Rakytník
Nejlepší je Leikora, ač je to stará odrůda a má hodně trnů. Zato je
hodně úrodná dost dlouho vydrží na větvi (tedy záleží na tom, jak to
obíráš, zda to dáš do mrazáku a pak oklepáváš a nebo jako já,
kleštičky a cvak, cvak)
Pak ty novější naše, Sluníčko, Krasavice, Aromat... ty se mi
osvědčili... první dvě méně trnů a krasavice opravdu vybarvená.
Jinak Rakytník je cizosprašný... jeden samec stačí cca na 5 rostlin.
Protože samec píchá jako kanec a také tak roste, je lepší jej dát dál od
samice, aby se k ní mohlo (ale kvůli větrosnubnosti na sebe musí vidět).
Třeba pět metrů od sebe... roh zahrady a samici v prostoru na slunci. Samec
nemusí mít nutně tolik větví.
Hnojiti netřeba, jen nesnáší vysokou hladinu spodní vody (samozřejmě na
začátek mu trochu přilepšíme:)
Využití:
šťáva - vylisovat za studena, nebo vařená... cukr nebo bez, do mrazáku na
zimu, nebo do čaje, dobré je jí dát do těch kostiček na led a pak už jí
jen vyklepnete a dáte třeba do limonády s mátou:)
Džem - klasika, ale che to cukr, bohužel má takový zvláštní zápach a
chuť, ne každému to chutná:)
Olej - vylisované zbytky usušíme a pak křes sítko propasírujeme... nahoře
nám zbytou semínka, ty rozdrtíme tyčovým mixérem a dáme do
slunečnicového oleje... dle uvážení, třeba třetinu láhve... čtrnáct
dnů to každý den protřepáváme, ne na sluníčku a hotovo... dá se na tom
smažit, přidávat do salátů, jako zálivku.
Tinktura - slivovice a zbytky, které prošly sítem... nasypeme do láhve
slivovice, nebo vodky, nebo lihu a zase stejně jako s olejem protřepáváme
každý den a pijeme, trošku, ně celou láhev:)
Čaj - dá se z bobulí i z drti a nebo i z listů a tak se nemusíme bát při
sklizni, když nám tam něco spadne:)