Rozcestník >> Politika >> Diskuze k aktuálním zprávám

Informace

Název: Diskuze k aktuálním zprávám
Kategorie: Politika
Založil: Potua
Správci: Potua , Honza-Vichr
Založeno: 31.03.2020 21:23
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 5387295x
Příspěvků:
148787

Předmět diskuze: Diskuze k aktuálním zprávám - Vlastní názor na aktuální téma, možno i s vložením odkazu na související článek.Samozřejmě bez osobních útoků,vulgarit a komolení jmen i nicků.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #151048

Zobrazit vše


| Předmět: RE: Velmi kyselá višnička
20.04.24 08:08:27 | #151048
Reakce na příspěvek #151041

Ono ani tak nejde o pepíky, i pražské metro je věcí celé ČR, ne jen Prahy. Kdyby těch tras bylo až po Z, jen dobře, byl bych rád, ač nejsem "pepík". Často bych tam jezdil, být v Praze už konečně kloudná síť metra.
Pravda je to o navyšování cen. To je nešvar celé ČR, ne Prahy. Je to chyba vlády a zákonodárců, že nejsou schopni, vlastně díky korupci spíše ochotni, nastavit pravidla a zákony tak, aby navyšování cen u státních zakázek a u zakázek, na který stát alespoň z části přispívá, nebylo možné o navyšování cen ANI HOVOŘIT!!!
Jsou samozřejmě případy, kdy je nutno navýšit cenu, ale to se netýká mega staveb typu dálnice, výstavba nemocnice na zelené louce, apod. Přece kdo jde do výběrového řízení, ten dobře ví, do čeho jde. Předem jsou vypracovány různé studie ohledně podloží, atd atd. Kdo neumí spočítat náklady, ať už do výběrka neleze, pokud cena má překročit 10 000,-, protože to je totální amatér.
Nevejdeš se do ceny, to zjistíš až v průběhu prací? Pak máš 2 možnosti: Buď to v tichosti zabal a odejdi i s těmi tvými makači posbíranými po Evropě a úřadech práce a nečekej ani 1 korunu za cokoliv, nebo akci dokonči se ztrátou. Tvoje věc. Nastoupí druhý v pořadí. Nebo německá firma - kvalitnější, levnější, makající ve dne v noci, tak že rychlejší.
Během pár let by se to hezky vytříbilo, lajdácký firmy typu Skanska a další šmejdi by skončili a vznikly by nový firmy, který by do toho šly už podle nových pravidel a zákonů a český speciality jako navyšování cen o stovky %, šlendrián, zlodějny a podvody by skončily. Asi nikdy úplně, ale o 99% by jich jistě ubylo. Hlavně taky exemplární tresty pro ty, kdo podvádějí, korumpují, nechají se zkorumpovat. Exemplárními tresty myslím něco ve smyslu - vezmeš úplatek, pod 10 let nepodmíněně ti právo neumožňuje se dostat. Vyjímečné tresty pravidlem.
Ono by se vidělo, jestli to jde, nebo nejde. Já vím, že by to šlo.
Samozřejmě že ti, kdo vyberou firmu na státní zakázku, musí být trestně zodpovědní a jsou povinni denně kontrolovat průběh prací tak, aby se zase nemuselo až po předání díla a ročním provozu koumat nad tím, jestli v tom či onom místě bylo vše provedeno podle smlouvy. To musí mít "stát" dedodenně "na očích", zda vše je prováděno jak má být a na základě čeho byla utvořena cena!!! Za to musí být někdo z politiků a úředníků trestně zodpovědný!!!!!


 #151041 

| Předmět: RE: RE: Velmi kyselá višnička
20.04.24 08:14:02 | #151049 (1)

Odpadly by pak i kecy typu: Nechceme nejlevnější, to určitě musí být strašně nekvalitní!
On by totiž každej stavitel věděl, že kvalita je na 1. místě ze zákona a že ji obejít nemůže. Že nemůže nic ošidit, protože je nad ním bubák v podobě klidně i 20 let nepodmíněně za ošizení kvality betonu, za 20 cm betonu namísto 30 cm, apod. A to bez milosti, jednotná sazba!
Já osobně, být to jen na mě, bych šel v těch trestech ještě dál. Dá se říct, že mnohem dál. No co...nač nepoctivce, co kradou ve velkým, živit v base???


 #151048 

| Předmět: RE: RE: RE: Velmi kyselá višnička
20.04.24 19:03:28 | #151090 (2)

Pár slov k těm "festovním" trestům. Dost pochybuji o účinnosti takového postupu. Máme s tím totiž dost zkušeností. Za 1. republiky byly postihy za podvody a nekvalitní provedení v naprosté většině trestány pouze tržně, firma měla ostudu a bankrotovala, podnikatel přišel o svůj majetek, protože musel uhradit ztráty. Pak přišli Nacisté a za kdejakou blbinu byly těžké tresty, včetně poprav. Následovaly léta padesátá, opět velmi tvrdé tresty. Výsledkem byla neochota lidí přijímat odpovědnost, snaha neriskovat, vše dokládat. To ekonomice nemohlo prospívat. Další ukázkou může být Stalinův Sovětský svaz, kdy za sebemenší chyby či přečiny byly tvrdé tresty a nucené práce kdesi v ruských dálavách. Že by to vedlo k růstu sofistikovanosti technologií, to ani náhodou. Přineslo to sice extenzivní růst, ale růst ekonomiky byl limitován, podniky neměly zájem na inovaci a zvyšování úrovně technologií.


 #151049 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: Velmi kyselá višnička
20.04.24 21:15:30 | #151093 (3)

Tvrdé tresty za hospodářské delikty jsou i v USA. Je to taky jeden z důvodů přílivu zahraničního kapitálu tamtéž. Kožený může mluvit o velkém štěstí že si na něj americká justice do Baham nedosáhla. Takových investorů jako byl Kožený se do vězení v USA dostaly stovky.
V USA není jen tak vyklouznout z chapadel justice v případě krachu akciové společnosti či nesplacení pohledávek. To nad čím se u nás mávlo rukou a řeklo: holt " neviditelná ruka trhu".


 #151090 

| Předmět: RE: RE: Velmi kyselá višnička
21.04.24 06:29:44 | #151128 (1)

Cha cha cha, zasmáli se zbrojnoši.
Pražské metro zcela určitě není věcí celé ČR. To je zcela bez debat. Odahaduji, že většina lidí v této zemi na nějaké metro z vysoka víš co. Ale je to jen můj ničím nepodložený odhad, možná by nebylo špatné referendum na toto téma.
Konkrétně já jsem jel metrem jen jednou, za korunu. A nejezdil bych tam, ani kdyby těch tras měli milion.
Co se šaškárně s navyšováním cen veřejných zakázek týče, tak souhlas, tento brajgl je všude, kde se u nás něco dělá za veřejné peníze, to opravdu není problém jen prohnilé žumpy u Vltavy, ale celé republiky.
Ovšem tvé recepty by nejspíš stejně nikam nevedly. Nastoupili by ti druzí, třetí, ... desátí v pořadí a nakonec by to stálo ještě víc a vše by trvalo ještě déle. Krach firmy u nás asi nic nestojí, protože jejich majitelé okamžitě zakládají neustále jiné a jiné firmy a pokračují v "podnikání" vesele dál. Jo až se toto změní a parchant, který zfušuje zakázku a naseká dluhy půjde do lapáku a dokud vše nesplatí, nebude smět mít jiných padesát firem s virtuálním sídlem, pak by to možná šlo. Ale opravdu jen možná, protože český vychcánek to zase nějak obejde.
Co se odpovědnosti politiků týče, to je ještě větší problém. Už teď, kdy politik nezodpovídá skoro za nic a může beztrestně rozhazovat miliardy, se do politiky moc solidních lidí nehrne. Kdyby byla zavedena trestní opovědnost za způsobené škody, tak bychom asi měli vládu a zastupitelstva sestaveny výhradně z bílých koní.


 #151048