Americký guláš, nekdy nazývaný slumgullion, je americký pokrm podobný
americkému chop suey. Americký guláš se na stredozápade a jihu Spojených
státu obvykle oznacuje jednoduše jako "guláš". Je to jakýsi potomek
madarského guláše a jedinou skutecnou spojitostí je zrejme název a
pridání hovezího masa a papriky.
Historie a typická príprava
Americký guláš, zminovaný v kucharkách nejméne od roku 1914, existuje v
rade variant receptu. Puvodne se jednalo o pokrm z ochuceného hovezího masa,
dnes jsou základními ingrediencemi amerického guláše obvykle ruzné druhy
testovin, nejcasteji makaróny nebo vajecné nudle, mleté hovezí maso varené
s libovolným množstvím aromatických látek, obvykle cibulí a cesnekem,
spolu s nejakým druhem rajcat, at už rajcat z konzervy (castou variantou jsou
rajcata celá, nakrájená na kosticky nebo drcená), rajcatové omácky nebo
rajcatového protlaku. Nekteré varianty amerického guláše obsahují
sýr.