Zobecňovat se nemá- v posuzování režimu minulého,ani současného.Já
žiju v městské části,kde je plno upravených vnitrobloků plných
zeleně,dětských pískovišť a rozmanitých houpaček a prolézaček.Místní
obyvatelé si pochopitelně tato místa pečlivě udržují-nesmí tam psi.
Úcta k lékařům a zdravotníkům je v ČR tradičně velmi vysoká.V
případě učitelů už se rozlišuje.Poslední roky se ale zvyšují i jejich
platy.
Achillovou patou je potravinová soběstačnost.Jak ale říká agrární
analytik P.Havel- Ani zde bychom neměli podléhat iluzím.Málokdo totiž
ví,za jakou cenu bylo této tzv.soběstačnosti dosaženo.Ideovým autorem
potravinové soběstačnosti byl K.Gottwald,který také stál za prosazením
nástrojů,které měly potravinovou soběstačnost zajistit.V mnoha druzích
potravin se to skutečně podařilo i proto,že chyběla konkurence.Nízké ceny
pak byly dosaženy využitím záporné daně z obratu,kterou stát v praxi
dotoval ceny potravin.Kdyby se totiž v předlistopadovém Československu
prodávaly potraviny za ceny,za které je zemědělci a potravináři
vyrobili,byla by jejich cena minimálně dvojnásobně,v některých případech
ale i několikanásobně vyšší.Stát ovšem nedotoval pouze finální
výstupy ze zemědělské prvovýroby,ale již počátek výrobního
řetězce.Tehdejší zemědělci tak měli například v porovnání s
celostátním průměrem o deset procent vyšší platy a rozličné daňové
úlevy. Potravinová soběstačnost nás tak vyšla hodně draho,a za
předlistopadové období jí lze odhadnout na biliony korun.I díky tomu tak
chyběly peníze na rozvoj infrastruktury,technologie,vědu a obecně na
odvětví vytvářející vyšší přidanou hodnotu.