Rozcestník >> Věda a technika >> COVID-19

Informace

Název: COVID-19
Kategorie: Věda a technika
Založil: Temda
Správci: Temda , Selen
Založeno: 02.03.2020 15:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné zamčené
Zobrazeno: 641450x
Příspěvků:
11776

Toto téma sledují (11):


Předmět diskuze: COVID-19 - UPOZORNĚNÍ DISKUTUJÍCÍM: Kovid je téma, kde může být nesnadné získat dobré informace. Proto upozorňujeme například na weby, které se tváří, že dezinformace vyvrací, ačkoli je šíří (např. manipulátoři.cz), nebo třeba na manipulativní informace státních médií (Česká televize, Český rozhlas), které musí být v každém režimu poplatné vládní moci. Proto studujete-li články propagačních či dezinformačních médií, ptejte se stále sami sebe: Proč říkají právě toto? Kdo má prospěch z této zprávy? Jak by mohl znít názor druhé strany? Protože fórum není názorově cenzurováno a může materiály neseriózních médií obsahovat, mějte prosím na paměti toto upozornění:
Tato diskuze může obsahovat odkazy nebo příspěvky, které lze považovat za manipulační, dezinformace či fakenews.
Proto dávejte pozor a fakta sami ověřujte nejlépe z více zdrojů.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #2018

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.08.21 16:57:29 | #2018
Reakce na příspěvek #2017

Manipulatori jejich lzi jsou odhalovany a budou vydelat na lidske nevedomosti a blbosti miliardy, vzdy budou utocit na lidi, jenz jine lidi pouze varuji pred nebezpecnosti a lzivou demagogii sirenou pri reklamovani urciteho zbozi temito lidmi.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
27.08.21 17:00:24 | #2021 (1)

https://time.com/5955247/inside-biontech-vaccine-facility/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=editorial&utm_term=health_covid-19&linkId=128842115&fbclid=IwAR3LZ5MW6b2tjLGerdTy8BiKjnD4vflv5qkQyxZRW0SSQ0yV4TwJkG50AZY

Pokud jste byli očkováni proti COVID-19 , je velká šance, že budete těžit z produktu vyrobeného společností BioNTech. Německá biotechnologická společnost, spoluzakládaná týmem vědců mezi manželi a manželkami, vyvinula vakcínu, která se stala nejen první v prosinci, která v USA získala povolení pro COVID-19, ale také vůbec první na základě nové technologie zahrnující genetický materiál mRNA.

V rozhovorech v prosinci a březnu spoluzakladatelé Ugur Sahin a Ozlem Tureci hovořili o svém bouřkovém roce a o partnerství s americkou farmaceutickou společností Pfizer za účelem testování a výroby vakcíny. Více než tři dny na konci března také otevřeli svůj nový výrobní závod společnosti TIME pro první krok za krokem, jak se vyrábí jejich život zachraňující a potenciálně pandemická vakcína.
Když Sahin koncem ledna 2020 četl vědecký dokument popisující první identifikované případy COVID-19 v čínském Wu-chanu , „bylo mi zcela jasné, že se již nejedná o lokální ohnisko,“ říká. "A s největší pravděpodobností se virus již rozšířil po celém světě."

Věděl, že není času nazbyt. Ale BioNTech se sídlem v Mohuči byla tehdy především společností vyrábějící vakcíny proti rakovině; po více než deseti letech výzkumu a vývoje společnost testovala své vakcíny proti rakovině na bázi mRNA u asi 400 lidí s povzbudivými výsledky. Právě zkoumali možnost vytvoření vakcín proti infekčním chorobám-konkrétně vakcíny proti chřipce na bázi mRNA-když zasáhne COVID-19.

"[Ugur] nás všechny přesvědčil, včetně naší rady, kolegů a vědeckých týmů, že toto bylo nyní naším povoláním a musíme tuto misi následovat," říká Tureci. Na mimořádné schůzce Sahin vyzval čtyřicetičlenný tým, aby „se pohyboval rychlostí světla“ směrem k novému cíli společnosti vyvinout vakcínu proti COVID-19. Tým, který se rozrostl na více než 200, pracoval v noci a přes prázdniny na Project Lightspeed a po několika týdnech vytvořil 20 kandidátů. Bezprecedentní čtveřice slibovala neutralizaci viru. "Bylo jasné, že to musí být priorita," říká Andreas Kuhn, senior viceprezident pro biochemii a výrobu RNA ve společnosti BioNTech. "Cokoli právě děláš, na to trochu zapomeň, protože to je teď nejdůležitější."

Protože se o novém viru vědělo tak málo, tým se obrátil k tomu, co bylo známo o dvou souvisejících koronavirech: SARS a MERS. Brzy proběhl proces 50 000 kroků pro stavbu vakcíny mRNA proti novému koronaviru SARS-CoV-2.
Začíná to v 50litrové nádrži z nerezové oceli, která se více podobá sudu na pivo, než jaký byste si mohli představit jako součást bioreaktoru zachraňujícího život. Uvnitř jsou fragmenty mRNA kódující špičkový protein SARS-CoV-2, Achillovu patu viru, který vakcína zneužije. Celý výrobní proces se odehrává v hermeticky uzavřeném systému, kde jsou výrobky z každého stupně přepravovány do dalšího prostřednictvím sítě průhledných plastových trubek.

Přesto technici pro jistotu rutinně testují vzduch ve výrobních místnostech na přítomnost cizích bakterií nebo patogenů a ti, kteří pracují s vakcínou, pravidelně poklepávají každým prstem v rukavici na Petriho misky naplněné agarem, které mohou kultivovat jakékoli zbloudilé mikroby, které by mohly se dostali do zařízení.
Protože mRNA je relativně nestabilní, nepřežila by v lidském těle v syrové formě. Aby byla mRNA chráněna, je uzavřena v tukové bublině za použití stlačeného ethanolu - vysoce hořlavé látky. Proces se odehrává v jednom ze šesti 50l tanků, každý ve vlastní uzavřené místnosti. Těch pár lidí oprávněných pustit se dovnitř a ven z místností si obléklo speciální obuv bez statické elektřiny, aby se vyhnuli náhodnému tření, které by mohlo spustit výbuch. Pět tanků je pojmenováno po členech týmu, kteří se podíleli na vývoji tohoto procesu, a šestý se jmenuje Margaret, po britské babičce, která byla první osobou, která dostala vakcínu.

Jakmile ethanol dokončí svou práci při vytváření bublin obsahujících mRNA, odfiltruje se. Výsledek je pak několikrát filtrován a nakonec skončí jako mléčný roztok, který naplní 10-litrové plastové sáčky. Tato kapalina se přesune do takzvané fáze plnění a dokončení, kde se čistí v nádržích a poté stříká do sterilních lahviček-každá obsahuje až šest dávek-, které jsou dodávány na kliniky po celém světě.
BioNTech v současné době vyrábí 8 milionů dávek své vakcíny každé tři až sedm dní v novém zařízení v Marburgu, které společnost koupila od společnosti Novartis loni na podzim. (Mnoho laboratorních techniků, z nichž většina přešla na BioNTech, stále nosí své staré laboratorní pláště s logem Novartis, protože nebyl čas na objednání nových.) Nakonec bude rostlina chrlit 1 miliardu dávek za rok a Společnost BioNTech spolupracuje se společností Pfizer , která dohlížela na závěrečné testování na lidech , které vedlo k povolení vakcíny ve Velké Británii, USA a dalších zemích, s cílem urychlit výrobu a vyrobit 2,5 miliardy dávek, které se zavázala poskytnout světu v roce 2021.

Obě společnosti rychle upozorňují, že jejich práce není hotová. Sahin a jeho tým také sledují nové varianty viru, které se začínají prosazovat po celém světě, a již vyvinuli další vakcínu zaměřenou na tyto virové verze a plánují brzy začít s testováním.
S úspěchem vakcíny proti mRNA COVID-19 vidí Sahin a Tureci technologii mRNA jako dominantnější roli i při léčbě dalších nemocí a připravují se na zahájení prací na vakcínách proti chřipce a rakovině, které byly přerušeny pandemií. Tým je prozatím právem hrdý na to, co dokázal ve velmi rušném roce.

"Jedná se o projekt, který se odehrává jednou za život," říká Alexander Muik, ředitel imunomodulátorů ve společnosti, který se podílel na raných fázích vývoje vakcíny. "Kdo může říci, že jsou součástí řešení pandemie?" To může říct jen pár lidí. “


 #2018 

Tato diskuze je zamknutá a nelze do ní přispívat žádné příspěvky