Já tu sračku nikdy nepil, jen v mém okolí a viděl jsem to. I to, co se v
tý lahvi plácalo.
Já nevím, co to je, nikdy jsme to nezkoumal, ale všichni, co si to dělali,
mluvili o houbě a i Wikipedie o ní mluví :
"Historie kombuchy v Českých zemích
Kombucha se začala široce pěstovat krátce po skončení první světové
války.[2] Kdy přesně se k nám dostala, není známo. Podle jedné verze ji
přivezli ještě před válkou vyslanečtí úředníci, podle druhé
legionáři po skončení války.[3] V tehdejších textech byla nazývána jako
kombucha, kombuča[3] nebo německým názvem Wunderpilz.[2] Obliba výrazně
poklesla mezi lety 1926 a 1928, kdy se začaly šířit fámy o tom, že
houba roste dál i v lidském organizmu.[2] V roce 1928 byly
publikovány první články českých odborníků-mykologů. Uváděli, že
nápoj obsahuje vitamíny, alkohol, kyselinu uhličitou (oxid uhličitý),
octovou a mléčnou.[4][3] Jindřich Walter provedl mikroskopickou analýzu,
kterou zjistil, že „houbu“ tvoří kolonie kvasinek a bakterií žijících
v symbióze, přičemž mezi nimi mohou být vtroušené i plísně
(Aspergillus, Penicillium), kterými byla kombucha patrně kontaminována ze
vzduchu.[5] Názory na možné léčivé účinky nebyly mezi odborníky zcela
jednotné – vesměs připouštěli pozitivní vliv přítomných vitamínů a
účinky podobné jako u jiných kvašených (kysaných) nápojů, které ale
ještě nebyly příliš rozšířené.[4][3]"