https://bydleni.instory.cz/1981-skodlivy-hlinik-mozna-vas-prekvapi-kde-vsude-se-v-kuchyni-vyskytuje.html?_zn=aWQ9MTg5NjkyMzAzOTcxMjkyMTE0NXx0PTE3MjE4MDI5NDkuNzgzfHRlPTE3MjUzNjY5MDIuMDQxfGM9MzQ4NzI2MzZENTNDMzZGRUMwRTIyMTg2QTRCRDFENzg%3D
Není to tak dávno, co v československých kuchyních dominovaly celkem
běžně hliníkové příbory, vařilo se v hliníkových hrncích. Hliník byl
levný, výrobky z něj proto populární a vyráběné ve velkém množství. O
rizicích, která by z toho mohla plynout při dlouhodobém užívání, nikdo
nemluvil.
Dnes však odborníci uvádějí, že maximální denní příjem hliníku by
neměl překročit 60 mg na jeden kilogram naší váhy. Při větším
množství v organismu dochází k jeho hromadění a k zatížení celého
těla. Ukládá se na srdci, v plicích, játrech, ledvinách a ve svalech.
Ničí mozkové a nervové buňky a má za následek odvápnění kostí.
My máme ještě z něj příbory, ale já
používám tyhle
Tenkrát jsem četla, že by se ty hliníkové
neměly používat u kyselejších jídel, protože kyselina působí na hliník
a ten pak schlamstnem.