Rozcestník >> Koníčky a zájmy >> Zahradničení

Informace

Název: Zahradničení
Kategorie: Koníčky a zájmy
Založil: dutch
Správci: dutch
Založeno: 07.06.2016 20:44
Typ: Stálé
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 50443x
Příspěvků:
663

Toto téma sledují:


Předmět diskuze: Zahradničení - Zahrada, zahrádka, pěstování, údržba zeleně, věčný boj s plevelem
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

| Předmět: Půda pro rajčata
29.07.22 13:55:07 | #741

Rajčata (keříčkové hybridy Darinka F1) jsme si předsadili do rašeliny, posléze pak klasika do země, kde byl zaryt popel z krbu (čisté dřevo) a už teď mají nádherné plody, nicméně na části z nich se objevuje suchá hniloba... dočet jsem se, že je to kvůli nedostatku vápníku... nabízené řešení postřiku se mi moc nelíbí... nějaký jiný tip na to, jak je zachránit?



| Předmět: RE: Půda pro rajčata
29.07.22 13:58:04 | #742 (1)

Pridej do zeminy par rozdrcenych skorapek od vajec..... *15196*


 #741 

| Předmět: RE: RE: Půda pro rajčata
29.07.22 14:01:43 | #743 (2)

bingo.. to je nápad! díky :))) tak na přesrok... posílám *7623* *35244*


 #742 

| Předmět: RE: RE: RE: Půda pro rajčata
29.07.22 14:05:22 | #744 (3)
*26220*

 #743 

| Předmět: RE: RE: Půda pro rajčata
29.07.22 14:05:45 | #745 (2)

jen technická - může to (nedostatek vápníku) být i tím, že je to tzv. přelité (živiny odtekly jinam)?


 #742 

| Předmět: RE: RE: RE: Půda pro rajčata
29.07.22 14:09:52 | #747 (3)

Našla jsem také toto:

Onemocnění se vyskytuje především na půdách vydatně hnojených dusíkem a draslíkem. Tyto živiny totiž brzdí příjem vápníku, jehož sice v půdě může být dostatek, avšak pro rostliny není přístupný.

U mě se nejvíce projevovaly problémy v souvislosti s popelem. Přestalajsem sypat popel přímo do záhonů, ale dávám h do kompostu a nechávám da roky uzrát. Na záhoně kde už je popel déle než dva roky, se situace také zlepšila. Popel má tendence se rozkládat a vázat na sebe živiny.


1  
 #745 

| Předmět: RE: Půda pro rajčata
29.07.22 14:05:51 | #746 (1)

jaké dřevo používáte? Je třeba taky dbát na to, aby byl popel již rozložený alespoň jeden rok, ideáně dva v kompostu jinak odebírá rozklad popele ze země živiny. Skořápky moc nefungují, zkoušela jsem. Lepší je prostě vydržet než se popel rozloží a dávat velký pozor na to, aby se nespalovaly nějaké jedy či jedovaté dřevo jako například tuje nebo cypriše. Tam to trvá i 5 let než se země vzpamatuje. Vše odzkoušené a zažité ve vlastní zahradě :-))


 #741 

| Předmět: RE: RE: Půda pro rajčata
29.07.22 14:10:26 | #748 (2)

pálíme kde co (dřeviny a šáší), teď to byla meruňka a jablko, ale bude ořech, bez i nějaký to jabko...
ta připomínka s dobou tlení na kompostu je zajímavá... zkusíme, díky
*35244*


 #746 

| Předmět: RE: RE: Půda pro rajčata
29.07.22 14:18:35 | #749 (2)

Nezapomen, ze kazda zahrada, potazmo jeji zemina je odlisna. Co funguje u tebe, nemusi jinde a naopak.


 #746 

| Předmět: RE: RE: RE: Půda pro rajčata
29.07.22 14:20:40 | #750 (3)

jj ale tím popelem to asi bude... dřív jsme je měli v květináčích a pohoda... teď poprvé volně na zahradě, kam bylo dáno hodně popele...


 #749 

| Předmět: RE: RE: RE: Půda pro rajčata
29.07.22 14:25:43 | #751 (3)

U skořápek je stejný problém jako u popela. Mají v sobě hodně zbytků od bílků a bylo by je třeba dezinfikovat aby se nerozkládaly či nezůstaly na nich hnilobné zbytky. Ono to nakonec všecko správně vyhnije, ale chce to čas. A rajčata potřebují klidnou zeminu, bez nějakých přidávaných kusů popela či rašeliny nebo kupovanou zeminuz. Mají rádi svůj kídek a teplíčko, rostou mi nádhehrné rajčata asi 4 rokem a předtím dva roky zoufalství, kdy jsem vozila rašelinu, vejce, popel, hnojivo a furt něco hnilo nebo plesnělo a pak jako když utne. Jen jsem poryla, trochu sušeného koňského a kravskéh hnoje a nic víc.


 #749 

| Předmět: víno
12.10.21 17:36:03 | #733

Musí se do hroznové šťávy dát kvasnice a jestli, tak kolik asi ?



| Předmět: RE: víno
12.10.21 17:48:58 | #734 (1)

Měly by tam jít vinné kvasinky a t ti řekne ten kdo je prodává. Myslím že tyto kvasinky se speciálně nakupují protože ovlivňují chuť


1  
 #733 

| Předmět: RE: RE: víno
13.10.21 01:22:37 | #735 (2)

Aha, ďakes.


 #734 

| Předmět: RE: víno
19.11.21 17:53:28 | #736 (1)

Teoreticky nemusí, ale nezaručíš správné rozmožení a převahu těch správných kvasinek. Proto se tam přidávají ušlechtilé a již předmnožené. Může se tem dát i výživa, která onu populaci ještě podtrhne, aby se např. nepřemnožily kvasinky s octovým charakterem. Vše se dá koupit ve vinařských potřebách.



| Předmět: RE: RE: víno
19.11.21 17:56:23 | #737 (2)

Předmnožení se může docílit na jablečném moštu během krátké doby, většinou je postup uváděn na balení, popř. udává prodejce.



| Předmět: RE: RE: RE: víno
19.11.21 18:04:22 | #738 (3)

*2614*
Pro mne jen spíš platonická záležitost, vlastně zvědavost.
Vlastně jsem trochu kombinoval, jak dělají lidi alkoholický nápoj (sider) z rozinek. Asi tak nějak podobně.

Teda ne, aby si někdo o mně myslel něco špatného. Jsem nealkoholik, nanejvýš se "zřískám" dvěmi pralinkami s višní v griotce. *15238*


1  
 #737 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: víno
19.11.21 18:08:24 | #739 (4)

Ono na cider přímo seženeš nějaké vhodné kvasinky, ale já s tím nemám zkušenost, já zase spíše zkouším víno např. ze šípků, ovoce, apod. A také to dělám spíše ze zvědavosti, ale je fakt, že pak když koštuju, tak jsem vždy jak motyka :-))).



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: víno
19.11.21 18:30:07 | #740 (5)

*15238*
Vždycky jsem kroutil hlavou nad tím, jak profesionální koštýři tu dobrotu nepolknou ale vyplivnou. Barbaři.


 #739 

| Předmět:
05.10.21 10:21:06 | #715

Dotaz pro zahrádkáře a všechny, co pěstují dýně. :D Dají se tyto dýně jíst? Mám je tu od někoho a nevím, co s nima? Jsou nějaké okrasné asi, ale vystavovat si je nechci. :)



| Předmět: RE:
05.10.21 10:56:58 | #716 (1)

Pěkné - jakási mutace patizonu.
Když jsou zralé, tak mají často velmi tvrdou kůru se kterou si poradí už jen truhlářská pilka. Vnitřek je zajisté jedlý, ovšem otázkou je, jestli je chutný a jestli má cenu takové krasavce ničit řezáním. Patizony mají chuť připomínající vlašské ořechy. Hodí jíst se i obalované a smažené. Receptů na přípravu jsou zajisté stovky.
Jednu z těchto dýní bych určitě ze zvědavosti otevřel, vyfotil a potěšíl fotkami zahrádkáře.


1  
 #715 

| Předmět: RE: RE:
05.10.21 11:23:17 | #717 (2)

Jaj, no nezkoušela jsem je řezat ještě, ale no potěš koště, tak to si užiju. :D Jako jestli jsou jedlé a ještě chutnají takto, jak říkáš, tak bych je určitě ráda ochutnala a zkusím to. :)
Tak jo, když se mi to tou pilkou podaří nějak rozříznout, tak určitě pošlu další fotku na okouknutí. :)
Díky moc za info :) paráda *34703*



| Předmět: RE: RE: RE:
05.10.21 12:37:59 | #718 (3)
*20634*

1  
 #717 

| Předmět: RE: RE: RE: RE:
05.10.21 15:44:20 | #719 (4)

Tak to mám :D a ani to nebyla fuška nakonec. nejdřív jsem hledala pilku, nenašla, tak jsem zkoušela kuchyňský nůž na chléb, no má zoubky a nějak to nešlo. :D Tak jsem si říkala, co s tím, že budu muset sehnat pilku a nakonec mě napadlo, že mám švýcarák, co mi nedávno někdo daroval a právě, dostala jsem ten s tou pilkou a kleštěmi, jelikož jsem si ho moc přála. Byl to můj sen, mít švýcarák a tak jsem zkusila tu pilku a teda, je best, uřízla to jak máslo skorem. :D Nafotila jsem ho k tomu a doporučuji, jestli někdy někdo budete přemýšlet o švýcaráku, tak opravdu stojí za to. ;-) Jo a jinak, dužinu jsem chutnala a přišla mi bez chuti. Nic extra, ale jíst se dá. Tak uvidím, co z toho. :) Ještě jednou díky za rady. *34703*


1  

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
05.10.21 15:46:45 | #720 (5)

Zkusím nasušit ta semínka. Ty mohu běžně. Mňam. *34703*



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
05.10.21 17:31:47 | #721 (5)

Všimlas si, že ta spodní zelená část má málo dužiny oproti té, co mi připadá jako patizon. Možná dají semena ze spodní části něco jiného, než z horní části. Můžeš se vydat po stopách Mendela a začít příští rok experimentovat.
Zbývá přijít na ten mechanismus, který dal vyrůst takovému mutantu. Možná na květ rostliny patizonu přilétla včelička, která před tím pilně pylovala zelenou dýni. A nebo naopak.

Ještě k těm semínkům, ty mám také moc rád, jak vařené v polévce, tak jen tak na sucho. Měl bych je ještě raděj, kdyby se to tak blbě neloupalo.

No a tobě díky za milé "popovídání".


1  
 #719 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
05.10.21 18:18:22 | #722 (6)

Ajoo, no já ti to nějak moc nezkoumala, ale jo. Jak jsem si tě přečetla, tak jsem na to mrkla a takhle, jak tam je ten předěl viď. Hezký. :) No, klidně bych to i zkusila, třeba někde vysadit příští rok, ale já ani nevím, jak ta semínka uchovat. Jestli víš, tak poraď a ráda si něco určitě schovám a je fakt, že by bylo zajímavé to zkusit co z toho nakonec vyjde. :)
K těm semínkům... Noo, já je vždycky neloupu, jak kdy. Dle chuti. Někdy to chroupu i s těmi slupičkami. :D Já vím, asi divný, ale takhle občas jím i neloupané arašídy se slupkami. :) A to samé kakaové boby natural a podobně. No co se dá, ale ne vždy a opravdu občas, dle chuti. :) Mě to chutná tak i tak.

Taky moc děkuji za popovídání a za rady a porady a třeba ještě poradíš. Fakticky bych je i zkusila opravdu vysadit. :)



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.10.21 00:41:44 | #723 (7)

Se semenama je to prosté : rozprostřít a usušit.

Buráky se slupkama jsem ještě nejedl, až budou na trhu, tak to skusím. A také, tebou motivován, se poohlédnu po nepraženém semenu a zkusím je nasadit.


1  
 #722 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.10.21 13:12:51 | #726 (8)

Paráda. Díky. Stejně je ale zajímavé, že když se to nasuší, že to pak vyklíčí. Příroda to hezky zařídila. :) *34703*

:D tak to jsi fakt dobrej, že zkusíš ty buráky, ale nevím, zda ti to bude chutnat. To je prima, že takhle zkoušíš nové věci. Tak přeji dobrou chuť. :)

No pěkný, tohle potěšilo, že zkusíš taky nasadit, tak přeji ať se zadaří a pak si tu třeba ukážeme, co nám vyrostlo. :D Jsem na to zvědavá.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE:
06.10.21 01:09:28 | #725 (5)

Jinak semínka usušit,jak píše Ondi,třeba na papír,pak dát do zavařovačky a příští rok na jaře si je můžeš vysadit. A třeba to hodí příští rok úplně jiný tykve *30434* Podle mě druh ozdobný tykve to je. Ale zase ozdobný nejsou na jídlo a jsou hořký jako prase,tak to možná bude nějakej mutant míchanej.


1  
 #719 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.10.21 13:14:59 | #727 (6)

:D mutant, no to jo a já si myslela v první chvíli, že to je opravdu běžný. A jsem fakt zvědavá, co z toho bude.
Dík, do sklenice, jasně. Ještě musím omrknout a připravit se na to, jak a kde zasadit. :) Ať to neprošvihnu nějak.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.10.21 13:40:37 | #729 (7)

Osobně sušený semena (třeba rajčata) připravené na výsadbu, dávám do papírových pytlíčků. I usušené semínko obsahuje vázané molekuly vody. Jde o vlhkost a tedy o znehodnocení klíčivosti plísněm, nebo hnilobou.
Pochopitelně je možné semínka vysušit i v troubě za teploty nad 100°C, ale pak už nevyklíčí.


1  
 #727 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.10.21 13:54:39 | #730 (8)

Ahaaa. Vlhkost, tak to tedy raději dám do něčeho papírového. :) No, vlastně, já vím, že takhle se skladuje i něco jiného, do papírového pytlíku a někdo to ještě dá tak do sklenic. Jo, tak super. Děkuji. To bych se pak taky mohla po čase, až bych je odněkud tahala, divit, že jsou k ničemu. :)

Pak se snědí, na tu stovku v troubě. :D Tak to je fajn vědět, že ani tak by to nešlo. No nenapadlo by mě to tak sušit, ale nikdy nevíš, koho co napadne. :) díky dík moc *34703*



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.10.21 15:01:39 | #731 (9)

Každej má nějakou metodu.

Například semínka rajčete připravuji tak, že je vybírám špičkou nože přímo z prkýnka na kterém je to vykuchané rajče a semínka lepím jednotlivě na kuchyňský papír. Ten nechám uschnout a po uschnutí hodím do papírové krabice s ostatními semeny.
Bavorský rajče

Tohle jsme pojmenovali po sousedovi v kempu, který byl z Bavorska. Rajče je sladkém šťavnaté a tmavé, Na tom kuchyňským papíru mám datum sklizně a hmotnost kousku - zde 850g, takže cvalík..
Pochopitelně pak potřebuji tak nanejvějš 6 těchhle semínek, který vystříhnu, nebo odtrhnu i papírem a dám do hlíny v kelímku (začátkem března). Po týdnu jsou 2 cm vysoký. Za další týden mají výšku zhruba 4 cm a dávám je do chladnější místnosti (kde je hodně světla). Po měsíci od nasazení semínka tak mají tak 10cm. Od půli dubna už koukám, jestli by rostlinky nemohly už do skleníku. Tam přečkají i ranní jinovatku.
Žijeme zde na Moravském poli asi 140m nadmořské výšky.


1  
 #730 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
06.10.21 15:35:32 | #732 (10)

To je paráda. Docela super návod. No jasně, ubrousek se rozloží a je to. Šikovný. :) To teda budou kusy. Takové rajče jsem nikdy snad neměla. Max do těch tří set. Tak je pak musíš určitě ukázat, jak se ta rajčata povedla. *34703*



| Předmět: RE:
06.10.21 01:04:55 | #724 (1)

Podle mě to je odrúda ozdobných tykví zkřížených z něčím. Se divím že nebyly hořký. Mě se letos skřížili hokaido z odzdobnýma a výsledek je taková menší kulatější,žlutější a z bradavicema. A hořká že se to nedá ani popsat. Už jsem tohle někde viděl co jsi sem dala a podle mě je to nějakej podruh ozdobný tykvičky. Ty jsi best na dekoraci na podzim,ale tenhle patizonovitej tvar se mě moc osobně nelíbí,mě se když tak už libí víc ozdobná tykvička velikosti a tvaru hodně velký hrušky z bradavicema.


1  
 #715 

| Předmět: RE: RE:
06.10.21 13:20:57 | #728 (2)

A máš ještě? Jestli můžeš, hoď to sem na ukázku. :) Bradavičnatce. :D No hořká není, tak nevím. Mě se to moc líbí, jak to vypadá, ale tyhle věci si běžně nevystavuji. :) No já tyhle ozdobný moc neznám, spíš jen máslovou, z té jsem udělala docela mňamkózní svíčkovou a hokaidó a to jsem z ní zkoušela polívku, jak nad ní mraky lidí slintá a to mi teda moc nejelo. Asic mám jinak mlsnej jazyk. :D *34703*



| Předmět:
18.04.21 12:07:18 | #712

Tady to vypadá, že všichni zahradkáři zmrzli jak rozkvetlé meruńky.....
Já se chystám sázet živý plot- ptačí zob sem tam říznutý javorem. Nemáte s tím někdo zkušenost? Nezadusí ptačák ty javory?



| Předmět: RE:
02.05.21 09:39:34 | #713 (1)

Tady prez den - taky zima +19 a v noci jeste hur +9 -- ale ma se oteplit ve stredu bude +19 prez den -- ale houby uz rostou :-)



| Předmět: RE: RE:
02.05.21 09:40:50 | #714 (2)

pardon - dneska +16 a ne +19 :-((



| Předmět:
13.04.21 18:11:03 | #711

Skoro po měsíci můžu napsat totéž co ratka: Venku sněží, ale zahrada se hlásí...... *5503*



| Předmět: Je tady někdo?
21.03.21 13:48:39 | #706

I když venku sněží, zahrada se hlásí.


1  

| Předmět: RE: Je tady někdo?
21.03.21 14:02:52 | #707 (1)

*3284*
U nás také poletuje sníh, vzduch má +2°C.

Zahradníkem nejsem ani já, ale mám rád rajčata, okurky, hrášek, fazole a taky salát, když se mi povede. Za to nenávidím mšice a slimáky. Hraboše také.

Tady u nás, na Moravském poli (nedaleko svedl Přemysl Otakar číslo 2 svou poslední bitvu), je celkem sucho. Spodní voda hluboko, někde kolem 10 metrů, kam dosáhnou akorát kořeny staré třešně, takže pravidelná zálivka je nezbytná, což se mi dost často nedaří.


1  
 #706 

| Předmět: RE: RE: Je tady někdo?
21.03.21 14:04:18 | #708 (2)

Vím kde to je, dokonce jsme se byli s manželem podívat k památnému kameni.


1  
 #707 

| Předmět: RE: RE: RE: Je tady někdo?
21.03.21 14:06:14 | #709 (3)

nedaleko vesničky Dürnkrut


1  
 #708 

| Předmět:
07.03.21 13:04:14 | #705

Vypadá to na jaro, je čas začít něco dělat. Já ostříhal víno a spáli pár větví at' mám popel do záhonků. Pokračování za týdfen, hezky pomalu at' se nestrhám *27179*



| Předmět: Mají 5 let rostly nadivoko a za…
20.02.21 16:46:21 | #690
| Předmět: RE: Mají 5 let rostly nadivoko a za…
20.02.21 17:13:39 | #696 (1)

Pěstuješ roubovance?



| Předmět: RE: RE: Mají 5 let rostly nadivoko a za…
20.02.21 17:14:04 | #697 (2)

smrk stříbrný



| Předmět: RE: RE: RE: Mají 5 let rostly nadivoko…
20.02.21 21:30:00 | #699 (3)
Mají 5 let vytáhl jsem je z Valašského pralesa a mají caa 1 1/2 roku v tzv. mé ordinaci a půjdou zpět pro orly za 20 let ne jak ti dnešní cvoci ekologičtí ..Já odjíždím na Krym zpět mám tam práci po 1 1/2 roku vždy jse občanem RF po 25 letech prací v RF
To není politika ukážu ti fotkami realitu ..

 #697 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Mají 5 let rostly…
20.02.21 23:27:37 | #702 (4)

sory jsem učeň od Salomona z Báňské .. jako učeň přes tři roky jako havíř v čelbě https://www.e15.cz/magazin/novy-rusky-dron-unese-naklad-o-vaze-az-180-kilogramu-1341959


 #699 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Mají 5 let rostly…
20.02.21 23:31:29 | #703 (5)

Tektonika Afričtí přátelé není sranda a kořeny to je věda ..


 #702 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: Mají 5 let rostly…
20.02.21 23:35:58 | #704 (5)

Kdo je schopný hovořit v teorii o nebo v realitě o zolu ?


 #702 

| Předmět: RE: RE: RE: Mají 5 let rostly nadivoko…
20.02.21 21:39:23 | #700 (3)
| Předmět: RE: RE: RE: RE: Mají 5 let rostly…
20.02.21 21:42:36 | #701 (4)

pozn. Jen ordinace ..


 #700 

| Předmět: Brambory
20.02.21 16:27:28 | #685

Letos poprvé po několika letech budou sázet brambory tzv. do sena ..



| Předmět:
20.02.21 15:52:32 | #659

Nezapomeňte ošetřit rány a špatně ořezané, vylomené, nebo houbou zasažené větve... ořezat a zatřít... stačí balakryl nebo tebakryl... stromové balzámy, jsou moc drahé a efekt je minimální. Pozor na štěpařský vosk, peckoviny jej moc rádi nemají. Také jde vyrobit doma, pokud máte v rodině včelaře.



| Předmět: RE:
20.02.21 16:28:56 | #686 (1)

Zatírám výhradně malbitem nejlépe už kyselým ..


 #659 

| Předmět: RE: RE:
20.02.21 17:04:26 | #693 (2)

Na tom nezáleží, jde o to, aby to nebylo ředěné ředidlem:)
Proto píši o stromovém balzámu, že je to zbytečná investice.


1