Strucná historie texaského barbecue
Texaské BBQ má svuj puvod u nemeckých a ceských pristehovalcu, kterí se ve státe usadili v polovine 19. století. Nemecké a ceské komunity se uchytily ve stredním Texasu v oblasti mezi Austinem a San Antoniem. Nekterá texaská mesta, jako napríklad Fredericksburg, si dodnes zachovala silný nemecký charakter.
Stredoevropské tradice techto pristehovalcu kladly velký duraz na maso a uzeniny. Ty se na trzích prodávaly cerstvé, ale obchodníci si byli vedomi, že maso lze uchovat mnohem déle, pokud se vyudí. Zacali udit a pomalu pripravovat maso, které se neprodávalo okamžite, a bohatá uzená chut techto mas se stala sama o sobe žádoucí.
Postupem casu se obliba BBQ masa rozšírila po celém státe, a prestože centrální Texas zustává jeho epicentrem, snadno najdete BBQ podniky od Tyleru na východe až po El Paso na západe, nemluve o velkých mestech, jako jsou Dallas, Fort Worth, Houston, Austin a San Antonio.
BBQ ve stredním Texasu: Tady zacalo texaské barbecue. Stredotexaské BBQ má obvykle velmi jednoduché suché potírání - obvykle jen sul a pepr, ale nekterí mistri mají vlastní potírání. Maso se udí mnoho hodin pri nízkých teplotách, obvykle na mesquitovém, pekanovém nebo dubovém dreve. Maso se zrídkakdy podává v sendvicích - obvykle se predkládá na talíri nebo na kousku reznického papíru - i když jako príloha se muže podávat bílý chléb.