Rozcestník >> Politika >> Jak se žilo za socialismu, a jak se žije dnes

Informace

Název: Jak se žilo za socialismu, a jak se žije dnes
Kategorie: Politika
Založil: Jessie
Správci: Jessie
Založeno: 25.04.2020 15:59
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2294506x
Příspěvků:
42288

Toto téma sledují (11):


Předmět diskuze: Jak se žilo za socialismu, a jak se žije dnes - Vzpomínky dobré i špatné na konkrétní věci minulého režimu. Ty osobní nás pamětníků, nebo přímé vyprávění rodičů a prarodičů. A také o tom, jak žijeme dnes. Pište příspevky k tématu fóra, nikoho nenapadejte a neurážejte. Nezatahujte sem problémy z jiných fór a nezmiňujte lidi, kteří se zdejší diskuze neúčastní.
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #562

Zobrazit vše


| Předmět: RE: krásná doba
08.05.20 14:41:05 | #562
Reakce na příspěvek #556

Zobecňovat se nemá- v posuzování režimu minulého,ani současného.Já žiju v městské části,kde je plno upravených vnitrobloků plných zeleně,dětských pískovišť a rozmanitých houpaček a prolézaček.Místní obyvatelé si pochopitelně tato místa pečlivě udržují-nesmí tam psi.
Úcta k lékařům a zdravotníkům je v ČR tradičně velmi vysoká.V případě učitelů už se rozlišuje.Poslední roky se ale zvyšují i jejich platy.
Achillovou patou je potravinová soběstačnost.Jak ale říká agrární analytik P.Havel- Ani zde bychom neměli podléhat iluzím.Málokdo totiž ví,za jakou cenu bylo této tzv.soběstačnosti dosaženo.Ideovým autorem potravinové soběstačnosti byl K.Gottwald,který také stál za prosazením nástrojů,které měly potravinovou soběstačnost zajistit.V mnoha druzích potravin se to skutečně podařilo i proto,že chyběla konkurence.Nízké ceny pak byly dosaženy využitím záporné daně z obratu,kterou stát v praxi dotoval ceny potravin.Kdyby se totiž v předlistopadovém Československu prodávaly potraviny za ceny,za které je zemědělci a potravináři vyrobili,byla by jejich cena minimálně dvojnásobně,v některých případech ale i několikanásobně vyšší.Stát ovšem nedotoval pouze finální výstupy ze zemědělské prvovýroby,ale již počátek výrobního řetězce.Tehdejší zemědělci tak měli například v porovnání s celostátním průměrem o deset procent vyšší platy a rozličné daňové úlevy. Potravinová soběstačnost nás tak vyšla hodně draho,a za předlistopadové období jí lze odhadnout na biliony korun.I díky tomu tak chyběly peníze na rozvoj infrastruktury,techno­logie,vědu a obecně na odvětví vytvářející vyšší přidanou hodnotu.



| Předmět: RE: RE: krásná doba
08.05.20 15:23:53 | #569 (1)

Přesně tak. Ten socialistický ekonomický systém nebyl dlouhodobě životaschopný.


 #562 

| Předmět: RE: RE: RE: krásná doba
09.05.20 00:10:14 | #595 (2)

Viděl bych chybu v lenivém a nefunkčním státním aparátu. V teorii a na papíru by vycházelo vše na výbornou. kdyby i lidi pracovali zodpovědně a na výbornou.
Specielně třeba to nedostatkové zboží. V patnácti mi koupil otec ojetého pionýra, vše fungovalo, akorát jedna pneumatika měla přetržený drát. Prostě se musel koupit plášť. Maličkost, mysleli jsme. V mototechně ve Varech jsem se dozvěděl opakovaně, že v pondělí dostanou zboží a nikdy v té dodávce ten plášť nebyl. Otec sjezdil a obtelefonoval za pláštěm na pionýra mototechny v okolí K.Varů ... bezvýsledně. Jel jsem na prázdniny na Slovácko a pionýra poslal vlakem. Z nádraží jsem ho dotlačil domů, v Kyjově plášť také neměli a každé pondělí vyšlo na prázdno. Naštěstí jsem měl šikovného dědu, ten spojil konce roztrženého drátu po jejich ohnutí kombinačkama kusem jiného drátu a sešil tto dratví, aby duše nelezla bokem vem. Za tři roky jsem na tomto provizoriu jezdil aniž by se mi podařilo ten proklatý plášť sehnat. S tímto pláštěm jsem toho pincka pak prodal.


 #569 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: krásná doba
09.05.20 01:22:59 | #597 (3)

Takovýchto příběhů jsem slyšel mraky. Já vidím chybu v ideologii. Ta byla základní princip a byla tak vždy na úplně prvním místě, dokonce i před rozumem. Kdyby se bývalo postupovalo s rozumem a nedělali se zbytečné ideologické kraviny (např. obsazování vedoucích pozic "angažovanými" a nikoli odborníky), tak by to určitě bylo jiné. Těžko ale říct, jestli by to opravdu fungovalo, k čemuž je zapotřebí také přijít na to, jak přimět (ve smyslu motivovat) lidi, aby pracovali zodpovědně a na výbornou. Kapitalismu se tohle daří.


 #595 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: krásná doba
09.05.20 02:39:47 | #598 (4)

Si myslím, že to s ideologií socialismu, nebo komunismu nemá nic společného. Nebyl sebemenší důvod, aby nebyly do mototechen dodány pláště na pionýra, ventilky, svíčky, nebo stěrače.
Sháněl jsem suchý líh, v drogerii mi bylo řečeno, že není a že nebude, protože ta jediná fabrika vyhořela ... a basta.
S otcem, pozděl klauzovcem jsem ved debaty na tato témata. Například proč byly časopisy, jako např. 100+1 podpultové zboží, otec mi řekl, že důvod je v tom, že není dostatek papíru. A proč? Papírny nezavedou druhou směnu, protože nejsou lidé.

To byla obligátní výmluva - nejsou lidé. Oni byli, ale flákali se.
Další výmluvou byly - objektivní potíže.

Vzpomínám, že když se dostavělo sídliště Ovčárna v Sokolově, tak jaksi kdosi zapoměl na obchody s potravinami na Ovčárně. Jediná prodejna tam, měla v plánu množství pečiva pro situaci před zabydlením toho sídliště.

No a v jaké stavu bylo okolí nových sídlišť nemusím líčit - za deštivého počasí přístup možný jen v holínkách.

Do Dikobrazu napsal jeden člověk, že synkovi koupil k vánocům jízdní kolo, akorát ta dětská kola prodávali bez sedla, ta měla přijít někdy v lednu.

Ano, takových věcí byla spousta a lidé se jaksi naučili s tím nedostatkovým hospodářstvím žít.

Mohl bych také napsat, jak můj děda sháněl hřebíky v Kyjově a okolí a napsal svým příbuzným a známým po celé republice, jestli u nich mají v železářství tyhle hřebíky. Nějaké pak sehnal ve Varech.


 #597 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: krásná doba
09.05.20 05:56:06 | #599 (5)

*27179* No když ve vedoucích pozicích byli angažovaní diletanti, tak to řízení (podniků, hospodářského plánování...) zákonitě nemohlo být efektivní. Jak je v jednom vtipu z tehdejší doby: plány se plní na 100%, ale nikde nic není. V kapitalismu určuje výrobu poptávka (trh), v socialismu to byli plánovači. Ale celá situace jistě souvisí i s tím, že u nás (v soc. zemích vůbec) nebyla obecně nijak valná pracovní morálka, a to i těch šéfů; rozhodně ne taková, jaká byla na Západě. Taky proto Západ šel kupředu, narozdíl od nás.

Ale díky tomuto nedostatku se u nás rozvinulo kutilství, což je (bylo) naše světové specifikum, vedle ježdění na chaty a trampingu. *29716*


 #598 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: krásná doba
09.05.20 06:57:59 | #600 (6)

proto si narod umi usit rousky, na zapade dnes temer nemyslitelne. Bida naucila Dalibora housti..


 #599 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: krásná…
09.05.20 11:23:30 | #614 (7)

Bohulibé schopnosti už měli našinci za RU.I proto měli ambici na vlastní stát.Pozice sovětského satelitu nás spíš zabrzdila.



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.05.20 12:00:12 | #616 (8)

Vim, vsude jsou stopy Cechu, na hrbitovech,na nahrobcich jsou ceska jmena, predni salony vlastnili cesti krejci(treba v Zeneve), vychvalovany jsou i ceske kucharky, ktere odesly do sveta hledat praci.. atd, nedavno jsem se dozvedela, ze byli i cesti, vlastne zidovsti sefove mistnich divadel..


 #614 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: krásná…
09.05.20 17:05:39 | #632 (7)

Jo to jo


 #600 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: krásná doba
09.05.20 07:18:52 | #602 (6)

Dokonce i pamatuji že toto kutilství probíhalo přímo v zaměstnání :-) To částečně přetrvalo až do denšních dnů, kdy si člověk donesl do práce svůj PC a informatici mu ho opravili během pracovní doby. U nás. V Rkousku či Německu to bylo jinak. Tam se v práci relaxovalo. Chodilo se do bufetu přemýšlet a zíískávat inspiraci, taky do fitka či zahrát tenis. Celé rodiny se nahrnuly na oběd aby potěšily pracovníka při jeho práci... pamatji si jak jsme šli stříílet i s dětmi z luku během oběda s šéfem oddělení. Onměl obleček k tomu upravený :-) A neuvěřitelné večírky třeba vánoční, kdy se dělal raut a pozvala se nějaká pop hvězda :-) Lezly nám oči z důlků.


 #599 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: krásná…
09.05.20 07:27:18 | #604 (7)

Tedy nevim, kde jsi zila, ale pokud je mi znamo v Nemecku v praci zadny relax neexistoval, nemecka mentalita to ani nedovoluje, staci se podivat , jak vypada nemecky venkov..nejake flakani Nemci netrpi a ani na to nejsou zvykli, mozna tak v byvalem DDR, ale aby se konaly vecirky a popijelo se behem pracovni doby neexistuje.Slycham casto, jak se v Cesku(ne vsude) behem pracovni doby popijelo,zeny chodily ke kadernikovi, nakupovat a delaly se i vecirky v soukromi. UZ v patek odpoledne se jezdilo bez ohledu na pracovni dobu na chaty. Za to byl byval na zapade byl vyhazov.


 #602 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.05.20 07:28:00 | #606 (8)

Bavorsko :-)


 #604 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.05.20 07:38:23 | #608 (8)

Na západě bylo toto součástípracovní smlouvy. Bylo tam uvedeno že pracovní doba je v pátek do 12,00 a v podělí se začíná třeba v deset. Pak mohl pendler jezdít přes víkend domů. Někdy se firma proste ve 12 zavřela a jeli domů všichni. Je třeba taky vidět, že v Německu je pořád méně fabrik a vyrábí se mimo...většinou v Číně, Indonézii, ale i v Koreji, Thajsku, Indii. Tenhle jev se objevuje i u nás. A teď po koronaviru se snad ukáže že to není dobré, že si musím udržet svoji výrobu a své zemědělství. Třeba dražší ale být soběstační.


 #604 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE:…
09.05.20 12:10:27 | #617 (8)

porýní... *34069*



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: krásná…
09.05.20 17:07:59 | #633 (7)
*29716*

 #602 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: krásná doba
09.05.20 13:34:17 | #626 (6)

bože ty jsi teda případ. nemám slov



| Předmět: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: krásná…
09.05.20 17:32:09 | #637 (7)

To tak bývá, že když není argument, tak se musí mlčet.


 #626 

| Předmět: RE: RE: RE: RE: krásná doba
09.05.20 13:32:00 | #624 (3)

nadávaš na minuly system a co tak se podivat na neschopnost něco sehnat ve vaši rodině kdo chtěl nenadaval a sehnal si to a kdo kecal většinou měl púroblem sehnat i rohlik v pekárně



| Předmět: RE: RE: krásná doba
10.05.20 11:41:11 | #670 (1)

co ma společného soběstačnost s konkurenci? když jsme byli v potravinach soběstačni tak proč tu cpat konkurenci. po revoluci to bdopadlo tak že nnaši soběstačnost nzlikvidovali a kvalitni nahradili nekvalitnim