Studie COMED - vysoká hladina vitaminu D nesnížila mortalitu u nemocných
s COVID-19
Výsledek studie u hospitalizovaných pacientů s COVID-19 ve FN Brno byl
zaměřen na vliv vitaminu D na mortalitu. Závěr byl trochu překvapivý.
Vysoké hodnoty 25OH-D v séru/plazmě pacientů (>75 nmol/l) nevedly ke
snížení mortality. Naopak, velmi nízké hodnoty < 36,7 nmol/l statisticky
prokázaly zvýšenou mortalitu.
Další z cílů studie se zaměřil na prevenci rozvoje zánětů
prostřednictvím vitaminu D, respektive jeho metabolitu v krvi – 25OH-D.
Může hrát významnou roli v patogenezi onemocnění COVID-19. Vážnou
komplikací tohoto virového onemocnění může být pneumonie pozorovaná až
ve 30 % případů u středně a těžce nemocných. Studie reagovala na kampaň
MZ ČR zaměřenou na zlepšení životního stylu. Víme, že strava většiny
české populace má nedostatek protizánětlivých živin. Patří k nim i
vitamin D.
Proč je vitamin D důležitý
Vitamin D je známý hormon. Působí na více než 200 genů, včetně
imunitních buněk. Důkazy jeho nedostatku a závažnosti COVID-19 jsou v ČR
značné. Vitamin D ukazuje, že může být důležitý při regulaci a
potlačení reakce zánětlivých cytokinů buněk respiračního epitelu,
makrofágů a následného syndromu akutní dechové tísně, který je obvykle
příčinou úmrtí. Pomáhá opravit narušenou plicní epiteliální bariéru
a snižuje riziko trombotických komplikací.
Bude vyšší hladina vitaminu D snižovat mortalitu?
Studie pracovala s hypotézou, zda existuje vztah mezi vitaminem D a
mortalitou/morbiditou u nemocných s COVID-19. Sledovali jsme, zda bude
vyšší hladina vitaminu D (měřeno jako 25-hydroxy vitamin D) stanovený v
séru/plazmě hospitalizovaných pacientů, korelovat s nižším rizikem
vážných komplikací, především mortalitou.
Co studie zahrnula
Ve spolupráci SZÚ a FN Brno jsme shromáždili a analyzovali 217
“pozitivních případů”, na základě informace “COVID +”, od února
do začátku května 2021. Po odstranění „confaunderů“ byla statisticky
analyzována kohorta 160 osob. Na začátku hospitalizace pacientů s COVID-19
jsme zjišťovali hladiny 25OH-D (nmol/l). Hladiny koncentrace vitaminu se
většinou v krvi obvykle ustálí za 4-6 týdnů. Vzhledem k malému počtu
pacientů nebyli rozděleni muži a ženy. Soubor byl rozdělen na kvartily, po
40 pacientech, podle % výše hodnot 25OH-D v séru/plasmě.
Epidemiologická statistika potvrdila vyšší mortalitu u nízkých hladin
25OH-D
Srovnání (zemřelí/přeživší) u nej-nižšího kvartilu (Q1) dosahovalo
hodnot méně než 36,7 nmol 25OH-D/l, proti zbývajícím vyšším 3
kvartilům dohromady (Q2-Q3-Q4). Rozdíl byl statisticky průkazný! Relativní
riziko (RR) = 0,44 (CI95% = 0,23-0,86), Z score = 2,42, P = 0,016, NNT = 6
(3,3-30,2). Obrazně si to lze představit, že přežije 1 z 6 pacientů, pokud
má vice než 36,7 nmol 25OH-D/l. Odds ratio (OR) = 0,36 (CI95% = 0,15-0,85), Z
score = 2,34, P = 0,019. Samozřejmě opět průkazný výsledek. Mezi
nejnižším kvartilem (Q1) a ostatními vyššími (Q2-Q3-Q4) byl statisticky
průkazný věkový rozdíl, Q1 byl věkově mírně vyšší. Výsledek je
velmi zajímavý, protože se neprokázalo, že vyšší hodnoty 25OH-D (nad 75
nmol/l) neměly protektivní efekt z hlediska mortality. Podle některých
publikací by měl být efekt pozitivní. Ale nejnovější publikace potvrzují
náš výsledek.
Co výsledky studie znamenají
Studie nebyla jednoduchá vzhledem k řadě polymorbidit. Původně se
pacientům podávala při hospitalizaci vysoká dávka vitaminu D. Podle našich
informací se od této praktiky nakonec upustilo. Nešlo o léčení, ale
zjištění, zda vyšší vysoké dávky vitaminu 25OH-D v krvi mohou
předcházet kritickým stavům, mortalitám, v souvislosti s rozvojem
„cytokinové bouře“ a modulaci imunitního systému, v rámci rozvoje
těžké pneumonie (ARDS). Studie je samozřejmě pilotní, ale výsledek
považujeme za konzistentní.
Jak vypadá naše populace a co dělat
V roce 2018 byly získány první informace o saturaci dospělé populace
vitaminem D v rámci lidského biomonitoringu SZÚ. V krevním séru dospělých
byly analyzovány metabolity vitaminu D – 25- hydroxyvitaminu (25-OH-D =
25-OH-D2 + 25-OH-D3). V součtu byl z velké většiny zastoupen metabolit
25-OH-D3. Dostatečné zásobení organismu vitaminem D (měřeno pomocí
koncentrací 25(OH)D v séru) není zcela jednoznačně definováno. Tradičně
jsou hodnoty pod 25 nmol/l v Evropě považovány za deficitní. Komise pro
referenční dietární přívod Institutu medicíny Spojených Států definuje
hranici pro riziko nedostatečného zásobení ve výši 30 nmol/l. Řada
odborníků považuje za rozumnou mezní hodnotu pro dostatečné zásobení 50
nmol/l, nicméně odborná pracovní skupina subkomise pro klinické směrnice
Endokrinní společnosti doporučuje pro prevenci nemocí obsah 25(OH)D v séru
nad 75 nmol/l51. Z celkového počtu sledovaných dospělých v ČR (N=403)
mělo optimální hodnotu nad 75 nmol/l pouze 32 % osob. Je známo, že hladiny
25(OH)D mají výraznou závislost na roční sezónu v závislosti na
intenzitě slunečního záření. Zásadní nedostatek vitaminu D byl
pozorován, podobně jako v jiných studiích, v zimních a jarních
měsících.
Další výzkumy a monitoring
Stanovení hodnot 25OH-D má značný zdravotní význam v průběhu celého
života a je součástí prevence. V potravinách je hladina vitaminu D
poměrně nízká. Domníváme se, že by se měla změnit i referenční
hodnota označovaná na potravinách. Požádali jsme o změnu legislativy
(nařízení EPR č. 1169/2011) v Bruselu, ale EK nám odpověděla, že to
není jejich priorita. Existuje tak obecný rozpor mezi značením potravin (5
ug / osobu a den) a nového DRV EFSA (15 ug / osobu a den).
Prof. J.Ruprich a kol.