Rozcestník >> Koníčky a zájmy >> S Lukáškem na zahrádce

Informace

Název: S Lukáškem na zahrádce
Kategorie: Koníčky a zájmy
Založil: -
Správci: Bobkoun
Založeno: 22.02.2021 09:29
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 257516x
Příspěvků:
4919

Toto téma sledují (3):


Předmět diskuze: S Lukáškem na zahrádce - ❤️ Krásné ráno, zahrádko. Krásné ráno, zahrádkáři. Rady nejen do zahrady:) Na zahrádce se dá i posedět, při dobrém jídle a pití, a samozřejmě konverzovat o čemkoliv.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět: Jmelí
05.02.25 20:59:45 | #2727

Jak byste zlikvidovali jmelí?
A ty větve, na kterých roste ... *7957*
Myslím ve chvíli, kdy už je to ořezané ..



| Předmět: RE: Jmelí
05.02.25 21:03:59 | #2728 (1)

rozprodat zájemcům. já bych si klidně jedno vzala. přináší štěstí do domu (prý)


2  
 #2727 

| Předmět: RE: RE: Jmelí
05.02.25 22:10:55 | #2729 (2)

to by mě vůbec nenapadlo *4519*


1  
 #2728 

| Předmět: RE: RE: Jmelí
06.02.25 01:04:42 | #2730 (2)

já budu vykopavat ibišky zahradni různe výšky od 1,20 do 1,70 vhodne i na živy plot podel cesty cena 200kč kus


 #2728 

| Předmět: RE: RE: RE: Jmelí
06.02.25 06:42:32 | #2738 (3)

Máš vysemeněné? Oni se dost dobře množí a většinou jsou fialové (lila). To si myslím, že ti nikdo nedá. Pokud by šlo o řízkovance nějaké krásné odrůdy, pak asi ano, ale stejně nejkrásnější jsou roubovanci.
Semenáč ukrutně roste, řízkovanec zase tolik ne, ale brzo kvete a roubovanec je někde mezi.
Na ty živé ploty jsou semenáče nejlepší, to je pravda. Ibišek syrský se musí na jaře, když vyhání o 1/3 až 1/2 sestřihnout, aby pak koncem července rozkvetl velkými květy a bylo jich hodně *8219*


 #2730 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Jmelí
07.02.25 13:00:48 | #2784 (4)

mám devět druhu nejkrasnějši jsou ty s kvštem drobne růže a ta semena nema


 #2738 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Jmelí
07.02.25 19:49:12 | #2796 (5)

Takže řízky, ony potom rychle kvetou ,ale tolik nepřirůstají. Já mám ibišky taky moc rád i ty kanárské, pokojové. Kdysi jsem za těmi byl v domovině.


 #2784 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jmelí
07.02.25 19:50:20 | #2797 (6)

Ještě jsou ty plnokvěté buď s panašovanými listy nebo bez. Ty panašováky se špatně rozvíjejí.


 #2796 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Jmelí
07.02.25 13:04:36 | #2786 (4)

sestřihava se taky aby nosny keř byl pevny,neostřihane poušti tenke dlouhe výhonky ab ty neunesou tihu květu a ohybaji se a keř byva potom nepěkny divoko rostouci.


 #2738 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Jmelí
07.02.25 19:52:35 | #2799 (5)

Ty kvítky jsou pak hlavně malé a takové neduživé. Jako u komule Davidovi (motýlí keř), tam když nestříháš, máš malé klásky a je z toho roští.


 #2786 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jmelí
09.02.25 02:19:34 | #2843 (6)

davidovy keř je choulostivy na zimu ,letos je mirna ale při mrazech nad -10 zamrza


1  
 #2799 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jmelí
09.02.25 07:24:48 | #2846 (7)

Mně nevymrzl ani při větších mrazech. Spíš bych řek, že je pro něj nejhorší kombinace nestříhaný keř + vlhko + ty mrazy. Roztrhá to kořeny.
Jo počkej, je jedna parádní odrůda. Má úplně červené květy a výšku jen do metru. Fakt červené, žádná lila růžová a pod. Myslím, že se jmenuje Royal red. Tu musí každý milovník komulí a létavého hmyzu mít. *2232*


1  
 #2843 

| Předmět: RE: RE: Jmelí
06.02.25 06:34:51 | #2737 (2)

Musíš se pod ním dlouze líbat, alespoň hodinu denně *8158*


 #2728 

| Předmět: RE: Jmelí
06.02.25 06:33:30 | #2736 (1)

Spálíš to nebo seštěpkuješ. To je na tobě. Jmelí musí mít bílé kuličky se semeny, aby se přeneslo jinam. Semínko uvnitř se přilepí tím slizem na větvičku a teprve pak rostou haustoria (vlákna). Pokud to nesezobne nějaký pták a pak nevykadí, jsi v bezpečí *2232* *7647* *30683*


 #2727 

| Předmět: RE: RE: Jmelí
06.02.25 09:08:53 | #2748 (2)

Je rozumné to štěpkovat, když je jmelí jedovaté? *7957*


 #2736 

| Předmět: RE: RE: RE: Jmelí
06.02.25 19:31:20 | #2757 (3)

Toho bych se nebál, kompostovat ho nebudeš samotné.


 #2748 

| Předmět: RE: Jmelí
06.02.25 07:35:02 | #2745 (1)

Jestli se ptáš na to jak to zlikvidovat na stromě napořád, tak to půjde opravdu těžko a je to na léta. Řezat a kontrolovat a pořád dokola.
Můžeš také ještě natřít odřezané pahýly Neemovým olejem.
- N.o. je přírodní insekticid, který se získává ze semen stromu Neem (Azadirachta indica). Má širokospektrální insekticidní vlastnosti a je často používán v ekologickém zemědělství a zahradničení. Působí proti řadě škůdců, včetně mšic, roztočů, třásněnek, molic a plísní. K likvidaci jmelí a jiných parazitických rostlin.
Je netoxický pro lidi, domácí zvířata a většinu užitečného hmyzu.


 #2727 

| Předmět: RE: RE: Jmelí
06.02.25 07:36:21 | #2746 (2)
| Předmět: RE: RE: Jmelí
06.02.25 09:07:39 | #2747 (2)

Ten strom, jablon, je krom stínu stejně nanic. Akorát je strašně velká, tak to bude docela fuška. Navíc nemám dostatečně dlouhý žebřík ani vhodnou pilu .. Byla z velké části obrostlá břečtanem. Ten jsem zlikvidovala, taky to trvalo, než úplně zvadnul. Jenže to už tam bylo jmelí, myslím jenom jedno, ale jak jak je ten strom už nakousnutý, tak se to strašně rychle rozšířilo. Jediná výhoda je, že vloni neplodila, takže jsem nemusela sbírat a vyhazovat nepoužitelná jabka.


 #2745 

| Předmět: RE: RE: RE: Jmelí
06.02.25 19:21:14 | #2755 (3)

Kup si vyvětvovač nebo ruční pilku na stromy s teleskopickou tyčí:
www.zbozi.cz/vyrobek/strend-pro-tes-sl211396xx/
www.ceskazahrada.cz/al-ko-csa-1820-18v/


 #2747 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Jmelí
06.02.25 19:28:31 | #2756 (4)

Měl jsem doma takovou jabloň. Přeléhala v plození (plodila každý druhý rok) a byla toho vždy halda na slivovici. Byl to starý strom s průměrem kmene cca 50 cm. Ořezal jsem jí a nechal jen kmen, bál jsem se, aby na někoho nespadly větve. Čekal jsem, že obrazí a to se také stalo a dnes po třech, čtyřech letech mám docela zapěstovanou korunku tak do 2,5 m a udržuju jí. Už i nasadila na květ, ale loni to pomrzlo. Ten strom si nechám mám ho rád a pamatuje mě ještě na houbách *9370*
Nenič ji a prořež ji a ošetři ji, možná nemá dobrá jablíčka, ale má tě určitě ráda. I stromy mají duši.


1 1  
 #2755 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Jmelí
07.02.25 10:39:38 | #2779 (5)

Však já ji nechci porazit, už kvůli tomu stínu, ale ty větve, co se musí odstranit, jsou fakt obrovské.
Pilu na tyči jsem viděla někde v nabídce, ale přišlo mi to jako nesmysl. Ty jsi s tím někdy reálně dělal?
Když si vezmu, jak pevně musím držet pilu, aby něco uřezala ... *33789*


 #2756 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jmelí
07.02.25 19:45:41 | #2793 (6)

Jj, reálně a dost to pomáhá, mám stromů hodně a mám dražší variantu motorovou, ta elektrická je tak hobby řezání, jako že jeden strom.
Zjistil jsem, že tenhle vyvětvovač s kratší lištou do 30cm je pomalu lepší než klasická motorová pila.
Výhodou je, že nestojíš přímo u toho a pak, že ti piliny nelítají tolik do tváře.
Nejsem asi ještě tak starý, nevím, ty jsi to odhadla, ale už nechci stromy, na které nedosáhnu ani na štaflích.


 #2779 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jmelí
07.02.25 19:55:50 | #2801 (7)

No, vzhledem k tomu, kde všude jsi byl, co všechno pěstuješ a chováš nebo choval, jak se ve všem vyznáš, ti musí být nejmíň 100 let 😁😁😁😁


1  
 #2793 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jmelí
08.02.25 06:50:19 | #2811 (8)

Nejsi první na internetu, kdo by mě chtěl mít raději stoletého. Ono se to dost těžko přijímá, chápu *4310* *4310* *4310*
Popravdě, takových dvacet by mi nevadilo, ale se znalostmi a zkušenostmi kmeta se kterým si teď podle svého nejlogističtějšího uvažování píšeš *30683*


 #2801 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.02.25 07:52:38 | #2823 (9)

Asi jsi nepochopil, proč jsem to psala, ale to je fuk 🙂


1  
 #2811 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.02.25 19:13:55 | #2830 (10)

Ale jo ,tebe chápu úplně - totálně - celistvě *8158* *8158* *8158*


 #2823 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jmelí
08.02.25 01:42:12 | #2802 (7)

Neodhadla, když napíšeš, že jsi Vodní Buvol, tak je to jasný. *24593* Krom toho jsem s Vodním Buvolem strávila dvacet let života.
Jde o to, že když přiložíš řetězovou pilu, musíš vyvinout značnou sílu, aby zůstala na jednom místě. Jestli jsi chlap jak hora, tak ti to tak nepřijde. Musíš vzít v úvahu, že jsem ženská. Piliny jsou to nejmenší, vždycky jsem se postavila tak, aby mi to nelítalo do ksichtu. *1*
Ručně určitě ne, a s tou elektrickou jsi řezal i z žebříku nebo jsi stál na zemi? 1,5 metru mi totiž nebude stačit, ale koukám, že tam nepíšou, jaká je maximální délka tyče ...
Já si snad budu muset pozvat nějakého arboristu. *42*


 #2793 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jmelí
08.02.25 07:11:07 | #2814 (8)

To si ani nepamatuju, to víš, hlava buvolí. My tak něco táhnout v rýžovišti *4310* *4310* *4310*
Právě, že si myslím, že takovou sílu vyvinout ani nemusíš, Mám bez 15 cm dva metry, ale začínám se asi věkem zmenšovat. Vysychá mi kolagen (to víš, sto let je sto let) *30683*
Mám teleskopickou tyč a nechá se natáhnout na cca 4 metry (takže se mnou jsem někde na 6 metrech). S motorem to váží 8 kg.
U jabloně jsem si ještě vylezl na štafle, ale jen kousek *6807*
Mám kamaráda, který se živí stříháním a prořežáváním, 3000 Kč za strom a má plno *30683*

Tahle má 2,6m v plném vytažení retezove-pily.heureka.cz/fi­eldmann-fzp-6005-e/#specifikace/
Tato 2,8m retezove-pily.heureka.cz/hecht-971w/#specifikace/ (s Hechtem mám docela dobré zkušenosti, za málo peněz hodně muziky, ale lepší bude akumulátorová)
retezove-pily.heureka.cz/hecht-9025/#prehled/
Bosch bych nekupoval, je tam taková koncovka na konci lišty a zasekává se to ve větvích.
Okoukni ještě jiné s delším teleskopem a máš to. *27079*


 #2802 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.02.25 10:04:28 | #2824 (9)

Kamarád říkáš? A ve které části Čechomoravistánu sídlíš? *8042*


 #2814 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.02.25 19:16:53 | #2831 (10)

Ne.
Přítel ber a nebo nech být *8158* *8158* *8158*
Tam, kde je nejhezčí příroda *21540*


 #2824 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.02.25 09:04:16 | #2851 (11)
*16380*

 #2831 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.02.25 10:09:06 | #2825 (9)

6 metrů by nejspíš stačilo. Do těch by mi chyběl akorát ten dvoumetrovej chlap. *1*
A tu pilu držíš u pasu nebo ji zvedáš nahoru?


 #2814 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.02.25 19:18:38 | #2832 (10)

Kdybych ti napsal, kde ji držím, tak se tomu budeš smát a nebo to vyvolá nějaké toužebné představy ve tvých spánkových lalocích *34037*


1  
 #2825 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.02.25 19:19:56 | #2833 (11)

Ještě malá rada, nesmíš s ní kejklat při tom řezání a dobré je, když jí nejprve rozběhneš a pak přiložíš k větvi, aby se ti nekousla.


 #2832 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.02.25 09:01:27 | #2850 (12)

Aha, ted mi došlo, že jsem to dělala přesně naopak, ale kvůli pojistce, která byla tak blbě, že jsem na ni prstama nedošáhla, tak jsem musela pilu přiložit, a pak teprve druhou rukou zmáčknout a držet pojistku. No, a je jasné, že s takovou pilou nemůžu lézt na žebřík, že jo ..


 #2833 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.02.25 09:34:35 | #2854 (13)

S tím teleskopem na štafle klidně, ale opatrně, můžeš si to o ně zapřít *9370*


1  
 #2850 

| Předmět:
05.02.25 19:46:19 | #2724

Kdo chce být zdravý, zaseje si doma řeřichu setou *6807*
Stačí obal od nanukáče + voda + vata a pytlík řeřichy. Vadu zvlhčíme a ořeřichujeme semeny *4310*
Pak už jenom s připravenými nůžkami čekáme až to trochu naroste a dáme na chleba s máslem nebo tvarohem a nebo tvarohovým máslem a nebo pomazánkovým ne - máslem *30039*



| Předmět: RE:
06.02.25 01:28:08 | #2734 (1)

klicis?


 #2724 

| Předmět: RE: RE:
06.02.25 06:46:13 | #2741 (2)

Jj, moc rád a ještě to jím *3474*
Svět rostlin mě vždy fascinoval.


 #2734 

| Předmět: RE: RE: RE:
06.02.25 12:14:45 | #2753 (3)

Také klicim rád toto jím beru to jako prevenci imunity,jako jiné jídla zdravá.


 #2741 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
06.02.25 19:45:23 | #2768 (4)

Já už jsem to dělal od mala - petržel, pažitku, řeřichu, luštěniny, cibuli a pod, v sedmi jsem pěstoval v nádobách čočku *5517*


 #2753 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
06.02.25 23:26:00 | #2771 (5)

No já to našel před 6 lety.


 #2768 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
07.02.25 06:42:45 | #2774 (6)

Já mám zeleninu a bylinky rád. Nepřeháním to, že bych jedl jenom je, ale každý to má jinak.


 #2771 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
07.02.25 10:10:21 | #2778 (7)

Teď klicim retkvicku abych si chřipku ustálil.


 #2774 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
07.02.25 19:40:40 | #2792 (8)

Mám tub řeřichu připravenou a pak rukolu a polníček a mibunu a mizunu.


 #2778 


| Předmět:
05.02.25 19:25:45 | #2714

Kvete mi krásně dendrobium (stromobytec - orchidej) *2232*



| Předmět:
05.02.25 07:26:38 | #2701

Dnes - 8,3°C
Pozor na ty praskající kmeny, protože slunce do nich při jasném počasí pere a může být na povrchu klidně i 50+
Kdo má padesát plus, nevěsí hlavu, protože ta už je dávno pověsena *9370*



| Předmět:
04.02.25 19:45:28 | #2679

Obojí, ale víc na plavání 🙂



| Předmět: RE:
04.02.25 19:47:28 | #2680 (1)

Umíš dávat záchranu?
Moje učitelka plavání vždy říkala, že se máme s vodou seznámit, než do ní vlezeme. Tak se jí vždycky představuju, abych naplnil její odkaz *8158*


1  
 #2679 

| Předmět: RE: RE:
04.02.25 19:48:22 | #2681 (2)

Asi bych něco zvládla 😉


 #2680 

| Předmět: RE: RE: RE:
04.02.25 19:52:13 | #2682 (3)

Jako Pamela Anderson v Pobřežní hlídce *8158*


 #2681 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 19:53:48 | #2683 (4)

Ne... Co ty furt máš s těma prsaticema? 😁😁😁


 #2682 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
05.02.25 06:43:12 | #2693 (5)

Hledám mezi nimi tu nejprsatější *7647* *8158* *8158* *8158*


 #2683 


| Předmět: Mlynaříci
04.02.25 08:37:28 | #2631

Mimochodem, mlynaříci asi zase hned odletěli. Viděla jsem je jen jeden den. *3535*



| Předmět: RE: Mlynaříci
04.02.25 08:44:10 | #2636 (1)

Holt letěli o dům dál. Doslova *27179* Běžné chování některých druhů - objeví se třeba jen párkrát za zimu na chvíli a zmizí. U nás se mlynaříci objevili za 20 let tak 5 x. Nebo teda aspoň co jsme si jich všimli. A my čučíme na krmítko jak na TV *27179*
Podobně to máme s dlasky. Objeví se třeba 3 x za zimu. Jak kdy. Někdy 5 x za den.


 #2631 

| Předmět: RE: Mlynaříci
04.02.25 19:09:37 | #2660 (1)

Oni přiletí a pak stehlíci a pěnkavy a dlasci a zvonci a brkoslavi *8158*
https://voice.gardenbird.co.uk/wp-content/uploads/2017/01/Waxwing.jpg


 #2631 

| Předmět: RE: RE: Mlynaříci
04.02.25 22:38:41 | #2685 (2)

Myslím, že jen náhodně prolétali. *4519*


 #2660 

| Předmět: RE: RE: RE: Mlynaříci
05.02.25 06:44:44 | #2694 (3)

Kdo ví, to jsem si myslel o těch dlascích taky a vždy se mi sem nakvartýrují někdy skoro na jaře a hledají, co by ještě slupli *6807*


 #2685 

| Předmět: Ty chápavé nohy...
03.02.25 09:14:46 | #2561

Sám ten výraz je u ptáků nesmysl, protože chápavé nohy mají leda primáti, ne ptáci. Ptačí nohy se řadí podle uspořádání prstů. Např. 2 vpředu a 2 vzadu, nebo 3 vpředu a 1 vzadu. Tak že jsme byli mimo všichn *27179*
Před 20 miutama jsem mluvil s ornitologem ze správy ptačího parku Josefovské louky.



| Předmět: RE: Ty chápavé nohy...
03.02.25 09:35:41 | #2562 (1)

hehe :-)) u ptáků je prst vratiprst :-) tedy ehm nechci dělat chytrou, učili jsme se to na základce a dělali si srandu když jsme někde viseli na laně... prst vratiprst drží jak klíště.


 #2561 

| Předmět: RE: RE: Ty chápavé nohy...
04.02.25 06:49:14 | #2603 (2)

Je to ještě pořád o ptákovi co lítá? *4310* *4310* *4310*


 #2562 

| Předmět: RE: Ty chápavé nohy...
04.02.25 06:48:29 | #2602 (1)

To mi připomnělo křížovku a pramáti vz. primáti. Když to blbě přečteš, pak jen čučíš a přemýšlíš a přemýšlíš *4310* *4310* *4310*


 #2561 

| Předmět: RE: RE: Ty chápavé nohy...
04.02.25 08:38:51 | #2633 (2)

Tak si na to příště dávejte pozor *27179*


1  
 #2602 

| Předmět: RE: Ty chápavé nohy...
04.02.25 08:34:49 | #2629 (1)

Řekla bych, že ti, co se bavili o podstatě problému, a mají dobrý pozorovací talent *30374* , namísto aby se věnovali slovíčkaření, zas tak mimo nebyli. *6640*
Někteří ptáci zkrátka používají nohy chápavým způsobem (od slova pochopit a uchopit), zatímco jiní to nedokážou.
A tím bychom mohli tuto akademickou diskusi uzavřít.
Jestli chcete někdo něco dodat, neváhejte!
*6848* *6848* *6848*


1  
 #2561 

| Předmět: RE: RE: Ty chápavé nohy...
04.02.25 08:37:13 | #2630 (2)

Samozřejmě. Vždyť to jsem psal právě já, že to je od slova uchopit. A to dokáže většina ptáků. Viz třeba oo uchopení větve, na které se drtivá většina ptáků umí udržet. To jsem vám vysvětloval. Je to jak jsem psal.


 #2629 

| Předmět: RE: RE: RE: Ty chápavé nohy...
04.02.25 08:38:16 | #2632 (3)

Což mi právě potvrdil ten ornitolog. A tím bych to uzavřel.


 #2630 

| Předmět: RE: RE: RE: Ty chápavé nohy...
04.02.25 08:40:44 | #2634 (3)

A ratka ti vysvětlila, že je to skřipec. Nerada se opakuju .. holub umí sednout na drát (i když to obvykle nedělá), ale uchopit něco nohou NEDOKÁŽE.
Stejně jako někteří jedinci nedokážou něco pochopit. *33789*


 #2630 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Ty chápavé nohy...
04.02.25 08:43:03 | #2635 (4)

Nebo to byla bětka? už nevím.


 #2634 

| Předmět: RE: RE: RE: Ty chápavé nohy...
04.02.25 08:44:41 | #2637 (3)

Je to od obou slov, proto je obě uvádím. Kdybys byl ptákem, používal bys nohy maximálně jako skřipec. *5087* *5087*


 #2630 

| Předmět: RE: RE: RE: Ty chápavé nohy...
04.02.25 08:50:27 | #2638 (3)

Jo a např. sýkorka uchopí semeno slunečnice, odletí na strom, semeno si přidržuje a zobákem odstraní slupku a postupně semeno zbaští. Víc pozorujte ptáky u krmítek a určitě vám to taky předvedou. Nebo strakapoudi. Ti jsou v tom mistři. Ostatně jako všichni šplhaví ptáci.


 #2630 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Ty chápavé nohy...
04.02.25 08:51:16 | #2640 (4)

Teda semena samozřejmě odnesou v zobáku *27179* Aby zase někdo nebazíroval na slovíčku.


 #2638 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Ty chápavé nohy...
04.02.25 09:03:45 | #2645 (4)

Tohle jsem popsala níže včera, ovšem přesněji. Doporučuju znovu přečíst. Pro mě už je tato diskuse ztrátou času. Tímto, a s odkazem na růžovou větu nahoře, bych to uzavřela.


 #2638 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Ty chápavé nohy...
04.02.25 09:07:13 | #2646 (5)

je to jedno, všichni víme jak si ptáčci přidržují pařátkem potravu. Hezky si ji nachystají, natočí, naďobají slupku nebo rozlousknou, vyplivnou slupky a pak vyďobají vnitřek.


1  
 #2645 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ty chápavé nohy…
04.02.25 09:07:32 | #2647 (6)

vypadá to roztomile


1 1  
 #2646 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Ty chápavé nohy…
04.02.25 19:16:28 | #2662 (6)

Nelezte zase těm ptákům tolik do soukromí. Když se nedíváte, pak chápou vše *4310* *4310* *4310*
Kukačka nekuká, kuká sameček *8219*


 #2646 

| Předmět: RE: RE: Ty chápavé nohy...
04.02.25 19:06:24 | #2659 (2)

Každý pták je na tom jinak *8158*
Některý je chápavý a jiný ne *21540*


1 1  
 #2629 

| Předmět: RE: RE: RE: Ty chápavé nohy...
04.02.25 22:37:01 | #2684 (3)

Jo, to je přesné. *25198*


1  
 #2659 

| Předmět: RE: Ty chápavé nohy...
04.02.25 08:52:54 | #2642 (1)

Ale trvalo jim to, než vymysleli, jak se z toho svýho omylu vykroutit *17574*
Nic si z toho nedělejte, všichni jsme omylní:)


 #2561 

| Předmět:
03.02.25 07:14:37 | #2546

Zahradníci se v této době už radují z vyklíčených begónií a voskovek a muškátů vzpřímených nebo páskatých.
Pokud máte chuť, pak není nic lepšího a hezčího, než si koupit pytlík zonálek a vysít si vlastní. Nejlepší je koupit směsku a pak sledovat, co že to vykvetlo. Může se stát, že budete autorem nové odrůdy *34041* *4310*
V půlce února vysévám Černooké Zuzany, aby brzo kvetly.
www.semo.cz/osivo-semena/hobby/kvetiny-trvalky/muskat-paskaty/
(pro inspiraci)



| Předmět: RE:
03.02.25 07:17:55 | #2547 (1)

www.levna-semena.cz/cernooka-zuzana-pnouci
//img.ceskestav­by.cz/cache/40­0x300-3/i.ceskyinter­net.cz/clanky/hlav­ni_strana380/162505­694628.jpg


 #2546 

| Předmět:
03.02.25 06:15:54 | #2541

Když jsme u toho vepřového, mám rád řízek z krkovice *8158*


1  

| Předmět: RE:
03.02.25 06:16:18 | #2542 (1)

A dobře vařím *7647* *4310*


1 1  
 #2541 

| Předmět: RE:
03.02.25 09:05:17 | #2557 (1)

já taky a občas i z bůčku a řeknu proč: Protože ti barbaři ořezávají z masa sádlo tak dokonale, že okolo není ani mm sádla a já vždycky miloval řízky s tím sádlovým "věnečkem" okolo, ideálně tak 2-3 cm.
Však to ořezávání sádla kritizujou i vyhlášení řezníci na YT. Mistr Málek třeba, což je dle vyjádření dalšího známého řezníka, mezi řezníky něco jako K. Gott mezi zpěváky:)


 #2541 

| Předmět: RE: RE:
03.02.25 09:06:48 | #2558 (2)

jenže sádlo asi není moc zdravé :-)) tipuji. Tedy řízek někteří nemůžou vůbec, protože by je zabil. Třeba slinivkáři. ani koblihy.


2  
 #2557 

| Předmět: RE: RE: RE:
03.02.25 10:06:32 | #2563 (3)

Sádlo je velice zdravé. Mnohem zdravější jak máslo. Obsahuje hodně vápníku.
Oproti máslu má vyšší teplotu přepalování, je vhodné na smažení. Oproti máslu má vyšší obsah prospěšných nenasycených mastných kyselin. Má nižší obsah škodlivých nasycených mastných kyselin. A je toho víc, v čem je sádlo prospěšné.


1  
 #2558 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 10:30:26 | #2566 (4)

no nevím :-)) jen vím že ze smažených řízků manžel chytne záchvat a z chleba namazaného máslem je mu dobře. To je pro mě indikátor. Podobně z kuřecího prsíčka na přírodno mu není nic, z klobásy či uzrálého sýru chytne záchvat. Je to spíše o tom zpracování...tedy jak moc jsou potraviny "zestárlé"-


1  
 #2563 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 11:12:41 | #2570 (5)

Smažený řízek ponořit krátce do horké vody a hned vytáhnout...stáhne tu mastnotu. Zkuste mám vyzkoušeno.


 #2566 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 11:19:31 | #2571 (6)

Dobře. Zkusim


 #2570 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 19:17:42 | #2584 (6)

No fuj. *1*


1  
 #2570 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 06:55:42 | #2608 (6)

Já dám víc chleba a stahuji taky a někdy i kalhoty, pak *8158*


 #2570 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 13:08:05 | #2573 (5)

Ale no tak. Nesrovnávej chleba s máslem s řízkem.


 #2566 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 13:11:43 | #2574 (6)

srovnávali jsme máslo a sádlo... chleba s máslem je OK, chleba se sádlem už nemůže. tedy těžko říct proč by mlo být máslo horší ne sádlo, pokud ho nepoužíváme ke smažení.


 #2573 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 13:12:44 | #2575 (7)

než... vylila jsem si na klávesnici kafé a musela ji vyhodit. (tu klávesnici) a tak tukám přímo do laptopu a už mám nkteré klávesy vychozené


 #2574 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 06:57:24 | #2611 (8)

Poradím ti, kup si novu za 10 Kč na Temu *8158*


 #2575 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 13:16:28 | #2576 (5)

Moje máma měla problémy hodně velký se žlučníkem. Operace se bála, dlouhý roky ji odkládala. Její záchvaty, to bylo lezení po čtyřech po zemi, probrečený noci. A že to byla fakt hodně odolná ženská, zvyklá na těžkou práci vč. zedničiny, práce na poli, atd. A to hlavní: Když snědla řízek z prvních, ne z už přepálenýho tuku, ať už sádla či oleje, bylo to většinou v pohodě. Když ho zapila na radu doktora skleničkou plzeňskýho, na 100% v pohodě. A tak se vším - karbanátky, atd. Prostě smažená jídla mohla z čerstvého nepřepáleného tuku a zapít plzeňským.
Co bylo pro ní horší jak smažená jídla, bylo koření. Jak si dala něco hodně kořeněného, záchvat přišel na 100%.
Každý to má jinak, nepaušalizuj podle jednoho člověka.
Jo a nakonec když šla asi po 10 letech potíží na operaci, vyoperovali ji 2 kameny jak holubí vejce, který si přinesla domů *27179* Nejhorší je podle lékařů, jak jí řekli, písek. To je horší jak velký kameny. Aspoň to říkali doktoři v nemocnici, kde byla na operaci.


1  
 #2566 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 13:31:41 | #2582 (6)

neberu to podle jendoho člověka. Moje maminka byla taky žlučnikářka, měla kameny nebo kamen který vyplňoval žučník. Teď jí je 100 let a asi deset let ji vařím a starám se o ni a neměla záchvat ani jednou :-)) a to ji dávám i kachnu a různé vepřové mňamky. Na ten žlučník asi musí být přežrání se... nevím, nechci být hrubá, ale většinou chytla záchvat když se přejedla.


1  
 #2576 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 13:34:19 | #2583 (7)

jsem zastáncem pestré stravy. Protože mám v rodině i asiatku (z Malajzie) která občas vaří ty jejich speciaitky, tak mám tak trochu odstup od různých čínských a asijských jídel. tedy velkou opatrnost.


1  
 #2582 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 07:00:04 | #2614 (8)

Tak to děláš jenom Pho *6807*


 #2583 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 07:00:35 | #2615 (9)

a to je co? :-))


 #2614 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 07:09:11 | #2621 (10)

Vietnamská polévka *9370*
Nudle, koriandr, hovězí nebo kuřecí vývar *2232*


1  
 #2615 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.02.25 08:09:06 | #2623 (11)

Dávám si kuřecí. Dá se. Kdyby do toho přidali mrkvičku a petržel, nemělo by to chybu. *3082*


1  
 #2621 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.02.25 19:02:12 | #2657 (12)

Ona se nechá na hodně způsobů, znám Vietnamce, kteří tam vůbec nedávají koriandr.


 #2623 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.02.25 13:02:34 | #2785 (13)

Já vím, ale zeleninu taky ne. Nechápu proč. Nebo proč teda nedělají nějakou jinou, zeleninovou polívku. *4519* Pho si dávám jako hlavní jídlo, ale je tam na mě moc masa.


1  
 #2657 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.02.25 19:51:02 | #2798 (14)

To je viď? *8158*


 #2785 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.02.25 01:47:36 | #2803 (15)

Jak pro dřevorubce. *5087*


1  
 #2798 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 13:20:38 | #2579 (5)

Ty nevíš, ale jiní vědí. Sádlo je zdravé. S tím nic nenaděláme.


 #2566 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 13:22:36 | #2580 (6)

Že někomu vadí řízek, je věc jiná. Já zase nesmím moc zeleniny a taky kvůli tomu nebudu zpochybňovat její význam pro lidskou výživu. Informace. Chce to informace! :)


 #2579 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 06:58:38 | #2612 (7)

Já jím i zeleninu *9331*


1  
 #2580 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 00:14:23 | #2589 (6)

Sádlo zdravé není,ale je to tuk, který je nejlepší na smažení kvůli teplotě smažení je ideální. Já ho nemohu používat, místo něho používám přepuštěné máslo. Nebo kokosový tuk či olivový olej.


 #2579 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 06:57:15 | #2610 (7)

Moje snacha (Malajka) koupila přepuštěné máslo a teď neví co s tím, protože má specifickou vůni...a rodina se bouří. Někomu páchne sádlo a někomu ghi


 #2589 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 07:06:53 | #2619 (8)

Když už potřebuji přepuštěné máslo, udělám si vlastní. Ale většinou stačí přidat trochu olivového oleje a nemusíš ghíovat nic *4310*
Chápu tvou rodinu *8158*


1  
 #2610 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 09:02:36 | #2644 (9)

by to omyl :-)) ale snachu jseme uklidnila, že se neotráví.

Lidé mají různé chutě a pokud někdo má rád věnečky, pak musí běhat :-))


 #2619 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 19:13:21 | #2661 (10)

Věnečky a větrníky mám rád a neběhám *8158*


 #2644 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 08:12:05 | #2624 (8)

Jeden Ind mi říkal, že naše kupované ghí je odporné, takže chápu, že se její rodina bouřila. *24593*


 #2610 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 08:28:24 | #2628 (9)

Proč si neudělat vlastní???


1  
 #2624 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 08:52:01 | #2641 (10)

Proč ničit máslo???


 #2628 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 12:58:45 | #2655 (9)

Přesně v Indii se dělá dlouhým hodiny vařením používá se i v ájurvédě i jako mazání na svaly.


 #2624 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 12:52:17 | #2652 (8)

Moje sestra přepuštěné máslo taky jí to nechutná na něm. Jde o to že toto máslo se nikdy neprepali má až do 260 stupňů. Proto tak .


 #2610 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 06:52:50 | #2606 (5)

Protože mu mažeš margarín *6807*


 #2566 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 06:58:58 | #2613 (6)

to vůbec. margarin u nás nenajdeš. nekupuji a nedělám z něj nic. Pokud peču nějaké dobroty, jen z másla.


1  
 #2606 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 07:08:05 | #2620 (7)

Také ho nemusím, ale po revoluci to byl chvíli hit. Přijel mi bratranec a řekl, tohle ti žrát nebudu *9370*


1  
 #2613 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 08:16:09 | #2625 (8)

My, co jsme ve škole dávali pozor, víme, že margarín se vyráběl z ropy. Původně. Dlouho jsem si myslela, že se tak stále vyrábí, takže jsem ho pochopitelně nejedla. Babička s dědou ho baštili a říkali tomu KUNEROL. Znali ho ještě z války. *33789*


 #2620 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 19:04:28 | #2658 (9)

Já myslel z uhlí, no, každým máme jinou školu *9370*


 #2625 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 22:44:57 | #2686 (10)

Z uhlí se dělají rtěnky.
Každý máme jinou paměť. *7094*


 #2658 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 06:52:14 | #2695 (11)

Já jsem byl vždycky slabší pamětník *8158*
Karmín je přírodní barvivo získávané z červců, konkrétně z jejich samiček a pak si to matláš na rty *8158*
Jinak přežívají na tamaryšcích a protože je tu dost velká náboženská komunita, je tu ještě jedna úvaha, a to že jde o biblickou božskou manu, neb to co vylučují létá jako chmýr vzduchem a je to sladké. Ti židé museli mít, ale krásné rty *8158*


 #2686 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 06:53:47 | #2696 (12)

Když tak nad tebou přemýšlím (i v noci *34037* ) nebudeš ty povoláním učitelka? *4310* *4310* *4310*


 #2695 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 08:35:05 | #2702 (13)

Mana jako chmír


 #2696 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 19:13:31 | #2707 (14)

Jako Máňa *8158*


 #2702 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 14:46:28 | #2705 (13)

Juuuu, ty jsi zamilovaný...😉
To je hezké 🙂❤️


 #2696 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 19:16:19 | #2712 (14)

Do koho?


 #2705 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 19:32:16 | #2715 (15)

No do té, na kterou myslíš dnem i nocí 😉🙂


 #2712 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 19:33:13 | #2716 (16)

Ty jí znáš? *8158*


 #2715 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 19:34:43 | #2717 (17)

Nevimzevim neznám 🧐


 #2716 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 19:35:16 | #2718 (18)

To je dobře, protože by se ti možná taky líbila *6807*


 #2717 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 19:36:49 | #2719 (19)

A co jako, kdyby se mi líbila? 🧐


 #2718 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 19:38:47 | #2720 (20)

No, to je ten dnešní pel -mel v těch pohlavích. Já jsem zastáncem tradičních přístupů *4310*


 #2719 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 19:40:32 | #2721 (21)

Aha...tohle neřeším 🙂


 #2720 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 19:41:12 | #2722 (22)

To jako, že je ti to jedno?
S jestli žena nebo muž?


 #2721 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 19:43:42 | #2723 (23)

Jsem hetero žena, nezabývám se blbinama 🙂


 #2722 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 19:47:08 | #2725 (24)

To já taky ne *6807*


1  
 #2723 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 16:24:02 | #2706 (12)

Omlouvá tě, žes chlap, těch barviv pro ty všechny odstíny, co se jich vyrábí, bude bezpočet. Kromě toho, rtěnka zcela jistě neobsahuje pouze barviva.
A můžeš být v klidu, na rty si nic takového určitě nepatlám. Ani nic jiného, tak maximálně ten tvůj oblíbený oliváč. *24593*
Učitelka nejsem. Jediné, co jsem malou chvíli učila, bylo tai-ji. *8042* Ale to už je dávno. *3535*


 #2695 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 19:22:35 | #2713 (13)

Ty budeš taková ta přírodní žena, lněná kytlice a vřetena *8158*
Já myslel budžucu nebo kendo, podle tvé bojovné nálady, karate s Masatoši Nakajamou asi ne *4310* *4310* *4310*


 #2706 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 20:49:50 | #2726 (14)

*5609* Nemluvím řečí tvého kmene. *1* *1*


 #2713 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.02.25 06:28:34 | #2735 (15)

To není můj kmen, ale má upřímná lidská zvědavost *21540*


 #2726 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.02.25 01:51:01 | #2804 (16)

Ty musíš být strašně klidný člověk.
Dokud se nenaštveš. *5087*


 #2735 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.02.25 07:14:36 | #2815 (17)
*8158* *8158* *8158* *8158* *8158*

 #2804 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.02.25 10:43:46 | #2826 (18)

*25198*
Máš pleš? Takovou tu kulatou? *3082*


 #2815 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.02.25 19:22:24 | #2835 (19)

Mnichem jsem se ještě nestal a kdyby mi něco hrozilo, pořídím si vavřínový věnec *4310*


 #2826 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.02.25 12:53:37 | #2855 (20)
*1*

1  
 #2835 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 12:55:16 | #2653 (8)

Lidé nejsou zvyklý na přepuštěné máslo. Kdysi bylo v každé rodině pak se upustilo a nyní se vrací zpět,to samé není ghi jako ghi to kupované ok ,ale domácí i 3 hodiny dělaný je super.


 #2620 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 19:23:31 | #2667 (9)

Tam přepuštěné jsme dělali doma kdysi dost často, pak na to nebyl čas a teď tam cmrndnu ten oliváč a nemusím odstraňovat vysrážené bílkoviny.


 #2653 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 06:50:59 | #2604 (4)

Právě o těch nenasycených mastných kyselinách v tom rádiu mluvili.


 #2563 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 12:47:49 | #2650 (5)

Nemusel máslo se dává ke konci aby byla lepší chuť.


 #2604 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 19:20:19 | #2665 (6)

Teď tomu asi trošku nerozumím.


 #2650 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.02.25 00:21:12 | #2690 (7)

Vysvětlím, orestujes řízek a na konci přidáš máslo,aby řízek byl křehčí. Takto dělají už dlouho české restaurace ty dobré,jinak je to učené z Rakouska viz vídeňský řízek.


 #2665 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.02.25 06:57:18 | #2699 (8)

Jo, takhle, to dělala moje babička a ještě ho s tím máslem zapékala chvilku v troubě.


 #2690 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.02.25 07:01:09 | #2700 (8)

To jsi mi připomněl, že jsem si ho dal ve Vídni, je to pár let. Byl kuřecí. *4310* *4310* *4310*


 #2690 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.02.25 12:15:35 | #2704 (9)

Vídeňský se dělá prý z telecího.


 #2700 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.02.25 19:15:13 | #2710 (10)

Právě *6807*


 #2704 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
05.02.25 19:15:47 | #2711 (11)

I když já mám raději náš vepřový a nesmí být rozklepanej na milimetr, to nejim.


 #2710 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.02.25 01:26:21 | #2733 (12)

No jo krkovička či z bůčku.


1  
 #2711 

| Předmět: RE: RE: RE:
03.02.25 10:07:58 | #2564 (3)

Spíš by je zabil řízek dělaný na másle.


1  
 #2558 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 10:08:26 | #2565 (4)

Mě by zabily luštěniny a hodně vlákniny.


 #2564 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 10:31:44 | #2567 (4)

néééé, prostě žádný řízek :-))) a žádné smažené ... ani olej, ani sádlo a vůbec ne máslo.

Jen normální přírodní jídlo, bez nějakých velkých úprav. VAření ano, vysmažování ne.


1 1 1  
 #2564 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 10:34:49 | #2568 (5)

Ajak se dělá vařený bramborák ?? *2*


1 1  
 #2567 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 10:59:10 | #2569 (6)

Bramborák dělám v troubě na pečícím papíře.


1  
 #2568 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 13:17:40 | #2577 (7)

To jako fakt? A taky má ty suprový, křupavý, křehoučký okraje, co jsou na bramboráku to nejlepší?


 #2569 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 00:11:35 | #2588 (8)

Ano má je dobrý.


 #2577 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 06:55:01 | #2607 (7)

Ten bude moc suchý. Jinak na Domažlicku se dělá báč, bramborová buchta. Taky jí někdy dělám třeba k dobré husté fazolové polívce *7647* *2232*


 #2569 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 12:50:18 | #2651 (8)

Já vím zvykl by sis ,jako já. A vidíš kde teď sem ,že 132 kg 84 kg ,na výšku 179 cm , zdravý tlak, dříve až dvoje léky bral, skvělý cholesterol i cukr.


 #2607 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 19:21:31 | #2666 (9)

Za to tě všude chválím a uvádím jako příklad. Není to vtip, jsi slavnej *28857*


1  
 #2651 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 11:21:11 | #2572 (6)

Tam prostě nelze jist to zhnednute. Cokoliv změněné v barvě tedy opečené je pro slinivkare nebezpecne


 #2568 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 13:18:50 | #2578 (7)

Nic by se nemělo připálit. To je všeobecně známá věc.


 #2572 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 19:23:40 | #2585 (7)

Je to nebezpečné pro každého, ale ne každý má tak skvělou rychlou zpětnou vazbu od svého těla. *3082*


 #2572 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 06:56:18 | #2609 (7)

To je pravda.


 #2572 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 13:24:31 | #2581 (6)

Takových je, co po diskuzích radí, jak dělat bramboráky v páře, na pánvi ve vodě, apod *17574*
Člověk je holt tvor vynalézavý *27179*


1  
 #2568 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 19:25:14 | #2586 (7)

Nejezte řízky a bramboráky a máte po problémech. *289*


 #2581 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
03.02.25 22:23:44 | #2587 (8)

Bramboráky jsem nejedl v mládí,když jsem se líbal a spal vedle ženy.Dnes spím sám,protože chrápu,tak můžu prdět i smrdět po česneku *2* *2* *2*


1  
 #2586 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 08:22:12 | #2627 (9)

... a žlučník vlastně taky nepotřebuješ, tak proč ho nevyříznout, viď. *47* *47* *47*
*20823*


 #2587 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 00:16:53 | #2590 (8)

Můžeš je jíst dají se upravovat jinými způsoby.


 #2586 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 08:17:55 | #2626 (9)

Nemám jediný důvod. Fuj. *42*


 #2590 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 12:59:56 | #2656 (10)

Myslel jsem bramboráky


 #2626 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
04.02.25 22:47:43 | #2687 (11)

Já taky. *5087*


 #2656 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 06:52:02 | #2605 (4)

Musel by si tam přilít oliváč, aby se to nepřepálilo, pokud není ghí *6807*


 #2564 

| Předmět: RE: RE: RE:
04.02.25 06:42:42 | #2598 (3)

Budeš se divit, ale doporučovali ho spolu s vejci v jednom pořadu na naší celostátní rozhlasové stanici. Pan doktor uváděl, že se názor na obé posunul.
Je to pochopitelné, babičky a dědové, pokud na to měli, pak jedli, co dům dá. Nějaké kardiovaskulární je vůbec netrápily. *2232* *6688*


 #2558 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 06:46:05 | #2600 (4)

já se nepřu, jde i o chuťové preference. Já třeba udlám vajíčka na másle raději.

Když koupím věpřové a jsou tam tlusté kousky, tak ty vysmažím zvlášť aby nebyly v jídle a dám je mé stoleté mamince. Ta si pochutná i když měla žlučníkové kameny ale teď je kost a kůže a může cokoliv mastného.


 #2598 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 07:05:10 | #2617 (5)

To je krásnej věk, tak ji ode mě pozdravuj a že ji přeji do další stovky hodně zdraví.
Mně je to taky jedno, ať si každý jí, co chce, ale názor na to můžeme mít každý jiný.
Tak vajíčka na másle dělám taky a teď jsem na ně dostal chuť, jak to čtu *8158*


 #2600 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 08:57:56 | #2643 (6)

Chut mám už odvčerejška. Jdu si je udělat. *4519*


1  
 #2617 

| Předmět: RE: RE:
04.02.25 06:39:21 | #2596 (2)

Ono je to také porážkovou hmotností vepřů - dnes cca 107 kg. Pak na tom chtěj sádlo *6807*
Tohle mi připomnělo mého kolegu z práce. Když jsem doma zabíjel, přinesl jsem pak do práce řízky, jak píšeš "prorostlé". Smažil jsem je ještě ráno a byly parádní. Kdybych věděl, že půlku toho řízku přes celý talíř hodí do koše, tak nenosím nic. Šel jsem vyhodit nějaké papíry vidím jak tam čouhá neumě zabalený do ubrousku, právě tou mastnou částí. Ještě mi tvrdil, jak si pochutnal *21540*


 #2557 

| Předmět: RE: RE: RE:
04.02.25 06:42:12 | #2597 (3)

většina lidí to tlusté nejí


1  
 #2596 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 07:02:14 | #2616 (4)

A chybu dělají, pokud je k tomu nevedou závažné zdravotní problémy, jak jsi psala.


 #2597 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 07:06:14 | #2618 (5)

noo:-))) taky nechou být třeba tlustí. Dají si tlustý řízek a pak aby hodinu někde běhali po lese. Nškdý i dýl.


 #2616 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 07:11:37 | #2622 (6)

Ono jim to stejně nepomůže, protože po běhu si dají svůj oblíbený věneček, dortík, větrník, čipsy, hamburger, coca-colu *4310*


 #2618 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 12:56:56 | #2654 (7)

Po sportu tělo ještě hodinu spaluje v klidovém stavu a souhlas nesmíš po sportu jíst to co píšeš. *29716*


 #2622 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 19:26:10 | #2668 (8)

Vidíš, mrkni se dnes na tu omladinu. jen to sedí u mobilu a něco pořád převrací v hubě, pak mají zkažené zuby, víc než my. Myslel jsem si, že se to zlepšilo a ono prý vůbec a naopak díky ranním džusům a tomu ostatním, cu jsem psal.


 #2654 

| Předmět: RE: RE: RE:
04.02.25 12:45:38 | #2649 (3)

Když jsem se učil tak nám bylo říkáno že prase má mít jatečnou váhu 85 kg,ale moc dobře vím že praxe je úplně jinde kolem 120 kg nej .


 #2596 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 19:19:11 | #2664 (4)

Právě, že to berou od těch cca 107 a 120 už je moc. Pak tomu co na nich je, pokud tam něco je není ani sádlo.


 #2649 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
05.02.25 00:18:51 | #2689 (5)

Oni mají takový přístroj na měření tuků,jak změří přes kůži co prase vyjede z napařovací linky,tak dají stempl kde je vidět jakost masa , tuků a pak to jde dál k postupnému dodělání celé prase,ale to ti psát nemusím co se děje pak po tomto úkonu,bylo by to na dlouhou stať.


 #2664 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.02.25 06:55:54 | #2697 (6)

kaliperační kleště


 #2689 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.02.25 06:56:28 | #2698 (6)

Ještě to děláš a nebo už pracuješ jinde?


 #2689 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.02.25 12:14:50 | #2703 (7)

Jsem tam byl ve 20 letech 2 měsíce z té napařovací linky jsem omarodil chřipkou a že jsem byl v zaucni době vyhodili mě,jsem ale rád že vyhodili nevydržel bych to tam .


 #2698 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.02.25 19:14:09 | #2708 (8)

Tak jsi na ÚP?


 #2703 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.02.25 19:14:40 | #2709 (9)

Stejně pro žida divná práce, není to košer zabíjení.


 #2708 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.02.25 01:25:25 | #2732 (10)

No košer bylo když jsem odešel do Čech a nevrátil se k službě ve své vlasti.


 #2709 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.02.25 06:44:33 | #2740 (11)

To právě nebylo.


 #2732 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.02.25 12:13:26 | #2752 (12)

No bylo právě moje srdce nechtělo studovat vojenskou školu v Izraeli a nebo být v obchodě. Když byla možnost jet do Čech tak jsem tu zůstal na furt a dlouho jsem s rodinou nebyl v kontaktu osobně. Ale už vše ok .


 #2740 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.02.25 19:43:15 | #2767 (13)

Kdo by chtěl bojovat? Lidé se mají domluvit a vyjít si vzájemně vstříc. Nejrozumnější by byla federace.


 #2752 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.02.25 23:25:16 | #2770 (14)

Nikdo nechce bojovat jen ten konflikt je dlouho už.


 #2767 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.02.25 06:41:27 | #2773 (15)

Jedině možná je dohoda.


 #2770 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.02.25 01:24:09 | #2731 (9)

Né to jsem tam dělal když mi bylo 20 let


 #2708 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.02.25 06:44:03 | #2739 (10)

A co děláš teď, jestli to není tajné a ještě by mě zajímalo, kolik máš těch sester?


 #2731 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.02.25 12:08:35 | #2750 (11)

Jsem ze tří dětí.


1  
 #2739 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.02.25 19:39:14 | #2764 (12)

Kazi, Teta a Libuše.


1  
 #2750 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.02.25 10:50:38 | #2827 (13)

Věra, Naděžda a Ljuba. *3473*


 #2764 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
08.02.25 19:23:12 | #2836 (14)

Kecáš, tvoje vrstevnice? *6807*


 #2827 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.02.25 12:11:00 | #2751 (11)

Spravuju majetek co rodina tu nechala tedy musela nechat když je tato vláda před rokem 1990 donutila odejít,ale to je na dlouhé lokte. Tu jsem se protloukal vrátil se na místo činu,kde jsme žily a zůstal tu. *29716*


 #2739 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.02.25 19:40:05 | #2765 (12)

Aha, takže neděláš nic a žiješ z renty.


 #2751 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
06.02.25 23:24:05 | #2769 (13)

Potloukal tak že pracoval rukama,ono to je ty vztahy rodiny na dlouho,otec zahořkl na Čechy, nechtěl sem a právník, kterého platil něco chtěl,tak jsem jel,ale nikdo nevěděl že na furt to rodinu naštvalo,v Izraeli jsem studoval vojenskou školu.


 #2765 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.02.25 06:39:58 | #2772 (14)

To si ještě neměl nadváhu předpokládám.


 #2769 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.02.25 10:08:55 | #2777 (15)

Mírnější ano 90 kg na výšku tenkrát 182 cm.


 #2772 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
07.02.25 19:39:44 | #2791 (16)

Tak to šlo.


 #2777 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
04.02.25 22:51:04 | #2688 (4)

Ty jsi řezník?


 #2649 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
05.02.25 00:25:47 | #2691 (5)

Jsem kuchař učili nás to v teorii ,ale na jatkách jsem také dělal chvilku,ale nebylo mi dobře tak šel dál.


 #2688 

| Předmět:
02.02.25 19:50:05 | #2517

Ještě si neslyšela jak umím preludovat *33060*
Ptáci létají vždy na mé okénko, slizy jim ukapávají dojetím a ani je nenutím přebírat čočku nebo hrách *8158*



| Předmět: RE:
02.02.25 19:50:27 | #2518 (1)

slzy *8158* *8158* *8158*


 #2517 

| Předmět: RE:
02.02.25 19:55:32 | #2521 (1)

Ani neuslyším...😁😁😁


 #2517 

| Předmět: RE:
03.02.25 09:07:16 | #2559 (1)

Si děláš prču, ale nám létají sýkorky na parapet a klofáním do skla nás upomínají, když mají prázdný krmítko *27179*


1  
 #2517 

| Předmět: RE: RE:
04.02.25 06:45:52 | #2599 (2)

Já mám jedno pěkné krmítko také před oknem a vždycky mám obavu, aby nespadlo, když se jedna hrdlička uvelebí uvnitř a druhá na ní kouká shora ze střechy *8158*


1  
 #2559