě, kde se odpady vytvářejí, kde odpady likviduje někdo s licencí podle druhu (klíče odpadů a množství) a tuto službu platit podle smlouvy, tak jak už to stejně u nebytovek děláme a jak to dělají v blízkém i vzdáleném zahraničí.

Tisíce obcí by tak nemusely mít: 1. Oprávnění k nakládání s odpady (na to jsou odborné firmy) a 2. nemusely by mít odbory pro správu poplatků jako správci daně (na to je příslušný finanční úřad). Jenže co budou potom ty stovky úřednic a úředníků dělat, když si každý, jako už dnes živnostníci, uzavře smlouvu na likvidaci odpadů sám a dostane se z klece ven?



| Předmět: RE: Ježek v kleci s odpady.
před 11 hodinami | #153224 (1)

Já ti nevím, čoveče :-)))))))))))))))))))

https://www.ochrance.cz/uploads-import/Letaky/Komunalni-odpad.pdf


 #153221 

| Předmět: RE: RE: Ježek v kleci s odpady.
před 11 hodinami | #153226 (2)

Mladá v Praze studovala, dnes už i bydlí, ale protože zatím v nájmu, až teď tam kupujeme byt, tak dosud platila odpad jen v místě trvalého bydliště, tedy tady a platil jsme to za ní já. Nikde jinde po ní poplatek za svoz odpadu nechtěli .-)))))))
ale možná jsme jen podvedli stát :-)))))))))))))))))


 #153224 

| Předmět: RE: RE: RE: Ježek v kleci s odpady.
před 10 hodinami | #153234 (3)

To při tom jak umíš optimalizovat ,by nebylo nic neobvyklého *30039*


 #153226 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Ježek v kleci s odpady.
před 10 hodinami | #153235 (4)

jestli jsme v tomhle podvedli stát, tak naprosto nevědomky
nicméně zákon říká, že platíš za trvalé bydliště a nebo nemovitost, pokud neprokážeš, že tam odpady nevznikají

jako že by jedna a ta samá osoba měla platit 3x, to vidím jako nesmyslný úlet - jedna osoba vyprodukuje stále stejné množství odpadu, bez ohledu na tom, na kolika místech bude během roku bydlet. tohle by klidně mohlo být ošetřeno nějak jinak, protože mladá produkovala odpad v praze, ale platila svoz v plzní - nepředpokládám, že za jejím odpadem tesáci jezdili do prahy :-)))


 #153234 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Ježek v kleci s…
před 9 hodinami | #153241 (5)

Nepodvedls stát. Dobře si přečti, co píšu. Podvádíš svoje město, protože pokud nebydlíš v místě, které máš v občance, musíš platit ještě jednou a o tu druhou platbu se stará město, v němž skutečně žiješ.

Město Brno dokonce vydalo vyhlášku pro majitele nemovitostí, že jsou povinni nahlašovat, kdo a jak dlouho u nich bydlí i s rodným číslem, (ať žije GDPR!) a pak posílá těm vlastníkům účty za odpady i za prázdný, neobsazený byt. Údaje si vzali z katastru a z toho RUIAN. Je to logické, starají se o svoje peníze, které musí vynaložit na odpady, v Brně je asi 200 tisíc studentů nejrůznějších škol a ti ze tří čtvrtin mají bydliště jinde, takže by v Brně jenom na rodné číslo neplatili.

Ergo je na to zřízen speciální odbor magistrátu a asi 15 elektronických formulářů (pro děti, invalidy, cizince, polocizince (Slováky), seniory, kteří neplatí nic, vojáky atd). A vyžádali si seznamy studentů všech škol a srovnali si to s evidencí obyvatel a katastrem nemovitostí. Příšerná práce a byrokracie a přitom stači změnit jedno slovo v zákonu. Kocourkov.


 #153235 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ježek v kleci s…
před 9 hodinami | #153242 (6)

Platíš jen na jednom místě. Automaticky platíš, nebo teda měl bys platit v místě trvalýho bydliště. To je ze zákona, to víme všichni. Pokud ale bydlíš jinde a platíš tam, musíš informovat úřad v trv. bydlišti, platby prokázat složenkami či stvrzenkami a od placení v trvalým bydlišti jsi osvobozen. Vím to ze svý praxe.


 #153241 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ježek v…
před 9 hodinami | #153247 (7)

Tak by to být mělo, ale nefunguje to, nelze lidi donutit, aby neustále dokládali svoje přechodné bydliště třeba měsíc po měsíci, tak se města i malé obce v případě chat starají jak můžou. Uvedený pan Ježek je skutečný případ, který mám v činžáku.

Podle toho co napsal, tak Krakova cérka podvedla Prahu, pokud v Praze není podobný systém, jako má Brno. Jenže je to celé nesmysl, platit by měl každý tam kde zrovna je, bydlel jsem několik týdnů v Düsseldorfu a všiml jsem si, jak to tam mají jednoduše zařízené i s tříděním. A i jako cizinec za obchodem jsem tam platil ubytovateli taxu za odpady.


 #153242 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ježek v…
před 8 hodinami | #153251 (8)

Netřeba měsíčně. Asi jak kde, ale mám zkušenost, že to stačilo nahlásit jen jednou a roky to je tak OK. Pro jistotu jsme se informovali na úřadě a vše je OK.
Pokud má někdo někde, odkud se už dávno odstěhoval, stále vedeno trv. bydliště, ač bydlí někde úplně jinde a z jakýchkoliv důvodů se tam nepřihlásil, pak jednoduše prokáže, že s trv. bydlištěm má společný jen údaj v dokladech a jinak absolutně NIC, pak netřeba neustále nic prokazovat. Stačí jen jednou pro vždy.
Statisíce lidí to tak mají.


 #153247 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ježek v…
před 8 hodinami | #153252 (8)

Pokud je pan Ježek realita, tak se nechal ojebat.
Pokud se někdo nepřehlašuje, je to jeho problém, ne systému


 #153247 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ježek v…
před 8 hodinami | #153253 (8)

Tak ti nevím :
Zákon č. 565/1990 Sb.
Zákon České národní rady o místních poplatcích

HLAVA VII
POPLATKY ZA KOMUNÁLNÍ ODPAD
Díl 1
Obecné ustanovení
§ 10d
(1) Poplatky za komunální odpad jsou

  1. poplatek za obecní systém odpadového hospodářství a
  2. poplatek za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci.

(2) Obec může zavést pro poplatkové období pouze jeden z poplatků podle odstavce 1.
Díl 2
Poplatek za obecní systém odpadového hospodářství
§ 10e
Poplatník poplatku
Poplatníkem poplatku za obecní systém odpadového hospodářství je

  1. fyzická osoba přihlášená v obci nebo
  2. vlastník nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba a která je umístěna na území obce.

§ 10f
Předmět poplatku
Předmětem poplatku za obecní systém odpadového hospodářství je jednotlivá možnost využívat obecní systém odpadového hospodářství, která je dána

  1. přihlášením v této obci,
  2. vlastnictvím jednotlivé nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba a která se nachází na území této obce.

§ 10g
Osvobození od poplatku
Od poplatku za obecní systém odpadového hospodářství je osvobozena osoba, které poplatková povinnost vznikla z důvodu přihlášení v obci a která je

  1. poplatníkem poplatku za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci v jiné obci a má v této jiné obci bydliště,
  2. umístěna do dětského domova pro děti do 3 let věku, školského zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy nebo školského zařízení pro preventivně výchovnou péči na základě rozhodnutí soudu nebo smlouvy,
  3. umístěna do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc na základě rozhodnutí soudu, na žádost obecního úřadu obce s rozšířenou působností, zákonného zástupce dítěte nebo nezletilého,
  4. umístěna v domově pro osoby se zdravotním postižením, domově pro seniory, domově se zvláštním režimem nebo v chráněném bydlení, nebo
  5. na základě zákona omezena na osobní svobodě s výjimkou osoby vykonávající trest domácího vězení.

§ 10h
Výše poplatku
(1) Poplatek za obecní systém odpadového hospodářství činí nejvýše 1200 Kč.
(2) Poplatek se v případě, že poplatková povinnost vznikla z důvodu přihlášení fyzické osoby v obci, snižuje o jednu dvanáctinu za každé dílčí období, na jehož konci

  1. není tato fyzická osoba přihlášena v obci, nebo
  2. je tato fyzická osoba od poplatku osvobozena.

(3) Poplatek se v případě, že poplatková povinnost vznikla z důvodu vlastnictví jednotlivé nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci umístěné na území obce, snižuje o jednu dvanáctinu za každé dílčí období, na jehož konci

  1. je v této nemovité věci přihlášena alespoň 1 fyzická osoba,
  2. poplatník nevlastní tuto nemovitou věc, nebo
  3. je poplatník od poplatku osvobozen.

 #153247 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
před 8 hodinami | #153254 (9)

Zdá se mi, že vy v tom Brně budete mít něco patologickýho, všechno jinak, než všude jinde :-)))))))))))))))
Asi něco ve vzduchu a vodě -))))) platit odpad na 3 místech. To přeci není normální ...... nikdo nikde jinde nemusí, jen tam, kde je přihlášen.


 #153253 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
před 8 hodinami | #153255 (10)

Jo, a abych nezapomněl : pan ježek paltil odpad 3x a ještě dostal slevu 1400 na MHD ..........

uznávám, že takovouhle obecní správu mít musí být radost a zážitek.
a jdu čumákovat na rakušáky, než mne naši naserou ....UZNÁVÁM,


 #153254 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
před 8 hodinami | #153256 (11)

PS : a vy byste chtěli dálnici .-)))))))))))))­))))))))))))))))))))))))­)))))))))

dělám si prdel, ale nedalo mi to :-)))))))))))))­)))))))


 #153255 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
před 5 hodinami | #153261 (12)

Nechceme žádnou dálnici, ta je tam kvůli vám čecháčkům, tak nám sem nejezděte a bude to co tu máme úplně stačit. Do Vídně budete jezdit přes Linec, v nejhorším přes Olomouc, Břeclav a Bratislavu, bude tu aspoň klid. Ani fotbal nehrajeme, to v Praze se už taky nehraje, když na jakýsi match jde hrát 22 fotbalistů a k tomu potřebujou 5000 plně ozbrojených policajtů i s koňma. Dej pokoj, to není nic pro nás.


 #153256 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
před 4 hodinami | #153262 (13)

A just k vám v červenci pojedu!!!!!


 #153261 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
před 5 hodinami | #153260 (10)

No jo Brno, že, bolavý vřed státní správy kdesi na dalké Moravě, kde ještě nemají ani pořádné silnice. To Praha je jiný svět, tam funguje všechnno jako hodinky. Za příšerné hromady peněz ovšem.


 #153254 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
před 4 hodinami | #153263 (11)

a navíc hromady peněz z brna :-)))))


 #153260 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ježek v…
před 8 hodinami | #153250 (7)

Jedině snad je dvojí platba tehdy, když máš chatu či chalupu, kam jezdíš a tudíž ti vyvážejí odpad. Pak ano, platíš tam i tam. Pokud ale nebydlíš v trv. bydlišti, pak tam nemusíš platit, jak píšu výš.


 #153242 

| Předmět: RE: Ježek v kleci s odpady.
před 8 hodinami | #153258 (1)

Tak jak já rozumím tomu zákonu, co jsme ti sem popsal, tak pan Ježek má platit komunální odpad v tom měste, kde je přihlášen :

Poplatek za obecní systém odpadového hospodářství
§ 10e
Poplatník poplatku
Poplatníkem poplatku za obecní systém odpadového hospodářství je

  1. fyzická osoba přihlášená v obci nebo

a nájemce je povinen platit pouze :

POPLATEK Z POBYTU
§ 3
Poplatník poplatku
Poplatníkem poplatku z pobytu je osoba, která v obci není přihlášená.
§ 3a
Předmět poplatku
(1) Předmětem poplatku z pobytu je úplatný pobyt trvající nejvýše 60 po sobě jdoucích kalendářních dnů u jednotlivého poskytovatele pobytu.
§ 3d
Sazba poplatku
Sazba poplatku z pobytu činí nejvýše 50 Kč.
§ 3f
Plátce poplatku
(1) Plátcem poplatku z pobytu je poskytovatel úplatného pobytu.
(2) Plátce poplatku je povinen vybrat poplatek od poplatníka.

Tady podle 3a(1) - (...) nejvýše 60 dní po sobě (...) lze možná dovozovat že při vícero než 60 dnech pobytu po sobě plyne dotyčnému nějaká další povinnost, třeba že se musí v daném městě přihlásit, nevím. Každopádně u studentských pronájmů tam víc jak 60 dní v jednom kuse jistě žádný student nebydlí, rozhodně může prohlásit, že tam nebydlí. A pokud, rozxhdoně se z placení poplatku z aodpad může odhlásit na tom trvalém bydlišti

Jak platí za odpad podnikatel, který tu nemovitost pronajímá, to nevím, každopádně určitě něco platí a to si dá do nájmu. Tak jako i vlastník platí i za každou nemovitost, i kde není nikdo přihlášený.

Takže rozhodně jen jeden poplatek tam, kde je dotyčný přihlášený a samozřejmě nájemce asi taky něco. pak je jistě otázka, jestli není lepší se přihlásit do toho nájmu a neplatit na trvalkách, nevím, nezkoumal jsem.


 #153221 

| Předmět: RE: RE: Ježek v kleci s odpady.
před 5 hodinami | #153259 (2)

No nějak ti uniklo, že jde pořád o poplatek. Ten je podle uvedeného zákona primárně oprávněno vybírat Ministestvo financí nebo jím pověřené pracoviště a to podle zákona o správě daní a poplatků. Proč to nemůže občan paltit jako službu stejně, jako to platí třeba živnostníci nebo firmy? Proč k tomu musí být kopec dalších nařízení a povinností? A úředníků?

Jistěže je nejlepší pro poplatníka přihlásit se k trvalému pobytu tam, kde skutečně bydlí, ale je mnoho lidí, kteří mají důvod to neudělat. A donutit je naštěstí nelze.


 #153258 

| Předmět: RE: RE: RE: Ježek v kleci s odpady.
před 4 hodinami | #153264 (3)

poplatek sem, poplatek tam, ty peníze se dostanou tam kam mají .-))))))))))))))


 #153259