Zemáky,zelé....živobytí celé. jo naši předkové věděli !
Třeba červené oči na soplu. ( to má imrvere vnuk, když kvete řepka)
Říkalo se tak bramborům na loupačku. Babička mi vyprávěla, jak
kolikrat dumala, co zase vařit, tak prý "udělej volupsije". Dala se na stul
mísa uvarenych brambor, džbán mleka.
Jenze to by nesmely byt brambory ze supermarketu.
U nás zase hodně jedou půlky. Na vymaštěný plech dát upéct půlky brambor řeznou plochou dolů, potom oloupat, promíchat v míse s utřeným česnekem a solí. Zapíjet mlékem nejlépe z VK přímo od kravky. Delikatesa.
Tak já je pekne opecu do růžova a neloupam. Nebo si dělám pecene tenké plátky, oloupané i neloupané. Tedy kdyz se mi poštěstí vařit jen pro sebe. Mít dobre brambory, prežiju na nich.
Když jsme mívali prase, tak z pařáku vytažená brambora. Oloupat a trošku soli. Tak jsem mockrát okrádala prase o jídlo.-)))