Dobry den pratele!!!....Zajimalo by me zda mate v CR rostlinku (ker)
Wisteria..??
Dobry den pratele!!!....Zajimalo by me zda mate v CR rostlinku (ker)
Wisteria..??
me taky kvete....teda uplne vsude.Roste rychle.Ja jsem po lonskem lete z ni
vzal seminka a ted mam dost mlade Wisteria.Nemam s tim ale moc zkusenosti,tak
shanim nejake info.Dekuji
Lepší je řízkovanec z původní rostliny, aby brzo kvetl. Ty semenáče hodně rostlou a pokud někdy vykvetou mají řídké hrozny.
Vistáriemi u nás necháváme obtáčet pergoly. V barvách fialových, růžových a bílých. Mám všechny tři. Nejhorší je pěstování ze semene. Tam se čeká na květy 12 let.
Na pergoly je ideální minikiwi. Za 4 roky tu pergolu ani neuvidíš, jak bude obtočená šlahouny. A jako bonus můžeš vsedě trhat nejlahodnější ovoce co existuje, když je plně zralé. A další bonus - několikrát víc vitamínu C než černý rybíz.
Psal jsem dole, že ho mám také. Ještě není špatné "čokoládové
víno" (když si na ty lidové názvy ), jinak Akébie
pětičetná. Ta je v růstu intenzivnější, ale problémem je, že musí být
dvě nepříbuzné rostliny. Plody jsou docela chutné a zdravé.
Já nejsem na lidové názvy Proč lidové? Sibiřské minikiwi není lidový název. Na ty
jsem naopak spíš alergickej. Je to druh ovoce. Tak se oficiálně nazývá.
Pak jsou samozřejmě ještě poddruhy jako Arguta, Issai /origoš issai má
málokdo, protože podvodníci jako např. Starkl mají svoje jakési
pakřížence, které nemají s originál druhy nic společného/, kolomikta,
atd. My máme 4 druhy. Ideální je, nakupovat buď v Kruhu, nebo přímo od
letitých pěstitelů.
Když už jsme u těch citrusů... pěstovali jste, nebo pěstujete někdo
doma v květináči nějaký citrus? :)
Kde byste mi ho doporučili koupit? :)
Vždycky jsem chtěla citroník, ale kvůli kočkám jsem vůbec nic neřešila, ale citrusy těm našim až tak nevoní, tak by mohl bejt klid. :)
Jj. Dříve to bylo moje hobby
Jsou kluby citrusářů. Dám ti odkaz do zpráv, abych nedělal reklamu.
Nákup čehokoliv k pěstování - Subtropické zahradnictví KRUH u Jilemnice. Citrusy v květináčích pěstuju od malička. Je to ale složitější, než když je k dispozici vytápěný skleník a citrusy jsou vysazeny do volné půdy. V zimě stačí citrusům teplota slabě nad nulou. Některým nevadí ani - 3 st
Ja uz se snazim 3 roky vypestovat avocado,nejde me to.Ale dari se me hodne
horsereadish (kren).
jéé, třeba ti tady poradí. :) máš rád avokádo? Na mě má specifickou chuť, nedávám ho moc, ale vím, že je hodně oblíbené u lidí. :) Křen? vím že na něj i chodí lidi do lesa? Pěstuješ si ho, nebo ti roste sám? :)
Ja zboznuji avocado.Snazim se co nejvic vsechno mozme vypestovat abych
nemusel do civilizace na nakup.
Kren tady "na divoko" neroste,proto je zde tezke cerstvy kren sehnat.Ja Jim kren
skoro kazdy den.
Nevím, kde to je (tvé bydliště), ale můžeš zasadit kořen, pokud nemá odříznutý vršek.
Křen nepotřebuje vršek. Zasadit se dá a uchytí se každá část křenu. Z jednoho kusu klidně 5-6 kousků se uchytí.
Avocado moc nemusím. Já 1000 x radši mango. Když je hezky uzrálý, kousneš do něj a lahodná sladká šťáva s nenapodobitelnou chutí ti stříká až do krku a do očí, wááááááááááááu!!!!!!!!!!!!! Po mangu mi nejvíc chutná minikiwi. Musí být dokonale uzrálé, nejlíp až přezrálé a pokud lehce přejde mrazem, jde jeho chuť přirovnat k mangu či lesní jahodě:)Avocádo mi přijde jako nuda a navíc se ani nedá koupit zralé. Ty krikeťáky co prodávají chutnají trpce a já nechci čekat, až jednou, někdy, dozraje a změkne a ani tak není nic moc. Chuť nevýrazná.
každý má svoji chuť... avokádo možná obsahuje trochu chuť "umami" a tu nalézt je malé dobrodružství.
taky avokádo moc nemusím, ale vím že to tam je... když je člověk pozorný.
Nějaký umami je mi putna Já rád ovoce lahodné a sladké a klidně i bez umami
Jo a taky je super ovoce TOMEL, ale musí se nechat na stromě přejít mrazem.
Pak změkne a zesládne. Taky chutná božsky. To jsem ale už tady možná
psal.
tomel neznám ale vypadá jako kaki, a znáš mišpuli? Ta roste u nás divoce a nikdo ji nejí jen já a manžel protože zesládne po mrazech a má odpudivou hnědou barvu :-) je krásně sladkokyselá
žraločí ploutve :-)) To bylo k dostání na každém rohu když jsem byla v HOngkongu a smrdělo to jak.... fantazii se meze nekladou :-))
Avocado s tavenym syrem nebo mekky tvaroh do toho cesnek,pepr a sul,dve tri
kapky citronu.....uzasna pomazanka
Teda uložím si to a dám tomu ještě šanci, ale nevím. :)) láká mě na tom jen to, že to fakt má spoustu benefitů a mojí stravě vyhovuje... tak díky za tip. :))
:)) no fuj, co to je margarín? to je nějaký sprostý slovo ne? :)) to mi
nejde ani z pusy :))
No jím chleba, ba že jím a čvachtám si, s máslem a nebo sádlem, to je
mňamka.
Spousta lidí se nad tím ofrňuje, ale na pečivo s máslem, jen tak, bez
ničeho, na to nedám dopustit.
Mňam. :))) zas mi teče slina :))
Můžu jíst i pečivo bez ničeho tj. čerstvý chléb a rohlíky a housky.
Z rohlíku jsem v mládí vydlabával střídku
Jan Hus vzpomínal v Husinci na svá studentská léta a chleba, z jehož
střídky si prsty uhnětli lžičku a pojídali s ní hrášek
Neke :))) jen v mládí? já to dělám pořád :)) ale že se vůbec divím,
že jo? :)))
vydlabu střídku, sním ji jako první a tu kůrku si nechám na konec a
rohlík taky suchej i :))
a u chleba to samé, sním tu střídku, i když je to namazaný a okraje až
potom. :))) ale záleží na druhu chlebíku, musí to mít mňam kůrku. Jinak
to jím v celku, když je to všecko stejný. :)
Nej vždycky bylo, když jsem domů jako malá, z města vozila chleba,
čerstvý, z pekárny,
jsem měla pravidelně jako úkol ho koupit, když jsem jela ze školy
autobusem, nebo vlakem.
A vždycky jsem ho nosila v takové plátěné tašce a jak byl ten bochník
dlouhý a koukal mi trochu patkou ven, tak jsem někdy začala uždibovat
kůrku, jak jsem na ní měla neskutečnou chuť, když ještě křupala a domů
jsem přivezla bochník s oloupanou patkou. :)))
Naši vždycky měli radost, ale nezlobili se. :))) nedělala jsem to pořád,
jen občas.
Týjo, tak s tím Janem Husem to čtu poprvé, to nemá chybu. To někdy
musím vyzkoušet. :))) to je fakt dobrý.
Pěkná zajímavost. Baví
Já si raději připlatím a koupím si kvalitní máslo od Madety a měkký chléb namazaný máslem a medem ,k tomu bylinný čaj je lepší než uherák.
Taky tak, vybírám si másla 80% vejš, když se dá, tak 84% ten rozdíl je
dost znát pak. :)
Jinak taky madetu, nebo z billy to srdce domova, to mám akorát načaté teď.
:)
Jsem spíš na slané, než sladké, ale chleba, nebo rohlík s máslem a medem
taky můžu, jednou za čas mňam :)) jen si k tomu dávám plnotučné studené
mléko, to nám dávali jako dětem už kdysi na táboře a od té doby to
miluju.
a kdybych si měla vybrat, dám si to taky raději než uherák. :))
čaje piju spíš sezóně v Zimě, ale dám si na chuť, i přes rok. Mám
nejraději čistě mátový a nebo heřmánkový. :
a jaký bylinky máš nejraději ty? co ti chutná? :)
pěstuješ třeba i nějaký bylinky? :)
Jinak uherák si dám taky ráda, ale když už, tak ten originál, jednou za uherskej rok :)) jelikož po těch klasických, běžných tvrdých salámech, mi není úplně nej, něco tam dávají při výrobě a nesedí mi to, ale u toho pravého uheráku nemám s ničím problém. :) Lovečák mi to taky dělává, ale stejně neodolám a občas si ho dám, jelikož jako mládě jsem ho milovala a tenkrát ti mám pocit, že byl tak nějak jinej. Chutná mi, ale taky mi nedělává dobře a jo, stejně si ho občas dám. Co ale můžu moc, to je vysočina, tu mám ráda, ta je v pohodě, po ní mi je dobře. Dělávám si ráda občas ruské vejce, tak bez vysočiny by to nebylo ono. :))
Já nejradši gothaj a špekáčky od soukromníka na prutu opéct nad klasickými součky z lesa.
:) hmm paráda
gothaj si taky občas dávám s míchanými vajíčky :)
a na špekáčky na ohni nedám dopustit, ale ne každý špekáček je fakt
dobrej ačkoliv je to špekáček :)
občas je i dost přesolují a kazí tím tu chuť, brrr...
Promin,že jsem se tak náhle ztratil,ale koukám na hokej naši s Němci.
Neřeš v pohodě, taky už půjdu za chvilku a mě to neva, jsem zvyklá,
že to tu je všelijaké. :))
Je to od tebe hezký ale, že říkáš, co a jak. :)
Jjoo, hraje se MS viď? já ještě nekoukám, čekám až se dostanou dál,
zatím jich tam je moc.
Ale koukala jsem že jsme na tom nebyli zle a snad postoupí. :)
Tak koukám, teď, že už jo, a na čtvrfinále už budu koukat. :) Těším
se. Dík za připomenutí. :)
Poslední roky to nebylo moc slavný, ty týmy jsou slabší a není to ono,
víc se chystají dle mého na OH vždycky. :)
Tam pak dokáží víc zazářit. Ale jak říkám, letos jsem ještě
nekoukala, tak nemůžu říct co a jak, ale budu koukat. :)) počítala jsem s
tím, že se dostanou dál.
Fandím jim už teď
:O fáákt? no potěš koště a jmenuje se to špekáček? není to
opékáček, nebo tak nějak? to se mi teda ještě nestalo. mrzutý a na
houby...
Mají mít nějaký normy na to myslím, od jisté doby a nesmí se to jmenovat
špekáček, když tam není poměr masa a sádla, jaký má být +- :)) teda
bývalo to, ale teď už nevím. :)
O gothaji říkají řezníci, že je to salám podle staré receptury.
Špekáčky se přesahují, aby měly vůbec nějakou chuť.
No týjo :))) tys mi teda pomohl, to budu mít na ně příště ještě
větší chuť. :)))
Ale fakt, naposledy jsem zkoušela nějaký a to bylo strašný, nedalo se to
jíst, jak to bylo slaný, fuj. :))
Jsem to vyhodila. :)
Měla jsem i u toho jalapeno klobásu na grill, na zkoušku a ta byla oproti
tomu špekáčku nebe a dudy, jak se říkává. Nepřesolená, šťavnatá a
když jsi do toho kousnul, tak opravdu masitá. :)
Naštěstí ještě pořád vyrábí i ty špekáčky, co se jíst dají. :)
On ten špekáček je pro mě nostalgie, ale jestli to takhle půjde dál, tak
to asi vzdám. :))
Ona ta sůl i vlastně konzervuje, že? :)
Taky u mě je to co říct, nejsem solící tip, vůbec nedosoluji jídla a
když vařím vyloženě jen pro sebe, tak nic nesolím, jelikož ty suroviny
jsou slané sami o sobě kolikrát až až. :) ani zeleninu si nesolím, máloco
:))
pokud ti nedělají dobře uleželé salámy, pak pozor... do budoucna. Manželovi se takhle hlásila slinivka. A nesmí nic uleželého a fermentovaného.
já jsem tě úplně přehlídla, jsi mi utekla nějak, promiň :)
díky za upozornění, je to klidně možný, přeci jenom je mi přes
čtyřicet a nebyla jsem celý život asketa, divila bych se, kdyby se mi už
něco nezačalo ozývat. :) Ale teď jsem mrkala na příznaky slinivky a zatím
bych řekla, že ne, spíš mi to sedí na žaludek, napadly mě vředy, ale
nevím... ale je fakt, že si zajdu někam ať na mě mrknou, nikdy nevíš.
:)
Jinak pokud jde o ty salámy, ono je to právě divný, protože opravdu pravý
maďarský uherák můžu sníst klidně nevím kolik a nic mi to nedělá, ale
ty naše české tvrdé salámy, ty mi nesedí v žaludku. Nic mě nebolí, jen
mi to přijde, že mi to dělá neplechu, grcám po nich. Ale mám to jen po
něčem, třeba ta vysočina, jak jsem psala, je v pohodě a zjistila jsem, že
fermentovaný co se prodávají za třicet, čtyřicet korun vejš na 10dkg mi
ten problém nedělají. Klobásy mi taky problém nedělají. Tak nevím.
Preventivně ale nic z toho nejím pravidelně, jen občas na chuť a když tak
max tu vysočinu. Nevím, kde je zakopanej pes, ale napadlo mě spíš nějaký
koření. Nebo fakt už žaludek, jelikož blbě snáším čerstvý česnek,
nedělá mi dobře to srdíčko primárně, tak primárně používám sušený,
tam problém nemívám až takový. :) Jinak zácpou a průjmy zatím netrpím,
leda, když něco sním blbě. Nějakou kombinaci jídel. Když jsem naposledy
snědla 90 % čokošku třeba, tak ta zaručeně staví. :)) A pak mám už
kombinace jídel, nebo něčeho co mě zas zaručeně proženou, ale to máme
asi každý. :))
Ale i tak, díky, třeba je zakopanej pes ve slinivce. :) ta by mě vůbec
nenapadla, se přiznám :) dám si na to pozor :)
je třeba jen vnímat své vlastní tělo, můj manžel nikdy nic nepoznal protože tak nějak si nevšímal že něco je divně.
Jak mi někdo začne psát že jí gothaj, špekáčky, klobásy, tak hned zpozorním...taky uleželé sýry. Jsem velkým zastánce přirozených jednoduchých jídel. Máslo, chleba, vajíčko, kousek čerstvého masa a tak...trochu vařené zeleniny. Taky teď tak vařím i pro manžela. a jsme v pohodě.
Jj přiznám se, že svoje tělo vnímám až posledních pár let, jinak
jsem to neřešila dřív :) a souhlasím, vím že jím tohle vše, ale není
to moje základní strava :)
jím dost zeleninu, mléčné kysané výrobky, jogurty tvaroh a mléko a
semínka, ořechy, vejce, miluju v poslední době dost polévky, než kdy
dřív, vývary se zeleninou a spíš netučným masem :)
než salámy, si dělávám moc ráda pomazánky různé v základu s tvarohem ,
rybičky a podobně, ale je mi jasný, že těhlech potravin, co mi budou
nejspíš v budoucnu dělat neplechu, mám ještě hodně na skladě, ale mám
je tuze ráda :) snažím se nejíst to, co cítím, že mi nedělá dobře,
nebo že se po tom cítím být moc unavená a musím říct, že se mi to
docela daří, ale je fakt, že kolem pětatřiceti let jsem neřešila a jedla
pila co hrdlo ráčí, jsem i bývalý kuřák, ale nepřestala jsem kouřit na
sílu, přestalo mi to chutnat :)) prostě se mi to vše otáčí v hlavě
postupně, jen k si k tomu docházím až teď v posledních letech :) a snad
bude líp, ale je mi jasný, že základ jsem si udělala v mládí špatnej v
mnohým, pokud jde o tělo a pořád si ráda vychutnávám kde co, tak daleko
to otočený ještě nemám :) ani nechci nic radikálně menit, jelikož vím,
že by to bylo pro mě neudržitelný, jedu postupně, na pohodu. :)
Ale fakt díky, jsem vždycky ráda, když mi někdo něco řekne, co by mě
netrklo :) je dobře, že to lidem říkáš, pak už je na nich, co s tím
udělají :) pohlídám si to :)
Teda ty si to umíš vychutnat. :))
Taky tam cítím takovou nijakou chuť u avokáda, a na mě moc do sladka, ale
tak nějak, jak zralejší banán, no nesedí mi. :)
Mango si dám, ale taky nevyhledávám. :) Spíš jsem na jahody, maliny,
ostružiny, černý rybíz zbožňuju, špendlíky a třešně a občas v létě
stláskám celého melouna za pár dní. :))) a ten mi taky teče všude a jak
se to vždycky lepí :)))
Stačí zapíchnout tři párátka do pecky, umístit ji nad sklenici s vodou
tak, aby její spodní část byla ponořená, a pravidelně měnit vodu. Po
několika týdnech začne pecka klíčit a vyroste z ní malá rostlinka, kterou
lze přesadit do květináče.
Avokádo potřebuje teplé a světlé místo, ale ne přímé slunce. Půda by
měla být vlhká, ale ne přemokřená. V našich podmínkách je pěstování
avokáda jako dekorativní stromek a může dorůst do pěkné velikosti, ale
plodů se pravděpodobně nedočkáš.
My dali pecku rovnou do hlíny do většího květináče a během několika
týdnů vyklíčila. Asi po 3 letech, kdy jsme měli už nádhernou rostlinu s
nádherně barevnými listy, fakt ale jak malovanými, dostala se k nám
sousedovic koza, která milé avocádo sežrala a bylo vymalováno
Měli jsme ho uprostřed dvora, kam na něj od rána do západu slunce svítilo.
Koze holt ta krása nemohla uniknout, když to měla tak hezky naservírovaný
tak 2 hodinová opalovačka na pískovně a navečer vysadím na záhonek první 2 rajčata. Letos mám zpoždění:D
Po 2 x mi přežily v březnu vysazená rajčata a jednou i okurka hadovka - Saladin. Jen při ohlášení mrazíků stačí zakrýt kýblema a přes ně nějaký hadry a pohoda. Do - 4 st rostliny přežijou. Takto vysazená rajčata jsou pak nejsilnější a nejvitálnější.
Přežijou, ale jsou méně vyvinuté než domácí sazenice. Sazenice začíná kvést a pokračuje v růstu, kdežto rajče venkovn je chudák. Mám tam 4, které mi bylo líto hodit do popelnice. Rostou, žijou, ale jsou nizoučké
ž mám venku 10 rajčátek a mají se k světu. Jsou to takové ty otužilé Sart, Stupické, a nějaká obří odrůda přímo z rajčete z Kauflandu.
Dalších 50 zatím vynáším ven a na noc nosím domů, jsou to většinou datlové Mandát, o těch vím že rosotu jak divé ale až je teplo a taky jsou nádherné, tmavo zelené a silné.
Ty ostatní jsem vynesla ven protože se mi zdálo že již tu zem potřebují. A taky mám venku cukety. Nasadila jsem saláty a ředkvičky a včera jsem zjistila že mi mezi nimi vyrostli gigantické lupeny cukety z nějakého zapomenutého semínka ještě z minulého jara. Mají lupeny alespoň deset cenťáků :-) Prostě je krásné jaro, tak je tam mezi těmi saláty a ředkvičkami nechám. Jsou jen dvě, třetí jsem vyryla a odnesla na kompost.
ochladit se má, ale žádný déšť. U nás zatím ani kapka.
Ještě jsem se chtěla zeptat. VYrostl mi úplně všude měsíček lékařský, jako plevel na záhonech. Munulý rok jsme si jich pár vysela, a dělaly parádu, taky je mám v čaji ale letos jsou úplně všude... Tam kde jsou okurky, saláty, budu vysazovat rajčata, mám cukety a všude kolem měsíček... nebude ten měsíček obtěžovat?
U nás zapršelo, ale ještě by mohlo v noci, aby se přes den dalo něco
dělat.
Spíš jde o to, že časem rád chytá padlí, když je moc nahusto, asi bych to protrhal a nechal jen pár kusů, dál od sebe.
já si dala schválně ten lékařský a vytrostly mi z toho obří opachy, které kvetly až do prosince. vytrhala jsme je nakonec i s květy. Ale mezitím některé květy se vysemenily. Byla to ozdoba záhonů...
mezitím uplynulo pár dní a cukety se mají k světu :-) už má krásný pravý list a deru se další. A rajčátka vypadají taky dobře, ale zbytek vysadím až za týden.
Krásný, moc, tak uvidíš, nejspíš bude ještě chladno trochu, ale
nebude to tak zlý. :)
Letos to vypadá na úžasnou úrodu u vás všech. :)
Kdybys někdy měla možnost a chtělo se ti, dej nám sem fotku, ráda bych to
vše i viděla. :)
Co všecko s cuketami a rajčaty děláte? Máte jen na jídlo, nebo i
zavařujete třeba, Kompoty?
My jsme zavařovali i co si pamatuju i zelená rajčátka, ale nevím už jaká
to byla. :)
my všechno sníme a ještě nám chybí :-)) Cukety jíme v obrovských kvantech jako přílohu. Jen tak pokrájené na másle s trochou soli a cukru k masu, nebo s kyselou smetanou k vajíčku a třeba knedlík. Pokaždé se sní hromada.
A rajčátka rozvařím a dělám různé omáčky k masu.
Hmm, tak to je paráda, že to jedete až takhle. :) když tě čtu, tak té
zeleniny nesním tolik, jako vy.
Od mala jsem taky byla naučená na hodně zeleniny, saláty skorem ke každému
jídlu a zeleninu v kdečem, ale tolik ne. Ani tolik se toho nepěstovalo, jako
u vás a ještě se rozdávalo. :)) Vás bude asi i hodně viď? :) Veliká
rodina. Ale paráda, však místo příloh, to je to nej. :)
Já ti vždycky od někoho dostanu cuketu a nevím co s ní. Tak díky za tip i
třeba za recept, když bude. :))
Z rajčat taky vařím kde co. Hodí se do všeho možného. Mňam.:)
třeba děláš kuře s rýží a aby to nebylo tak suché, tak oloupeš cuketu (loupu ji vždycky když dělám jen cuketu) nakrájím na kostičky a šup do hrnce na máslo a nic jiného. Jen trochu posolit a pocukrovat. A osmahnout, pustí to šťávu a ty kostičky pak dávám ke kuřeti. Sní se toho kilo.
A když dělám na omáčku, tak nastrouhám a šup na máslo (nic víc k tomu), nechám podusit s trochou soli a cukru, pak zadělám troškou vody s moukou (max. lžíce) a dám kelímek kyselé smetany. Je to hotové za deset minut a všichni to jedí k čemukoliv jakoby to bylo zelí nebo koprovka. Kdo chce mít z toho koprovku, přidá i kopr.
teď naposledy jsem dělala grilovanou zeleninu, velký úspěch. Dělám to jen na velké pánvi, nahrubo nakrájet cibulu, lilek, velkou cuketu, papriku a hodit na olivový olej. Přidat bazalku nebo oregáno, nakonec malé rajčátka. A nic víc, jen rychle orestovat. A sní se toho opět kopec. Mám obří pánev.
Jj oregáno a bazalku a ještě provensálské, taky dávám na zeleninu,
mňam, :)
vidíš, lilek, další, co nepoužívám, protože nevím, vždycky jsem si
říkala, že bych ho vzala v krámě, ale nevědděla bych co s ním, a takhle,
jo, zkusím, vše. :) jsem vždycky ráda za každý recept, nebo tip, jelikož
je mi to milejší od někoho, koho znám, než jen z kuchařek a jednoduchý
recepty mám raději :) díky dík moc, zkusím vše...
Týjo, teče mi slina :))) ale fakt. Díky moc, k masu mě to nenapadlo. Zkusím. Většinou si k masu dávám kořenovou na másle. A s tou smetanou taky. To jsem zvědavá. :) Ale jo, cuketa, dobrý, zkusím. Vždycky jsem ji viděla spíš, jak okurku hadovku, tak jsem z ní toho tolik nedělala. :)
je to lepší než kořenová, i tu dělávám. Ale moc nepřevařit, aby byla cuketa ještě na zkus. Tedy tak trochu křupavá a ochutit trochou soli a trochou cukru, aby to ani nebylo poznat že je to přidáno. Pak je to ideální příloha která se nepřejí.
koukla jsem, trochu divná barva. Mám nejraději takové ty úplně normální zelené. žluté mě odpuzují a an nejsou dobré, tedy cuketové. Květu mohu zkusit, ale tak jednu rostlinku, tá barva :-))
Nejotužilejší jsou Tornáda. Těm se nevyrovná nic. Starty jsou slečinky
rozmazlené To
už mi nesmí na záhonek. Plísně už od začátku července. Já uznávám
jen tohle: Zasadit, zalévat a víc se nestarat! To dají jen Tornáda. Až do
zámrazu plodí, netřeba zaštipovat, krásná rajčata ve 2 metrech dokud
rostliny nespálí mráz.
Hodně jezdím a neustále koukám, kdo má jaká rajčata. Chcípáčci v 99% a
to nepřeháním. Co to je sakra za rajče, výška sotva přes metr, stonky jak
naše Tornáda řapíky
, 3 patra mizerných plodů, už v červenci 90% těch rajčat na
zahrádkách končí s plodností, listy schnou. Ani v září, pokud nepřijde
mrazík, nemají tornáda jediný list do hněda, plody nemají jediný
flíček. Z dálky 20 m to vypadá, že od výšky 2 metrů je jeden obrovský
hrozen rajčat až k zemi. Tak plodí a prospívají Tornáda. Tornádo = král
mezi rajčaty.
Pravda je, že nemají tak luxusní chuť jako jiné odrůdy. K čemu ale luxus,
když skončí o 2 měsíce dřív a sklidím sotva čtvrtinu úrody? Co dají
tornáda na 1 rostlině, to Starty a další rozmazlínci na 3 rostlinách.
Tak zkusím Tornáda, mě je to vlastně úplně jedno. Měly by být dobré.
co tím myslíš s čím se to spráší? Zajímavé je na tom to, že nevíš co z toho vyleze.
Opylí se to třeba jinou odrůdou a pak výsledek je šišatý, jinak barevný, nedozraje (zelenavý), hodně solaninu, praská, nebo to kvete naplano, neroste pořádně, či trpí více na houbové choroby.
dám jich jen pár, ze zvědavosti co z toho bude. Minulý rok jsme neměla žádná velká masitá rajčata.
Velká masitá - Pavlína, Brutus a nebo klasika Býčí srdce (Cuor di bue), ty jsou nejlepší. Andine cornue - paprikové.
býčí srdce jsme měla, ale už ho nechci. Nějak nebylo dobré... než dozrálo, změklo a bylo divné.
uvidíme příští rok. mám nejvíc datlových Mandátů F, to chtějí všichni a taky jsou moc dobré a sladké.
Pak mám Stupické a Start, to jsou takové ty co vydrží všecko, a nakonec jsou experimenty...to co nevím jak vypadá ale jsme zvědavá :-)) rajče by mělo být sladké s výraznou chutí a jemnou kůžičkou, která se dá pokousat či rozříznout nožem.
Hm, zkouším jich moc a mám rád i Tigrino, to je cherry rajče, sladké zeleno červeno pruhované.
Má takovou krásnou, kečupovou chuť. Odrazuje možná barvou, ale jinak je skvělé.
My máme 6 tornád a to stačí. Mívali jsme 8-10, jenže co s tím??? I z
těch 6 to nestačíme jíst a k podzimu uděláme tousty. Ještě zbyde co
úplně před zmrznutím nedozraje. Loni jsme toho nechali spoustu popadat.
Dobrý hnojivo přírodní To jsme měli myslím 7 rostlin.
asi záleží kolik lidí tím krmíte. Já vařím běžně i pro deset lidí... tedy to když přijde syn s rodinou a třeba ještě švagrová. A když přijdou všichni 3 synové, pak nás je 15
Nojoo, akorát jsem to tam dopsala, že vás bude hodně. :) Krásná veliká rodina.
Naopak. Jsou v lepší kondici a vitálnější. Mám s tím dvacetileté zkušenosti. Píšu konkrétně o tornádech. Starty a další nechci už ani vidět. Plísně, úroda nejistá, škůdci. Tornáda netrpí na nic.
Hmm, tohle slyším, teda čtu prvně, ale dobrý vědět, že se dá. Člověk nikdy neví, kdy se to bude hodit. :)
rajčata určitě, ale s okurkami bych počkal, dlouho jim trvá, než se z mrazu vzpamatují. Pokud nejsou vyseté napřímo.
Lepší je Vista, než Saladin. Je delší, víc odolává plísni, partenokarpická (nepotřebuje opylovače) a na Sprinteru (podnož) dá neuvěřitelné množství plodů ještě v říjnu.
:)) už teď? opalovačka? ale je fakt, že je už pěkný teplo. Taky už
jsem dneska lítala v kraťasech a triku. :)
Kolik jich běžně vysazuješ? :)
Stačí 17 st ve stínu a sluníčko. Dělám to tak odjakživa. Jak se oteplí na 17 st a slunce svítí, hurá k vodě! Asi tak 3 x jsem dal opalovačku u vody už v březnu.
Krásně všechno poporostlo, tím deštěm a nádherně kvetou stromy - jabloně. Loni to omrzlo a letos nejsou vidět ani větve, díky květům.
Souhlas, jsem nadšená. 😀☀️♥️ Je to paráda.
Tak mě napadlo, budou si letos stěžovat, že byl dostatek úrody a nemají to
kde skladovat, a tak... 😀
Co myslíte? 😉
Pokud to nezničí červnový propad plodů a nebo kroupy, pak by mohla být skvělá úroda. Základem kapitalismu je maximalizace zisku a ta se na úrodu nedívá. Nic proti nikomu.
Samozřejmě, že budou. Buď je moc sucho, musí se zdražit. Nebo je moc
mokro, musí se zdražit. Je malá úroda, je to špatně. Je velká úroda,
sadaři a zemědělci pláčou, že neprodají všechno je
špatně.
Nechtěla jsem to říkat tak nahlas, ale víš, jak. :)) njn vždycky mě to pobaví, s čím zas přijdou. :))
Pravda. Poncirus trifoliáta je tak zahalená do květů jako ještě nikdy!
jen tak pro zajímavost, tady je test.
https://citrusy.info/test-5-ruznych-trifoliat-s-pozivatelnymi-plody/
Dobrý článek. :) zajímavý, jak každý ovoce z různých odrůd chutná jinak a zároveň podobně, jako třeba citron, nebo grep, či mandarinka. Ten závěr celého článku je dobrej. Líbí se mi, že tam napsal i kde se to a na co dá dál použít. :) Brala bych ten s kyselou chutí. Přišel mi z nich nej. :)
Jednou jsem jen omylem začal baštit na Kanárech. Oni moc hezky voní
Mno...Jen pro upřesnění: Trifoliáta není citrus. NENÍ! Je pouze jen
vzdálená příbuzná citrusů.
Trifoliáta se nepěstuje pro potravu, ale pro její bombastický vzhled, dá se
z nich zapěstovat i živý plot, jímž neprojde ani zloděj do zahrady, ani
žádné zvíře a to díky tvrdým a mimořádně ostrým trnům.
Podobně si lidi pletou, vlastně i odborníci motaj dohromady jabka a
hrušky ohledně zimolezu. Zimolezu kamčatskému říkají někteří
Kamčatská borůvka, což je blábol, protože zimolez není s borůvkou ani
nijak příbuzný. Ani plody nechutnají jak borůvky. Hlavně ale nejde o
žádnou příbuznost. I pěstování je spíš podobné pěstování rybízu.
Stačí vysadit do běžné zeminy na zahradě.
Nás teda zimolez nijak neuchvátil. Plodí OK, je to 1. ovoce v roce, nejednou
jsme měli první zralé plody už koncem dubna, ale chuťově je to nuda.
Sousedka ho zlikvidovala s tím, že než plody zesládnou, opadají. Máme
stejnou zkušenost. Kyselé plody nevalné chuti, než zesládnou, už se válí
pod keřem na zemi.
Je ale možný, že děláme nějakou chybu my. Bádat po tom nehodlám, já
chci zasadit, zalévat, sklízet, ne kolem rostlin skákat jak pošuk a sedřít
se:) A proto mi vyhovuje sibiřské minikiwi, které moje požadavky splňuje:
Zasadit, první rok-dva občas zalít a víc se nemusím starat. Plodí až moc,
začalo třetím rokem po vysazení. Nevyžaduje péči. Jen co překáží, to
ustřihnem
Každoročně zůstane na šlahounech rostlin tak 30 kilo plodů pro ptáky.
Máme ho 4 druhy.
Předem napíšu, abych předešel zbytečným obligádním otázkám a
připomínkám: NE, do skleníku NE!!!, tam by minikiwi trpělo!!! A NE,
nezmrzne, je odolné do - 40 st.
V ČSSR začal s minikiwim ing. Štajnochr z Popůvek u Brna. Vlastně už jeho
otec jej pěstoval, nebo se spíše pokoušel, protože neměl pár - samce a
samici. To bylo už někdy před 80 lety
Tak vžil se ten název, to je jako s aljašskou borůvkou (muchovník).
Jinak zimolez plodí dobře, jen pokud jsou dva a každý jiné odrůdy. Mám ho
rád mám odrůdy Altaj, Amur a kulatý Duet. Jsou kyselé, ale na nanukovém
dortu, poháru a tak, vychlazené, skvělé
A to tam psali, že někde snad i v Anglii, nebo ke to bylo, z těch plodů
dělávají marmelády, ale fakt. :)
Hmm, takže dokonalý živý plot. To je dobré vědět. :)
Teď jak jsem to četla od ratky v tom článku, tak za jak dlouho vám začala rodit? Jen pro zajímavost. :)
Nejsou jedlé. Jsou hořké. To by nepozřel nikdo
Počkat na plody? Nene já nemusím, nám plodí asi 18 let, jestli ne dýl.
Každoročně, až na loňský rok, strom obalený plody. Kolikrát, když
napadne sníh koncem října- v listopadu, září ty žlutooranžové plody
zpoza sněhu, kterým je strom obalen. Vypadá to bombasticky!
Myslel jsem letos
Je to dobrý akupunkturní, vlastně spíš akupresurní keř. Když na tu
větvičku šlápneš, stojí to za to
Ještě se mě ptáte na intimní věci, takže odpovídám "záleží na
okolnostech"
Jsem zvědavá, co se dozvím. Na okurky se už teď těším. Udělám si rychlokvašky. Mňam, teče mi slina 😀
Mám je také rád a tady se dělají ještě na jeden způsob. Takový neobvyklý.
Je tolik otázek ohledně mé intimity, jako je hvězd na obloze. Poznej,
pochop a uchop mou hvězdu a budeš je znát
To zní hezky. :) a víš, že jsem to už od někoho slyšela? :)) teda
četla.
Nikdy mě to nenapadlo... ale je to pěkný
A máš nějakou určitou?
Myslíš, že se dá uchopit? :)
Mám ráda hvězdy, ráda se na ně dívám, ale asi bych nechtěla nějakou
vlastnit. :)
Ráda je obdivuji a užívám si jak září...mám ti pocit, že kdybych
uchopila hvězdu, zhasla by.
ještě jsem musela přijít, mi to nedalo, :))
když říkáš, že to bereš, jako metafotu, já to beru spíš, tak, že
přemýšlím o hvězdách, kterými jsou lidé, co mají v sobě světlo :)
a metaforicky spíš o hvězdách nad námi :)
rozumím, jsem spíše realista než básník. zdá se mi že lidé jsou všichni stejní, tedy časem
v základu jo, to máš pravdu...
ale až tam co jsi ty, jsem ještě nedošla, třeba časem, třeba ne, zatím
to stále vnímám jinak, ale chápu :)
Stačí když se k ní postavíš a zastíníš ji... přeci. Takže ji neber
do ruky
Ratka má HD 116658. Její název je Spica. Nejjasnější hvězda
souhvězdí Panny.
Protože mi do redakce našeho časopisu „S Lukáškem na zahrádce“
přišlo několik ohlasů a přání, rozhodl jsem se odpovědět na prvních
dvanáct „ano“ a na dalších jedenáct „ne“.
Další dotaz se týká pěstování rajčat.
Co je to rajče?
Rajče je rajče. Botanicky se jedná o ovoce, které je příbuzné paprice a
bramborám (čeleď Solanaceae – lilkovité).
Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Původně ho pěstovali Aztékové v
Mexiku, kteří mu říkali „tomatl“ – což znamená „nabobtnalé
ovoce“. Každému bystrému jedinci pak dojde, co ještě Španělé v 16.
století kromě plodů dovezli do Evropy. Samozřejmě se jedná o název.
Pěstování rajčat
Psali jsme si o výsevu, a dnes už máme rajčata připravená k sázení.
Takže skleník, truhlík nebo volná půda. V tom posledním případě bych
volil období, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.
Pro sazenice rajčat je ideální lehce kyprá, dobře propustná a výživná
půda s neutrální až mírně kyselou reakcí (pH kolem 6,0–6,5).
Důležité tipy pro sázení rajčat
Sázení šikmo: Dobré je rajče zasadit pod zem v úhlu 45°, i se stonkem
(sázet šikmo a zakrýt zemí). Tento úhel růstu kořenů zvětší příjem
živin a vody a zvýší úrodu.
Průvan: Rajče není tak náchylné na průvan jako paprika.
Opora: Píchněte k nim kolík nebo spirálu.
Vyštipování: U nekeříčkových odrůd vyštipujte výhony.
Zalamování vrcholu: V srpnu se zalamuje vrchol, aby už dál nerostl, a
květní stvoly ještě daly úrodu.
Odlamování spodních listů: Pomáhá zabránit jejich potřísnění vodou,
což chrání před plísní rajčatovou.
Typy a odrůdy rajčat
Zakrslá keříčková rajčata jsou vhodná do truhlíků – například
Venus, Aztek.
Existují také převislá rajčata – například Bajaja.
Keřové větší vzrůstem: Karla.
Koktejlová rajčata: Datlo, Blumko, Mandát, Bejbino, Cherolla.
Velká rajčata: Býčí srdce.
Klasické odrůdy: Tornádo, Orkádo, Uragan.
Zdar vaší práci! A nezapomeňte mi ukázat fotky svých výpěstků!
🍅😊
😮Vyčerpávající, dík, to se může jednou hodit. ☀️
Co bys doporučil lidem na balkony? Pěstuje se to jinak? Nebo stejně? Asi
stejně, že jo? Jen jeden dva keříky nejspíš. 🙂
Pořiď si ta převislá - odrůda Bajaja (třeba). Jedou pak dolů a je tam i 300 kuliček na jedné rostlině. Do 60-tky truhlíku bych dal klidně tři. Samozřejmě je třeba zalévat a přihnojovat (Kristalon, plod a květ). Pozor na převážení truhlíku!
Sem může vstoupit každý, pokud se bude slušně chovat, nikomu přístup nezakazujeme. To jen na vysvětlenou.
Blíží se čas výsadby či výsevů do volné půdy. Nezapomeňte na
fazole. Keříčkové na lusky a ty tahací na semeno a na výbornou fazolovou
polévku. Abychom si dobře rozuměli, nechutná mi tak s pokrájenými lusky
nakyselo, ale ta s fazolkami, hustá s klobáskou a bramborem a trochou papriky,
jako se dělá na Slovensku
Zajtra je oblievací pondelok a šibačka, a v utorok sa to obráti a
vyplácajú dievčatá
Krásné ráno, zahrádkáři. Můžete si předpěstovat cukety, alespoň
vám je hned nesežerou slimáci a plzáci. Cuketa není jen zelená, ale jsou i
odrůdy žluté a také třeba kulaté (jdou pěstovat na balkóně), které se
dají grilovat (trochu česneku, sůl, pepř). Doporučuji odrůdu Kveta. Je
světlá (taková bělavě zelenkavá), ale moc dobrá. Využití najde i jako
dýně. Při zpracování tolik neměkne a je neskutečně úrodná.
Setí není složité, hlavně zalít
je na předpěstování cuket njaký grif? Vylezly mi v květináčku úplně všecky ale jsou takové nějaké hubené. V obchod mají silé velké sazenice. Má se to něčím hnojit?
Asi boudou mít málo světla a hodně tepla. Nebo hlavně to teplo. Také je
důležité ta semena sázet dál od sebe, aby si vzájemně nekonkurovala.
Pokud máš skleník, přesuň je tam.
Zasaď každou zvlášť do kelímku, kontejneru. Nevím, kolik jich
potřebuješ. Ony později zesílí.
Není potřeba žádných fíglů či uchopení
Cokoliv předpěstovávám, vynáším za bezmrazých dnů ven kvůli světlu, otužování a zvykání rostlin na sluníčko. Pak jsou silné a v plné kondici. Ven vynáším i sazenice rajčat a okurek, zakoupené na tržnici. vynášení rostlin ven je nejlepší, co můžeš udělat pro to, aby byly silné a zdravé a ne vytáhlé hajtry. Nic lepšího pro ně udělat nemůžeš.
mám hodně sazenic rajčat, jednu bednu datlových, pak bednu velké růžové které jsem vypestovala z masitého rajčete z Kauflandu, a nakonec bednu Start F1 a Stupické ranní
Start je moc dobrá odrůda, lepší než Tornádo. Není špatné zkusit Orkádo a nebo Uragán. Datle mám rád, jak Datlo, tak Mandát anebo Valdo. Stupické je pro mě něco jako začátek. Tenkrát jsem ještě stěží chodil do školy a mám ho nejraději, vypadá jak brambor. Nedělám přesevy a nikomu to ani neradím. Rajče dnes opilují hlavně čmeláci. Umisťují se přímo do porostů (kartonové čmelíny) a oni nosí pyl ze všeho, co ve skleníku najdou. Pak to nemusí mít vlastnosti, které od toho očekáváš a nebo další generace není už tak produktivní.
Sousedka si koupila někde v supermarketu takový ten skládací s fólií.
Neotevřela průduchy ve spodní části a dopadla stejně. Jen konstrukce se
dala narovnat a pak jí tam syn přivezl betonové překlady. Dával jsem tomu
zjevu životnost tak rok, ale už to tam má několik let
To je smutný. Asi ji nebylo hej že zainvestovala do něčeho, co se zdálo bejt dobrý, ale nakonec to bylo na prdlačku. To nepotěší. 🥺
Tak ona je taková všelijaká, ale nic zlého nikomu nepřeji. Mám takovou
povahu. Zanadávám si někdy a pak se z toho jednou stane humor
Kdyby :)) když na to přijde, tak taky jo, ne že ne. :)) Ale ne na každý našlápnutí. :)
Nám nikdy neuletěl, ale občas něco prasklo.
Myslíš že blbý základy? Nebo silný neočekávaný vítr?
Ale foliak ten lital taky. 😀😀😀
Kdysi, když jsme byl kluk měli jsme malý fóliák a neustále jsem nahoru
dávali fošny, aby neulétl, Létal pravidelně, ale nikdy se nerozbil. Byla to
ruční práce
Hmm tak tos měl dobrý, tak fošny jsou těžký, ale že ti to vydrželo,
asi fakt dobrej základ a za cos ho vyměnil? Nebo už nebyl potřeba? :)
Možná i záleží, jak to je veliký, že když to je větší, tak to bude
mít horší stabilitu. Nám se primárně nějak protrhnul, když neuletěl,
nebo u skleníku prdlo sklo. :))
Ale vzpomněla jsem si, jak jsme mívali malé pařeniště a to bylo udělaný
vyloženě taky z nějakých prken, obvod, zasazené do země a nahoře se to
otevíralo tak, že tam byl okenní rám, stará okna. :)) Úplně jsem na to
zapomněla, na ta okna, dneska jsem si vzpomněla, po létech. :)) díky tomu,
jak se o tom tady mluví :) bylo to kouzelný, pro mě, jako pro mládě.
:))
Tohle na sobě nemělo stará okna, takže bylo lehčí, ale mělo okna
vyplněná igelitem. Pak se rozebralo, ten igelit byl moc dobrý. Ještě jsem
ho tuhle někde použil