Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2370684x
Příspěvků:
66445

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #27736

Zobrazit vše


| Předmět: Respektujme své názory
13.05.22 07:15:00 | #27736

"Nerespektujete jiný názor‼️" ozývá se pravidelně z mnoha diskusí, jak kdyby jinost názoru byla nějaká hodnota.
Názory ale člověk nehodnotí podle toho, zda jsou jiné, ale podle toho, jaký mají obsah. Mohou být názory fundované, moudré, vtipné... a názory zcela nepodložené, hloupé, trapné...
Obsah pak určí, zda je názor hoden pozornosti a respektu. A pak také to, zda jde vůbec o názor.
🔸"Koprovka je chutná" je názor, jenž je možno respektovat a koprovku dotyčnému uvařit.
🔸"Koprovka není chutná" je též názor a je zcela na místě jej respektovat a nevnucovat dotyčenému jídlo, které nemá rád.
🔸"Do koprovky patří kopr" je fakt, není to názor a i když nemám rád kopr, nemohu tvrdit, že do koprovky kopr nepatří.
🔸"Do koprovky nepatří kopr" je lež, není to názor a není to ani fakt a pokud by to ohrožovalo gastronomii, mohlo by jít o desinformaci.
🔸"Koprovka je levicová a kdo ji jí je neomarxista" je lež, není to názor, ale demagogie a ideologie.
🔸"Koprovka podporuje růst vlasů" je lež, není to názor a jde o desinformaci. Taková informace by měla být označena jako lživá.
🔸"Koprovka je jedovatá" je lež, není to názor a jde o desinformaci, která může uškodit restauracím vařícím koprovku. Taková informace by měla být označena jako lživá, a pokud by byla šířena opakovaně, je na místě šíření takové zprávy omezit
🔸"Koprovka je jedovatá a kuchaři nás ohrožují na životě, protože nám to tají!" je lež, není to názor a jde o desinformaci, která může vážně ohrožovat kuchaře i restaurace, protože by na ně mohl někdo zaútočit. Taková informace by měla být označena jako lživá, při větším šíření měla mazána a podniknuty kroky proti těm, kdo ji šíří.
Názor z toho všeho ovšem byly pouze dva první případy.


1  

| Předmět: RE: Respektujme své názory
13.05.22 17:38:07 | #27737 (1)
*15238* *15238* *15238*

- Do koprovky nepatří kopr - je lež, ..
Akorát. Lež by to byla jen v tom případu, kdyby dotyčný věděl, že do koprovky ten kopr patří a dítě, kterému to tvrdí se snaží desinformovat. V případu, že dotyčný tvrditel takovou pitomost tvrdí, bych se přikláněl k názoru, že pochází s Marsu a nebo z jiné Galaxie. Nebo ten Mimozemšťan sedl na lep nějakému lháři a tu lež šíří nevědomky - prostota hříchu nečiní.

Podobné je
Koprovka je jedovatá
Zajímavý může být také i motiv tvrzení takového nesmyslu. Třeba není toho kopru moc a dotyčný chce odradit jiného od konzumace tohoto vynikajícího pokrmu. Nebo se dotyčný vetře do kuchyně, ve které ta koprovka svůdně voní ... a chce ji mít jen pro sebe. V takovém případu to není lež, ale válečná lest.


 #27736