Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5539307x
Příspěvků:
149831

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #111985

Zobrazit vše


| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
23.07.23 00:02:13 | #111985
Reakce na příspěvek #111983

Já jsme nikdy plátce DPH nebyl, ale co vím, je to prostinké :
podnikatel nakupuje a veškerou DPH, lhostejnou v jaké sazbě, zaplacenou dodavatelům si eviduje.(jako absolutní částku)
následně z koupeného něci vytvoří a pro změnu na to hodí svou povinnou sazbu, opět si to eviduje v absolutní částce.

každého čtvrt roku pak provede porovnání DPH ODVEDENÉ DODAVATELŮM a DPH ZAPLACENOU STÁTU, a ten rozdíl mzi nasazenou na svoji produkci a odvedenou přes subdodavatele státu si vybírá zpět, ne (odečítá si ji od své zaplacené státu) ?
A jen dodávám, že tu DPH, kterou platí na své produkci, vlastně inkasuje od koncového zákazníka, on ji neplatí. nebo tak nějak to prostě podle mne je


 #111983 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:
23.07.23 11:02:29 | #112012 (1)

V zásadě se nevrací nic, kvůli tomu byla zavedená tzv. přenesená daň (reverse charge), to je další možnost podvodu, DPH nakonec v mnoha případech nezaplatí nikdo, protože nikdo nekontroluje oprávnění zboží a služby v tom režimu přijímat. Takže takhle koupíš bez DPH třeba celé topení do baráku.

Ale ten hospodský má zákonem určeno, že všechno s výjimkou vody kupuje s 21% a musí prodávat s 15%, tak co si může odečíst, když tu daň 21% nemůže od konzumenta ani vybrat? Platba v hotovosti je pro něj řešení, protože on při nákupu surovin obere stát o DPH rovnou a už to dál nemusí řešit, dokonce ten svůj řízek může o 10% zlevnit (proti konkurenci, která díky podvojnému účetnictví s daní nakoupit musí).

Ve stavebnictví je to spousta materiálu, který najednou například nemá jakostní certifikaci nebo cement ztvrdne, u automobilů jsou to např. díly z vrakovišť nebo napodobeniny, prodávané jako nové v celých e-shopech. Odpisy skladových zásob a inventury jsou bez kontroly, to nebylo ani za komunistů.

Osud EET je toho dokladem. A to nemluvím o pravidlech odpisu základních prostředků, tam utíkají státu miliardy na přímých daních. Prostě ten bordel všem vyhovuje jako např. ve zdravotnictví a proto se nic nezmění, státní kasa bude v pasivech pořád. Fascinuje mně, jak léta o tom kecají ministři, novináři i ti majitelé firem, ale nikomu to buď nedojde, anebo nic nechtějí měnit.


1  
 #111985