Rozcestník >> Náboženství >> Ateistická společnost

Informace

Název: Ateistická společnost
Kategorie: Náboženství
Založil: sirStanley
Správci: sirStanley , Ondi
Založeno: 10.01.2020 11:58
Typ: Dočasné
Stav: Veřejné
Zobrazeno: 2486686x
Příspěvků:
68781

Předmět diskuze: Ateistická společnost - “Ateismus je pochopení, že neexistuje žádný věrohodný vědecký ani faktický důkaz existence boha, bohů nebo jiných nadpřirozených jevů a bytostí.” Ateismus je racionální a pragmatický a humanistický postoj k světu. Racionální v tom, že usiluje o poznání pravdy ( tím odmítá teorie o existenci neprokázaných nadpřirozených bytostí a jevů). Pragmatický, protože za prioritní považuje to, co je užitečné a prospěšné (náboženství to není, už proto, že lidi rozděluje - viz vztahy mezi židovskou vírou, islámem a křesťany). Humanistický proto, že na první místo staví člověka, skutečnou bytost, nedokonalého, ale vyvíjejícího se tvora, jakým jsme my všichni (ne tedy nějakého vymyšleného stvořitele mimo čas a prostor, kterého ani nelze dokázat).
Máte nastaveno: řazení od: nejnovějších v stromovém zobrazení

Zobrazení reakcí na příspěvek #47538

Zobrazit vše


| Předmět:
24.09.23 23:30:21 | #47538

Bývalý vysoce postavený americký diplomat Daniel Fried odpovídá na otázku novináře:
Jeden názor je, že Rusko bylo vyprovokováno. Američané prý po pádu Sovětského svazu slíbili, že NATO se nebude pohybovat východním směrem.
To je nesmysl. Názor, že po konci studené války Spojené státy měly zachovat obrys železné opony a dovolit Moskvě, aby pokračovala v de facto kontrole nad střední a východní Evropou, je směšný. Myšlenka, že důvodem Putinova revanšismu je zvětšení NATO, je hloupá. Problém není zvětšení NATO, problém je, že Putin nemůže vystát sjednocenou demokratickou Evropu, protože to je atraktivní pro mnoho lidí na Ukrajině a v Bělorusku, je to lepší život než v putinovském systému. A to je ohrožení pro putinismus. Není to o NATO. Je to o demokracii a svrchovanosti těchto zemí. Kdybychom nezvětšili NATO o baltské země, tak bychom dnes neřešili lidové republiky v Doněcku a Luhansku na Ukrajině, ale podobné lidové republiky v Estonsku. Vždy mě překvapuje, jak takzvaní američtí realisté jsou připravení předat ostatní země diktátorům, bez ohledu na konsekvence. Já jsme rád, že jsme rozšířili NATO. Jsem rád, že na pražském summitu NATO v listopadu 2002 jsme se rozhodli nabídnout členství baltským státům. Bylo to správné. Paralelně jsme se snažili vybudovat alianci s Ruskem. Nesnažili jsme se Rusko zahnat nebo izolovat. Jen jsme mu nechtěli dát veto ohledně tvaru Evropy a osudu těchto zemí. *691*


3  

| Předmět: RE:
24.09.23 23:41:06 | #47540 (1)

To je přesně řečeno. *6914*


 #47538